Til hovedinnhold

Derfor gikk vi et halvt år på folkehøgskole

Noen valgte feil studier. Andre måtte droppe planene om militæret, eller trengte en pause etter høyere utdanning. Vi har snakka med fire elever som valgte å gå halvtårskurs på folkehøgskole.

Valgte feil studie

Mali Forslund (21) kommer fra Surnadal på Nordmøre. Etter videregående var hun sliten, og hadde planer om et pauseår. Hun vurderte folkehøgskole, men siden hun søkte seint var alle linjene hun ville gå på fulle.

Plan B ble et årsstudium i ernæring, men hun fant fort ut at det ikke passet. Hun begynte heller å jobbe, og da hun ikke kom inn på studiet hun ville høsten etter, fortsatte hun med jobbinga.

– Høsten 2021 følte jeg at jeg traff litt veggen og trengte noe nytt å gjøre. Så mens jeg scrollet litt på telefonen, kom jeg over annonser om at folkehøgskoler hadde halvtårskurs. Noe som var helt nytt for meg.

Valget falt på Oslofjord folkehøgskole og i januar 2022 kjørte hun nedover til skolen for å begynne på linja Reiseliv og global forståelse.

Jeg visste vel egentlig ikke helt hva jeg gikk til. Men jeg gikk inn med den innstillingen om at dette halvåret blir så bra som jeg gjør det til.

– Jeg ville bli kjent med så mange som mulig, og skaffe så mange nye venner jeg kunne. Jeg ble vel fort en liten sprettball, hvor du kunne finne meg der ting skjedde!

Mali fikk mange nye venner i løpet av halvåret på folkehøgskole. Foto: Privat

Da halvåret var ferdig hadde Mali vært med på alt fra isbading på Tjuvholmen, til å være brud for én dag.

Hun har kjørt hundespann i Hemsedal, vært på safari, holdt morgensamling om psykisk helse, jobbet på et senter for ville dyr i Sør-Afrika og og ikke minst fått nye venner og minner for livet.

– Jeg vil absolutt si jeg har fått makset ut alt som har vært fra halvåret mitt på folkehøgskole.

Jeg angrer ikke et sekund på noe av det og vil nok tørre å påstå at det er det beste halvåret jeg har hatt noensinne!

 

Se Mali fortelle mer om det halve året hun gikk på folkehøgskole i videoen under. 

Ville ha en pause etter førstegangstjenesten

Gabriel Brindle (21) fra Trondheim var i Forsvaret etter videregående, og ble ferdig i oktober.

Det var for seint å begynne med studier, så han begynte å jobbe. Men siden han hadde lyst til å være mer sosial, og bruke mer tid på tegneinteressen sin, søkte han seg til et halvtårskurs på folkehøgskole.

Buskerud Folkehøgskole og linja Tegneserier & Illustrasjon passa perfekt for Gabriel.

Han brukte halvåret på å forbedre tegneteknikken sin og satte også pris på arrangementene til de andre linjene, spesielt konsertene til linja Rock & Metal.

Buskerud Folkehøgskole har mange kreative linjer og godt miljø, sier Gabriel.

– Skolen er en fin og åpen skole, med mange artige typer man kan møte på.

Det var suverent å snakke med andre med felles interesser, og lære om nye ting som jeg kanskje ikke ville ha lært om hjemme.

Les også:

Adrian (24) gikk et halvt år på folkehøgskole midt i studiet

Fem elever begynte på halvtårskurs samtidig som Gabriel våren 2022, og de var to nye i klassen. Det gikk veldig greit å bli kjent med de andre elevene.

– Man følte det som man var en del av gjengen hele året!

Han trivdes så godt at han vurderte om han burde ha gått et helt år, men sa seg fornøyd med fem måneder.

– Jeg hadde en helt fantastisk pause, men det var godt å komme seg videre med andre ting.

Var utbrent etter bachelorgrad

Storm M. Henriksen (23) fra Skien begynte rett på en bachelor i animasjon og digital kunst etter videregående. Siden hun visste hva hun ville studere, tenkte hun at folkehøgskole ikke var noe for henne.

Etter tre år med studier var hun sliten og utbrent. For å få en pause begynte hun å jobbe i en butikk, men kjente at hun ikke hadde nok energi til å klare et helt år med jobb.

Jeg trengte rom til å utvikle meg selv personlig, men trodde det var for seint å gå på folkehøgskole. Men så oppdaga jeg halvtårskursene på folkehøgskolene sine nettsider.

Linja Tegneserier & IllustrasjonBuskerud folkehøgskole skilte seg ut. En venninne fra studiet hadde gått på linja før bacheloren, og oppfordra Storm til å søke. Via venninna fikk hun også kontakt med lærer Johan, og fikk et innblikk i hverdagen på linja.

 

Les også:

- Altfor mange starter rett på studier etter videregående. Flere hadde trengt en pause

Selv om hun følte seg godt forberedt på det faglige, var hun spent på det sosiale.

– Det var skikkelig skummelt! Og den første uka var vanskelig.

Det sosiale løsna for Storm etter at hun ble oppfordra av de andre elevene til å ta en tur i peisestua. På folkehøgskolene er det vanlig med store fellesstuer der elevene spiller spill, leser eller henger for å snakke.

Først følte hun seg usikker og turte ikke å snakke med så mange.

– Så møtte jeg på læreren som hadde tilsyn den kvelden. Hun så at jeg var ny og satte seg ned sammen med meg, og det var tydelig at hun virkelig ville bli kjent med meg.

– Etterpå var det lettere for meg å tørre å ta kontakt med de andre elevene.

Storm leda et talkshow på skolen sammen med komiker Else Kåss Furuseth. Foto: Buskerud folkehøgskole

Hverdagsglede er et ord Storm bruker for å beskrive halvåret på folkehøgskole. Hun likte timene på tegneserielinja, fellessamlingene og fritida med vennene.

Hun fikk også oppleve flere høydepunkter, som showet Else Kåss Furuseth hadde på skolen i forbindelse med TV-aksjonen. Programlederen og komikeren ville ha med seg en medvert fra folkehøgskolen, og de andre elevene oppfordra Storm til å melde seg.

– Det hadde jeg aldri turt før jeg begynte på folkehøgskole!

Storm likte seg så godt på skolen at hun har valgt å gå et år til, som helårselev. Hun håper andre som tror de er for gamle til å begynne på folkehøgskole vil tenke seg om en gang til.

Det er ikke for seint å gå på folkehøgskole om du allerede har en bachelor eller en master. Det er ikke en gang for seint midt i skoleåret!

 

 

Skulle i Forsvaret, men brakk beinet

Marte Nybø Litlere (19) fra Bergen gledet seg til å begynne på folkehøgskole etter videregående, men måtte endre på planene sine da hun ble kalt inn til førstegangstjeneste med oppstart i januar 2022.

Hun brukte sommeren og høsten på å jobbe, men en måned før innrykk brakk hun beinet. Heldigvis hadde moren hennes hørt om muligheten til å gå på folkehøgskole et halvt år.

Valget sto mellom tre ulike skoler, men Marte endte til slutt på Nordvestlandet folkehøgskole, på linja Base Camp.

Skolen ligger perfekt plassert for Marte, som elsker toppturer og friluftsliv. Rundt ti andre elever skulle også begynne i januar, men Marte måtte vente ei ekstra uke, siden hun skulle ta av gipsen.

– Jeg tenkte at enten så er jeg et friskt pust, eller så er det irriterende at jeg kommer der som helt ny. De andre har heldigvis sagt i etterkant at jeg var et friskt pust!

Marte fikk dyrka interessen for toppturer på folkehøgskolen. Foto: Privat

Skolen fokuserte på å lage et eget miljø blant halvtårselevene, sånn at de ikke skulle føle seg alene. Det hjalp også at de andre elevene levde i øyeblikket, forteller Marte.

Folk var flinke til å fokusere på det som skjedde her og nå, og ikke snakke om minner de hadde som jeg ikke var en del av.

Nå er hun tilbake på skolen som stipendiat, og anbefaler andre som er i samme situasjon som henne selv om å søke halvtårskurs.

–  Gjør det! Et halvt år er en liten del av livet, samtidig som du kan utvikle deg masse på bare fem måneder.

– Familie og venner sa at det hadde skjedd masse med meg på bare et halvt år.

190