Til hovedinnhold

Midtens rike // Kina & Japan

Søk på linja

Linja legger hovedvekten på kinesisk språk og kultur. Vi lærer også japansk språk og kultur. 4-6 ukers studietur i Kina/Taiwan og Japan med variert kultur, rik historie og vakker natur.

Møre Folkehøgskule var den første folkehøgskolen i Norge som tilbyr kinesisk språkundervisning og kina- og japankunnskap. Linjen er for deg som vil bli godt kjent med Kina og Japan.

På linjen vil du lære alt fra Kinas eldgamle kulturhistorie, via Mao-tiden til dagens voksende økonomi og høyteknologi, språkkunnskaper i kinesisk (mandarin), mattradisjoner, te-ritualer, mytologi og mye mer! 

Du vil også stifte god kjennskap med Japan og få grunnleggende innføring i japansk språk, kultur og unikhet.

4-6 ukers studietur med spennende møter med mennesker og kulturhistoriske minner i landene vil gi deg endeløse og uforglemmelige opplevelser for livet. Studieturen er skreddersydd for klassen hvert år.

Når vi er godt forberedt, setter vi kurs mot Østen på våren. Visst får klassen møte pandaer, gå på Den kinesiske mur, seile på den naturskjønne Li-elven og vandre på gatene i hypermoderne Shanghai. Vi besøker også templer og helligdommer utenfor allfarvei, stikker innom små landsbyer langt fra de store severdighetene, gjør en fjellbestigning og ikke minst Håpskolen. Hele tiden får vi nye og nydelige matinnslag ettersom vi forflytter oss gjennom nye regioner.

I Japan er vi også stadig på farten til nye og spennende steder. Tokyo og Kyoto er alltid på Bucket list. Vi får håpe at vi kan nyte kirsebærblomstringen mens vi er der.  

Les mer om Midtens rike // Kina & Japan

Linjen har egen blogg på www.kinaklassen.com.

Studietur vår 2024 går til fastlandskina og Japan. Mer om studietur, klikk her.

Linjen passer for alle som er interessert i Asia med hovedvekt på Kina og Japan, og som ønsker å møte fremmende kulturer med nysgjerrighet.

Dette vil du lære

 • Kinesisk språk
 • Japansk språk
 • Kinakunnskap inkl. mytologi, kultur, historie og dagens samfunn
 • Japansk mytologi, kultur, historie og Japan i dag
 • Kinesisk knutekunst
 • Kinesisk og japansk matlaging
 • Forholdet mellom Kina og Japan
 • Fjellturer og vandreturer i nærområdet av skolen
 • 5-6 ukers studietur til Kina og Japan

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 uker

Måltider pr dag inkludert: 2

Linjens studietur til Kina og Japan har en varighet i 4-6 uker. Det er en skreddsydd studietur som passer for klassen hvert år. (link til eksempel)

Det mest av tiden reiser vi rundt i Kina med innenriksfly, tog og buss. Turen avslutter i Japan. Vi rører ikke bare ved landenes overflate. Det er ikke bare Beijing med Den forbudte by, Den kinesiske mur, Sommerpalasset eller storbyer som Shanghai og Hangzhou som skal besøkes, men også avsidesliggende områder som gjennomsnittsturisten ikke når frem til. Dagene med barna på håpskolen Lilong vil gi minner for livet. 

Poenget er å trenge inn under turismens overflate. Hvordan lever kineserne? Hvordan har de kommet dit de er idag? ...

Vi kommer til Japan når kirsbærtrene blomstrer. Hvis vi er heldige kan vi oppleve et under av oppblomstring av sakura. Kyoto er vår base for besøk til den gamle hovedstaden Nara (710-784) og til andre tradisjonelle og idylliske steder i nærheten av byen. I Tokyo møter vi den enorme metropolen med det hypermoderne livet. 

Klikk her for mer informasjon om linjens studietur

Haibiao Miao

Lærer på Kina - Midtens rike med Japan

- Utdannelse i språk & litteratur i Beijing og IKT i Norge
- Jobbet 10 år som journalist og redaktør i China Radio International i Beijing
- Jobbet som journalist i Pakistan
- Jobbet 2 år som markedsansvarlig og datakonsulent i Beijing Convoyland Co. Ltd

Epost: haibiao.miao@more.fhs.no
Telefon: +47 466 79 962

Sumin Qui

Lærer på Kina - Midtens rike med Japan

- Utdannelse i språk, litteratur og lingvistikk på unversitetet i Beijing og i Stockholm
- Jobbet som lærer på universitetet i Beijing
- Jobbet som tolk og oversetter både i Kina og Skandinavia
- Er lommekjent i Kina og bereist i Øst-Asia
- Skreddersydd og ledet utallige reiser både for grupper og individuelle bakcpackers til Kina og andre asiatiske land
- Startet kinalinja år 2003

