Storslått natur, fjell og fjord lokker. Det samme gjør lysten til å oppleve livet på bygda. Stadig flere byungdom flytter til mindre steder for å gå på folkehøgskole.
Der det andre steder i samfunnet snakkes om sentralisering, er folkehøgskolene en tydelig motvekt. Andelen byungdom som velger folkehøgskole på et mindre sted er stor. Oslo er det fylket med størst andel ungdommer som søker folkehøgskole. Samtidig er Oslo-ungdommen de som søker seg lengst unna hjemstedet når de skal velge folkehøgskole.
– De siste årene har det gått nærmere 8000 elever på de norske folkehøgskolene. Det tilsvarer et sted mellom 11 og 12 prosent av et årskull, sier Marit Asheim, Informasjonsrådgiver for Folkehøgskolene.
– I alle de største byene i Norge ligger derimot søkningen til folkehøgskole godt over gjennomsnittet. For kommende skoleår er den i Oslo på 19,6 prosent av årskullet, 20,6 prosent i Bergen og 21 prosent i Trondheim. Stavanger og Tromsø ligger også over landsgjennomsnittet, legger hun til.
Mens Oslo-ungdommen reiser lengst for å gå på folkehøgskole, søker ungdommer fra de andre fylkene seg i stor grad til nærliggende fylker i samme landsdel.
– Jeg gleder meg til å sykle og stå på ski et av de fineste stedene i Norge, sier Martin Rondan fra Sandvika.
I august starter han på Sogndal folkehøgskule og linja ski og sykkel. Han er en ivrig terrengsyklist, og har gått mange fjellturer med kompiser flere steder på Vestlandet. Toppturer på ski blir derimot noe helt nytt.
Det blir topp å komme ut av byen til et sted med mye natur!
Nærheten til naturen og turmuligheter er det som frister aller mest, når Martin Rondan i august starter på Solgndal folkehøgskule.
– Hjemme må man krysse E18 og reise litt for å komme ut i marka. På folkehøgskolen starter stien omtrent rett utenfor døra. Det er kanskje noe av det jeg gleder meg aller mest til, sier han.
De siste to skoleårene har vært preget av mye skolearbeid, digital undervisning og koronarestriksjoner. Det har gjort Martin enda mer lysten på et år på folkehøgskole.
– Neste år er planen å starte på sivilingeniørstudier i fysikk eller kjemi. Jeg vet med meg selv at da blir det lite tid til turer og friluftsliv. Derfor gleder jeg meg til et år nå hvor jeg får sjansen til å lære mer og holde på med det jeg har aller mest lyst til, sier han.
Koronapandemien ble også utløsende for at June Meili Christensen Steihaug fra Oslo søkte folkehøgskole. I august starter hun på Nordfjord folkehøgskule på Sandane.
– Jeg føler vi på mange måter har hatt to ulike pandemier i Norge. Mens det lenge har vært full nedstengning i Oslo, har det vært mer normalt mange andre steder i landet, sier hun.
Den opprinnelige planen var friår med jobbing og reising. Gjennom vinterens nedstengninger tenkte hun det var en stor risiko å ta, og fryktet det skulle bli vanskelig å få jobb. I tillegg så hun hvor normalt livet på folkehøgskole var. Midt i pandemien kunne de være sosiale uansett.
June Meili Christensen Steihaug gleder seg til å flytte til Vestlandet og starte på Nordfjord folkehøgskule i høst.
Jeg har vært veldig lite på Vestlandet tidligere, og aldri feriert der. Nå har jeg sett utrolig mange fine bilder, og det ser helt spektakulært ut! Jeg er fascinert av fjordene og dalene, forteller June.
– Det blir spennende å dra til et nytt sted! Jeg gleder meg stort til å lære mer om både klatring, sikring, randonee og padling. Ta skredkurs og kanskje båtførerprøven, sier hun, og understreker at det ikke var tilfeldig at valget falt på linja fjellsport.
– Jeg er veldig turvant og elsker natur. Det var nok det som trakk meg mest mot Vestlandet nå.
Les også:
Ragna Russwurm fra Oslo kjenner seg igjen i mye av det samme.
– Jeg hadde lyst til å oppleve det å bo på et lite tettsted og få tid til å bli kjent i nærområdet der. Tidligere har jeg vært både i Trøndelag og i Nord-Norge, men jeg har aldri vært på Vestlandet. Nå gleder jeg meg til å oppleve det, forteller hun.
Det siste året har vært preget av mye hjemmeskole og lite sosialt. Ragna var derfor redd for at det planlagte friåret med jobb i Oslo fort kunne bli nokså likt. I vinter bestemte hun seg derfor for å søke folkehøgskole. Nå teller hun ned til å starte på Sogndal folkehøgskule i august.
– Jeg leste meg en del opp på stedet før jeg søkte skolen. Området virker kjempefint! Sogndal er nok fort et sted jeg aldri ville reist ellers. Nå gleder jeg meg til å utforske det, forteller hun.
At Ragna valgte linja friluftsliv Noreg var heller ikke tilfeldig.
Ragna Russwurm gleder seg til å bli bedre kjent i Sogndal og oppdage en ny del av Norge når hun starter på folkehøgskole i august.
Jeg tror folkehøgskole må være den aller beste måten å oppleve Norge på! Det blir gøy å flytte til et nytt sted, komme i et nytt miljø – og bo omgitt av fjell og fjord.
– Reiser til utlandet er noe jeg kommer til å gjøre senere med både familie og venner. Å bruke et år på å oppdage nye sider av Norge, sammen med andre ungdommer med de samme interessene som meg, blir utrolig bra.
Les også:
– Folkehøgskoleåret er et annerledesår, og jeg tror mange ønsker å teste ut livet på bygda fordi det kan være veldig ulikt det å bo i en by. Dessuten er de største naturopplevelsene plassert godt utenfor bykjernene, sier Hildegunn Gjesdal Tennebø, rektor på Nordfjord folkehøgskule på Sandane.
– Siden skolen ligger litt for seg selv blir elevene prisgitt hverandre på en spesiell måte. Det betyr at miljøet blir tettere, man blir tidlig kjent med hverandre og det skapes tidlig et «oss». Nærheten til naturen er også et kjennetegn, fortsetter hun.
Hildegunn Gjesdal Tennebø, rektor på Nordfjord folkehøgskule, tror byungdom fristes av livet på bygda og naturopplevelser når de søker folkehøgskole.
Her slipper du å kjøre bil for å komme deg ut, du bor midt i naturen. Jeg tror dette også gir følelsen av litt lavere puls og mindre stress.
Rektor på Sogndal folkehøgskule, Ole Karsten Birkeland, kjenner seg igjen.
– Vi får hvert år mange elever fra de store byene som Oslo og Bergen. De kommer til Sogndal på grunn av naturen. De vil se og oppleve breen, fjorden og fjellene og ikke minst Norges beste snø, sier han.
Ole Karsten Birkeland, rektor på Sogndal folkehøgskule, gleder seg over at stadig flere byungdom søker seg til folkehøgskole. Han mener naturen og Norges beste snø trekker dem til Sogndal.
Les også:
Noen elever liker også vestlandsnaturen så godt at de blir værende.
– Hvert år blir omtrent ti prosent av elevene våre igjen i Sogndal for å studere på høgskolen, sier Birkeland.
Det samme er tilfellet på Nordfjord folkehøgskule.
– Vi har mange elever som blir skikkelig vestlandsfrelst og studerer videre for eksempel i Volda eller Sogndal. Felles roadtrips i området ser vi også at mange kommer tilbake for, sier Gjesdal Tennebø.
Dessuten er det noen som etter endt utdanning velger å slå seg ned i bygda for godt. Det må jeg si jeg syns er skikkelig stas.
Det er fremdeles mulig å få plass på folkehøgskole for neste skoleår. Under finner du restplasstorget med oversikt over linjene som fremdeles har ledig plass.
Finn ledig plass på folkehøgskoleAntall søkere til folkehøgskolene har nesten doblet seg fra i fjor.
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Markus Gundersen (19) har allerede fått plass på folkehøgskole fra neste høst.
I disse dager er det mange som venter i spenning enten ved…
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.