Til hovedinnhold

Toten Folkehøgskole

Velkommen til en akkurat passe stor frilynt skole med et utviklende og spennende felleskap mellom ansatte og elever. Vi gir deg muligheten til å bli den du vil være.

Søk på skolenLinjer

Toten folkehøgskole er stor nok til å gi deg utfordringer og liten nok til å være trygg.

Skolen har et stort utvalg av linjeretninger, og mange valgfag på tvers av linjene. Legg merke til at på de fleste linjene kan du velge ulike studieturer. Vi legger også til rette for at du skal kunne følge og utvikle dine egne interesser.

Skolen er hjemmet ditt. Derfor er nesten alle rommene åpne døgnet rundt. Du kan bruke:

Vi er kjent for den gode maten vår, og her får du fire måltider om dagen.

Skolen ligger vakkert plassert i kulturlandskapet på Toten.

Toten folkehøgskole er en frilynt skole. Det betyr at vi er uavhengig av livssyn og kan bruke tid på å undre oss, søke mening og utvikle respekt og forståelse for hverandre.

Undervisningen på skolen varierer fra tradisjonell klasseromsundervisning til mye egenaktivitet under kyndig veiledning. Flere av linjene har noe undervisning sammen. Uansett hvordan undervisningen foregår, ser vi at jo større innsats elevene viser, jo artige har vi alle det og mer lærer dere.

Dette står vi for

Vi ønsker alle elever velkommen uavhengig av livssyn, etnisitet, legning, kjønn, politiske holdninger og sosioøkonomisk bakgrunn. Hos oss møtes mennesker i åpenhet og respekt på en fordomsfri måte. Vi er opptatt av at deltakelse i skolens aktiviteter er viktig for at du og dine medelever får mest mulig ut av året. Vi er en frilynt folkehøgskole

Vi vil gjennom undervisning, samtale og dialog gi elevne våre et godt grunnlag for egen utvikling. Vi er opptatt av at vi sammen skal lage et så godt år som mulig.

Gjennom fellesfagene utfordrer og veileder vi deg faglig, sosialt og personlig. Hver elev må bidra i felleskapet for å skape et kreativt, godt og trygt miljø. Fellesfagene har ulike tema hvor du lærer å utvikle deg selv og medelever.

Vi har følgende fellefag:

 • Morgensamling: Vi starter skoledagen med felles samling i festsalen. Der blir det tatt opp et tema som en lærer eller elev har forberedt og vi informerer hva som skjer om dagen.
 • Kor: Å synge er en viktig del av folkehøgskolen derfor har vi kor som fellesfag.
 • Fysisk aktivitet: Det er viktig å være litt i bevegelse, så hver mandag har vi fysisk aktivitet, hvor du kan velge mellom  Styrkesirkel, gåtur, jogging eller fotball og eller annet ballspill.
 • Onsdagsseminar: Spenner fra teoretisk undervisning til ekskursjoner og forestillinger.
 • Ut av bobla: De fleste fredager har vi en time hvor vi ser på hva som har skjedd i verden den siste uka.
 • Lørdagsseminar: Fra teori til ekskursjoner. Vanligvis varer de fra 0930 til 1300. 

Du må velge 2 valgfag høst og 2 valgfag vår, men du kan velge så mange valgfag du får plass til på timeplanen. For at vi skal sette igang de ulike valgfagene må det være minimum 6 som velger valgfaget.

Animeklubb

Vi utforsker nyere og eldre serier og filmer innenfor Japansk animasjon.

Asiatisk mat

Vi tar rundturen i det asiatiske kjøkken. Prøver ut ingredienser som galangal, sitrongress, wasabi og gochujang. Vi lager indiske nan, har sushikurs og ruller vårruller.

Band

For deg som allerede kan å spille et instrument eller synger.

Bildekunst

Bildemekk har fokus på å jobbe med bilder og visuelle uttrykk. Både i to-dimensjonal og tre- dimensjonal form. Hovedfokus er det to-dimensjonale. Bildemekk går mest ut på å gjøre, ha ideer å bringe

Bodypump

Bueskyting

Eksamensforberedelser

Hvis du enten har strøket i et fag eller vil forbedre en karakter du allerede har, så kan vi legge til rette for dette. Du må selv melde deg opp til eksamen om du vil ta det, vi hjelper deg på veien.

Filmklubb

Vi ser på både klassikere og nyere filmer.

Fotball

En dag i uka har vi fotballvalgfag, vi prøver også å spille mot andre folkehøgskoler i løpet av året. Dette er et lavterskeltilbud og er bare for moro.

Foto

Her lærer du å bruke det digitale kameras mange funksjoner slik at dine bilder blir slik du ønsker dem.

Gitar for nybegynnere

Aldri tatt i en gitar? Kurset viser deg den lette veien til spille rundt leirbålet.

Hverdagsmat

Valgfag for den sultne. Her får du gode tips til hvordan du lager god, sunn og billig hverdagsmat. Maten lages og spises på kurset.

Innebandy

Kampsport

Her får du prøve deg på flere av østens kampsportteknikker.

Kinesisk Koreansk Japansk

Vi tilbyr valgfag i de språkene det blir undervist i på skolen. Det må minimum være 6 deltakere på et valgfag i språk for at vi setter det i gang.

Knivlaging

Lag egen jaktkniv eller fiskekniv.

Løsningsskapende samtaler

Vi ser på hva en løsningsskapende samtale er, og lærer om skaleringsspørsmål, unntaksspørsmål, mestringsspørsmål og om mirakelspørsmålet.

Megling og konflikthåndtering

Vi lærer hvordan konflikter kan oppstå og hvordan vi kan løse dem.

Musikal

Hvert år settes det opp en musikalproduksjon. Våren 2023 "Rock of Ages", og våren 2024 "Cinderella". Neste år blir det nok "The Prom".

Penger og juss

Valgfaget som gjør deg litt mer klar for livet etter folkehøgskolen. Her lærer du om skatt, lån og sparing. Hvilke regler gjelder når du skal leie bolig, og rett og slettm hva lønner seg?

Photoshop

Her får du lære fra grunnen hvordan man orienterer seg i Photoshop-verden, og hvordan man justerer bilder slik at de blir optimale etter ditt ønske.

Psykologi

For deg som vil ha større forståelse for hvordan mennesket reagerer og handler.

Ridning

Norsk Hestesenteret ligger ikke langt fra skolen og dette er et populært valgfag. Vi kaller forresten ridning for hesting på skolen.

Skateboard

Om været tillater drar vi til betongparken i Gjøvik. Ved dårlig vær drar vi til skatehallen i Gjøvik. I tillegg ser vi skatefilmer. Man bør ha eget utstyr for valgfaget.

Smykkelaging

Lag smykker med ulike teknikker.

Svømming

Liker du å svømme, vil bli en bedre svømmer, eller rett og slett for treningens skyld. Rett ved skolen ligger en svømmehall som vi får bruke en gang i uka.

Søtbakst

Brownies med karamellfrosting, skillingsboller, sjokoladecupcakes med smørkrem, gulrotkake med osteglasur og vaniljemuffins med marshmallow-topping. Alt dette og mer til baker vi i søt bakst valgfag.

Vaktmestring

Vil du lære å skifte en sikring, henge opp hyller og bytte ut lysrør? Vi fikser der det trengs, under kyndig opplæring av skolens vaktmester.

Yoga

Yogaøvelser

Fellestur til Jotunheimen

Pris: Inkludert i linjepris

I begynnelsen av september reiser vi til Jotunheimen på bli kjent tur. Det blir mange turalternativer, noen går på lang tur over Besseggen, mens andre velger kortere turer i nærområdet.  Vi bor på Grønolen, som er en familiedrevet fjellgård. Her får vi nydelig frokost, kan smøre med oss en god matpakke, og får skikkelig god buffet når vi kommer tilbake etter tur.

Fellestur til Stockholm

Pris: Inkludert i linjepris

Hvert år tar skolen noen turer i både innland og utland. I oktober reiser alle elever og ansatte til Stockholm. Her får vi ulike kulturelle opplevelser. Noen aktiviteter er obligatoriske, og andre aktiviteter kan du velge selv. Musikal står som regel på planen, vi besøker Vasamuseet, vandrer i Gamla Stan og mye mer. Hver linje har en dag der de selv bestemmer hva de ønsker å gjøre. Hver dag finner vi ulike restauranter, hvor vi spiser enten lunsj eller middag. Det er opplegg hver dag, men du får også fri til å utforske byen på egenhånd.

På folkehøgskole bor man gjerne tett sammen. På Toten folkehøgskole bor de aller fleste på dobbeltrom. Det er dusj og toalett i gangene. Rommene er møblert og er ca 15 m2. Det er gode senger, ganske bra med oppbevaringsplass og vask på alle rom. 

Fasiliteter

 • Gymsal
 • Skolekjøkken
 • Fotostudio
 • Lydstudio
 • Treningsrom
 • Kunstrom
 • Scene
 • Kostymelager
 • Festsal
 • Klatrevegg
 • Peisestue
 • Kjellerstue
 • Bibliotek
 • TV-stuer
 • Sømrom
 • Hobbyrom
 • Biljardbord

Skolen ligger sentralt i Mjøsregionen 10 mil nord for Oslo, 2 mil sør for Gjøvik og 6 mil sør for Lillehammer. Vanligvis er det forbindelser med ekspressbuss ca annenhver time til Oslo Lufthavn, Gardermoen og videre til Oslo. Det er også gode forbindelser til Gjøvik/Lillehammer og videre med jernbane.

Finn reiserute fra der du bor

Toten Folkehøgskole ligger midt i Lena sentrum, med dagligvarebutikker, klesbutikker, bokhandel, kafeer, bibliotek og legesenter.

Mandag til torsdag starter vi dagen med morgensamling. På fredag avslutter vi med "Ut av bobla", hvor ser nærmere på hva som har skjedd i verden utenfor skolen den siste tida.

Mandag: Fysisk aktivitet, linjetimer, kor og valgfag

Tirsdag:  Linjetimer og valgfag

Onsdag: Tema/danning og valgfag

Torsdag: Linjefag, romvask og valgfag

Fredag:  Linjefag, "ut av bobla" og valgfag

Lørdag: Seminar

Last ned timeplan som pdf ↓
 • August: Skolestart
 • September: Fjelltur til Jotunheimen
  • Høstferie uke 41
 • Oktober: Fellestur til europeisk storby
 • November: Høstfest for familie
 • Desember: Juleforberedelser
  • Juleferie
 • Januar: Fokus på framtid
 • Februar: Skidag
  • Vinterferie uke 9
 • Mars: Linjeturer
  • Påske
 • April: Kunstprosjekt
 • Mai: Skoleavslutning

Du kan velge å ha valgfag på ettermiddagstid alle hverdager. I tillegg har elevene egne organiserte aktiviteter.

 • Du må fylle 18 år før 31.12 i skoleåret.
 • Det er ulike opptakskriterier knyttet til linjene.

Bygninger

Skolen er totelrenovert i 2017, og oppfyller TEK 10.

Mat

Vi er kjent for å ha et godt kjøkken, som tilrettelegger for allergier.

Faglig og sosialt

  Dersom du har funksjonsnedsettelser, tilrettelegger vi etter samtaler med deg som elev.

Live Hokstad

Rektor

Live er utdannet sosiolog og pedagog. I tillegg har hun tatt folkehøgskolenes egen rektorskole. Hun har jobbet som markedsanalytiker, drevet eget firma og vært lærer. Live har valgfag asiatisk mat, og er den som reiser på studietur til Uganda og Rwanda med elevene. Live er ofte i følge med hunden Ippon.

Epost: live.hokstad@innlandetfylke.no
Telefon: 91853885
Instagram: @livehokstad
Blogg

Bjørn Veland

Inspektør & linjelærer PPL

Han har hovedfag (master) i psykologi og har ansvar for psykologi og ledelse på PPL-linjen. Tidligere har Bjørn jobbet i PP-tjenesten og flyktningtjenesten. Han har også vært veileder for sosionom og lærerstudenter i deres praksisperioder.  

Epost: bjorn.tore.veland@innlandetfylke.no

Kristian Aspelien

Linjelærer

Kristian har bachelorgrad i samfunnsfag og historie, årstudium i norsk, PPU og UEFA B lisens som fotballtrener. Når han ikke trener Raufoss Esport, bruker han tiden sin på å spille, se eller lese fantasy.

Epost: kristian.aspelien@innlandetfylke.no
Telefon: 99571852

Heidi Harriet

Linjelærer Musikal Trening Broadway

Heidi er utdannet sanger, skuespiller, sangpedagog, musikalartist, musikklærer, PT og treninginstruktør. Hun har også jobbet som showartist og solist i ulike musikal- og showproduksjoner.

Epost: heijor@innlandetfylke.no
Nettside
Instagram: @heidishow

Henning Iversen /Hong Sung Pyo (홍성표)

Linjelærer KKJ

Henning har bachelorgrad i samfunnsfag, bachelor i koreansk & kinesisk språk, Master of Letters i Film Studies og PPU. Han har hovedansvaret for KKJ-linja og gjennomføring av linjeturen(e). Han er og fotograf,  kampsportinstruktør og koreansk statsborger. I tillegg spiller han gitar, piano, bass etc.

Epost: henning.iversen@innlandetfylke.no
Telefon: 99157929
Instagram: @hennings_photos

Linn Nymoen

Linjelærer PPL

Linn er utdannet lærer fra Høgskolen i Innlandet. Hun har også 3-årig ernæringsutdannelse fra Tunsberg Medisinske skole innen grunnmedisin, ernæring og kostveiledning.  Linn har jobbet som 23 år som lærer i barneskole, ungdomsskole og folkehøgskole. Hun har sertifseringer innen yoga, og er i tillegg erfaren med kursing av lærere og læreplanarbeid.

Epost: linn.jeanette.nymoen@innlandetfylke.no

Marit Jonas

Linjelærer Fantasy

Marit har bildekunst-utdanning, med kunsthistorie og PPU. Hun har bred undervisningserfaring, også gjennom kursvirksomhet og veiledning, samt erfaring med egne og andres kunst-prosjekter.

Epost: marit.jonas@innlandetfylke.no

Stein Trygve Stabekk

Linjelærer KKJ

Stein Trygve har studert japansk ved universitetet i Oslo og har undervist i japansk på Toten Folkehøgskole siden 2010. Stein Trygve har hovedansvaret for turen til Japan og for KKJ2 elevene. I tillegg er han utdannet sykepleier og har fullført universitetskurs i folkehøgskolepedagogikk. 

Petter Amundgård

Linjelærer SMT og MSS

Petter har bachelor i Kultur og Språkfagenes didaktikk, med hovedvekt på musikk, fra Høgskolen i Innlandet. Han har PPU fra Universitetet i Sørøst-Norge.

Petter har lang erfaring innen utøvende musikk og har jobbet som lydtekniker, både live og i studio. 

Epost: petter.amundgard@innlandetfylke.no

Camilla Ulsakerhaugen

Dansepedagog og koreograf

Camilla "MillaT" er utdannet HipHop danser fra København, Paris og LA. Hun har også lang erfaring med Rytmisk Gymnastikk der hun blant annet har NM gull. Camilla har koreografert flere av våre musikaler og holder danseworkshops på skolen. Hun har bla. danset for Jesper Jenseth, Katastrofe, Karpe Diem og Alexander Rybak. Camilla er en fantastisk dyktig pedagog som får frem danseren i deg. 

Instagram: @camilla_milla_t

Mira Dahl Aspeli

Lærer

Mira er tidligere KKJ og KKJ2 elev. Etter folkehøgskoleårene fullførte hun Kyung Hee Universitys’s Korean language studies, tok en bachelor i internasjonale studier og har jobbet som personlig assistent for ambassadøren ved den sørkoreanske ambassaden Oslo. Mira har derfor god oversikt over fagmiljøet relatert til Korea, koreansk populærkultur og selvfølgelig språket.

Henning Olsen

Vaktmester

Henning Olsen har 33 år med erfaring i bilbransjen, og fagbrev som bilelektriker.

Anne Blikseth

Kjøkkensjef

Anne har 25 års erfaring som kokk og kjøkkensjef innen helse og omsorg. Hun har jobbet på Toten Folkehøgskole siden 2007. I tillegg har hun fagbrev innen kokk og institusjon, og er utdannet kostøkonom fra Stabekk høgskole.

Gry Iren Alstad Sundbakken

Assisterende kjøkkensjef

Gry Iren er utdannet ernæringskokk og har jobbet med helse og omsorg i 20 år. Hun begynte som kokk på Toten Folkehøyskole høsten 2022. I tillegg til å lage mat, underviser hun også i valgfraget Hverdagsmat og søtbakst.

Regina Hagen

Kokk

Sidsel Anita Espe

Kokk

Sidsel har fagbrev innen kokk og institusjon, i tillegg til et årsstudium med spesialkost. Hun har tatt flere kurs i kost og ernæring, og brenner for "mat som medisin".

Mette Ulsrud Paulseth

Renholder

Inna Solum

Nattevakt

Stian Rygh

Nattevakt

Linjer på Toten Folkehøgskole

Musikal Trening Afrika

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Hello Norway

Toten Folkehøgskole
Helårskurs25 t/ukeFrilynt

Fantasy

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikk Ski Snowboard

Toten Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Musikk Ski Snowboard Japan

Toten Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Afrika Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikk Studio Live

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikk Studio Live Afrika

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Konkurranseinstinkt

Toten Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Musikal Trening Broadway

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kina Korea Japan

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kinesisk språk & reise

Toten Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Koreansk språk & reise

Toten Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Japansk språk & reise

Toten Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

KKJ2

Toten Folkehøgskole
Helårskurs25 t/ukeFrilynt

Stipendiat

Toten Folkehøgskole
Stipendiatlinje25 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Mor: - Opplever at det er tryggere å reise med folkehøgskolen

Judith kjørte i august sin tredje datter på folkehøgskole. Som mor opplever hun det mye tryggere at de reiser langt med folkehøgskolen, enn på egenhånd. ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen