Til hovedinnhold
Få ledige plasser

Vil du jakte og fiske mye? Ønsker du å bli en god rifle- og hagleskytter? Lage gourmetmat av vilt ? Reise til USA og felle din første hjort med bue? Da er dette linja for deg!

Studietur:

Studieturen går til Pequot Lakes, et lite sted i delstaten Minnesota i USA. Der samarbeider vi med en meget god bueskytter, Jake Schlangen. Siste året ble det observert 200 dyr under jakta, så sjansen er stor for at du kan skyte hjort med bue. 

Intervju med elever:
Helge Næstad
Stian Kalleberg

Følg oss:

Facebook

TikTok

Instagram

 

De som er interessert i å være ute og lære om allsidig jakt, fangst, fiske og friluftsliv. Linja passer for alle. Du kan ta jegerprøven hos oss.

Dette vil du lære

 • Bueskyting
 • Buejakt på hjort
 • Gå 3D-bane med bue
 • Oppsett av buer
 • Skyting med hagle/rifle
 • Fellefangst
 • Oppsett og jakt med lokkefugl på gås
 • Slakting
 • Bearbeiding av mat
 • Fisking
 • Håkjerringfiske/dypvannsfiske
 • Sette teiner etter hummer og krabbe
 • Jakte med stående fuglhund (setter)
 • Jakte med drivende/losende hund (drever)

Våre forventninger til deg

 • Vi forventer at dere møter opp til timene og er positive
Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om det er mulig for oss å tilrettelegge for deg.

Studietur: Bue - jakt og fiske: USA

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Cirka 3 1/2 uke.

På turen til USA vil vi drive jakt med bue, hovedsaklig på hjort, men også på andre dyr. Vi bor i Pequot Lakes, 3 timers kjøring nord for Minneapolis. Her er noen av USAs tetteste bestander av hvithalehjort. Vi besøker USAs største militærbase Camp Ripley og drar innom Cabelas og Mall of America. I tillegg blir det en skytedag, der dere får muligheten til å skyte med store kalibrer. Varighet: 2-3 uker. 

Mange lurer på om det blir studietur med hensyn til Covid-19. Vi følger anbefalinger og råd fra FHI fortløpende. Skulle destinasjonen som vi hadde tenkt å reise til være uaktuell må vi tenke alternativt. Da blir vi sammen med klassen enige om et eller flere reisealternativ slik at vi kan skape magiske øyeblikk og minner sammen.

Elgjakt i Grong

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Vi drar til Grong på 2 dagers elgjakt.

Studietur: Håkjerringfiske

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Trondheimsfjorden en av Norges artsrike fjorder.

En av spesialitetene som kan fiskes i Trondheimsfjorden er Håkjerring. Den lever på store dyp og er en av de store haiartene som kan fanges på stang i verden. Håkjerring er en dyplevende, og langt-levende hai, som kan bli over 1000 kg. De største Håkjerringene som er tatt i fjorden man kjenner til er 775 kg og 824 kg. Norgesrekorden og Verdensrekord tatt i Rogaland er på 1099,2 kg og ble målt til 4,79 meter lang og 2,66 meter rundt buken. Fisker var Asgeir Alvestad.

I tillegg til havets storvilt, er arter som brosme, lange, stor sei og stor torsk, vanlige fangster på disse turene. Noen av artene man kan få på kroken er fredet og slippes selvsagt tilbake. Pigghå er et slikt eksempel.

Store langer er det en god del av og det er tatt på over 30 kg.

2 verdensrekorder fra Trondheimsfjorden:

 • Blålange fisker Torben Ekseth, 17,47 kg
 • Brosme fisker Bjørn Florø Larsen, 17,26 kg

Fjorden er kjent for en særs god bestand av stor grov sei, og i Skarnsundet kan man nå og da treffe på et eventyrlig seifiske.

Andre fiskearter som er vanlige er Lyr, Brosme, Kveite, Knurr, Skolest, Steinbit med mere.

Det er flere flyndrearter i Trondheimsfjorden, og den mest kjente av de er Gullflyndra. Gullflyndra er et lokalt navn på rødspette og den finnes i Borgenfjorden en liten sidefjord ved Straumen. (rødspette med gule flekker pga. bunnforholdene i Borgenfjorden) 

 

Studietur: Overnattingstur utendørs på vinteren

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

2-4 -dagerstur i vinterfjellet. Isfiske, teltliv, og overnatting under åpen himmel

Studietur: Tarva

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

3-5 -dagerstur. Tarva er ei øy ytterst i Trondheimsfjorden. Her jakter vi på sel og gås. For den som har lyst er det muligheter for fiske. Prøver langholdsskyting der vi har målgrupper ut til 800 m. Vi får også en omvisning på øya, som var et viktig punkt for tyskerne under krigen. Hvis mulighet, settes kveiteliner. Det kan muligens bli to turer til Tarva i løpet av året.

Toppfugljakt

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

2-3 dagers toppfugljakt i de svenske skogene. Jaktområdet ligger ca to timers kjøring fra skolen. Forbehold med fuglebestand og vær. Turen blir delfinansiert.

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4-5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Bli-kjent-turen har akkurat det formålet som navnet antyder. Dette er en tur med tradisjonelt norsk friluftsliv. Turen er på enten fire eller fem dager, alt etter evne og lyst. De letteste turene har mye vekt på det sosiale og her blir du busset til hyttedøren hvor du tilbringer natten i en seng. På de mer primitive turene går det i toppturer, sjøturer eller kanoturer. Den lengste turen er 9.1 mil lang, og normalt bruker vi både kano, kajakk og kanskje bruksbåter under denne uken. Turene går hovedsaklig til Blåfjella/Skjækerfjella, Børgefjell eller Forra nasjonalpark, med ulike hytter til disposisjon.

Blåtur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Blåturen er en tur som holdes helt på tampen av året og planlegges kun uker før avreise. Her er det igjen mye vekt på det sosiale med noen overraskelser underveis. Som navnet antyder så er det en BLÅ-tur, altså vil du ikke vite hvor du ender opp, eller hva du skal gjøre.

Åge Morten Veimo

Lærer på Bue - jakt og fiske

Har utdanning fra Forsvaret og lærerutdanning. Han har vært 10 år ved jaktlinja på Skogn FHS.  Er svært engasjert og er også instruktør i jegerprøve, ettersøk og har vært aktiv skytter både med hagle og rifle. Bred jakterfaring på de fleste viltarter både med og uten hund. Han er en bestemt, men veldig rettferdig mann, han liker gode historier som gir en god latter. 

Epost: aagemorten.veimo@skognfhs.no
Telefon: 99256332

 • Skolestart: lørdag 27. august 2022

Du kan velge to valgfag før jul, og to valgfag etter jul. Ca 5 timer pr uke går med til valgfag. Et valgfag er på to timer, et på tre. Du velger nytt etter jul. Her er det mye spennende, alt fra trening til matlaging til kunst, jeger- og båtførerprøve. Skolen kan tilby cirka 25 ulike valgfag.

10 på topp

Her er det enkle friluftsturer innen Levanger kommune med både historie og toppturer. Man går sammen og målet er å komme i bedre form, samtidig som man blir bedre kjent i Levanger kommune.

Ballspill

Dette er valgfaget for deg som liker ballidrett, vi spiller det meste som kan spilles med ball. Både innendørs og utendørs.

Blåtorsdag

Dette valgfaget er for deg som liker stor variasjon, og i tillegg liker å bli overrasket. Her kommer man uforberedt, og blir møtt av nye utfordringer og opplevelser hver gang!!

Brattkort klatring

Vi har teorien og praksisen for å få brattkortet i klatring. Innendørs klatring i Trønderhallen på Levanger i hovedsak, men det kan også være mulighet for å ha noe utendørs klatring.

Båtførerprøven

Vi bruker verket "Veien til båtførerprøven" og legger opp et praktisk teoretisk kurs, som leder fram til båtførerprøven. Skolen er testsenter, slik at prøvene kan avlegges på skolen. Prøven koster 550

Fluebinding

Lær å binde alle typer fluer, både ørret, laks og fluer til bruk i sjøen. Skolen har nødvendig utstyr, ved masseproduksjon av fluer vil vi kreve at du betaler for materialene.

Fluekasting

Her får du lære enhånds, og to hånds fluekasting. Skolen har også sertifiseringsmuligheter. Speykast, snakekast - rulle og teknikker. Vi lærer å tilpasse stenger til skyteklumper og ulike snører.

Foto

På valgfag foto får man en komprimert utgave av det man lærer på fotolinja. Hver uke går man gjennom et tema som vi jobber med den neste uka. På slutten av semesteret har vi en liten utstilling.

Grunntrening

Et valgfag for deg som ønsker å komme i bedre form fra den tilstanden du er i. Det er ulike typer med sirkeltrening og løp/utholdenhet som er i fokus. Fokus på å utvikle deg fra der du er nå.

Handyman

Handyman - vi lærer mye praktisk, alt fra å lade en bil, til å skifte dekk, til å lage en skjøteledning - til å sette opp en innervegg, eller kanskje skifte et vindu. Praktisk kunnskap i høysetet.

Hund som hobby

Ved bruk av store robuste hunder vil du lære hva som kreves for å eie hund. For, aktivitet, kløving, bruksområder, sove inne/ute, ulike turer i områdene rundt skolen og friluftsliv med hund. Gøy.

Hybelmat

Praktisk og teoretisk tillaging av sunn, billig og praktisk mat, for deg som føler du ikke har kontroll på dette, eller vil videreutvikle deg som "kokk". Man spiser selvfølgelig det man lager sammen.

Jegerprøven

Det er et 30 timers valgfag som både er teoretisk og praktisk fordelt. Man avslutter valgfaget med Jegerprøveeksamen. Eksamensgebyret må man betale selv, dette er på kr 300,-.

Kickboxing

Du får innføring i kampsporten Kickboxing og lærer denne fra bunnen av. Man får lært ulike teknikker og basistreningen som er viktig i Kickboxingen.

Miniatyrskyting

Her får du prøvd å skyte på 15 meter innendørsbane med salonggevær. Her skyter vi både DFS og egne program. Har du hatt lyst til å prøve å skyte med våpen - så er dette en flott arena å begynne på.

Selvforsvar damer

For deg som vil lære noen teknikker innen selvforsvar. Det er mange forskjellige måter å komme seg ut av ulike situasjoner. Mange av teknikkene er hentet fra den israelske kampsporten Krav maga.

Spillklubben

Spill er et voksende kulturuttrykk som du sammen med flere kan utøve, ta lærdom av og ha det morsomt med!

Spinning

Spinning er en ekstrem effektiv trening hvis du vil øke kondisjonen samt styrken. I disse timene blir vi kjent med ulike teknikker, og vi trener på å tråkke i takt med musikken.

Stretching

Et totimers valgfag med fokus på bevegelighetstrening, her er en god sjanse for deg som ønsker å bli mykere og få bedre bevegelighet. Noe som er skadeforebyggende og bra for helsa.

Strikking

Lær deg å strikke enkle ting som sokker,votter,luer etc. Hvis du kan strikke,får du lære å videreutvikle strikkingen til mer avanserte strikketeknikker og produkter. Stor vekt på egne ideer og ønsker.

Superhero

Artige og dype aktiviteter og samtaler rundt hva det betyr å bli en ekte superhelt fra innsiden. Temaer vi fokusere på er hvordan en kan leve et lykkelig liv.

Tegning/maling

Dette passer både for de som er flinke til å tegne men også til de som ikke har så mye erfaring med det. Du kan jobbe med et bestemt prosjekt, eller kose deg med masse forskjellige tegninger.

Tekstil

Lær tekstilteknikker og håndtverk. Lag spennende antrekk i redesign eller sy ditt eget antrekk utfra eget ønske. Stor vekt på å bruke fantasi, kreativitet og egne ideer til produkt.

Yoga

Lær grunnleggende yoga som du kan bruke som en del av hverdagen din. Fokus på pust,balanse,styrke og smidighet. Opplev yoga som et godt pusterom i en travel dag der du har fokus på deg selv.

Velkommen til et opplevelsesrikt år i hjertet av Trøndelag. Her kommer du til å få beina godt plantet på jorda mens hodet ditt får nye tanker og ideer og du får venner for livet. Vi har sju spennende linjer og turer både i innland og utland.  Søk helårskurs i 2022-23 eller halvårskurs med start i januar 2022.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 133 410,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Goretexjakke
 • Jaktbuepakke
 • Felles bli-kjent-tur
 • Alpintur til Åre
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • Felles avslutningstur
 • Bad på rommet
 • Bad på gangen
 • Studentbevis
 • Studieturer
 • Fellesturer
 • Vaskemaskin
 • Treningsrom
 • Studietur: Bli-kjent-tur
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Blåtur
 • Studietur: Bue - jakt og fiske: USA
 • Studietur: Håkjerringfiske
 • Studietur: Overnattingstur utendørs på vinteren
 • Studietur: Tarva
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 133 410,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 133 410,-
(13 341,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Bue - jakt og fiske: USA
 • Vaksiner på studietur Bue - jakt og fiske: USA
 • Visum på studietur Bue - jakt og fiske: USA
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I feriene stenger skolen helt, og elevene må reise hjem. Det er mulighet til å komme tilbake kvelden før skolestart. Vanligvis starter skolen opp etter ferien først kl 13, så det er mulig å reise hit også selve oppstartsdagen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • 5 hagler
 • 4 jakttårn
 • Innendørs skytebane, bue
 • 3D-løype, bue
 • Kanoer
 • Kajakker
 • Våpenskap, ca 50 våpen
 • 6 surfcastingsett
 • Låsbare skap
 • Tilgang til leirduebane/villsvinbane/elgbane
 • 2 aluminiumsbåter med 40 hesters motor
 • 2 store håkjerringsstenger
 • Hummerteiner/krabbeteiner/krepseteiner
 • Garn til ferskvann og saltvann
 • 15 gåseblinds og ca 250 lokkegås
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Kom ikke inn på drømmestudiet: – Glad for at jeg endte på folkehøgskole

Da karaktersnittet økte på grunn av pandemien, måtte Astrid Elise (21) endre planene sine over natta. Nå er hun glad for at hun venta med ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Jakt og friluft

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Natur og friluftsliv - samfunn og overlevelse

Arbfhs Ringsaker
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

NORSK FRILUFTSLIV MED BACKPACKING

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sportsfiske

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

HAV Multisport

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluft - Basic

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
HelårskursKristen

100% Jakt

Pasvik Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv

Elverum folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

LinjeX - Villmark

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Finnmark - Island

Pasvik Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Dyreomsorg

Evje Folkehøgskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Sjølberging

Fosen folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt