Til hovedinnhold

Nordiska folkhögskolan

Gå på folkehøgskole i Sverige! Rett utenfor Gøteborg, 3.5 timer fra Oslo, finner du Nordiska folkehøgskole. Her får du et helt år med fotografi, film, musikk, teater eller bildekunst. Undervisningsnivået er høyt og oppleves som studier. Du kan få støtte fra Lånekasse og to tilleggspoeng.

Søk på skolenLinjer

Nordiska er den eneste folkehøgskolen i verden som er både svensk, dansk og norsk. Skolen ble startet etter Annen Verdenskrig, for å skape plass for sammenhold, vennskap og fellesskap mellom de tre landene. Ett år hos oss gir deg et nordiskt nettverk for livet!

Høyt faglig nivå

Skolen har en kunstnerisk profil med linjer i foto, film, musikk, teater og bildekunst. Undervisningen holder et høyt faglig nivå og stiller krav til ditt engasjement. Du kommer til å treffe dyktige og ambisiøse lærere og elever, som vil noe med sin kunst.

Mange elever går videre til kunststudier på høyskole eller starter en karriere som freelancer. Samtidig finnes det også plass til deg som «kun» vil undersøke ditt kunstneriske uttrykk i et tillatende, kreativt miljø.

Hvert år mottar vi deltagere fra Norge på våre kurs. I løpet av et år får de oppleve svensk kultur på nært hold, få svenske venner, og de fleste lærer det svenske språket. 

Økonomi

Det er billig å gå på Nordiska folkehøgskolen. Fordi vi ligger i Sverige kan vi tilby rimelige priser. Du kan søke om lån og stipend hos Statens Lånekasse. Du søker med samme vilkår som til en folkehøgskole i Norge.

Nordiska folkehøgskoles studieturer går ofte til et nordisk reisemål. Omkostningene holdes så lavt som mulig, slik at flest mulig har råd til å bli med.

Tilleggspoeng 

Helt unikt for en folkehøgskole utenfor Norge, ger et fullt år på Nordiska folkehøgskole to tilleggspoeng.

Dette står vi for

Nordiska folkehøgskole er politisk og religiøst ubundet. Vi står for likeverd. Skolen eies av en ideell forening med medlemmer fra hele Norden som deler målsettingen om å drive en samnordisk folkehøgskole. På skolen går også mange nye nordboere som bringer med seg sin kultur og som beriker vår hverdag.

På Kungälvsskolan måste utsikten vara fri, inte bara över Norden utan över hela världen – grunnlegger Carin Cederblad, 1947

Denne målsettingen oppleves like aktuell for oss i dag som rett etter andre verdenskrig, da folkehøgskolen startet. I dag har vi blikket fremover, men beina solid i den demokratiske grunnen. 

Største delen av undervisningstiden brukes på den linjen du har valgt. Et par ganger per semester blir denne undervisningstiden brutt, og det holdes fellesarrangementer og temadager.

På Nordiska folkehøgskole får du ditt eget rom i et hyggelig 7-8 mannshus med et felles oppholdsrom.

 • Enerom til alle!
 • Et pantry og to dusj/toalett pr. hus
 • Felleshus med stort kjøkken og plass til sosiale arrangement

Matsalen

Mandag til fredag serveres det daglig:

 • stor frokostbuffet
 • varm lunsj
 • ettermiddagskaffe
 • middag (t.o.m. torsdag kveld)

Du kan alltid få vegetariske og veganske alternativ. Maten som serveres blir laget fra bunnen på stedet på skolen. Svenske råvarer brukes til å lage retter fra hele verden. Vi satser mye på grønn mat og på lunsjbordet vårt finnes et stort tilbud av grønt tilbehør og varme retter.

Fasiliteter

Du som går på Nordiska har fri tilgang til en rekke fellesarealer:

 • Treningsrom
 • Gymsal med badsstue
 • Stort nordisk bibliotek med all nyere norsk skjønnlitteratur
 • Gratis vaskekjeller
 • Gratis wifi på hele skolen
 • Stort felleskjøkken for hele internatet
 • Festlokal og oppholdsrom

Linjerom

Hver linje har sine egne spesialrom. Du som går på linjen har fri adgang til rommene på kveldstid og i helger.

 • Konsertsalen Prøysen
 • Lokale for filmredigering
 • Studio for lydinnspilling
 • Øverom med instrumenter
 • Mørkerom til fotofremkalling
 • Fotostudio med fotobakgrunn
 • Blackbox

Nordiska folkehøgskolen ligger i Kungälv, 20 min fra Gøteborg. Skolen ligger på en høyde med utsikt utover landskapet. Du ser historiske Bohus fästning og Nordre älv. Havet og skjærgården er en halvtime unna.

I Kungälv finner du et moderne kjøpesenter med alt du trenger. Rett ved folkehøgskolen ligger Fontinskogen, et stort skogsområde med joggestier. Her er det forbindelser til den populære turveien Bohusleden, som går gjennom naturreservatet helt til Norges grense.

Gøteborg er Sveriges nest største by. Bussen fra Kungälv er rask og går med korte mellomrom. Fra Gøteborg har du gode tog- og buss-koblinger til Norge hver dag. Det tar cirka 3.5 timer med bil/buss/tog til Oslo eller Sandefjord (via ferge fra Strømstad). Fra Trondheim går direkte fly til Rygge, Moss, der man kan ta tog eller buss videre til Gøteborg.

Finn reiserute fra der du bor

Kungälv

 • 800 m til butikker.
 • Svømmehall og innendørs treningsanlegg i nærområdet
 • Turer i et vakkert skogområde inntill skolen

Gøteborg - Sveriges nest største by

Undervisning mandag-fredag. Undervisningen begynner kl 9 og du skal regne med å ha undervisning frem til kl 16. Fredag er en halv dag, hvor vi slutter klokken 12. Linjene har opplegg som til tider krever repetisjoner eller opptreden utenfor normal undervisningstid.

Høstsemesteret 2024

 • Skolestart 19 august
 • Høstferie uke 44
 • Julfest 16 desember
 • Avslutning 20 desember

Vårsemester 2025

 • Skolestart 7 januar
 • Vinterferie uke 7
 • Påskeferie uke 16
 • Avslutning 30 mai

Turné, Visskolan

På våren drar Visskolan på en to uker lang turné i Norden. Vi jobber frem konsertkonsept i mindre grupper, og lærer oss å booke og markedsføre.

Sluttproduksjon, Filmskolan

Mot slutten av skoleåret lager Filmskolan sine avsluttende kortfilmprosjekt som vises på kinoen i Kungälv. Flere av filmene som lages går videre til ulike festivaler i hele Norden.

Sluttproduksjon, Teaterskolan

Hvert år gjennomfører Teaterskolan flere produksjoner som er åpne for skolens elever og publikum. Scenografi, lys og lyd spiller en betydningsfull rolle i iscenesettelsene. 

Utstilling, Fotoskolan

Fotoskolan avslutter i Gøteborg med en utstilling med fotografier av rock-konserter, bilder fra en nedlagt skole, selvportrett, arbeid i mixed media med glass og speil.

Utstilling, Bildskolan

Å dele og vise sitt arbeid er viktig. I løpet av året har Bildskolan flere utstillinger, både på og utenfor skolen. Vi arbeider aktivt med å kuratere og markedsføre våre utstillinger.

Vi har kveldsaktiviteter et par ganger i uken. For eksempel:

 • Åpen scene opptre med hva du vil. Her kan du opptre med et dikt, en dans, eller en sang.
 • Onsdagscafé de som bor på internatet roterer på å arrangere onsdagscafé for de andre internaterne.
 • Konserter med Nordiska Visskolan og musikere på besøk.
 • Teaterforestillinger med Nordiska Teaterskolan.

Du har rom for å skape egne initiativ. Vil dere starte filmklubb? Ikke noe problem. Løpeklubb? Null problem. Brettspillklubb? Ja, til og med det går bra. Vi i personalet hjelper dere komme i gang og dere har tilgang til skolens lokaler, til og med på kveldstid.

Fester

 • Hvert år feirer vi skolestart, julefest, vårfest og skoleslutt.

Det går også fint å ta bussen til Gøteborg om kvelden. I Sveriges nest største by finnes det alltid et arrangement å gå på. Bussen tar 20 min og går med 5-15 minutters mellomrom.

Du må være fyllt 18 år, men skolen er også for deg som er litt eldre.

Opptakskriteriene varierer etter hvilken linje du søker deg inn på. Les mer på linjesidene.

Bygninger

Kontakt skolen.

Mat

Du kan få vegansk eller vegetarisk kost. Vi kan også tilpasse kosten til vanlig forekommende allergier som gluten, laktose, nøtter, melkeprotein og egg. Vi kan tilby diettkost hvis legeerklæring styrker behov og vi har fått informasjon i god tid. Kjøkkenet vårt er ikke allergisanert og vi har desverre ingen mulighet til å lage mat i seperat kjøkken for spesialkost.

Faglig og sosialt

Kontakt skolen.

Per Hanstorp

Linjeansvarlig foto

Per Hanstorp har arbeidet som fotograf innen dagspresse, fagpresse og med reportasje. Han har undervist på Journalisthögskolan og yrkesutdanningen for fotografer og produsert tre egne fotobøker. 

“Jeg brenner for fotografering, fremfor alt det som kalles dokumentarfotografi. Når jeg ser en deltager kjenne samme glede og fascinasjon over fotokunsten er det den beste lønnen en lærer kan få.”

Epost: per.hanstorp@nordiska.fhsk.se
Instagram: @perhanstorp
Nettside

Svante Grogarn

Linjeansvarlig teater

Svante Grogarn leder Nordiska Teaterskolans arbeide og underviser i bevegelsesbasert skuespillertrening og produksjon. Han er også stedfortredende rektor for Nordiska Folkhögskolan. Svante er regissør og scenograf/lysdesigner med stor erfaring fra undervisning i skuespill. Han har jobbet i en rekke ulike sammenhenger i over tjue land, med både institusjoner og frie grupper.

Epost: svante.grogran@nordiska.fhsk.se
Nettside

Inuk Jørgensen

Linjeansvarlig film

Inuk Jørgensen (GL) har undervist og drevet med film i snart 15 år. Han har skapt flere prisbelønte kortfilmer om og i Grønland som du kan lese mer om på IMDb.

"Jeg er veldig glad i selve prosessen rundt filmskaping, på alle nivåer. Det er spennende å få ta del i menneskers fortellinger og jeg liker at arbeidet mitt som lærer og som filmskaper forsterker hverandre."

Epost: inuk.jorgensen@nordiska.fhsk.se
Instagram: @inukjorgensen

Sanna Levelius

Linjeansvarlig Bildskolan

Sanna Levelius er billedkunstner og illustratør. Hun har arbeidet innen en mengde ulike områder fra keramikkmaling, restaurering, ideell sektor og kommunikasjon. 

"Jeg går sjeldent rette veier og er nysgjerrig på mye. Bildet er et språk som jeg vil dele og utvikle. Jeg lærer meg masse av deltakerne hele tiden og gruppen lærer og inspireres av hverandre."

Epost: sanna.levelius@nordiska.fhsk.se
Nettside

Maud Lindström

Linjeansvarlig Visskolan

Maud Lindstrøm er profesjonell viseartist og låtskriver. Hun har vært aktiv som artist siden midten av 2000-tallet og har spilt på skoler, demonstrasjoner og rockekonserter i hele Norden.

"Det artigste er å få arbeide med mennesker som vil utvikle seg musikalsk, på scenen og som låtskriver. Jeg blir ofte berørt i min jobb, både menneskelig og kunstnerisk."

Epost: maud.lindstrom@nordiska.fhsk.se
Nettside

Louise Hollerup

Kommunikasjonsansvarlig

Louise Hollerup (DK) jobber med å markedsføre skolen på internett og i sosiale medier. Hun er uavhengig filmskaper ved siden av. Hun gikk på Nordiska Fotoskolan i 2014, og kom til Sverige uten å forstå et eneste ord svensk.

"Det er fantastisk å gå på en folkehøyskole i Sverige. Jeg vil at flere elever fra de nordiske landene skal finne hit. Dere kommer ikke til å angre dere!"

Epost: louise.hollerup@nordiska.fhsk.se
Nettside

Jonatan Rask

Rektor

Epost: jonatan.rask@nordiska.fhsk.se

Linjer på Nordiska folkhögskolan

Nordiska Teaterskolan

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs32 t/ukeFrilynt

Nordiska Fotoskolan

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs32 t/ukeFrilynt

Nordiska Bildskolan

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs32 t/ukeFrilynt

Nordiska Visskolan – Musikklinjen

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs32 t/ukeFrilynt

Nordiska Filmskolan

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs32 t/ukeFrilynt

Kortkurs ved Nordiska folkhögskolan

NORDISKT LJUS – Sommarkurser och festival 2024

Nordiska folkhögskolan
Kortkurs28 dagerFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Derfor begynte vi på folkehøgskole

Seks elever forteller hvorfor de endte opp på folkehøgskole i år.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen