Til hovedinnhold

Fokus Asia & Japan - Tokyo og Kyoto

Søk på linja
Få ledige plasser

Asia - en verdensdel i forandring! Møt rik historie blant skyskrapere. Lær om asiatisk mat, manga, kampsport, samfunn, historie og språk. Tur til solens rike - Japan - inkludert Tokyo og Kyoto

Unike Japan!

På linjen møter du det hypermoderne og urgamle Japan.

En eldgammel æreskultur, nå fylt med skyskrapere og anime. Et land der templer, roboter, TV-spill, shintohelligdommer, fargesprakende mote, nydelig natur, mat og neonlys er klemt inn på et areal på størrelse med Norge. Japanerne er blant verdens høfligste mennesker og de er kjent for sin store respekt for sine eldre.  

Du vil gjennom året på Karmøy bli godt kjent med Japans brede kultur, fra tempelmunkenes dagligliv til mat og populærkultur. I tillegg vil vi titte på spennende sider ved landene rundt som Sør og Nord Korea, Kina, Taiwan og India. Når våren kommer vil du være godt forberedt til studieturen. Da vil forhåpentligvis sakura, en spesiell blomstring av kirsebærtrærne møte oss, med store folkefester.

I år besøker vi byene Tokyo og Kyoto, som gir et bredt inntrykk av landet og folket.

Bli med på et år som er spekket med verdifulle og spennende opplevelser.

 

NB!

Husk at Karmøy Folkehøgskule er skolen hvor du velger 2 linjer. Dette betyr at dersom du velger linjen Fokus Asia & Japan - så velger du en av disse linjene i tillegg: Fokus Europa - Friluftsliv Sjø - BRO Afrika - BRO Sør Amerika - X-sport - Fotball Europa - Baker & Konditor - Fashion Klær Design/Redesign - Music Performance Production 

Alle som er interessert i kultur, språk, Asia og som liker å reise! Dette er en linje med en del teori, men også spennende aktiviteter.

Dette vil du lære

 • Kurs og verksteder i blant annet manga, kinesisk maleri og oregami
 • Matlaging, japanske og øst-aseatiske retter
 • Den store sumobryterdagen
 • Monkeuke, lev som munk i en uke!
 • Litt japansk språk
 • Yoga, meditasjon, massasje og kampkunst
 • Japansk Game Show i praksis
 • Temaer som samuraitiden, shinto, yakuza-mafiaen, kunst og kultur
 • Blinnedag, en spennede munkeøvelse
 • K-popdag med mer

Våre forventninger til deg

At du viser interesse, et engasjement, stå-på-humør og liker å reise 

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 11 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

Japan er et helt unikt land, og helt ulikt alle andre land i Asia. Du vil bli overrasket over en dag å se skyskraperne og møte et hypermoderne samfunn i Tokyo. Her vil vi foreta flere utflukter som vil gi deg et godt inntrykk av japanernes hverdagsliv. Ikke minst får du et godt innblikk i et av verdens beste kjøkken – det japanske.

Byen Kyoto har ikke en eneste skyskraper, og er bevart i typisk, gammel japansk stil. Her vil du få se noen av verdens flotteste templer og ellers bli kjent med en helt spesiell arkitektur.

Disse to byene vil vise deg de rike kontrastene i landet. Underveis spekker vi dagene med flotte og verdifulle opplevelser og utflukter. Du vil helt klart bli betatt, og kanskje forelsket i dette helt utrolige landet. Få drømmen din oppfylt, bli med oss til Japan!

Da vi har spennende utenlandsturer på begge linjene du som elev går på, har vi valgt å legge fellesturene til vakre og spennende omgivelser i Norden.
Foruten flere felles skoleturer setter vi også av tid til fellesarrangementer som:

 • konserter,
 • kinoforestillinger
 • seminar
 • foredrag utenfor skolens område. 

Obligatorisk: Ja

Pris: 7 000

Foruten alle skolens linjeturer til innland- og utland ser vi for oss en felles skoletur til Preikestolen og Stavanger. Skolen ønsker også at våre elever får delta på lokale kulturelle arrangement i skolens nærmiljø, dvs på Haugalandet. Dette er feks spennende konserter, kinoforestillinger, teater mm.

Bendik Guldbrandsen

Lærer

Jeg heter Bendik og er linjelærer på Fokus Asia. I tillegg har jeg valgfag i blant annet tegning, maling og yoga. Jeg har jobbet med humanitært arbeid med Leap Learning og UNICEF, jobbet som illustratør, tegnelærer og har fem års erfaring som lærer i skolen. Jeg har en bachelor i Spansk fra UiO og en i Tekst og Skribent fra Westerdals i Oslo. Jeg elsker å reise, jobbe frivillig og være sosial!

Epost: bendik.guldbrandsen@karmoy.fhs.no
Telefon: 95405147

I en helt vanlig uke bruker vi tirsdagen og torsdagen til linjedager. Hos oss velger elevene 2 linjer - og hver linje er på 6 timer pr uke.

NB!

I tillegg legger vi inn 2 linjeuker på hver linje + 4 til 8 linjedager i tillegg. I snitt har da hver linje ca 17 timer pr uke.

Mandag, onsdag og fredag er i utgangspunktet satt av til fellesfag og valgfag.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 24.08.2024
 • Bli-kjent uke
 • Linjeuker/linjeturer
 • Elevkvelder
 • Fellesturer
 • Høstferie i uke 41
 • Halloween
 • Reunionshelg hvor årets elever lager opplegg for fjorårets elever
 • Aktivitetsdager
 • Familiehelg med familiefest
 • Julefest
 • Juleferie
 • Nyttårsball
 • Linjeuker/linjeturer
 • Vinterferie i uke 9
 • Måneskinnstur til Sålefjell
 • Aktivitetsdager
 • Påskeferie
 • Fellestur
 • Mimrekveld
 • Avslutningsfest
 • Avslutning av skoleåret ca 10.mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Totalt kan en velge mellom cirka 24 ulike valgfag i løpet av året. Vi bruker cirka 9 timer i uka til valgfag.

NB!
Valgfagene som er nevnt er eksempler på hvilke valgfag vi kan tilby elevene. Hvilke valgfag vi tilbyr er avhengig av hvilke lærerkrefter vi har.

Baking

Velger du baking får du bake masse deilige kaker eller gode brød, rundstykker og annet bakverk.

Ballspill

Full fart med ulike ballspill i gymsal eller utendørs. Hva vi gjør? Artige oppvarmingsøvelser - deretter fotball, basketball, landhockey, softball mm.

Band

Spiller du et instrument og/eller er glad i å synge, så må du velge band som valgfag. Vi øver inn coverlåter, og opptrer vi på ulike arenaer. Skolen har noe utstyr, men ta med egne instrument.

Besøksvenn

I samarbeid med Røde Kors vil du bidra til å gjøre hverdagen lettere for ensomme i alle aldre. Med deg på laget kan vi gjøre en viktig innsats for fellesskapet.

Bokklubb

Valgfag for de som er, eller ønsker å bli glade i å lese. Vi velger en bok sammen, og skal ha gode samtaler rundt tekst, uttrykk, stemninger og følelser knyttet til boka vi velger.

Båtførerprøven

Pris: 700,-

Kurset tar for seg teorien som inngår i fagplanen utarbeidet av Sjøfartsdirektoratet. Det blir både teori og teoriprøve.

E - Sport

Valgfag e-sport passer for deg som er interessert i e-sport, eller du som vil lære litt om e-sport. Vi skal innom ulike kjente og ukjente spill. Viktigste er at det er spill vi skal spille sammen.

Filmkunnskap

Hovedhensikten er å se på film og diskutere hva vi har sett etterpå. Det blir noe filmteori. Vi prøver å velge filmer som er ulike i innhold og sjanger, og vi ser også filmer fra ulike land.

Fotball

Dette er et valgfag for deg som ønsker å bli en bedre fotballspiller og deg som bare ønsker å spille fotball. Det vil vere litt tekniske og taktiske øvelser, og så vil det vere en del spilling.

Foto og markedsføring

Vi lærer hvordan vi kan bli bedre fotografer, på samme tid som vi skaper noe som blir brukt gjennom skolens publiseringskanaler.

Gitar

Nybegynnerkurs hvor vi legger vekt på å lære de vanligste grepene slik at vi kan spille mange sanger. Vi lærer også fingerspill og barrègrep. Så ta med gitar hvis du har!

Godt å kunne, kjekt å vite

Praktisk rettet valgfag for å bli mer "handy" og i stand til å fikse og reparere ting selv. For eksempel sykkelreparasjon, enkel snekring, produsjon av ved og mye mer.

Golf

På Karmøy kan man spille golf stort sett hele året, og vi har tre baner i umiddelbar nærhet til skolen. Nordvegen Golfklubb har i tillegg to gode simulatorer.

Jegerprøven

Pris: 4 000,-

Går du med planer om å pakke sekken, dra til skogs eller fjells med hagle for å oppleve flott natur og jakte på fugl eller vilt? Da kan vi tilby jegerprøven.

Julebakst

Alltid hyggelig å bake julekaker før jul, den gode lukta og den gode stemningen på skolekjøkkenet er en fin oppvarming før juleferien .

Klær & design

Her får du muligheten til å sy dine egne klær. Faget passer for deg om du kan sy fra før, eller om du aldri har sydd på en symaskin tidligere. Du får opplæring ut fra det nivået du er på.

Kom i form

Er du i god form og vil oppretteholde den eller vil du bli i bedre form? Da passer dette valgfaget for deg! Uansett utgangspunkt og fysisk form så vil du finne en aktivitet som du liker her.

Kreativt Verksted

Å sitte ved samme bord og sysle med tegning og maling, klipping og perling, er superhyggelig. Tiden flyr og vi har alltid lyst til å bli sittende litt til når timen er over.

Kunsten å være i bevegelse

Her skal det være fokus på mestringsglede, samhold, samarbeid og fysisk aktivitet. Det er ikke treningen som er mest sentral her, men det er leken som står i fokus.

Mat på tur

Vi drar på kortere turer ut i nærmiljøet og lager god turmat. Lærer oss noen fine triks som er kjekke å kunne på tur.

Minikor

Minikor er for deg som gjerne vil synge mer enn bare i skolekoret. Du trenger ikke være en stor sanger, men ha lyst til å synge flerstemt i et mindre kor

Multisport

Et spennende valgfag med aktiviteter ute og inne. Eksempler på aktiviteter er skating, klatring, ballspill, kano og bølgesurfing mm. https://www.youtube.com/watch?v=56IVglhkVxY

Slå Ball

Pris: 700,-

Dette er ett valgfag for de som liker å slå etter en ball med en kølle, racket, eller annet slagvåpen. Aktuelle sporter er padel-tennis, golf, tennis, squash, bordtennis, innebandy, biljard og volley.

Spinning

Her tar vi i bruk skolens egen spinningsal. God musikk, trening sammen med andre og god stemning er sentralt her.

Strikkeglede

Dette er for deg som elsker å strikke, eller for deg som gjerne vil lære denne fantastiske teknikken som gir så mye glede når du sitter der med strikkepinner og garn mellom hendene.

Teambuilding

Her er det bare en haug av øvelser hvor vi lærer om oss selv og hvordan vi fungerer i en gruppe. Selv utviklende!

Teatersport

Rom for å boltre seg i dramaleker og impro, med lav terskel. Her er det lov å være helt ny på slikt. Blir også mulighet for litt sketcheskaping mm for deg med en liten regissør i magen!

Tegning og Maling

Pris: 100,-

Vil du la kunstneren i deg få vokse seg glad? Her blir det tegneøvelser som vil gi deg en sikrere strek og mer fargerik pensel! Blir også tid til å male fritt på egne prosjekter, skravle og hygge oss.

Volleyball

Her er det variasjon mellom teknikktrening og spill. Vi øver på de mest grunnleggende teknikkene som; fingerslag, baggerslag, smash, blokk og serve.

Yoga

Pusterom fra den ellers hektiske folkehøyskolehverdagen. Vinjasa og gentle flow yoga med innlsag av meditasjon og pusteøvelser. Samt litt innblikk i den over 2000 år gamle yogafilosofien

Årbok

Vi lager årets minnebok til alle elevene. Vi skriver om alle fag og linjer, turene, hverdagene, elevkveldene alle arrangement i løpet av året. Vi samler inn bilder og lager en flott bok - årboken!

Fra kr 161 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Minst 2 måltider pr dag på linjeturer
 • Studietur til Japan
 • Bad på rommet
 • Studietur: Fellesturer og fellesopplegg
 • Studietur: Fokus Asia - studietur til Japan
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • 18 000,-
Minimumspris for linja 161 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Du kan trekke fra (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 161 500,-
(16 150,- per måned)
Hos oss velger alle 2 linjer- for å få en enkel oversikt over pris på dine 2 linjevalg - gå til våre hjemmesider http://karmoy.fhs.no og velg dine 2 linjer.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Noen bussbiletter på Karmøy kan komme i tillegg. To måltider om dagen i Japan er bergnet med i linjeprisen, men må også regnes med ekstra til noen ekstra måltider i Japan

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

En god sekk til japanturen og hytteturer i Norge. I japan kan koffert også ett godt alternativ til sekk. Samt en liten dagstursekk til håndbagasje.

Kan være fint med lakenpose til hytteturer, men ikke et krav. Ta gjerne med yogamatte om du har, men heller ikke noe du må ha.

Anbefaler elever med funksjonsnedsettelser til å ta kontakt med linjelærer eller skolen

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

- Jeg fikk tilbake troen på meg selv på folkehøgskolen

For Susanne var videregående tøft. Hun slet med å komme inn i miljøet, mistet selvtilliten, og klarte ikke fullføre. På folkehøgskolen opplevde hun mestring på ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

CHINA-Language & Culture

Hadeland folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Backpack Foto Asia - Vietnam og Kambodsja

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs 2Frilynt

Kina Korea Japan

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Backpack Japan

Namdals folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Backpackrail Asia

Sagavoll folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Kinesisk språk & reise

Toten Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Japansk språk & reise

Toten Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Koreansk språk & reise

Toten Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Midtens rike // Kina & Japan

Møre Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Disippel Friluft

Hedmarktoppen folkehøyskole
Helårskurs24 t/ukeKristen

Korean Wave-Language & Culture

Hadeland folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Life Changing Fitness - Europa​ og Bali

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs12 t/ukeKristen