Til hovedinnhold

Et blikk for verden? Ser du noe ingen andre ser og har lyst til å dele det? Du får innføring i profesjonelt utstyr og fototeknikker. Hvilken fortelling du vil fortelle gjennom bildet er opp til deg.

I løpet av året vil du få lære det meste av det du trenger for å bli en glimrende fotoforteller. Klassen arbeider som en redaksjon der det legges planer for felles prosjekter som eget fotomagasin, nettgallerier, fotobøker og utstillinger. 

Vi jobber med å ta portrettbilder av folk både i studio, på location, og i real life-situasjoner. Du lærer aller best gjennom praksis – ved å ta mange bilder. Men vi arbeider også med fototeori, og blir kjent med de viktigste store fotojournalistene og dokumentarfotografene som lever nå, og lar oss inspirere av dem. I tillegg til klasserom disponerer vi et topp oppdatert fotostudio. Vi har også mørkerom på skolen.

Kamerateknikk, Bildeforståelse, Fototeknikker, Å jobbe med kilder, Videofotografering, Å fortelle dokumentarisk, Intervjuteknikker, Fargeforståelse, Fotoetikk, Portrettfotografering, Studiofotografering, Mørkerom, Bilderedigering, Arbeidsflyt og sikkerhet, Å jobbe redaksjonelt, Å utvikle deg som menneske og som fotograf.
Du kommer også til å bli utfordret på globale spørsmål og bærekraft.

Opplevelser og events i Stavanger, Rogaland, Norge og Sør-Amerika. Det kan være overnatting på fyr, konserter med større og lokale artister, street art-festival, natt-tur, surfing, restaurantbesøk, sykkeltur, fotball-kamp eller på musikkfestivalen Lollapolooza i Santiago.

Stavanger er en by der det skjer mye hele tiden. Vi kan oppsøke de opplevelsene som fins og som vi selv finner på – vår egen kreativitet setter begrensningene. 

For deg som drømmer om å bli fotojournalist eller som bare vil ha foto som en utrolig givende hobby. Uansett startpunktet ditt: Vi vil ta deg syvmilssteg som fotograf.

Dette vil du lære

 • Du får prøvd deg på alle de fire viktigste metodene innen foto
 • Fortellerteknikk
 • Bildeforståelse
 • Utstyrsteknikk: Gimbal, drone, lyd, foto, mobilt utstyr
 • Å sette opp din egen arbeidsstasjon/lydstudio/fotostudio
 • Redigering i Lightroom og Photoshop, Hindenburg og Adobe Audition
 • Medie-/Reiseetikk
 • Squarespace, foto
 • Mørkerom og studiofotografering

Våre forventninger til deg

Vi stiller ikke krav til forkunnskaper, men vi liker at folk er fleksible og viser stå-på-vilje.

Studietur: Argentina og Chile

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 26 dager

Måltider pr dag inkludert: 1

Våren 2021 drar vi på opplevelses- og reportasjetur til Argentina og Chile.

I Argentina går vi på fotballkamp med vanvittig stemning, tar et tangokurs på en «Milonga» i en av Buenos Aires bydeler, drar på grill- og hesteridingstur til en Estanzia (farm) på den argentinske pampasen, vandrer gatelangs, sover i telt på ei strand i Chile og besøker Valparaiso, en særegen og morsom by kjent for gatekunst, musikk- og bohemliv.

I Santiago blir vi med på den tre dager lange musikkfestivalen Lolapalooza (https://www.lollapaloozacl.com) med verdensstjerner på plakaten og henger med chilensk ungdom. Vi drar til Patagonia og reiser langs deler av den legendariske Route 40 i Andesfjellene. (http://www.turismoruta40.com.ar/en/home.html)

Som elever som har vært med på turene før har sagt: «Vi skjønner ikke at det er mulig å få med seg så mye på så kort tid.»

Linjene Storytellers og Fotojournalistikk reiser sammen på tur med litt forskjellig program. Fotojournalistikk arbeider med et større, selvstendig prosjekt underveis.  

Studietur: Rogaland og Skagerrak

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 uke

Måltider pr dag inkludert: 1

Vi drar på flere små turer i Rogaland. Opplever overnatting på et fyr, hyttetur i Rogalands fjellheim (ja, den eksisterer), små kystbyer, strandturer i sol og kraftig storm og reiser Skagerrak rundt og viser deg at du ikke trenger reise langt for å oppleve fantastiske ting sammen med andre.

 

Marius Vervik

Lærer

Marius har en master i dokumentarproduksjon og er lektor i medie og kommunikajson på videregående skole. Han har også en bachelor i fotografi og har en lang karriere som frilans fotograf. Og han har selv gått på folkehøgskole!!

Hans favoritt ting er å dokumentere verden rundt seg. Han er nysgjerrig og liker å finne og formidle de gode historiene, blant annet har han laget flere dokumentarfilmer.

Epost: marius@solborg.fhs.no

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi Internatliv, Valgfag, Gladsang og Fysisk aktivitet. Det er også satt av tid til å vaske rom. 

Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er faste tider for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

ÅRSPLAN 2022-23

20.08: Skolestart. Åpningssamling kl.15.00

07.10-16.10: Høstferie

18.11-20.11: Frihelg

16.12-03.01: Juleferie

21.01: Frilørdag

23.02-05.03: Vinterferie

13.03-30.03: Reiseperiode

31.03-12.04: Påskeferie

05.-06.05: Foreldrehelg

12.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikansk dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Bakekurs

Er du glad i nystekte boller eller annen gjærbakst? Har du lyst til å lære å bake selv? Bli med på bakekurs og lær å lage kaker og annen bakst som er nydelige både å se og smake på!

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, konflikt og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Barista

Ønsker du å lære noe om barista og bli en bedre kaffekjenner? Hvordan få rettferdig kaffe? Vi skal lage kafé og god kaffe! Tema: Kaffens historie, Svart kaffe, Espresso, Steaming, X-faktor; service.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker Norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på ODEON kino i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter, dersom du har medlemskap.

Innovasjon

I fremtiden kommer flere til å skape sin egen arbeidsplass, spesielt i kreative yrker. Møt mennesker som allerede har etablert sin egen arbeidsplass og få inspirasjon til å starte din egen bedrift.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Klatring-inne

Klatring er utfordrende og utviklende og ikke minst, veldig gøy. Kurset gir trening i koordinasjon, balanse, smidighet, strategi og konsentrasjon. Om du ønsker det, kan du ta brattkortkurs etterpå.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kulturarrangement innenfor forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Lyd og konsert

På dette valgfaget kan du velge om du vil stå på scenen som artist / musiker, eller lære mere om live lyd. Sammen skal vi skape og øve inn en konsert til Solborg Festivalen.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgfagtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget "Multisport". Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær ved hjelp av Silhouette Cameo kuttemaskin.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

På Solborg har vi 15 forskjellige linjer og en mengde valgfag du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har fjord, fjell og strender like utenfor døra. Hos får du mulighet til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia, Sør-Amerika og Europa.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 129 231,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Studietur: Argentina og Chile
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Studietur: Rogaland og Skagerrak
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 129 231,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 129 231,-
(12 923,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Argentina og Chile
 • Vaksiner på studietur Argentina og Chile
 • Visum på studietur Argentina og Chile
 • Noen ekstra måltider på studietur Argentina og Chile (1 måltider per dag er inkludert)
 • Reiseforsikring på studietur Rogaland og Skagerrak
 • Noen ekstra måltider på studietur Rogaland og Skagerrak (1 måltider per dag er inkludert)
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Et topp oppdatert fotostudio
 • Mørkerom
 • Profesjonell blekkskriver
 • DJI Mavix Pro Drone

Dette utstyret må du stille med selv

Utstyr du trenger, avhenger av fordypningen du velger: 

 • Foto: Speilfritt systemkamera.
 • En god dag/utstyrssekk, en 80-liters sekk av type Osprey Sojourn e.l.
 • Laptop eller nettbrett. Programvare er inkludert i linjekassa, men «hardware» må du betale selv. 

 

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Søkte folkehøgskole rett før skolestart

Les intervju med elever som tok sjansen på en restplass!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Instarail - Foto, Reiser og Opplevelser - Europa

Stord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kunstfoto

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kreativ & Foto

Hedmarktoppen folkehøyskole
Helårskurs24 t/ukeKristen

Foto din stil

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Foto/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Analog foto

Fana folkehøgskule - Bergen
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Naturfoto

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

FotoVideo OSLO

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Film & Foto

Voss folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Nordiska Fotoskolan

Nordiska folkhögskolan
Få ledige plasser
Helårskurs32 t/ukeFrilynt