Til hovedinnhold

Derfor begynte vi på folkehøgskole

Seks elever forteller hvorfor de endte opp på folkehøgskole i år.

Mathilde

Mathilde Vik Tolstad (2004) kommer fra Porsgrunn i Telemark, og går på linja Sosialt arbeid ved Evje Folkehøgskole.

Før folkehøgskolen gikk hun linja Kontor, sikkerhet og administrasjon på Skien videregående skole og var frivillig i Røde Kors på fritida.

Hvorfor begynte du på folkehøgskole?

– Jeg slet en del med mobbing og diverse vanskelige ting gjennom ungdomstiden. Jeg ville fokusere på meg selv og komme litt bort fra miljøet jeg var i, bli kjent med nye ungdommer som sikkert også har hatt en tøff fortid og ikke minst få venner for livet. Jeg er også veldig glad i å hjelpe mennesker, bidra der det trengs og være der for de som sliter og har det vanskelig.

Hva liker du best med undervisninga på folkehøgskolen?

At vi alltid starter med å synge samlet alle sammen! Men også at man har en så variert skolehverdag og man gjør noe som man trives med. Jeg liker også å dra på foredrag og møte ulike typer mennesker som forteller om diverse temaer og deres opplevelser.

Hvordan har du endra deg etter at du begynte på folkehøgskolen? 

– Jeg har endra meg siden jeg startet her. Folkehøgskolen har blitt til et hjem for meg. Man bor jo på et internat og sover vegg til vegg til hverandre, så man blir ganske godt kjent!

– Jeg har ikke hatt det så bra som før jeg kom hit på folkehøgskolen og fått så gode venner her! Jeg trives godt her, føler meg trygg, sett og lyttet til, alle blir på en måte inkludert og sett her på folkehøgskolen.

Man går tett oppi hverandre og det kan bli krangler når man bor sammen men det ordner seg alltid. Jeg har blitt litt mer modigere, fokusert og stolt mer på meg seg selv etter jeg startet her.

Hva har du lært?

– Det viktigste jeg har lært er nok at du er god nok som du er og at man er sterkere enn det man egentlig tror. At det er ikke kun deg som har hatt det vanskelig og en tøff fortid, men det er faktisk flere enn man tror som har hatt det.

Hva skal du gjøre neste år?

– Jeg er faktisk litt usikker på hva jeg skal gjøre etter folkehøgskolen. Jeg tenker nok at jeg enten skal søke som stipendiat på en folkehøgskole, eller jobbe som lærling. Vi får bare vente å se!

Les også:

10 grunner til å velge folkehøgskole før studier

Alexander

Alexander Stojkovic (2003) er fra Oslo. Han går filmlinjaNordiska Folkhögskolan i Kungälv, Sverige.

Før folkehøgskolen gikk han studiespesialisering med realfag på Elvebakken videregående skole i Oslo.

Hvorfor begynte du på folkehøgskole?

– Jeg valgte å begynne på folkehøgskole for å ha et pauseår for å roe ned på det høye presset og tempoet som er skole ellers. Jeg ville ta tid til å utforske kreative sider ved meg selv, for å finne ut hva jeg virkelig vil gjøre fremover i livet, og komme meg ut av komfortsonen inn til et annet miljø, med nye mennesker og ny kultur.

Hva liker du best med undervisninga på folkehøgskolen?

Det som er så fint med undervisningen på Nordiska, og folkis generelt antar jeg, er at det er ingen press på å prestere. Ingen krav om å gjøre det så og så bra. Du får like mye ut av det som du velger å sette inn i det.

Hvordan har du endra deg etter at du begynte på folkehøgskolen?

– Jeg har blitt mer moden tror jeg. På Nordiska er kanskje gjennomsnittlig alder 25, så jeg har hatt mulighet til å snakke med mange som er eldre enn meg selv, og som har mer livserfaring.

Jeg tror jeg faktisk er yngst på skolen. Og det har gitt meg mye perspektiv og nå føler jeg at jeg snakker med jevnaldrende når jeg snakker med medelever.

Hva er det viktigste du har lært?

– Kanskje det å ha blitt voksen på en måte? Selvstendig. Jeg har endelig flyttet for meg selv, og funnet ut hva jeg vil. Jeg tar valg basert på det jeg selv vil og ikke etter andres forventninger til hva jeg burde gjøre, eller hva de selv hadde gjort. Det får meg til å føle meg selvstendig og har gitt meg et veldig solid grunnlag for hvordan jeg skal fortsette å leve.

Hva skal du gjøre neste år?

– Jeg har fortsatt ikke helt bestemt meg på hva jeg vil etter folkehøgskolen. Men det står mellom å fortsette med film, eller gå tilbake til realfag og heller ha film som hobby.

–  Men først og fremst nå liker jeg pausetilværelsen som folkehøgskole er, så det kan hende jeg vil jobbe og reise litt. Men det spørs på hvordan jeg føler meg i slutten av året, så vi får se. Jeg skal i hvert fall holde fast ved vennene jeg har møtt her.

Les også:

Sånn kan du kombinere folkehøgskole og Forsvaret

Emma

Emma Arvesen Nesheim (2003) kommer fra Skien i Telemark, og går Cosplay og foto ved Bjerkely folkehøyskole.

Før folkehøgskolen gikk hun Medie og kommunikasjon på Hjalmar Johansen videregående skole.

Hvorfor begynte du på folkehøgskole?

– Jeg ønsket å ta et friår etter at jeg var ferdig med videregående, og en miljøarbeider på ungdomsskolen min fortalte meg at det fantes folkehøgskoler med cosplaylinjer.

Hva liker du best med undervisninga?

– Det jeg liker best med undervisninga er at jeg kan fokusere på interessene mine og møte andre med samme interesser. Jeg har også tilgang til flere ressurser på skolen, som hjelper meg å lage enda bedre kostymer.

Hvordan har du endra deg etter at du begynte, og hva er det viktigste du har lært?

– Jeg har blitt flinkere på å sette av faste tider til å jobbe etter at jeg begynte på folkehøgskolen. Jeg har også blitt flinkere til å be om hjelp.

– Det viktigste jeg har lært er at folk har lyst til å hjelpe. Men du må gi dem muligheten. Jeg har også lært at alle kan være gode på noen ting, men likevel slite med andre ting.

Hva skal du gjøre etter folkehøgskolen?

– Etter folkehøgskolen er planen å ta en bachelor i grafisk design, forhåpentligvis i Gjøvik. Jeg ønsker å bli lærer i grafisk design på videregående skole.

Les også:

Derfor gikk vi et halvt år på folkehøgskole

Eirik

Eirik Rønnekleiv (2003) er fra Hyen i Gloppen kommune på Vestlandet og går linja Jakt og Fiske ved Alta folkehøgskole

Før folkehøgskolen gikk han på idrettsfag på Firda videregåande skule.

Hvorfor begynte du på folkehøgskole?

Eg har vokst opp på gård i ei lita bygd som heite Hyen. Vi er 5 ungar med to foreldre, då spesielt pappa som er lidenskapelig opptatt av jakt, fiske og fangst. Det har gjort til at eg, samt mine søsken har utvikla ein stor interesse for friluftsliv, jakt og fiske. Derfor søkte eg på jakt og fiskelinja, for å kunne få nye opplevelser og gjere meg nye erfaringa innen for jakt og fiske.

Hva liker du best med undervisninga?

Det eg liker best med undervisninga er at opplegget er bra tilrettelagt for at vi som elevar skal få ein best mulig opplevelse i møte med nye utfordringar. På jakt og fiskelinja er det lagt opp til at vi som elevar skal få best mulig sjanse for å lukkast når vi er på jakt og fisketurer.

Hvordan har du endra deg etter at du begynte på folkehøgskole?

–Eg har nok endra meg litt ja. I løpet av eit folkehøgskule år vokser man mykje sosialt. Du må lære deg og gå overens med mange ulike typar folk. 

Hva er det viktigste du har lært?

– Det viktigaste eg har lært er å ta vare på gode vennskap man får her. Vi bur og lever i ein folkehøgskuleboble her oppe i nord.

Men det er viktig å ta vare på vennskapa vi får her oppe, sjølv etter skuleåret er ferdig i mai, og vi skal ut i verden igjen.

 

Hva skal du neste år?

– Etter folkehøgskuleåret er det militæret som står på planen. Det er vertfall det eg har lyst til.

Militæret er noko eg ikkje ønsker å gå glipp av, og det kan vere fint å få opplæring i litt struktur, orden og disiplin etter eit år på folkehøgskule i nord.

Les også:

Frida og Margrete angra på at de brukte friåret på å jobbe

Mina

Mina Halvorsen (2002) kommer fra Hønefoss og går på linja Rock & MetalBuskerud folkehøgskole.

Hun var elev i fjor, og i år er hun stipendiat. Før folkehøgskolen gikk hun Medier og kommunikasjon på Hønefoss videregående.

Hvorfor begynte du på folkehøgskole?

Jeg fikk med meg livestreamene til fjorårets kull og tenkte at dette kunne jo vært noe for meg. Men, jeg var litt usikker med tanke på kostnaden. Så søkte bestevenninnen min på den tiden folkehøgskole, så da endte jeg opp med å gjøre det samme.

Hva liker du best med undervisninga?

Det jeg liker best med er all friheten og den tekniske fritiden jeg har. Jeg spiller jo musikk og lager musikk hver dag, og det er jo det jeg ville gjort uansett. Så hverdagen og undervisningen er jo kjempelett.

Hvordan har du endra deg i løpet av tiden på folkehøgskolen? Og hva er det viktigste du har lært?

Etter tiden min på folkehøgskole så føler jeg at jeg har blomstret som en person og jeg føler meg bedre mentalt.

Det viktigste jeg har lært er vel bare at jeg elsker energien når jeg spiller musikk live for andre.

Hva skal du gjøre etter folkehøgskolen?

Etter folkehøgskolen skal jeg bare spille enda mer musikk, har ikke noe bedre plan annet enn det. Jeg skal fortsette å jobbe med bandet mitt Gloomboundband tenker jeg.

Les også:

Følg Andrea (18) og Vebjørn (18) gjennom deres folkehøgskoleår

Erlend

Erlend Walderhaug (2003) er fra Larvik og går linja New Zealand Friluftsliv ved Ålesund Folkehøgskole.

Før folkehøgskolen gikk han studiespesialiserende med realfag på Thor Heyerdahl videregående skole.

Hvorfor begynte du på folkehøgskole?

– Jeg valgte å begynne på folkehøgskole for å kunne ta meg et friår uten karakterer og annet skolestress. Jeg var også litt usikker på hvilket studie jeg ville gå på, og tenkte at et år på folkehøgskole ville være en fin mulighet til å ha litt tenketid, mens man har det gøy og blir kjent med hyggelige folk.

Hva liker du best med undervisninga på folkehøgskolen?

– Det beste med undervisningen på folkehøgskolen er at man hele tiden gjør noe man genuint er interessert i. Vi er mye ute og har variert opplegg. Vi gjør mye man ikke gjør til vanlig, som kajakk, seilturer og overnatting i hengekøyer. Man får prøvd ut så mye forskjellig.

Har du endra deg på noen måte siden du begynte?

– Jeg føler jeg har blitt mye tryggere på meg selv. Jeg har fått kommet meg ut av komfortsonen min, og utfordret meg selv slik jeg aldri har gjort før. Alt fra spennende friluftsopplevelser, til å være skuespiller i musikal.

Hva er det viktigste du har lært?

– Jeg har fått mulighet til å utfordre meg selv, både fysisk og sosialt. Jeg har lært veldig mye om meg selv, og hva jeg er i stand til. Gjennom opplegget på skolen har jeg fått fantastiske venner, minner og opplevelser.

Vet du hva du skal gjøre etter folkehøgskolen?

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre når jeg er ferdig på folkehøgskolen.

Søk folkehøgskole nå!

Her kan du finne alle linjene du kan søke på neste skoleår.

Klikk her
43