Til hovedinnhold
Fullt

Bli med for å lære, oppleve og forstå Sør Amerika. På våren reiser vi til Sør Amerika for å sette ting i perspektiv.

Hvis ja - da tror vi dette er linjen for deg!

Gjennom året vil du få enkel innføring i Portugisisk språk. Du vil lære deg å lage Sør Amerikansk mat, lære Brasiliansk jiu jitsu, Capoeira og ikke minst Sør Amerikansk dans. 

Du vil være med på å organisere og gjennomføre ulike innsamlingsaksjoner. Få besøk av bistands- og menneskerettighetsorganisasjoner. Det vil også bli tid til kjekke sosiale aktiviteter i nærområdet samt en fjelltur eller tur til Utsira! 

Linjetur til Sør Amerika: Turen til Sør Amerika varierer litt fra år til år. Turen har blant annet gått til Peru, Bolivia, Argentina og Brasil. De siste årene har turen gått til Brasil og Argentina. I Brasil besøker vi bistandsprosjekter, blant annet et barnehjem og et skoleprosjekt. 

Andre viktige tema er:

NB!

Husk at Karmøy Folkehøgskule er skolen hvor du velger 2 linjer. Dette betyr at dersom du velger linjen BRO Sør Amerika - så velger du en av disse linjene i tillegg: Fokus Asia & Japan - Friluftsliv Extreme - Backpack Foto Asia - Explore Norway & Iceland - Energyboost - Vocal & Performance - Tasty FoodExperience - Golf - Fokus Europa

Linjen passer for alle som ønsker å være en liten forandring i verden. Vi sier som Kirkens Nødjelp: "Havet består og av dråper. Det nytter hva lille meg gjør"

Dette vil du lære

 • arrangere prosjekt / innsamlingsaksjoner (fra ide til gjennomføring)
 • portugisk og/eller Spansk (innføringskurs)
 • internasjonale spørsmål
 • solidaritet
 • bistandsorganisasjoner
 • fokus på Sør-Amerika
 • Fairtrade
 • Brasiliansk jiu jitsu og Capoeira
 • Sør Amerikansk dans
 • Sør Amerikansk mat

Våre forventninger til deg

Jeg forventer det samme av deg som du kan forvente av meg: Stå på vilje, engasjement og godt humør. «Take the challenge». Jeg ønsker at du skal oppdage at den ekte glede ligger ikke i å få, men å gi. 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-3 uker

Måltider pr dag inkludert: 2

Bli med for å lære, oppleve og forstå Sør Amerika. På våren reiser vi til Sør Amerika for å sette ting i perspektiv.

Linjetur til Sør Amerika: Turen til Sør Amerika varierer litt fra år til år. Turen har blant annet gått til Peru, Bolivia og Brasil. De siste årene har turen gått til Brasil og Argentina. I Brasil besøker vi bistandsprosjekter, blant annet et barnehjem og et skoleprosjekt. 

Vi tror at gjennom møter med mennesker, når du får et ansikt. Når du utvikler vennskap og får kjennskapen til deres situasjon og hverdag. Der er da du skjønner det. For det er mye som kan læres i et klasserom, men det er noe annet å oppleve det på nært hold. Vi tror og håper at du da, vil i større grad bry deg.

Da vi har spennende utenlandsturer på begge linjene du som elev går på, har vi valgt å legge fellesturene til vakre og spennende omgivelser i Norden.
Foruten flere felles skoleturer setter vi også av tid til fellesarrangementer som:

 • konserter,
 • kinoforestillinger
 • seminar
 • foredrag utenfor skolens område. 

Obligatorisk: Ja

Pris: 7 000

Foruten alle skolens linjeturer til innland- og utland ser vi for oss en felles skoletur til Preikestolen og Stavanger. Skolen ønsker også at våre elever får delta på lokale kulturelle arrangement i skolens nærmiljø, dvs på Haugalandet. Dette er feks spennende konserter, kinoforestillinger, teater mm.

