Til hovedinnhold
Ledig plass

Fisk, lev og opplev naturen på nært hold. Studietur til Florida! Et friår med fiske etter svær ørret, kruttsterke kveiter, tarpoon, og vakre røyer. Telting under stjerneklar himmel i ekte villmark.

Fiske og friluftslivslinja på Skogn FHS er linja for deg som allerede er interessert i, eller kunne tenkt deg å bli kjent med det fantastiske fiske og friluftslivet.

Skogn FHS ligger midt i smørøyet for et rikt friluftsliv uansett årstid, og nærmarka er et eldorado når det kommer til sport og hobbyfiske.

Mye ute

Her bor du ved Trondheimsfjorden som er blant de mest artsrike i verden, og med over 100 fiskearter.

Skolen har båter som du som elev bruker, også utenom undervisning. I tillegg vil du få lære fluekasting som kan praktiseres i ferskvann, saltvann og på studietur.

Dette er en praktisk linje hvor du lærer av det vi gjør, som understøttes av relevant teori. Telt, hengekøye, åpen himmel, nordlys og bål er noen stikkord for året som venter. 

Nærområdet

Området rundt byr på fiskevann og elver som perler på en snor. Du vil få fiskekort gjennom våre sammarbeid. Her er det nok å gjøre både i skoletiden og på fritiden. Her kan det fort smelle på en ny personlig rekord i andre enden av snøret. 

Utstyr

I skolepengene får du en fiskeutstyrspakke til alt fiske vi bedriver. 

Turer

Klassen er mye ute, både i nærmarka og i den lokale fjellheimen. Vi drar nordpå å fisker kveite, til Florida på jakt etter bla. Snook, Tarpon, Jacks, Specled trout, og Bonefish. I tillegg kommer det en rekke uforglemmelige naturopplevelser.

Les mer om linja i denne brosjyren

 

Vi følger selvfølgelig FHI sine reiseråd og håper at studieturen for skoleåret 22/23 kan gjennomføres.

Linjen passer både for deg som elsker å fiske, men også for deg som er helt uerfaren. Du besitter stor eventyrlyst og liker å være ute året rundt.

Dette vil du lære

Enhånds fluekasting

 • Tohånds fluekasting
 • Båtførerprøven
 • Friluftslivet
 • Kart og kompass
 • Ferskvannsfiske etter ørret og røye
 • Sjøfiske
 • Laksefiske
 • Gjeddefiske
 • Isfiske
 • Småviltjakt
 • Sløying av fisk
 • Fluebinding
 • Å lage ditt eget tackle
 • Artslære
 • Tropisk fiske med enhånds fluestang

Intervju med elever:

Våre forventninger til deg

Vi forventer tre ting av deg som elev på en aktiv fiskelinje:

 • Interesse for det vi driver med
 • Motivasjon nok, slik at du presser på litt når det går i hundre
 • Samarbeid
Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om det er mulig for oss å tilrettelegge for deg.

Studietur: Fiske og friluftsliv: Florida

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: November/desember

Mauri Fly-fishing holder til i den lille byen Stuart i Florida, hvor kaptein Michael Mauri bor sammen med kona Emily og datteren Emma. Michael Mauri tilbyr all inclusive guidet fluefiske i saltvann, dagsturer, kastetimer og fisketeknikk hele året.

Her kan vi blant annet oppleve Snook, Tarpon, Jacks, Specled trout, Sheepshead, Bonefish, Ladyfish og nydelig dyreliv med delfiner, sjøskilpadder og haier.

Michael Mauri er en av verdens aller beste fluekastere. Født og oppvokst i Tyskland fanget han sin første fisk i en liten elv i Bavaria allerede da han var 6 år.

Han er nå en av de mest anerkjente fluefiskeinstruktørene i verden, og har siden 1998 deltatt i internasjonale show og holdt single- og double.hand kastekurs over hele verden. Som profesjonell fluefiskekaster har han guidet i Europa, Canada og USA. Han bidrar til å utvikle fluefiskesporten på mange områder, og har også utviklet sin egen kasteteknikk, the Effective Fly Castin Technique (EEFC). 

Mange lurer på om det blir studietur med hensyn til Covid-19. Vi følger anbefalinger og råd fra FHI fortløpende. Skulle destinasjonen som vi hadde tenkt å reise til være uaktuell må vi tenke alternativt. Da blir vi sammen med klassen enige om et eller flere reisealternativ slik at vi kan skape magiske øyeblikk og minner sammen.

Studietur: Håkjerringfiske

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Trondheimsfjorden en av Norges artsrike fjorder.

En av spesialitetene som kan fiskes i Trondheimsfjorden er Håkjerring. Den lever på store dyp og er en av de store haiartene som kan fanges på stang i verden. Håkjerring er en dyplevende, og langt-levende hai, som kan bli over 1000 kg. De største Håkjerringene som er tatt i fjorden man kjenner til er 775 kg og 824 kg. Norgesrekorden og Verdensrekord tatt i Rogaland er på 1099,2 kg og ble målt til 4,79 meter lang og 2,66 meter rundt buken. Fisker var Asgeir Alvestad.

I tillegg til havets storvilt, er arter som brosme, lange, stor sei og stor torsk, vanlige fangster på disse turene. Noen av artene man kan få på kroken er fredet og slippes selvsagt tilbake. Pigghå er et slikt eksempel.

Store langer er det en god del av og det er tatt på over 30 kg.

2 verdensrekorder fra Trondheimsfjorden:

 • Blålange fisker Torben Ekseth, 17,47 kg
 • Brosme fisker Bjørn Florø Larsen, 17,26 kg

Fjorden er kjent for en særs god bestand av stor grov sei, og i Skarnsundet kan man nå og da treffe på et eventyrlig seifiske.

Andre fiskearter som er vanlige er Lyr, Brosme, Kveite, Knurr, Skolest, Steinbit med mere.

Det er flere flyndrearter i Trondheimsfjorden, og den mest kjente av de er Gullflyndra. Gullflyndra er et lokalt navn på rødspette og den finnes i Borgenfjorden en liten sidefjord ved Straumen. (rødspette med gule flekker pga. bunnforholdene i Borgenfjorden) 

 

Studietur: Isfisketur Sverige

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I løpet av vinteren når sola har begynt å varme igjen skal vi på isfisketur til Sverige etter storrøya.

Her er det muligheter til å få ny personlig rekord innen røyefiske.

Hvert år fiskes det røyer på 3-5 kg i de vannene vi besøker.

Studietur: Kveitefiske Trøndelagskysten

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

På våren i begynnelsen av april skal vi på en 5 dagers kveitefisketur på Trøndelagskysten. I tillegg til kveite vil vi også prøve oss på andre arter som er vanlig under havfsike.

bildetekst

Studietur: Laksefisketur i Gaula/Orkla/Stjørdalselva

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

De kjente lakseelvene Gaula, Orkla, Stjørdalselva og Namsen ligger et par timers kjøring fra skolen.

I slutten av august vil vi ta en tur til en eller to av disse elvene for å prøve oss på å fange en stor laks eller sjøørrett.

Her får vi startet med LTS fluefiske utstyrspakkene som dere får i starten av skoleåret, introduksjon til fluekasting og sammensetting av utstyret er det vi begynner med. Så  trener/fisker vi oss gjennom året mot studieturen på våren til Skottland hvor vi igjen leter frem laksefiskeutstyret.

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4-5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Bli-kjent-turen har akkurat det formålet som navnet antyder. Dette er en tur med tradisjonelt norsk friluftsliv. Turen er på enten fire eller fem dager, alt etter evne og lyst. De letteste turene har mye vekt på det sosiale og her blir du busset til hyttedøren hvor du tilbringer natten i en seng. På de mer primitive turene går det i toppturer, sjøturer eller kanoturer. Den lengste turen er 9.1 mil lang, og normalt bruker vi både kano, kajakk og kanskje bruksbåter under denne uken. Turene går hovedsaklig til Blåfjella/Skjækerfjella, Børgefjell eller Forra nasjonalpark, med ulike hytter til disposisjon.

Blåtur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Blåturen er en tur som holdes helt på tampen av året og planlegges kun uker før avreise. Her er det igjen mye vekt på det sosiale med noen overraskelser underveis. Som navnet antyder så er det en BLÅ-tur, altså vil du ikke vite hvor du ender opp, eller hva du skal gjøre.

John Olav Oldren

Lærer på Fiske og friluftsliv

Han har jobbet som lærer siden 2000 på videregående. Startet opp fiskelinja i 2017. Drevet med friluftsliv, jakt og fiske siden ungdomstiden. Han kommer fra bygda Vuku i Verdal, der han også driver med lakseturisme om sommeren. Han er en som har mye positiv energi, og man får de utroligste historier fra en mann som er glad i livet. Det er sjelden nei når man spør ham, han er en JA-person :)

Epost: johnolav.oldren@skognfhs.no

Philip Aas

Lærer på Fiske og friluftsliv (vikar)

Philip er en livsglad mann som heller sover ute enn inne, sommer som vinter. Bedriver et aktiv friluftsliv med fiskestang, svartkjele og sine to polarhunder. Han er skolens ferskeste lærer og elsker å være ute. Har drevet aktivt med fiske siden han fikk sin første stang som 2åring og med utdannelse innen friluftsliv, pedagogikk og journalistikk og god erfaring er han er kunnskapsrik gladgutt.

Epost: pmaa@skognfhs.no
Telefon: 94830930
Instagram: @philipaas

 • Skolestart: lørdag 27. august 2022

Du kan velge to valgfag før jul, og to valgfag etter jul. Ca 5 timer pr uke går med til valgfag. Et valgfag er på to timer, et på tre. Du velger nytt etter jul. Her er det mye spennende, alt fra trening til matlaging til kunst, jeger- og båtførerprøve. Skolen kan tilby cirka 25 ulike valgfag.

10 på topp

Her er det enkle friluftsturer innen Levanger kommune med både historie og toppturer. Man går sammen og målet er å komme i bedre form, samtidig som man blir bedre kjent i Levanger kommune.

Ballspill

Dette er valgfaget for deg som liker ballidrett, vi spiller det meste som kan spilles med ball. Både innendørs og utendørs.

Blåtorsdag

Dette valgfaget er for deg som liker stor variasjon, og i tillegg liker å bli overrasket. Her kommer man uforberedt, og blir møtt av nye utfordringer og opplevelser hver gang!!

Brattkort klatring

Vi har teorien og praksisen for å få brattkortet i klatring. Innendørs klatring i Trønderhallen på Levanger i hovedsak, men det kan også være mulighet for å ha noe utendørs klatring.

Båtførerprøven

Vi bruker verket "Veien til båtførerprøven" og legger opp et praktisk teoretisk kurs, som leder fram til båtførerprøven. Skolen er testsenter, slik at prøvene kan avlegges på skolen. Prøven koster 550

Fluebinding

Lær å binde alle typer fluer, både ørret, laks og fluer til bruk i sjøen. Skolen har nødvendig utstyr, ved masseproduksjon av fluer vil vi kreve at du betaler for materialene.

Fluekasting

Her får du lære enhånds, og to hånds fluekasting. Skolen har også sertifiseringsmuligheter. Speykast, snakekast - rulle og teknikker. Vi lærer å tilpasse stenger til skyteklumper og ulike snører.

Foto

På valgfag foto får man en komprimert utgave av det man lærer på fotolinja. Hver uke går man gjennom et tema som vi jobber med den neste uka. På slutten av semesteret har vi en liten utstilling.

Grunntrening

Et valgfag for deg som ønsker å komme i bedre form fra den tilstanden du er i. Det er ulike typer med sirkeltrening og løp/utholdenhet som er i fokus. Fokus på å utvikle deg fra der du er nå.

Handyman

Handyman - vi lærer mye praktisk, alt fra å lade en bil, til å skifte dekk, til å lage en skjøteledning - til å sette opp en innervegg, eller kanskje skifte et vindu. Praktisk kunnskap i høysetet.

Hund som hobby

Ved bruk av store robuste hunder vil du lære hva som kreves for å eie hund. For, aktivitet, kløving, bruksområder, sove inne/ute, ulike turer i områdene rundt skolen og friluftsliv med hund. Gøy.

Hybelmat

Praktisk og teoretisk tillaging av sunn, billig og praktisk mat, for deg som føler du ikke har kontroll på dette, eller vil videreutvikle deg som "kokk". Man spiser selvfølgelig det man lager sammen.

Jegerprøven

Det er et 30 timers valgfag som både er teoretisk og praktisk fordelt. Man avslutter valgfaget med Jegerprøveeksamen. Eksamensgebyret må man betale selv, dette er på kr 300,-.

Kickboxing

Du får innføring i kampsporten Kickboxing og lærer denne fra bunnen av. Man får lært ulike teknikker og basistreningen som er viktig i Kickboxingen.

Miniatyrskyting

Her får du prøvd å skyte på 15 meter innendørsbane med salonggevær. Her skyter vi både DFS og egne program. Har du hatt lyst til å prøve å skyte med våpen - så er dette en flott arena å begynne på.

Selvforsvar damer

For deg som vil lære noen teknikker innen selvforsvar. Det er mange forskjellige måter å komme seg ut av ulike situasjoner. Mange av teknikkene er hentet fra den israelske kampsporten Krav maga.

Spillklubben

Spill er et voksende kulturuttrykk som du sammen med flere kan utøve, ta lærdom av og ha det morsomt med!

Spinning

Spinning er en ekstrem effektiv trening hvis du vil øke kondisjonen samt styrken. I disse timene blir vi kjent med ulike teknikker, og vi trener på å tråkke i takt med musikken.

Stretching

Et totimers valgfag med fokus på bevegelighetstrening, her er en god sjanse for deg som ønsker å bli mykere og få bedre bevegelighet. Noe som er skadeforebyggende og bra for helsa.

Strikking

Lær deg å strikke enkle ting som sokker,votter,luer etc. Hvis du kan strikke,får du lære å videreutvikle strikkingen til mer avanserte strikketeknikker og produkter. Stor vekt på egne ideer og ønsker.

Superhero

Artige og dype aktiviteter og samtaler rundt hva det betyr å bli en ekte superhelt fra innsiden. Temaer vi fokusere på er hvordan en kan leve et lykkelig liv.

Tegning/maling

Dette passer både for de som er flinke til å tegne men også til de som ikke har så mye erfaring med det. Du kan jobbe med et bestemt prosjekt, eller kose deg med masse forskjellige tegninger.

Tekstil

Lær tekstilteknikker og håndtverk. Lag spennende antrekk i redesign eller sy ditt eget antrekk utfra eget ønske. Stor vekt på å bruke fantasi, kreativitet og egne ideer til produkt.

Yoga

Lær grunnleggende yoga som du kan bruke som en del av hverdagen din. Fokus på pust,balanse,styrke og smidighet. Opplev yoga som et godt pusterom i en travel dag der du har fokus på deg selv.

Velkommen til et opplevelsesrikt år i hjertet av Trøndelag. Her kommer du til å få beina godt plantet på jorda mens hodet ditt får nye tanker og ideer og du får venner for livet. Vi har sju spennende linjer og turer både i innland og utland.  Søk helårskurs i 2022-23 eller halvårskurs med start i januar 2022.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 131 410,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Felles bli kjent tur 4 - 6 dager
 • Alpintur til Åre i Sverige
 • Isfisketur til Sverige
 • Studietur til Florida eller lignende destinasjon
 • Kveitefisketur til Dønna i Nordland
 • Alle valgfag
 • Bad på rommet
 • Bad på gangen
 • Studentbevis
 • Studieturer
 • Fellesturer
 • Vaskemaskin
 • Treningsrom
 • Studietur: Bli-kjent-tur
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Blåtur
 • Studietur: Fiske og friluftsliv: Florida
 • Studietur: Håkjerringfiske
 • Studietur: Isfisketur Sverige
 • Studietur: Kveitefiske Trøndelagskysten
 • Studietur: Laksefisketur i Gaula/Orkla/Stjørdalselva
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 131 410,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 131 410,-
(13 141,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I feriene stenger skolen helt, og elevene må reise hjem. Det er mulighet til å komme tilbake kvelden før skolestart. Vanligvis starter skolen opp etter ferien først kl 13, så det er mulig å reise hit også selve oppstartsdagen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Havfiskeutstyr for kveitefiske og annet havfiske
 • Klassesett isfiskeutstyr
 • klassesett ørrettfiskeutstyr
 • Flere båter for bruk av elever og klasser
 • Telt og turutstyr for klasser
 • Teiner for krabbe, hummer og krepsefiske
 • Surfcast utstyr for elevene
 • kanoer og kajakker 
 • Klassesett fluebindeutstyr
 • Diverse fiskeutstyr
 • Klassesett flytedresser

I tillegg får du dette til odel og eie:

Utstyrspakke ut fra hvilke fisketurer vi skal ha i løpet av året

Eksempel: Flytedress, havfiskeutstyrspakke med mer.

Verdi rundt kr 20 000

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Kom ikke inn på drømmestudiet: – Glad for at jeg endte på folkehøgskole

Da karaktersnittet økte på grunn av pandemien, måtte Astrid Elise (21) endre planene sine over natta. Nå er hun glad for at hun venta med ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Dyr og natur

Kristiansand folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

LinjeX - Villmark

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Arktis - Svalbard

Alta folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Veilederlinja

Folkehøgskolen 69 Grader Nord - Tromsø
Få ledige plasser
Stipendiatlinje25 t/ukeKristen

Jakt og friluft

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

NORSK FRILUFTSLIV MED BACKPACKING

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Nordkalotten - Svalbard

Folkehøgskolen 69 Grader Nord - Tromsø
Ledig plass
HelårskursKristen

Sjølberging

Fosen folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Arktisk friluftsliv

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Dyreomsorg

Evje Folkehøgskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

UT!

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Friluftsliv

Elverum folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt