Til hovedinnhold

Psykologi Pedagogikk Ledelse

Søk på linja

Nysgjerrig på hvorfor noen har mye lettere for å lære enn andre? Nysgjerrig på hvorfor noen alltid ser ut til å ha det bra? Nysgjerrig på hvordan man forsker i psykologien?

Dersom du kunne tenke deg å studere til lærer, psykolog, vernepleier, sykepleier, sosionom eller barnevernspedagog vil denne linjen gi deg et glimrende utgangspunkt for videre studier.

Gjennom teoretisk og praktisk arbeid i og utenfor klasserommet blir vi kjent med hvordan vi best lærer, utvikler oss og vokser. De grunnleggende teoretiske modeller innen psykologi og pedagogikk går som en rød tråd gjennom året, og vi får en god forståelse for hvordan psykologi og pedagogikk henger sammen. Vi setter pris på gode diskusjoner, og variasjon i holdninger og meninger verdsettes!

Dine interesser tas på alvor og vil være med på å forme skoleåret. Derfor vil ingen folkehøgskoleår på PPL linjen være like hos oss!

Vil du jobbe i skole- og barnehage, har vi gode utplasseringssteder å tilby.

Studietur går til Europa, i de store tenkernes fotspor.

Dersom du ønsker å jobbe med et utviklingsprosjekt og reise til Afrika i stedet, så kan du sjekke ut linjen vår Afrika Psykologi Pedagogikk Ledelse her.

Linjen passer for de som ønsker å lære mer om hvorfor mennesker handler og lærer som vi gjør, og gjerne ønsker å jobbe med mennesker.

Dette vil du lære

 • Psykologi
  • Kognitiv psykologi
  • Utviklingspsykologi
  • Sosialpsykologi
  • Læringspsykologi
  • Psykopatologi
 • Pedagogikk
  • Klasseledelse
  • Læringsteorier
  • Atferdsvansker
  • Ulike pedagogiske retninger
  • Læringsstiler
 • Ledelse
  • Ledelsesteorier
  • Lederrollen
  • Lederatferd
  • Lederstil
  • Endringsbasert ledelse
  • New Public Management
  • Human Relation

I tillegg vil dere møte representanter fra ulike yrkesgrupper som forteller om veien fram til sitt yrke.

 

Våre forventninger til deg

 • At du møter til undervisning og bidrar positivt til klassemiljøet.
 • At du er villig til å utforske egen komfortsone og tør å utfordre deg selv.
 • At du er interessert i mennesker og ønsker å gi av deg selv til andre.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 10 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

 

Mange av de store tenkerne kom fra Sentral-Europa, og vi reiser i deres fotspor.

Vi flyr fra Oslo til Berlin og bruker byen som utgangspunkt og endested for den videre ferden vår nedover Europa. Hvor vi reiser, kan variere fra år til år, men skoleåret 2022-23, ble reiseruten Berlin- Wien-Praha-Berlin-Oslo. Vi bruker skolens egen minibuss på turen, og kan derfor stoppe når og hvor vi vil. Dette gir oss en fantastisk frihet og mulighet til å følge de ønsker vi måtte ha for turen.

Skoleåret 2022-23 besøkte Berlin der vi deltok i rebusløp, besøkte historiske steder og museer, og ikke minst utforsket tysk tradisjonsmat. Det var også spesielt å stå på stedet der Hitler hadde sin bunker, og der han endte sitt liv!

I Wien viste guiden oss rundt i Sigmund Freud sitt nabolag, der han arbeidet, bodde og levde nesten hele sitt liv! Wien er vakker og det var fantastisk å vandre gatelangs med brostein under føttene, mens vi beundret de flotte byggverkene og den nydelige arkitekturen.

I Praha bodde vi på et hotell tett ved sentrum. Vi besøkte Torturmuseet og Madam Tussaud, vi så vaktskiftet oppe ved slottet og gjorde oss ellers godt kjent i byen. Tsjekkia hadde en ledende plass i tiden før og etter 2. verdenskrig, og vi ble guidet rundt på de mest kjente historiske steder og fikk høre om byens og landets rolle.

Linjeturen er godt forberedt, og vi bruker mye tid på skolen til å bli enige om hva vi vil se og oppleve.

Fellestur til Jotunheimen

Pris: Inkludert i linjepris

I begynnelsen av september reiser vi til Jotunheimen på bli kjent tur. Det blir mange turalternativer, noen går på lang tur over Besseggen, mens andre velger kortere turer i nærområdet.  Vi bor på Grønolen, som er en familiedrevet fjellgård. Her får vi nydelig frokost, kan smøre med oss en god matpakke, og får skikkelig god buffet når vi kommer tilbake etter tur.

Fellestur til Stockholm

Pris: Inkludert i linjepris

Hvert år tar skolen noen turer i både innland og utland. I oktober reiser alle elever og ansatte til Stockholm. Her får vi ulike kulturelle opplevelser. Noen aktiviteter er obligatoriske, og andre aktiviteter kan du velge selv. Musikal står som regel på planen, vi besøker Vasamuseet, vandrer i Gamla Stan og mye mer. Hver linje har en dag der de selv bestemmer hva de ønsker å gjøre. Hver dag finner vi ulike restauranter, hvor vi spiser enten lunsj eller middag. Det er opplegg hver dag, men du får også fri til å utforske byen på egenhånd.

Bjørn Veland

Inspektør & linjelærer PPL

Han har hovedfag (master) i psykologi og har ansvar for psykologi og ledelse på PPL-linjen. Tidligere har Bjørn jobbet i PP-tjenesten og flyktningtjenesten. Han har også vært veileder for sosionom og lærerstudenter i deres praksisperioder.  

Epost: bjorn.tore.veland@innlandetfylke.no

Linn Nymoen

Linjelærer PPL

Linn er utdannet lærer fra Høgskolen i Innlandet. Hun har også 3-årig ernæringsutdannelse fra Tunsberg Medisinske skole innen grunnmedisin, ernæring og kostveiledning.  Linn har jobbet som 23 år som lærer i barneskole, ungdomsskole og folkehøgskole. Hun har sertifseringer innen yoga, og er i tillegg erfaren med kursing av lærere og læreplanarbeid.

Epost: linn.jeanette.nymoen@innlandetfylke.no

Mandag til torsdag starter vi dagen med morgensamling. På fredag avslutter vi med "Ut av bobla", hvor ser nærmere på hva som har skjedd i verden utenfor skolen den siste tida.

Mandag: Fysisk aktivitet, linjetimer, kor og valgfag

Tirsdag:  Linjetimer og valgfag

Onsdag: Tema/danning og valgfag

Torsdag: Linjefag, romvask og valgfag

Fredag:  Linjefag, "ut av bobla" og valgfag

Lørdag: Seminar

Last ned timeplan som pdf ↓
 • August: Skolestart
 • September: Fjelltur til Jotunheimen
  • Høstferie uke 41
 • Oktober: Fellestur til Stockholm
 • November: Høstfest for familie
 • Desember: Juleforberedelser
  • Juleferie
 • Januar: Fokus på framtid
 • Februar: Skidag
  • Vinterferie uke 9
 • Mars: Linjeturer
  • Påske
 • April: Kunstprosjekt
 • Mai: Skoleavslutning

Du må velge 2 valgfag høst og 2 valgfag vår, men du kan velge så mange valgfag du får plass til på timeplanen. For at vi skal sette igang de ulike valgfagene må det være minimum 6 som velger valgfaget.

Animeklubb

Vi utforsker nyere og eldre serier og filmer innenfor Japansk animasjon.

Asiatisk mat

Vi tar rundturen i det asiatiske kjøkken. Prøver ut ingredienser som galangal, sitrongress, wasabi og gochujang. Vi lager indiske nan, har sushikurs og ruller vårruller.

Band

For deg som allerede kan å spille et instrument eller synger.

Bildekunst

Bildemekk har fokus på å jobbe med bilder og visuelle uttrykk. Både i to-dimensjonal og tre- dimensjonal form. Hovedfokus er det to-dimensjonale. Bildemekk går mest ut på å gjøre, ha ideer å bringe

Bodypump

Bueskyting

Eksamensforberedelser

Hvis du enten har strøket i et fag eller vil forbedre en karakter du allerede har, så kan vi legge til rette for dette. Du må selv melde deg opp til eksamen om du vil ta det, vi hjelper deg på veien.

Filmklubb

Vi ser på både klassikere og nyere filmer.

Fotball

En dag i uka har vi fotballvalgfag, vi prøver også å spille mot andre folkehøgskoler i løpet av året. Dette er et lavterskeltilbud og er bare for moro.

Foto

Her lærer du å bruke det digitale kameras mange funksjoner slik at dine bilder blir slik du ønsker dem.

Gitar for nybegynnere

Aldri tatt i en gitar? Kurset viser deg den lette veien til spille rundt leirbålet.

Hverdagsmat

Valgfag for den sultne. Her får du gode tips til hvordan du lager god, sunn og billig hverdagsmat. Maten lages og spises på kurset.

Innebandy

Kampsport

Her får du prøve deg på flere av østens kampsportteknikker.

Kinesisk Koreansk Japansk

Vi tilbyr valgfag i de språkene det blir undervist i på skolen. Det må minimum være 6 deltakere på et valgfag i språk for at vi setter det i gang.

Knivlaging

Lag egen jaktkniv eller fiskekniv.

Løsningsskapende samtaler

Vi ser på hva en løsningsskapende samtale er, og lærer om skaleringsspørsmål, unntaksspørsmål, mestringsspørsmål og om mirakelspørsmålet.

Megling og konflikthåndtering

Vi lærer hvordan konflikter kan oppstå og hvordan vi kan løse dem.

Musikal

Hvert år settes det opp en musikalproduksjon. Våren 2023 "Rock of Ages", og våren 2024 "Cinderella". Neste år blir det nok "The Prom".

Penger og juss

Valgfaget som gjør deg litt mer klar for livet etter folkehøgskolen. Her lærer du om skatt, lån og sparing. Hvilke regler gjelder når du skal leie bolig, og rett og slettm hva lønner seg?

Photoshop

Her får du lære fra grunnen hvordan man orienterer seg i Photoshop-verden, og hvordan man justerer bilder slik at de blir optimale etter ditt ønske.

Psykologi

For deg som vil ha større forståelse for hvordan mennesket reagerer og handler.

Ridning

Norsk Hestesenteret ligger ikke langt fra skolen og dette er et populært valgfag. Vi kaller forresten ridning for hesting på skolen.

Skateboard

Om været tillater drar vi til betongparken i Gjøvik. Ved dårlig vær drar vi til skatehallen i Gjøvik. I tillegg ser vi skatefilmer. Man bør ha eget utstyr for valgfaget.

Smykkelaging

Lag smykker med ulike teknikker.

Svømming

Liker du å svømme, vil bli en bedre svømmer, eller rett og slett for treningens skyld. Rett ved skolen ligger en svømmehall som vi får bruke en gang i uka.

Søtbakst

Brownies med karamellfrosting, skillingsboller, sjokoladecupcakes med smørkrem, gulrotkake med osteglasur og vaniljemuffins med marshmallow-topping. Alt dette og mer til baker vi i søt bakst valgfag.

Vaktmestring

Vil du lære å skifte en sikring, henge opp hyller og bytte ut lysrør? Vi fikser der det trengs, under kyndig opplæring av skolens vaktmester.

Yoga

Yogaøvelser

Fra kr 128 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Linjetur
 • Studietur: Fellestur til Jotunheimen
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Fellestur til Stockholm
  • Mat (2 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Rundtur i Europa
  • Mat (2 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 128 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 128 000,-
(12 800,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dersom du har funksjonsnedsettelser, tilrettelegger vi etter samtaler med deg som elev.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Lasse Schjerven

I løpet av året besøkte vi Toten Montessoriskole flere ganger. I dag jobber jeg på en barneskole, og da kommer erfaringene fra montessoriskolen godt med!

Lasse Schjerven
Christoffer Hole Storhaug

Jeg valgte PPL for å utforske min interesse for psykologi, men her blomstret det også frem en lidenskap for pedagogikk og ledelse. Hver dag ble jeg møtt av dyktige og lidenskapelige lærere, som ga meg rikelig med kunnskaper og mange erfaringer.

Christoffer Hole Storhaug
 Albertine B. Ellefsen

PPL er en linje med mye variasjon. Blant annet blir vi kjent med ulike undervisningsteknikker. Vi har for eksempel hatt aktiviteter der vi kan bruke fysisk aktivitet til å løse matteoppgaver. Vi har også hatt praksis på Toten Montessorikole.

Fra bloggen

Mor: - Opplever at det er tryggere å reise med folkehøgskolen

Judith kjørte i august sin tredje datter på folkehøgskole. Som mor opplever hun det mye tryggere at de reiser langt med folkehøgskolen, enn på egenhånd. ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Balanse - yoga, ski & personlig utvikling

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Yrkesvalg og selvutvikling

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Psykologi

Fana folkehøgskule - Bergen
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Norwegian Language and Culture

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Empower OSLO - trening, psykologi, frivillighet

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Afrika Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Afrika Biologi Psykologi Pedagogikk

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Stipendiatlinje

Lundheim folkehøgskole
Stipendiatlinje35 t/ukeKristen

Stipendiat

Manger folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

Aktivt friår, 16 - 18 år

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Helse, psykologi og velvære

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Miljøstipendiat

Oslofjord Folkehøgskole
Stipendiatlinje14 t/ukeKristen