Niklas Dybvik Fjellet

Linjelærer på BRO Sør - Amerika og Backpack Foto

Jeg er østlendingen som reiste til Vestlandet og ble boende her. Gift, tre barn og en hund (Tara) som er med på det meste! Utdannet idrett og samfunnsfagslærer. Trives ute på tur med telt eller hengekøye og er en samfunnsengasjert "ung" mann! 

“Reisen er målet, og målet er ikke så viktig uansett”
 
Vi ses!

Epost: niklas.fjellet@karmoy.fhs.no
Telefon: 93283925

I en helt vanlig uke bruker vi tirsdagen og torsdagen til linjedager. Hos oss velger elevene 2 linjer - og hver linje er på 6 timer pr uke.

NB!

I tillegg legger vi inn 2 linjeuker på hver linje + 4 til 8 linjedager i tillegg. I snitt har da hver linje ca 17 timer pr uke.

Mandag, onsdag og fredag er i utgangspunktet satt av til fellesfag og valgfag.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 24.08.2024
 • Bli-kjent uke
 • Linjeuker/linjeturer
 • Elevkvelder
 • Fellesturer
 • Høstferie i uke 41
 • Halloween
 • Reunionshelg hvor årets elever lager opplegg for fjorårets elever
 • Aktivitetsdager
 • Familiehelg med familiefest
 • Julefest
 • Juleferie
 • Nyttårsball
 • Linjeuker/linjeturer
 • Vinterferie i uke 9
 • Måneskinnstur til Sålefjell
 • Aktivitetsdager
 • Påskeferie
 • Fellestur
 • Mimrekveld
 • Avslutningsfest
 • Avslutning av skoleåret ca 10.mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Totalt kan en velge mellom cirka 24 ulike valgfag i løpet av året. Vi bruker cirka 9 timer i uka til valgfag. NB! Valgfagene som er nevnt er eksempler på hvilke valgfag vi kan tilby elevene. Hvilke valgfag vi tilbyr er avhengig av hvilke lærerkrefter vi har.

Baking

Velger du baking får du bake masse deilige kaker eller gode brød, rundstykker og annet bakverk.

Ballspill

Full fart med ulike ballspill i gymsal eller utendørs. Hva vi gjør? Artige oppvarmingsøvelser - deretter fotball, basketball, landhockey, softball mm.

Band

Spiller du et instrument og/eller er glad i å synge, så må du velge band som valgfag. Vi øver inn coverlåter, og opptrer vi på ulike arenaer. Skolen har noe utstyr, men ta med egne instrument.

Besøksvenn

I samarbeid med Røde Kors vil du bidra til å gjøre hverdagen lettere for ensomme i alle aldre. Med deg på laget kan vi gjøre en viktig innsats for fellesskapet.

Bokklubb

Valgfag for de som er, eller ønsker å bli glade i å lese. Vi velger en bok sammen, og skal ha gode samtaler rundt tekst, uttrykk, stemninger og følelser knyttet til boka vi velger.

Båtførerprøven

Pris: 700,-

Kurset tar for seg teorien som inngår i fagplanen utarbeidet av Sjøfartsdirektoratet. Det blir både teori og teoriprøve.

E - Sport

Valgfag e-sport passer for deg som er interessert i e-sport, eller du som vil lære litt om e-sport. Vi skal innom ulike kjente og ukjente spill. Viktigste er at det er spill vi skal spille sammen.

Filmkunnskap

Hovedhensikten er å se på film og diskutere hva vi har sett etterpå. Det blir noe filmteori. Vi prøver å velge filmer som er ulike i innhold og sjanger, og vi ser også filmer fra ulike land.

Fotball

Dette er et valgfag for deg som ønsker å bli en bedre fotballspiller og deg som bare ønsker å spille fotball. Det vil vere litt tekniske og taktiske øvelser, og så vil det vere en del spilling.

Foto og markedsføring

Vi lærer hvordan vi kan bli bedre fotografer, på samme tid som vi skaper noe som blir brukt gjennom skolens publiseringskanaler.

Gitar

Nybegynnerkurs hvor vi legger vekt på å lære de vanligste grepene slik at vi kan spille mange sanger. Vi lærer også fingerspill og barrègrep. Så ta med gitar hvis du har!

Godt å kunne, kjekt å vite

Praktisk rettet valgfag for å bli mer "handy" og i stand til å fikse og reparere ting selv. For eksempel sykkelreparasjon, enkel snekring, produsjon av ved og mye mer.

Golf

På Karmøy kan man spille golf stort sett hele året, og vi har tre baner i umiddelbar nærhet til skolen. Nordvegen Golfklubb har i tillegg to gode simulatorer.

Jegerprøven

Pris: 4 000,-

Går du med planer om å pakke sekken, dra til skogs eller fjells med hagle for å oppleve flott natur og jakte på fugl eller vilt? Da kan vi tilby jegerprøven.

Julebakst

Alltid hyggelig å bake julekaker før jul, den gode lukta og den gode stemningen på skolekjøkkenet er en fin oppvarming før juleferien .

Klær & design

Her får du muligheten til å sy dine egne klær. Faget passer for deg om du kan sy fra før, eller om du aldri har sydd på en symaskin tidligere. Du får opplæring ut fra det nivået du er på.

Kom i form

Er du i god form og vil oppretteholde den eller vil du bli i bedre form? Da passer dette valgfaget for deg! Uansett utgangspunkt og fysisk form så vil du finne en aktivitet som du liker her.

Kreativt Verksted

Å sitte ved samme bord og sysle med tegning og maling, klipping og perling, er superhyggelig. Tiden flyr og vi har alltid lyst til å bli sittende litt til når timen er over.

Kunsten å være i bevegelse

Her skal det være fokus på mestringsglede, samhold, samarbeid og fysisk aktivitet. Det er ikke treningen som er mest sentral her, men det er leken som står i fokus.

Mat på tur

Vi drar på kortere turer ut i nærmiljøet og lager god turmat. Lærer oss noen fine triks som er kjekke å kunne på tur.

Minikor

Minikor er for deg som gjerne vil synge mer enn bare i skolekoret. Du trenger ikke være en stor sanger, men ha lyst til å synge flerstemt i et mindre kor

Multisport

Et spennende valgfag med aktiviteter ute og inne. Eksempler på aktiviteter er skating, klatring, ballspill, kano og bølgesurfing mm. https://www.youtube.com/watch?v=56IVglhkVxY

Slå Ball

Pris: 700,-

Dette er ett valgfag for de som liker å slå etter en ball med en kølle, racket, eller annet slagvåpen. Aktuelle sporter er padel-tennis, golf, tennis, squash, bordtennis, innebandy, biljard og volley.

Spinning

Her tar vi i bruk skolens egen spinningsal. God musikk, trening sammen med andre og god stemning er sentralt her.

Strikkeglede

Dette er for deg som elsker å strikke, eller for deg som gjerne vil lære denne fantastiske teknikken som gir så mye glede når du sitter der med strikkepinner og garn mellom hendene.

Teambuilding

Her er det bare en haug av øvelser hvor vi lærer om oss selv og hvordan vi fungerer i en gruppe. Selv utviklende!

Teatersport

Rom for å boltre seg i dramaleker og impro, med lav terskel. Her er det lov å være helt ny på slikt. Blir også mulighet for litt sketcheskaping mm for deg med en liten regissør i magen!

Tegning og Maling

Pris: 100,-

Vil du la kunstneren i deg få vokse seg glad? Her blir det tegneøvelser som vil gi deg en sikrere strek og mer fargerik pensel! Blir også tid til å male fritt på egne prosjekter, skravle og hygge oss.

Volleyball

Her er det variasjon mellom teknikktrening og spill. Vi øver på de mest grunnleggende teknikkene som; fingerslag, baggerslag, smash, blokk og serve.

Yoga

Pusterom fra den ellers hektiske folkehøyskolehverdagen. Vinjasa og gentle flow yoga med innlsag av meditasjon og pusteøvelser. Samt litt innblikk i den over 2000 år gamle yogafilosofien

Årbok

Vi lager årets minnebok til alle elevene. Vi skriver om alle fag og linjer, turene, hverdagene, elevkveldene alle arrangement i løpet av året. Vi samler inn bilder og lager en flott bok - årboken!

Fra kr 165 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Studietur Sør-Amerika
 • Inkluderer inntil 2 måltider pr dag
 • Bad på rommet
 • Studietur: Fellesturer og fellesopplegg
 • Studietur: BRO Sør Amerika - studietur til Sør Amerika
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • 22 000,-
Minimumspris for linja 165 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Du kan trekke fra (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 165 500,-
(16 550,- per måned)
Hos oss velger alle 2 linjer- for å få en enkel oversikt over pris på dine 2 linjevalg - gå til våre hjemmesider http://karmoy.fhs.no og velg dine 2 linjer.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Mat på studietur Fellesturer og fellesopplegg
 • Reiseforsikring på studietur BRO Sør Amerika - studietur til Sør Amerika
 • Vaksiner på studietur BRO Sør Amerika - studietur til Sør Amerika
 • Visum på studietur BRO Sør Amerika - studietur til Sør Amerika
 • Noen ekstra måltider på studietur BRO Sør Amerika - studietur til Sør Amerika (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret må du stille med selv

På turen til Sør Amerika kan du trenge alt fra badetøy til varme ullklær og gode sko. 
- Mer informasjon vil komme når det nærmer seg tur. 

Vi drar også på en 2/3 dagers tur til høyfjellet i Norge eller tur til Utsira. 
Da vil du trenge 

 • Tursekk
 • Fjellsko
 • Turklær
 • Lakenpose

       Anbefaler elever med funksjonsnedsettelser til å ta kontakt med linjelærer eller skolen

Mer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Anna Maria Sæther

Linjen var en opplevelse med stor variasjon på linjen. Fra artikler om konflikter i Sør-Amerika til å kunne å gjøre en forskjell for andre gjennom ulike aksjoner. Fantastisk tur til Sør Amerika med blant annet minnerikt besøk på barnehjem i Brasil.

Anna Maria Sæther

Hadde 2 fantastiske år på skolen. Først som elev og så som miljøarbeider. Anbefaler alle å ta et år på folkehøgskule. Anbefaler skolen på det varmeste og spesielt linjen til Geir, dvs linjen BRO Sør Amerika.

Åsmund Lavik
Julie Ekrheim

BRO Sør-Amerika ga oss mange gode, fine og sterke minner. Reisen til Sør-Amerika var det beste med hele året, men vi gjorde også mye gøy og viktig i forkant av turen. Vi lærte masse om Sør-Amerika og om solidaritetsarbeid der og her hjemme.

Fra bloggen

- Jeg fikk tilbake troen på meg selv på folkehøgskolen

For Susanne var videregående tøft. Hun slet med å komme inn i miljøet, mistet selvtilliten, og klarte ikke fullføre. På folkehøgskolen opplevde hun mestring på ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Tropisk backpacking – Panama og Costa Rica

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs A8 t/ukeFrilynt

Latin-Amerika - Cuba og Mexico

Åsane folkehøgskole - Bergen
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Paragliding-Ekstremsport

Seljord Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

EXPLORE

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

Action Adventure

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

Ekstremsport på Reisefot

Seljord Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Håndball

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Fiske og friluftsliv

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Global Wilderness

Nordhordland Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Reiseliv - Storby

Ringebu Folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Backpacker Sør-Amerika

Sagavoll folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs12 t/ukeKristen