Epost: sumin@more.fhs.no
Telefon: +47 930 30 264

 • 15 linjetimar pr. veke. Turar i regionen, kanskje med overnatting. Planlegging før og refleksjon etterpå
 • 6 timar fellesfag
 • 6-10 timar valgfag
 • 4 timers laurdagsseminar
 • 2-6 veker på utenlandsturer der ein har undervisning kvar dag
Last ned timeplan som pdf ↓

 

Vi har ein timeplan med mange valgfag og et stort spekter av tema å velge mellom. Er du den kreative og kunstneriske? Eller er du meir den som trivast med fysisk aktivitet og utfordringar? Vi har noko for ei kvar interesse. Kvar veke vil du ha mellom 6 og 10 timar valgfag.

Animasjonsfilm/kortfilm historie

Vi får innblikk i og går gjennom ulike filmtypar som: novellefilm, dok.film, musikkvideo, reklamefilm, animasjonsfilm, oppdragsfilm og eksperimentell film. Bakgrunnsinformasjon og diskusjon.

Asiatisk mat

I dette valgfaget lærer vi å lage en del typiske kinesiske matretter f.eks Kungbao kylling, vårruller,osv. Vi skal også rulle sushi, smake på wasabi og teste japansk washoku

Ballspill

Vi bruker gymsalen til ulike ballspill, som innebandy, volleyball, fotball, kanonoball, basket og håndball. Elevenes ønsker er styrende for valg av aktivitet!

Dokumentarfilm

Vi skal sjå eit utval av dokumentarfilmar med ulike tema og problemstillingar som dannar grunnlag for diskusjon.

Fotball

Med både futsal og kunstgrasbane til disposisjon kan ein få leike seg med både gamle og nye kunster. Her driv vi med alt frå firkantar, kampar og "old school" løkkefotball. Litt teknikk og øving, men mest spel. Mogleg å delta for alle, alt frå den glade mosjonist til skulens eigen Messi!

Kajakk

Vi fokuserer på gode opplevelser i kajakk, hvor vi tar utgangspunkt i den enkeltes ferdigheter. Sikkerhet og mestring står sentralt, sammen med øving på teknikk.

Kampsport

Skolen har en god ekspertise på kampsport med en lærer med svart belte i Tae Kwondo og en rektor som tidligere landslagsbokser.

Klatring

I klatring fokuserer vi på trygg opplæring i klatreveggen, hvor målet er å ha gode opplevelser mens en utfordrer seg selv. Du får grundig opplæring i sikkerhet og klatrerutiner.

Klubb for personer med funksjonsnedsettelser

Valfaggruppa arrangerer klubbkveldar for personer med funksjonsnedsettelser i Ørsta og Volda området der vi har program, servering og dans. Flott erfaring for videre arbeid eller utdanning!

Knutekunst

Med fargerike kinesiske trådar får du lære å lage figurar og pynt. Faget gir ei grunnleggande innføring der ein startar i det små med enkle knutar. Etterkvart får ein lære stadig meir innfløkte teknik

Litt om Asia

Det for den som vil vite mer om en del asiatiske land, både om historie og kultur f.eks. Nord-Korea, Sør-Korea, Japan, smil i Angor, Kambodsja, Mongolia, Myanmar, Taiwan, språk i India og Pakistan

Massasje

Lær å bli en dyktig massør på rygg, nakke og skuldre. Du lærer de samme teknikkene som en diplomert massør på overkroppen. (Vi masserer ikke nedenfor ryggen). Skolen har plass til 24 elever samtidig i faget, og har utstyr til samtlige.

Massasje for viderekomne

For de som tar massasje på høsthalvåret, er det mulig å gå mer i dybden på massasje. Vi tar for oss triggerpunktbehandling og tøyning, samt enkel diagnostisering og behandling, og får en dypere forståelse for hvordan anatomien fungerer. Noe mer teori enn massasje valgfag.

Origami

Origami er kunsten å brette papir til ønsket design. Geometriske regler brukes mest. Ori betyr å brette og gami betyr papir. Vi lærer oss å brette en del dyr fra vanskelighetsgrad 1 til 3.

Pardans

Vi jobber mest med en swingvariant som heter "Bugg". Ellers lærer vi litt vals, tango, gådans og noen gammeldanser. Det kreves ingen forkunnskaper for å delta på pardans valgfag.

Pilates

Vi trener en serie på 35 øvelser som er basert nært opptil grunnleggeren av Pilates, Joseph Pilates. Fin forebyggende trening mot skader og veldig bra for kjernemusklatur (core). Du får eget kompendium til senere trening.

Quiz

På Møre Folkehøgskule har tradisjon for quizkveldar. Her blir valfaget si oppgåve å leite fram både ny og gamal kunnskap, samt finne artige vriar på det å ha og framføre ein quiz. Valfaget står for gjennomføring av fredagsquizen på skulen, som er ein populær sosial arena for elevane. Her er alle kategoriar velkomne!

Skateboard

Ørsta har flere gode skateanlegg i nærheten med innendørs skatehall i Hovdebygda, pumptrack ved Ørstahallen og utendørs skatepark med bowl i Volda. Vi har også eget klassesett med carver skateboards!

Strikking og hekling

Du får lære grunnleggande teknikkar, å strikke mønster av ulike typar, og ulike typar plagg. Alle greier å produsere ting som ein kan bruke sjølv, eller gi til vener og slektningar til jul.

Teatersport

Vi lærer grunnleggande dramateknikkar, tryggheitsøvingar og små sketsjar og episodar.

Teikneserie

Vi går igjennom kva ei teikneserie er; einskildrute, stripe, side, snakkeboble og lydmalande ord, action i bilete og rørsle med fartslinjer.

Topptur Sunnmørsalpene

Målet å oppleve gleden med å gå på topptur i Sunnmørsalpene på en trygg og lærerik måte. Lokalkjennskapen til fjella gjør at vi har unike muligheter til å få fantastiske opplevlser.

Treningslære

Målet er å oppleve treningsglede i praksis, gjennom fysisk aktivitet, først og fremst i treningsstudio. Vi fokuserer på treningsmetoder som funker, med øvelser som gir stor effekt.

Volleyball

Her tar vi volleyballen som de har lært på skulen litt vidare. Ved å lære oss dei riktige teknikkane kan vi saman få til mykje spel og moro. Kampar både internt og eksternt er mogleg då vi har eigen gymsal og sandvolleybane. Eit valfag som ikkje krev dei store forkunnskapane, men lysten til å delta!

Fra kr 144 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Kina og Japan i 4-6 uker
  • Mat (2 måltider per dag)
  • Visum
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 144 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 144 000,-
(14 400,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Ta kontakt om du har spesielle behov eller utfordringar. 

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Jørgen Holand

Etter året mitt på Møre fhs sitter jeg nå igjen med flere ting: Drøssevis med kunnskap om Kina og Japan som jeg neppe ville fått noe annet sted, ufattelig mange gode minner som jeg kan se tilbake til.

Jørgen Holand
Sigrid Hårstad Pålsrud

Det er det mest fantastiske året jeg har hatt, hvor jeg lærte mye om meg selv, hvem jeg er og hva jeg vil gjøre med livet mitt.Tiden jeg hadde på Møre FHS sitter fortsatt langt inn i hjerterota.

Sigrid Hårstad Pålsrud
Anna Ying Helge

Her lærer du om alt fra Kinas eldgamle kulturhistorie, via Mao-tiden til dagens voksende stormakt, språkkunnskaper i mandarin, mattradisjoner, te-ritualer og mye mye mer! Lærere som er født og oppvokst i Kina. Klassen blir din andre familie i 9 mnd.

Frå bloggen

Hvorfor jeg valgte Møre folkehøgskule?

Synes du det er vanskelig å finne ut hvilken folkehøgskole og linje du skal velge? Erik forklarer her hvordan han valgte sin folkehøgskole.

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Fokus Asia - Japan

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Backpack Foto - Vietnam og Kambodsja

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs BFrilynt

Backpack Japan

Namdals folkehøgskole
Venteliste
Heilårskurs17 t/ukeFrilynt

Kina Korea Japan

Toten Folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Sosialt arbeid i Oslo

Oslofjord Folkehøgskole
Få ledige plasser
Heilårskurs14 t/ukeKristen

Backpacker Multisport

Seljord Folkehøgskule
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Arkitektur og design

Åsane folkehøgskole - Bergen
Heilårskurs14 t/ukeFrilynt

Musikk Ski Snowboard Japan

Toten Folkehøgskole
HeilårskursFrilynt

Journeys for Justice: Palestina / Sør-Afrika

Rønningen folkehøgskole
HeilårskursKristen

Adventure

Hurdal Verk folkehøgskole
Heilårskurs14 t/ukeKristen

Tegning, Maling & Keramikk

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Få ledige plasser
Heilårskurs16 t/ukeKristen

Mat & Reise

Nordhordland Folkehøgskole
Heilårskurs16 t/ukeKristen