Til hovedinnhold

Toten Folkehøgskole

Velkommen til en akkurat passe stor skole med et utviklende og spennende felleskap mellom ansatte og elever. Vi gir deg muligheten til å bli den du vil være.

Søk på skolenLinjer

Toten folkehøgskole ligger vakkert plassert på Lena i Østre Toten kommune, midt i det norske kulturlandskapet og midt i matfatet.

Skolen ligger på Lena, en liten «landsby» med alt du trenger i hverdagen. Tettstedet har butikker, kafeer, fotballbaner, frisbeegolf og kulturtilbud. Et steinkast unna ligger Mjøsa, Norges største innsjø med de tre mjøsbyene Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Byene brukes aktivt i skolens hverdag.

Toten folkehøgskole er stor nok til å gi deg utfordringer og liten nok til å være trygg.

Vi har en rekke valgfag, men legger også til rette for at du skal kunne følge og utvikle dine egne interesser.

Det er viktig for oss at skolen skal føles som ditt hjem. Derfor er de aller fleste rommene åpne døgnet rundt. Du kan bruke

I løpet av et år på Toten kan vi garantere at du får hilst på både hest og ku hvis du vil.

Toten folkehøgskole er en frilynt skole. Det betyr at vi er uavhengig av livssyn og kan bruke tid på å undre oss, søke mening og utvikle respekt og forståelse for hverandre.

Undervisningen på skolen varierer fra tradisjonell klasseromsundervisning til mye egenaktivitet under kyndig veiledning. Uansett hvordan undervisningen foregår, ser vi at jo større innsats elevene viser, jo artige har vi alle det og mer lærer dere.

Dette står vi for

Vi ønsker alle elever velkommen uavhengig av livssyn, etnisitet, legning, kjønn, politiske holdninger og sosioøkonomisk bakgrunn. Hos oss møtes mennesker i åpenhet og respekt på en fordomsfri måte.

Vi vil gjennom undervisning, samtale og dialog gi elevne våre et godt grunnlag for egen utvikling. Vi er opptatt av at vi sammen skal lage et så godt år som mulig.

Gjennom fellesfagene utfordrer og veileder vi deg faglig, sosialt og personlig. Hver elev må bidra i felleskapet for å skape et kreativt, godt og trygt miljø. Fellesfagene har ulike tema hvor du lærer å utvikle deg selv og medelever.

 

Vi har følgende fellefag:

 • Morgensamling: Vi starter skoledagen med felles samling i festsalen. Der blir det tatt opp et tema som en lærer eller elev har forberedt og vi informerer hva som skjer om dagen.
 • Kor: Å synge er en viktig del av folkehøgskolen derfor har vi kor som fellesfag.
 • Fysisk aktivitet: Det er viktig å være litt i bevegelse, så hver mandag har vi fysisk aktivitet, hvor da blant annet kan velge Styrkesirkel, gåtur, jogging eller fotball og eller annet ballspill.
 • Onsdagsseminar: Spenner fra teoretisk undervisning til ekskursjoner og forestillinger.
 • Lørdagsseminar:  Temaene kan være de samme som onsdager. Fra teori til ekskursjoner. Vanligvis varer de fra 0930 til 1300. Men tidspunktene kan endres. 

Du må velge 2 valgfag høst og 2 valgfag vår, men du kan velge så mange valgfag du får plass til på timeplanen.

Asiatisk mat

Vi tar rundturen i det asiatiske kjøkken. Prøver ut ingredienser som galangal, sitrongress, wasabi og kochujang. Vi lager indiske nan, har sushikurs og ruller vårruller.

Band

For deg som allerede kan å spille et instrument eller synger.

Bildekunst

Bildemekk har fokus på å jobbe med bilder og visuelle uttrykk. Både i to-dimensjonal og tre- dimensjonal form. Hovedfokus er det to-dimensjonale. Bildemekk går mest ut på å gjøre, ha ideer å bringe

Eksamensfoberedelser

Hvis du enten har strøket i et fag eller vil forbedre en karakter du allerede har, så kan vi legge til rette for dette. Vi har ingen prøver eller eksamener.

Filmklubb

Vi ser på både klassikere og nyere filmer.

Fotball

En dag i uka har vi fotballvalgfag, vi prøver også å spille mot andre folkehøgskoler i løpet av året. Dette er et lavterskeltilbud og er bare for moro.

Foto

Her lærer du å bruke det digitale kameras mange funksjoner slik at dine bilder blir slik du ønsker dem.

Gitar for nybegynnere

Aldri tatt i en gitar? Kurset viser deg den lette veien til spille rundt leirbålet.

Hverdagsmat

Valgfag for den sultne. Her får du gode tips til hvordan du lager god, sunn og billig hverdagsmat. Maten lages og spises på kurset.

Innebandy

Kampsport

Her får du prøve deg på flere av østens kampsportteknikker.

Kinesisk Koreansk Japansk

Vi tilbyr valgfag i de språkene det blir undervist i på skolen. Det må minimum være 6 deltakere på et valgfag i språk for at vi setter det i gang.

Knivlaging

Lag egen jaktkniv eller fiskekniv.

Musikal

Hvert år settes det opp en musikalproduksjon. Både elever og andre interesserte har mulighet til å bli med.

Photoshop

Her får du lære fra grunnen hvordan man orienterer seg i Photoshop-verden, og hvordan man justerer bilder slik at de blir optimale etter ditt ønske.

Psykologi

For deg som vil ha større forståelse for hvordan mennesket reagerer og handler.

Ridning

Hestesenteret ligger ikke langt fra skolen og det er et populært valgfag.

Skateboard

Om været tillater drar vi til betongparken i Gjøvik. Ved dårlig vær drar vi til skatehallen i Gjøvik. I tillegg ser vi skatefilmer. Man bør ha eget utstyr for valgfaget.

Svømming

Liker du å svømme, vil bli en bedre svømmer, eller rett og slett for treningens skyld. Rett ved skolen ligger en svømmehall som vi får bruke en gang i uka.

Søt bakst

Brownies med karamellfrosting, skillingsboller, sjokoladecupcakes med smørkrem, gulrotkake med osteglasur og vaniljemuffins med marshmallow-topping. Alt dette og mer til baker vi i søt bakst valgfag.

Vaktmestring

Vil du lære å skifte en sikring, henge opp hyller og bytte ut lysrør? Vi fikser der det trengs, under kyndig opplæring av skolens vaktmester.

Yoga

Yogaøvelser

Fellestur til Beito

Pris: Inkludert i linjepris

I begynnelsen av september reiser vi til Jotunheimen. Det blir mange turalternativer og fantastisk god mat. Vi bor på Grønolen, og det er mulig å teste høydeskrekken i  Synshorn Via Ferrata.

Fellestur til en europeisk storby.

Pris: Inkludert i linjepris

Hvert år tar skolen noen turer i både innland og utland. Vi tar blant annet turen til en europeisk storby. Her får alle ulike kulturelle opplevelser. Fotballkamp står som regel på planen, samt museumsbesøk og mye mer. Hver linje har en dag der de selv bestemmer hva de ønsker å gjøre i den utvalgte byen. 

På folkehøgskole bor man gjerne tett sammen. På Toten folkehøgskole bor de aller fleste på dobbeltrom. Det er dusj og toalett i gangene. Rommene er møblert og er ca 15 m2. Det er gode senger (90cm).

Fasiliteter

 • Gymsal
 • Skolekjøkken
 • Fotostudio
 • Lydstudio
 • Treningsrom
 • Kunstrom
 • Scene
 • Kostymelager
 • Festsal
 • Klatrevegg
 • Peisestue
 • Kjellerstue
 • Bibliotek
 • TV-stuer
 • Sømrom
 • Hobbyrom
 • Biljardbord

Skolen ligger sentralt i Mjøsregionen 10 mil nord for Oslo, 2 mil sør for Gjøvik og 6 mil sør for Lillehammer. Det er gode forbindelser med ekspressbuss ca annenhver time til Oslo Lufthavn, Gardermoen og videre til Oslo. Det er også gode forbindelser til Gjøvik/Lillehammer og videre med jernbane.

Finn reiserute fra der du bor

Toten Folkehøgskole ligger midt i Lena sentrum, med dagligvarebutikker, klesbutikker, bokhandel, kafeer, bibliotek og legesenter.

Vi starter alle hverdager med morgensamling klokka 0830.

Mandag: Fysisk aktivitet, linjetimer, kor og valgfag

Tirsdag:  Linjetimer og valgfag

Onsdag: Tema/danning og valgfag

Torsdag: Linjefag, romvask og valgfag

Fredag:  Linjefag og valgfag

Lørdag: Seminar

Last ned timeplan som pdf ↓
 • August: Skolestart
 • September: Fjelltur til Jotunheimen
  • Høstferie uke 41
 • Oktober: Fellestur til europeisk storby
 • November: Høstfest for familie
 • Desember: Juleforberedelser
  • Juleferie
 • Januar: Fokus på framtid
 • Februar: Skidag
  • Vinterferie uke 9
 • Mars: Linjeturer
  • Påske
 • April: Kunstprosjekt
 • Mai: Skoleavslutning

Du kan velge å ha valgfag på ettermiddagstid alle hverdager. I tillegg har elevene egne organiserte aktiviteter.

Du må fylle 18 år før 31.12 i skoleåret. Det er ulike opptakskriterier knyttet til linjene.

Live Hokstad

Rektor

Live er utdannet sosiolog og pedagog. I tillegg har hun tatt folkehøgskolenes egen rektorskole. Hun har jobbet som markedsanalytiker, drevet eget firma og vært lærer. De siste to årene har hun vært i permisjon for å være leder i Folkehøgskoleforbundet. Live pleier å ha valgfag asiatisk mat. Fra høsten 2021 er hun tilbake på skolen for fullt.

Epost: live.hokstad@innlandetfylke.no
Telefon: 91853885

Bjørn Veland

Inspektør & linjelærer PPL

Bjørn er opprinnelig fra Bergen. Han har hovedfag (master) i psykologi og har ansvar psykologi og ledelse på PPL-linjen. De to siste årene har han vikariert som rektor, men skal fra høsten tilbake i inspektørstillingen sin. Tidligere har Bjørn jobbet i PP-tjenesten og flyktningtjenesten. Han har også vært veileder for sosionom og lærerstudenter i deres praksisperioder.  

Kristian Aspelien

Linjelærer FoF og Fantasy

Kristian har bachelorgrad i samfunnsfag og historie fra NTNU i Trondheim, årstudium i norsk, praktisk pedagogisk utdanning (PPU) og UEFA b lisens som fotballtrener. Han har erfaring som trener for junior og 3. divisjon seniorlag herrer. Han har også jobbet på fotballakademiet på Raufoss videregående. I tillegg er han med i trenerteamet til Raufoss esport FIFA som vant eserien i 2021.

Epost: kristian.aspelien@oppland.org
Telefon: 99571852

Heidi Harriet

Linjelærer MTB og SYNG!

Heidi er utdannet sanger og sangpedagog fra Complete Vocal Institute i København, musikalartist fra Bårdar Akademiet og musikklærer fra HINN. Hun er også sertifisert PT og treninginstruktør. Heidi har jobbet som showartist og solist i ulike musikal- og showproduksjoner og har gode kontakter i musikalmiljøet.  Heidi er grunnlegger og driver av Norges første musikalsommerskole- Musikalenes Verden.

Epost: musikal.trening.broadway@gmail.com
Nettside
Instagram: @heidishow

Henning Iversen

Linjelærer KKJ

Henning har en cand.mag.grad (tilsvarende bachelor) i samfunnsfag, bachelor i koreansk & kinesisk språk, Master of Letters in Film Studies og praktisk pedagogisk utdanning (PPU). Han har hovedansvar for KKJ-linja og gjennomføring av linjeturen(e). I tillegg spiller han gitar, piano, bass etc. og er ofte med når det skal spilles musikk. Han er og fotograf og kampsportinstruktør.

Epost: henning.iversen@oppland.org
Telefon: 99157929
Facebook
Instagram: @hennings_photos

Linn Nymoen

Linjelærer PPL

Linn er utdannet lærer fra Høgskolen i Innlandet. Hun har  også 3-årig ernæringsutdannelse fra Tunsberg Medisinske skole i Tønsberg innen grunnmedisin, ernæring og kostveiledning.  Linn har jobbet som lærer i 23 år i barneskole, ungdomsskole og folkehøgskole, og hun har sertifseringer innen Yoga. Linn har jobbet mye med pedagogikk, kursing av lærere og læreplanarbeid.

Marit Jonas

Linjelærer Fantasy

Stein Trygve Stabekk

Linjelærer KKJ

Stein Trygve har studert japansk ved universitetet i Oslo og har undervist i japansk siden 2010. Han er ofte med på linjeturene til Asia. I tillegg er han kommunestyrerepresentant for Rødt og sykepleier i Vestre Toten kommune. 

Petter Amundgård

Linjelærer SMT

Petter har bachelor i Kultur og Språkfagenes didaktikk, med hovedvekt på musikk, fra Høgskolen i Innlandet. Han har PPU fra Universitetet i Sørøst-Norge.

Petter har lang erfaring innen utøvende musikk og har jobbet som lydtekniker, både live og i studio. 

Henning Olsen

Vaktmester

Camilla Ulsakerhaugen

Dansepedagog og koreograf

Camilla "MillaT" er utdannet HipHop danser fra København, Paris og LA. Hun har også lang erfaring med Rytmisk Gymnastikk der hun blant annet har NM gull. Camilla har koreografert flere av våre musikaler og holder danseworkshops på skolen. Hun har bla. danset for Jesper Jenseth, Katastrofe, Karpe Diem og Alexander Rybak. Camilla er en fantastisk dyktig pedagog som får frem danseren i deg. 

Instagram: @camilla_milla_t

Linjer på Toten Folkehøgskole

Robot og Sci-fi

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Kina Korea Japan

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Psykologi Pedagogikk Ledelse Afrika

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Musikal Trening Broadway

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Scene Musikk Teater

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

SYNG!

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Fantasy

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Musikk Ski Snowboard

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Fotball og FIFA

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Stipendiat

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Stipendiatlinje25 t/ukeFrilynt

Fotball og FIFA halvtår

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Halvårskurs vår15 t/ukeFrilynt

Hairspray MUSIKAL

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Halvårskurs vårFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Band

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Halvårskurs vår15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Regine Matre Nordheim

Eg har fått venner for livet, lærdom eg ikkje ville vore foruten, og oppnådd drømmen om vidare utdanning i musikal. Du får god hjelp av lærarane til å nå måla dine, og du har alltid nokon som heier på deg. Det har eg satt pris på!

Regine Matre Nordheim
Karoline Sofie Kjelvik Jensen

Skolen har et veldig godt miljø, man blir kjent med alle på skolen, inkludert vaktmester og kjøkkenpersonell. Lærerne er veldig lette å snakke med og du får god kontakt med lærene, på en litt annen måte enn før. Det er en veldig levende skole.

Karoline Sofie Kjelvik Jensen
Ola Nakkim

Jeg trives godt på skolen og på linja, men jeg har også fått mange gode venner fra andre linjer. Skolen er flinke på å legge opp til at man kan bli kjent på tvers av linjene.

Fra bloggen

- Vår mulighet til å direkte påvirke politikken i Norge

Tidvis var det lang kø i gymsalen på Toten folkehøgskole da kommunen i går rigget opp eget valglokale for elever og ansatte. Et tiltak som ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen