Til hovedinnhold

Nordiska folkhögskolan

  • Elevplasser: 260
  • Undervisning pr. uke: 32
  • Skolestart: 18.08.2025
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Miljøsertifisering:
    Svensk miljöbas
  • Sted: Göteborg

Gå på folkehøgskole i Sverige! Rett utenfor Gøteborg, tre timer fra Oslo, finner du Nordiska folkhögskolan – en norsk folkehøgskole i Sverige. Her får du et helt år med foto, film, musikk, teater eller billedkunst. Nivået på undervisningen er høyt og oppleves som studier. Du får støtte fra Lånekasse og tilleggspoeng.

Kunstnerisk folkehøgskole med høyt faglig nivå

Nordiska folkhögskolan har en kunstnerisk profil med linjer i foto, film, musikk, teater og billedkunst. Undervisningen holder et høyt faglig nivå og stiller krav til ditt engasjement – vi hører ofte at det oppleves som å studere. Du kommer til å treffe dyktige og ambisiøse lærere og elever, som vil noe med sin kunst.

Mange elever går videre til kunststudier på høyskole, men det finnes også plass til deg som er mer interessert i å undersøke ditt kunstneriske uttrykk i et tillatende, kreativt miljø. 

En unik mulighet

Nordiska folkhögskolan er både en norsk, svensk og dansk folkehøgskole – og derfor helt unik i verden. Uansett hvilken linje du velger, vil du oppleve et spesielt sted som åpner opp verden for deg på nye måter. Her kan du ta del i:

 

Lurt å vite: Obligatorisk opptaksprøve

Vi har høyt søketrykk på våre linjer og ber deg derfor sende inn en enkel opptaksprøve når du søker. Les mere på sidene til linjene.

 

Dette står vi for

Tre timer fra Oslo finner du Nordiska folkhögskolan, den eneste folkehøgskolen i verden som er både svensk, dansk og norsk.

Folkehøgskolen er frilynt og ble grunnlagt i 1947 som et demokratisk fredsprosjekt, etter en tid med krig, totalitære regimer og stengte grenser i Europa og man ønsket å lage en samnordisk folkehøgskole åpen for alle unge i Norden. Her skulle unge møtes og utvikle seg sammen. Dette er fortsatt like relevant og viktig den dagen i dag. Å gjøre det mulig for mennesker å møtes og vokse gjennom folkeopplysning er i dag Nordiska folkhögskolans viktigste rolle.

På Kungälvsskolan måste utsikten vara fri, inte bara över Norden utan över hela världen – grunnlegger Carin Cederblad, 1947

På Nordiska folkhögskolans linjer foregår det mye tverrfaglig samarbeid i løpet av året. Vi beriker hverandre kontinuerlig med kunsten vår og finner måter å skape sammen på.

Flere ganger i året tar vi også del i hverandres arbeid på skolen. Vi går på teaterforestillinger, konserter, utstillinger og filmvisninger som linjene har laget.

På våre temadager møtes vi for å ha workshops og samtal om aktuella tema. Vi får besøk av eksterne forelesere som er sterkt engasjert i temaet.

I Sverige er folkehøgskolene organisert litt annerledes enn folkehøgskoler i Norge. Mesteparten av undervisningstiden går med fordjupning på den linjen du har valgt, med mange ulike prosjekter, studiebesøk og gjestelærere.

Et par ganger per semester avbrytes denne undervisningstiden og det holdes felles arrangementer med valgfag. Vi kaller valgfagene våre for minikurs. 

 

Minikurser

På Minikursene har du mulighet til å prøve et helt annet emne. Kanskje du går på teaterlinjen og har lyst til å prøve analog fotografering? Utvalget av kurs varierer fra år til år.

Nordiska folkehøgskolen ligger i Kungälv, 20 min fra Gøteborg. Skolen ligger på en høyde med utsikt utover landskapet. Du ser historiske Bohus fästning og Nordre älv. Havet og skjærgården er en halvtime unna.

I Kungälv finner du et moderne kjøpesenter med alt du trenger. Rett ved folkehøgskolen ligger Fontinskogen, et stort skogsområde med joggestier. Her er det forbindelser til den populære turveien Bohusleden, som går gjennom naturreservatet helt til Norges grense.

Gøteborg er Sveriges nest største by. Bussen fra Kungälv er rask og går med korte mellomrom. Fra Gøteborg har du gode tog- og busskoblinger til Norge mange ganger daglig. Det er ikke noe problem å reise til Oslo over en helg med for eksempel Bus4You.

Det tar tre-fire timer til Oslo eller Sandefjord (via ferge fra Strømstad). Skal du til Trondheim kan du reise fra Gøteborg med tog eller buss via Rygge, Moss.

Finn reiserute fra der du bor

Kungälv

  • 800 m til butikker.
  • Svømmehall og innendørs treningsanlegg i nærområdet
  • Turer i et vakkert skogområde inntill skolen

Gøteborg - Sveriges nest største by

Undervisning mandag-fredag. Undervisningen begynner kl 9 og du skal regne med å ha undervisning frem til kl 16. Linjene har opplegg som til tider krever repetisjoner eller opptreden utenfor normal undervisningstid.

Høstsemesteret 2025

  • Skolestart 18 august
  • Høstferie uke 44
  • Avslutning 19 desember

Vårsemester 2026

  • Skolestart 7 januar
  • Vinterferie uke 7
  • Påskeferie uke 15
  • Avslutning 2 juni

Turné, Visskolan

På våren drar musikklinjen Visskolan på en to uker lang turné i Norden. Vi jobber frem konsertkonsept i mindre grupper, og lærer oss å booke og markedsføre.

Sluttproduksjon, Filmskolan

Mot slutten av skoleåret lager Filmskolan sine avsluttende kortfilmprosjekt som vises på kinoen i Kungälv. Flere av filmene som lages går videre til ulike festivaler i hele Norden.

Sluttproduksjon, Teaterskolan

Hvert år gjennomfører Teaterskolan flere produksjoner som er åpne for skolens elever og publikum. Scenografi, lys og lyd spiller en betydningsfull rolle i iscenesettelsene. 

Utstilling, Fotoskolan

Fotoskolan avslutter i Gøteborg med en utstilling med fotografier av rock-konserter, bilder fra en nedlagt skole, selvportrett, arbeid i mixed media med glass og speil.

Utstilling, Bildskolan

Å dele og vise sitt arbeid er viktig. I løpet av året har Bildskolan flere utstillinger, både på og utenfor skolen. Vi arbeider aktivt med å kuratere og markedsføre våre utstillinger.

Vi har kveldsaktiviteter et par ganger i uken. For eksempel:

  • Åpen scene opptre med hva du vil. Her kan du opptre med et dikt, en dans, eller en sang.
  • Onsdagscafé de som bor på internatet roterer på å arrangere onsdagscafé for de andre internaterne.
  • Konserter med Nordiska Visskolan og musikere på besøk.
  • Teaterforestillinger med Nordiska Teaterskolan.

Du har rom for å skape egne initiativ. Vil dere starte filmklubb. løpeklubb, brettspillklubb? Ikke noe problem. Vi i personalet hjelper dere komme i gang og dere har tilgang til skolens lokaler, til og med på kveldstid.

Fester

  • Hvert år feirer vi skolestart, julefest, vårfest og skoleslutt.

Det går også fint å ta bussen til Gøteborg om kvelden. I Sveriges nest største by finnes det alltid et arrangement å gå på. Bussen tar 20 min og går med 5-15 minutters mellomrom.

Du må være fyllt 18 år, men skolen er også for deg som er litt eldre.

Vi har høyt søketrykk på våre linjer og ber deg derfor sende inn en enkel opptaksprøve når du søker. Opptaksprøven avhenger av hvilken linje du søker på.

Nordiska Fotoskolan – opptaksprøve

Nordiska Bildskolan – opptaksprøve

Nordiska Teaterskolan – opptaksprøve

Nordiska Filmskolan – opptaksprøve

Nordiska Visskolan – opptaksprøve

 

Bygninger

Kontakt skolen.

Mat

Du kan få vegansk eller vegetarisk kost. Vi kan også tilpasse kosten til vanlig forekommende allergier som gluten, laktose, nøtter, melkeprotein og egg. Vi kan tilby diettkost hvis legeerklæring styrker behov og vi har fått informasjon i god tid. Kjøkkenet vårt er ikke allergisanert og vi har desverre ingen mulighet til å lage mat i seperat kjøkken for spesialkost.

Faglig og sosialt

Kontakt skolen.

Per Hanstorp

Linjeansvarlig foto

Per Hanstorp, linjeansvarig på Nordiska Fotoskolan, har arbeidet som fotograf innen pressen og med reportasje. Han har undervist på yrkesutdanningen for fotografer og produsert tre egne fotobøker. 

“Jeg brenner for fotografering, fremfor alt det som kalles dokumentarfotografi. Når jeg ser en deltager kjenne samme glede og fascinasjon over fotokunsten er det den beste lønnen en lærer kan få.”

Epost: per.hanstorp@nordiska.fhsk.se
Instagram: @perhanstorp
Nettside

Svante Grogarn

Linjeansvarlig teater

Svante Grogarn leder Nordiska Teaterskolans arbeide og underviser i bevegelsesbasert skuespillertrening og produksjon. Han er også stedfortredende rektor for Nordiska folkhögskolan. Svante er regissør og scenograf/lysdesigner med stor erfaring fra undervisning i skuespill. Han har jobbet i en rekke ulike sammenhenger i over tjue land, med både institusjoner og frie grupper.

Epost: svante.grogran@nordiska.fhsk.se
Nettside

Inuk Jørgensen

Linjeansvarlig film

Inuk Jørgensen, linjeansvarlig på Nordiska Filmskolan, er opprinnelig fra Grønland. Han har undervist og drevet med film i snart 15 år og skapt flere prisbelønte kortfilmer.

"Jeg er veldig glad i selve prosessen rundt filmskaping, på alle nivåer. Det er spennende å få ta del i menneskers fortellinger og jeg liker at arbeidet mitt som lærer og som filmskaper forsterker hverandre."

Epost: inuk.jorgensen@nordiska.fhsk.se
Instagram: @inukjorgensen

Sanna Levelius

Linjeansvarlig Bildskolan

Sanna Levelius, linjeansvarig på Nordiska Bildskolan, er billedkunstner og illustratør. Hun har arbeidet innen en mengde ulike områder fra keramikkmaling, restaurering, ideell sektor og kommunikasjon. 

"Jeg går sjeldent rette veier og er nysgjerrig på mye. Bildet er et språk som jeg vil dele og utvikle. Jeg lærer meg masse av deltakerne hele tiden og gruppen lærer og inspireres av hverandre."

Epost: sanna.levelius@nordiska.fhsk.se
Nettside

Maud Lindström

Linjeansvarlig Visskolan

Maud Lindström, linjeansvarlig på Nordiska Visskolan, er profesjonell viseartist og låtskriver. Hun har vært aktiv som artist siden midten av 2000-tallet og har spilt på skoler, demonstrasjoner og rockekonserter i hele Norden.

"Det artigste er å få arbeide med mennesker som vil utvikle seg musikalsk, på scenen og som låtskriver. Jeg blir ofte berørt i min jobb, både menneskelig og kunstnerisk."

Epost: maud.lindstrom@nordiska.fhsk.se
Nettside

Louise Hollerup

Kommunikasjonsansvarlig

Louise Hollerup er opprinnelig fra Danmark. Hun jobber med å markedsføre skolen. Louise gikk på Nordiska Fotoskolan i 2014 og kan vitne om at det er fullt mulig å komme på skolen uten å kunne et eneste ord svensk.

Epost: louise.hollerup@nordiska.fhsk.se

Jonatan Rask

Rektor

Jonatan Rask er rektor ved Nordiska folkhögskolan. Han er nesten en ekte nordmann: Han har bodd i Lofoten i mange år, snakker flytende norsk og er veldig opptatt av friluftsliv.

Epost: jonatan.rask@nordiska.fhsk.se

Linjer på Nordiska folkhögskolan

Søk på skolenSkolens nettside

Tidligere elever

Mina Sandvik

Jeg kan virkelig si at denne perioden har vært den beste i mitt liv hittil.

Mina Sandvik
Kristin Braut-Solheim

På Nordiska har jeg fått utfolde meg som skuespiller og menneske. Kreativiteten og ambisjonsnivået på skolen var definitivt verdt turen fra Norge, men det beste med året var menneskene. De vennskapene jeg har fått kommer til å vare hele livet. Minst.

Kristin Braut-Solheim
Christofer Sigvard Helleland

Du får treffe mennesker som hjelper deg å lære saker som du ikke kunne tenkt deg. Og har tilgang på veldig kompetente lærere og lokaler som legger til rette for hvordan du lærer best og legger den beste ruten for akuratt deg.

Christofer Sigvard Helleland

Nyheter

Derfor begynte vi på folkehøgskole

Seks elever forteller hvorfor de endte opp på folkehøgskole i år.

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen