Til hovedinnhold

Lyst på et år i naturen med masse fiske og gode relasjoner? Her venter et år med uforglemmelige eventyr i villmarken, forfriskende friluftsopplevelser, nye vennskap og påfyll av minner for livet!Her tilbringer vi mesteparten av tiden i naturen
, og sover gjerne under stjernehimmelen i telt eller hengekøye. Vår beliggenhet er perfekt plassert for å tilfredsstille alle dine friluftsdrømmer med majestetiske fjell, skogens ro og havets bølger like rundt hjørnet. 
 

Vi tilbyr deg

Godt rustet for tidenes fiskeeventyr!

Vi reiser også til Costa Rica, en reise du sent vil glemme. Her venter spennende fiskearter som Roosterfish, Yellowfin Tuna, Jack og Sierra Mackerel. På denne reisen får du fiske fra båt, kajakk eller rett fra stranden. Costa Rica gir deg muligheten til å ta deg en svømmetur i krystallklart vann eller en natt under palmetrærne.

Er du mester med fiskestangen eller prøver det for første gang, denne linjen vil ikke skuffe deg!

Bli med på en reise hvor du ikke bare utvikler dine fiskeferdigheter, men også bygger varige vennskap i et støttende og engasjerende miljø. Velkommen til et livsforvandlende år - vi venter på deg!

Linjen passer både for deg som er nybegynner og litt nysgjerrig på fiske og friluftsliv , men også for deg som er helt godt vant. Her vil du få utviklet deg som fisker, friluftsmenneske og person.

Dette vil du lære

 • Enhånds fluekasting
 • Båtførerprøven
 • Friluftsliv
 • Kart og kompass
 • Ferskvannsfiske etter ørret og røye
 • Sjøfiske
 • Laksefiske
 • Gjeddefiske
 • Isfiske
 • Småviltjakt
 • Sløying av fisk
 • Grunnleggende fluebinding
 • Å lage ditt eget tackle
 • Artslære
 • Tropisk fiske med enhånds fluestang og haspelutstyr 

Intervju med elever:

Våre forventninger til deg

Vi forventer tre ting av deg som er elev på en aktiv fiskelinje:

 • Interesse for det vi driver med
 • Motivasjon nok, slik at du presser på litt når det går i hundre
 • Samarbeid
 • At du deltar

Vårfisketur etter sjøørret

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1-4 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I mars/april/mai kan en av linjeturene til linja Fiske og friluftsliv gå til et mekka for vårfiske etter sjøørret. Sjansen for å få ditt livs sjøørret er til stede. En tur du ikke vil gå glipp av. 

Costa Rica

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: November/desember

Studieturen er for mange elever årets desiderte høydepunkt.

Vi reiser på studietur til Costa Rica. Costa Rica er et land i Mellom-Amerika med stor kystlinje og tropisk fiske i verdensklasse. På østkysten finner vi verdens beste tarpoon-fiske og på østkysten finner vi den attraktive roosterfish som vi fisker etter. Årets studietur går til sør-vest kysten av Costa Rica. 

Her bor vi i små hytter langs strandlinjen, spiser lokal mat, og lager mat av fisk vi fanger. Du får muligheten til å dra på hengekøyetur under palmene og oppleve det tropiske livet på sitt beste.
Vi fisker både med lokale guider samtidig som vi prøver oss langs strandlinjen, i elvedeltaer og fra kajakk. Vi padler kajakk på dag og natt og har muligheten til å oppleve rikt dyreliv både på land og i vann

Arter vi kan få i Costa Rica er bla:
- Roosterfish
- Tarpoon
- Snook
- Bonefish
- Barracuda
- Cravelle Jack
- Horseeye
- Sailfish
- Mahi Mahi

Om du ønsker å fiske med flue, sluk eller agn er helt opp til deg, og hvor mye du fisker bestemmer du helt selv. Men en ting er sikkert, du får ikke fisk om snøret er på land!

Du er selv ansvarlig for å være fullverdig vaksinert og kvalifisert for innreise i landet vi drar på studietur til. Dette innebærer evt. visum/ESTA for innreise/mellomlanding i USA og gyldig pass med 6 mnd varighet etter utreisedato. 

Håkjerringfiske

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Trondheimsfjorden en av Norges artsrike fjorder.

En av spesialitetene som kan fiskes i Trondheimsfjorden er Håkjerring. Den lever på store dyp og er en av de store haiartene som kan fanges på stang i verden. Håkjerring er en dyplevende, og langt-levende hai, som kan bli over 1000 kg. De største Håkjerringene som er tatt i fjorden man kjenner til er 775 kg og 824 kg. Norgesrekorden og Verdensrekord tatt i Rogaland er på 1099,2 kg og ble målt til 4,79 meter lang og 2,66 meter rundt buken. Fisker var Asgeir Alvestad.

I tillegg til havets storvilt, er arter som brosme, lange, stor sei og stor torsk, vanlige fangster på disse turene. Noen av artene man kan få på kroken er fredet og slippes selvsagt tilbake. Pigghå er et slikt eksempel.

Store langer er det en god del av og det er tatt på over 30 kg.

2 verdensrekorder fra Trondheimsfjorden:

 • Blålange fisker Torben Ekseth, 17,47 kg
 • Brosme fisker Bjørn Florø Larsen, 17,26 kg

Fjorden er kjent for en særs god bestand av stor grov sei, og i Skarnsundet kan man nå og da treffe på et eventyrlig seifiske.

Andre fiskearter som er vanlige er Lyr, Brosme, Kveite, Knurr, Skolest, Steinbit med mere.

Det er flere flyndrearter i Trondheimsfjorden, og den mest kjente av de er Gullflyndra. Gullflyndra er et lokalt navn på rødspette og den finnes i Borgenfjorden en liten sidefjord ved Straumen. (rødspette med gule flekker pga. bunnforholdene i Borgenfjorden) 

 

Isfisketur(er)

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I løpet av vinteren når sola har begynt å varme igjen drar vi på isfisketurer. Noen ganger holder vi oss i nærområdet og andre ganger drar vi på lengre turer. 

Her er det muligheter til å få fine fangster, og kanskje vanker det en ny personlig rekord på deg, enten røye eller ørret!

Hvert år fiskes det røyer på både 1, 2 og 3 kg i de vannene vi besøker.

Kveitefiske Trøndelagskysten/Nordland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

På våren er det mulig å dra på en 4 dagers kveitefisketur på Trøndelagskysten. I tillegg til kveite vil vi også prøve oss på andre arter som er vanlig under havfiske. Denne turen er et av to alternativ til linjefagstur på våren. Den andre er vårfiske etter sjøørret. Hvilken tur det blir avhenger av hva klassen ønsker. 

Laksefisketur i Trøndelag

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

De kjente lakseelvene Verdalselva, Gaula, Orkla, Stjørdalselva og Namsen ligger et par timers kjøring fra skolen.

I slutten av august vil vi ta en tur til en eller to av disse elvene for å prøve oss på å fange en stor laks. Sjøørreten er fredet i trøndelagselvene så den lar vi hvile. 

Her kan du fiske med enten haspel, mark eller flue. Det er opp til deg. Ønsker du å lære en ny teknikk legger vi til rette for dette. 

Du er selv ansvarlig for å betale fisketrygdavgiften som kreves for å drive fiske etter laks og anadrom fisk i elv. 

To frivillige studieturer

Obligatorisk: Nei

Pris: 10 000

Varighet: 1 uke

Plan kommer i løpet av skoleåret. Man kan velge kun en av turene. Disse er ikke knyttet til linjene. Den ene turen har fokus på kultur, den andre på sport.

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4-5 dager

Bli-kjent-turen har akkurat det formålet som navnet antyder. Dette er en tur med tradisjonelt norsk friluftsliv. Turen er på enten fire eller fem dager, alt etter evne og lyst. De letteste turene har mye vekt på det sosiale og her blir du busset til hyttedøren hvor du tilbringer natten i en seng. På de mer primitive turene går det i toppturer, sjøturer eller kanoturer. Den hardeste turen er utfordrende, men alle som vil klarer å gjennomføre den, og normalt bruker vi både kano, kajakk og kanskje bruksbåter i løpet av denne uken. Turene går hovedsaklig til Blåfjella/Skjækerfjell og Forra naturreservat, med ulike hytter til disposisjon.

Blåtur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 uke

Blåturen er en tur som holdes helt på tampen av året og planlegges kun uker før avreise. Her er det igjen mye vekt på det sosiale med noen overraskelser underveis. Som navnet antyder så er det en BLÅ-tur, altså vil du ikke vite hvor du ender opp, eller hva du skal gjøre.

Philip Aas

Lærer på Fiske og friluftsliv (vikar)

Philip er en livsglad mann som heller sover ute enn inne, sommer som vinter. Bedriver et aktiv friluftsliv med fiskestang, svartkjele og sine to polarhunder. Han elsker friluftsliv og er sjelden å se uten fiskestang. Drevet aktivt med fiske siden han fikk sin første stang som 2åring og med utdannelse innen friluftsliv, pedagogikk, og journalistikk med god erfaring er han er kunnskapsrik gladgutt.

Epost: pmaa@skognfhs.no
Telefon: 94830930
Instagram: @philipaas

Vi har fokus på å ha linjefagene komprimert, slik at det er enkelt å planlegge for eksempel turer og aktiviteter over flere dager. Det er minimum 14 timer linjefag pr uke. Under kan du se en vanlig uke. I tillegg har vi egne linjefagsuker, uten morgensamling, valgfag eller fellesfag. Det vil også bli en elevstyrt uke i løpet av året, der elevene selv bestemmer hvilket tema de vil utforske.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart lørdag 24. august
 • Hjemreisehelg 13.-15. september
 • Høstferie 4.-14. oktober
 • Studietur Bue - jakt og fiske okt/nov
 • Hjemreisehelg 8.-11. november
 • Familiehelg 29.-30. november
 • Juleferie torsdag 19. desember
 • Skolestart mandag 6. januar
 • Hjemreisehelg 31.januar - 3. februar
 • Vinterferie 28. februar - 10. mars
 • Studieturer resten av linjene før påske
 • Påskeferie 11.-22. april
 • Siste skoledag lørdag 10. mai

 

Du kan velge to valgfag før jul, og to valgfag etter jul. Ca 5 timer pr uke går med til valgfag. Et valgfag er på to timer, det andre på tre. Du velger nytt etter jul. Her er det mye spennende, alt fra trening til matlaging til kunst eller jeger- og båtførerprøve. Skolen tilbyr ca 20 ulike valgfag.

10 på topp

Her er det enkle friluftsturer innen Levanger kommune med både historie og toppturer. Man går sammen og målet er å komme i bedre form, samtidig som man blir bedre kjent i Levanger kommune.

Ballspill

Dette er valgfaget for deg som liker ballidrett, vi spiller det meste som kan spilles med ball. Både innendørs og utendørs.

Blåtorsdag

Dette valgfaget er for deg som liker stor variasjon, og i tillegg liker å bli overrasket. Her kommer man uforberedt, og blir møtt av nye utfordringer og opplevelser hver gang!!

Brattkort klatring

Vi har teorien og praksisen for å få brattkortet i klatring. Innendørs klatring i Trønderhallen på Levanger i hovedsak, men det kan også være mulighet for å ha noe utendørs klatring.

Båtførerprøven

Vi bruker verket "Veien til båtførerprøven" og legger opp et praktisk teoretisk kurs, som leder fram til båtførerprøven. Skolen er testsenter, slik at prøvene kan avlegges på skolen. Prøven koster 550

Fluebinding

Lær å binde alle typer fluer, både ørret, laks og fluer til bruk i sjøen. Skolen har nødvendig utstyr, ved masseproduksjon av fluer vil vi kreve at du betaler for materialene.

Fluekasting

Her får du lære enhånds, og to hånds fluekasting. Skolen har også sertifiseringsmuligheter. Speykast, snakekast - rulle og teknikker. Vi lærer å tilpasse stenger til skyteklumper og ulike snører.

Foto

På valgfag foto får man en komprimert utgave av det man lærer på fotolinja. Hver uke går man gjennom et tema som vi jobber med den neste uka. På slutten av semesteret har vi en liten utstilling.

Grunntrening

Et valgfag for deg som ønsker å komme i bedre form fra den tilstanden du er i. Det er ulike typer med sirkeltrening og løp/utholdenhet som er i fokus. Fokus på å utvikle deg fra der du er nå.

Handyman

Handyman - vi lærer mye praktisk, alt fra å lade en bil, til å skifte dekk, til å lage en skjøteledning - til å sette opp en innervegg, eller kanskje skifte et vindu. Praktisk kunnskap i høysetet.

Hund som hobby

Ved bruk av store robuste hunder vil du lære hva som kreves for å eie hund. For, aktivitet, kløving, bruksområder, sove inne/ute, ulike turer i områdene rundt skolen og friluftsliv med hund. Gøy.

Jegerprøven

Det er et 30 timers valgfag som både er teoretisk og praktisk fordelt. Man avslutter valgfaget med Jegerprøveeksamen. Eksamensgebyret må man betale selv, dette er på kr 300,-.

Kickboxing

Du får innføring i kampsporten Kickboxing og lærer denne fra bunnen av. Man får lært ulike teknikker og basistreningen som er viktig i Kickboxingen.

Konte eksamen

Nytt av året er at vi har en avtale med Levanger VGS om muligheten for å ta opp fag som man har strøket på i vgs. Intensivkurs er også mulig. Avtal med oss så snart som mulig om du skal ha dette faget

Matlaging

Praktisk og teoretisk tilberedelse av sunn, billig, praktisk og god mat for deg som føler du ikke har kontroll på dette, eller vil videreutvikle deg som "kokk". Man spiser det man lager sammen etterpå

Miniatyrskyting

Her får du prøvd å skyte på 15 meter innendørsbane med salonggevær. Her skyter vi både DFS og egne program. Har du hatt lyst til å prøve å skyte med våpen - så er dette en flott arena å begynne på.

O2

Ta del i et valgfag hvor utholdenheten får testet og utviklet seg. Lær om nye og morsomme treningsformer

Selvforsvar damer

For deg som vil lære noen teknikker innen selvforsvar. Det er mange forskjellige måter å komme seg ut av ulike situasjoner. Mange av teknikkene er hentet fra den israelske kampsporten Krav maga.

Spillklubben

Spill er et voksende kulturuttrykk som du sammen med flere kan utøve, ta lærdom av og ha det morsomt med!

Spinning

Spinning er en ekstrem effektiv trening hvis du vil øke kondisjonen samt styrken. I disse timene blir vi kjent med ulike teknikker, og vi trener på å tråkke i takt med musikken.

Stretching

Et totimers valgfag med fokus på bevegelighetstrening, her er en god sjanse for deg som ønsker å bli mykere og få bedre bevegelighet. Noe som er skadeforebyggende og bra for helsa.

Strikking

Lær deg å strikke enkle ting som sokker,votter,luer etc. Hvis du kan strikke,får du lære å videreutvikle strikkingen til mer avanserte strikketeknikker og produkter. Stor vekt på egne ideer og ønsker.

Tegning/maling

Dette passer både for de som er flinke til å tegne men også til de som ikke har så mye erfaring med det. Du kan jobbe med et bestemt prosjekt, eller kose deg med masse forskjellige tegninger.

Tekstil

Lær tekstilteknikker og håndtverk. Lag spennende antrekk i redesign eller sy ditt eget antrekk utfra eget ønske. Stor vekt på å bruke fantasi, kreativitet og egne ideer til produkt.

Yoga

Lær grunnleggende yoga som du kan bruke som en del av hverdagen din. Fokus på pust,balanse,styrke og smidighet. Opplev yoga som et godt pusterom i en travel dag der du har fokus på deg selv.

Velkommen til et opplevelsesrikt år i hjertet av Trøndelag. Her kommer du til å få beina godt plantet på jorda mens hodet ditt får nye tanker og ideer og du får venner for livet. Vi tilbyr 10 spennende linjer og et botreningstilbud og vi drar på turer både i innland og utland. 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 142 840,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Overlevelsestur
 • Ørret/Røyefiske i fjellet
 • Vintertur
 • Studietur til Costa Rica
 • Kveitefisketur/Sjøørrettur
 • Kanotur i skogen
 • Bad på gangen
 • Studentbevis
 • Frivillig studietur, to valg
 • Blikjent-tur i starten
 • Treningsrom
 • Blåtur
 • Alpintur
 • Valgfag
 • Studietur: Bli-kjent-tur
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Blåtur
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Vårfisketur etter sjøørret
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Costa Rica
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Håkjerringfiske
 • Studietur: Isfisketur(er)
 • Studietur: Kveitefiske Trøndelagskysten/Nordland
 • Studietur: Laksefisketur i Trøndelag
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 142 840,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 142 840,-
(14 284,- per måned)
Dersom du har problemer med at det blir for dyrt, så kan du kontakte rektor. Vi har muligheter for å kunne justere prisen etter avtale. En gladnyhet er at regjeringen har økt satsene for lån/stipend fra Lånekassen!
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Havfiskeutstyr for kveitefiske og grunnleggende havfiske
 • Isfiskeutstyr
 • Utstyr for ørretfiske
 • 1 sjark og 2 båter for havfiske
 • Kajakk
 • Kano
 • 2 ferskvannsbåter
 • Bellyboats
 • Telt og turutstyr 
 • Teiner for krabbe, hummer og krepsefiske
 • Kystmeite/Surfcast utstyr for elevene
 • Kanoer og kajakker 
 • Grunnleggende fluebindeutstyr
 • Diverse fiskeutstyr
 • Flytedress for utlån

I tillegg får du dette til odel og eie:

Utstyrspakke ut fra hvilke fisketurer vi skal ha i løpet av året

Dette kan feks. være: 2x fiskestenger med snelle

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om det er mulig for oss å tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Kom ikke inn på drømmestudiet: – Glad for at jeg endte på folkehøgskole

Da karaktersnittet økte på grunn av pandemien, måtte Astrid Elise (21) endre planene sine over natta. Nå er hun glad for at hun venta med ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Jaktguiding og reiseliv

Bjerkely folkehøyskole
HelårskursKristen

Heilt vilt - jakt og fiske

Seljord Folkehøgskule
Kontakt skolen
HelårskursFrilynt

Jakt og Fiske - Finnmark

Alta folkehøgskole
HelårskursKristen

Jakt & Fiske

Bjerkely folkehøyskole
HelårskursKristen

100% Fiske

Pasvik Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Jakt og fiske

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen

100% Jakt

Pasvik Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Bue - jakt og fiske

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Friluftsliv i nord - Nordkalotten og Svalbard

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
HelårskursKristen

Friluftsliv for alle

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Dyreomsorg

Evje Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt