Til hovedinnhold

Sånn kan du kombinere folkehøgskole og Forsvaret

Skal du inn i førstegangstjenesten, men kan ikke gi slipp på drømmen om folkehøgskole? Vi viser deg hvordan!

Gå på folkehøgskole etter førstegangstjenesten

Mange velger å gå på folkehøgskole etter et år i førstegangstjenesten. Om du skal studere etterpå har du fortsatt god tid til å søke med førstegangsvitnemålet ditt. Det varer til og med året du fyller 21.

Eksempel:

Året du blir 19: Du tar førstegangstjenesten høsten etter videregående.

Året du blir 20: Du begynner på folkehøgskole om høsten og er ferdig i mai året etter.

Året du blir 21: Du søker studier og kan fortsatt konkurrere med førstegangsvitnemålet sammen med de som er 19 og 20 år.

En gjeng med kvinnelige soldater i uniform smiler mot hverandre.
Felles for førstegangstjenesten og folkehøgskolen er vennskapene du sitter igjen med! Foto: Elev ved Buskerud folkehøgskole Camilla Barstad.
En gjeng med elever smiler mot kamera.
Camilla Barstad med noen av medelevene ved Buskerud folkehøgskole. Hun begynte på linja «E-sport League of Legends» ved skolen året etter førstegangstjenesten.

Gå på folkehøgskole før førstegangstjenesten

Noen velger å gå på folkehøgskole før førstegangstjenesten. Det er gjerne de som ikke har vært på sesjon før de har blitt tatt opp som elever ved en folkehøgskole, eller har fått utsatt sesjon/innkalling av andre grunner.

Du kan ikke få utsettelse fra Forsvaret for å gå på folkehøgskole, med mindre du har betalt innmeldingsavgiften til skolen eller begynt som elev før du møtte på sesjon.

Den første muligheten til å få skoleplass på folkehøgskole er 1.februar det året du vil begynne. Så om du har sesjon etter denne datoen kan det være mulig å få utsettelse. Her kan du lese mer om reglene på Forsvarets egne nettsider.

Eksempel:

Året du blir 19: Du får skoleplass og betaler innmeldingsavgift før du møter på sesjon. Forsvaret gir deg utsettelse og du begynner på folkehøgskole om høsten og er ferdig i mai året etter.

Året du blir 20: Du begynner i førstegangstjenesten om høsten og er ferdig våren etter.

Året du blir 21: Du søker studier og kan fortsatt konkurrere med førstegangsvitnemålet sammen med de som er 19 og 20 år.

 

Året etter folkehøgskolen tjenestegjorde Martine Eilertsen i Forsvaret i Finnmark.

– Samarbeidserfaringen fra folkehøgskolen ble nyttig i Forsvaret

25 år gamle Martine Eilertsen var ferdig utdanna helsefagarbeider da hun bestemte seg for å gå på folkehøgskole. Hun hadde fått utsatt sesjon på grunn av lærlingperioden. Mens hun gikk på Hallingdal Folkehøgskule ble hun innkalt til førstegangstjeneste i Finnmark sommeren etter at skolen var ferdig.

– Året på folkehøgskole og året i Forsvaret kan sammenlignes på mange måter. Det sosiale, det og leve å bo sammen med mange andre mennesker føltes ganske likt og jeg følte meg trygg på denne situasjonen da jeg allerede hadde bodd et år borte med mange andre mennesker. I tillegg kom samarbeidserfaringen fra folkehøgskole godt med i forsvaret.

Gå på folkehøgskole og begynne på førstegangstjenesten samme vår

Om du er kalt inn til å starte førstegangstjenesten i april kan du også rekke å gå på folkehøgskole først. Skoleåret slutter egentlig i midten av mai, men om du blir kalt inn førstegangstjenesten kan du få godkjent 15 dager ekstra fravær. Det samme gjelder om du slutter i Forsvaret i september og vil begynne på folkehøgskole samme høst.

Dagene kommer i tillegg til de 19 dagene med fravær som er grensa for å få året godkjent. Du kan lese mer om reglene her.

Eksempel:

Året du blir 19: Du begynner på folkehøgskole høsten etter videregående og har siste skoledag i april. Året blir godkjent om du ikke har mer enn 34 dager med fravær til sammen.

Året du blir 20: Du begynner førstegangstjenesten i april og er ferdig våren etter.

Året du blir 21: Du søker studier og kan fortsatt konkurrere med førstegangsvitnemålet sammen med de som er 19 og 20 år.

En jente står på en kai og ser i kamera. Det er sommer.
Alexandra O’Connell begynte på folkehøgskole i september og avslutter skoleåret i april for å rekke å begynne i førstegangstjenesten-

Det er bedre å få åtte av ni måneder, enn ingen!

Alexandra O’Connell begynte på linja Musikkproduksjon og lyddesignTrøndertun folkehøgskole i høst, selv om hun var innkalt til førstegangstjenesten i april.

– Jeg endte opp med å begynne på folkehøgskole selv om jeg visste at jeg måtte slutte tidligere fordi jeg ville ut og oppleve noe nytt. Tanken på å jobbe hjemme frista ikke noe særlig så da ble det slik, noe jeg er veldig takknemlig for nå!

Alexandra anbefaler andre i samme situasjon om å ta kontakt med skolen tidlig for å finne ut av det praktiske.

– Trøndertun fikk vite på starten av året at jeg måtte dra tidlig og fikk derfor tid til å finne ut hvordan vi skulle sørge for at jeg fikk godkjent året og stipend fra Lånekassen.

Det er jo selvfølgelig trist å gå glipp av de siste ukene, men jeg har hele tiden tenkt at det er bedre å få åtte av ni måneder her, enn ingen.

– Jeg drar snart inn i Forsvaret og begynner en ny hverdag der, noe som blir utrolig spennende, men jeg er takknemlig for alle vennene jeg har fått her og for alle opplevelsene. Et år jeg aldri glemmer!

Halvtårskurs

Førstegangstjenesten begynner og slutter ikke alltid på tidspunkt som passer et vanlig studie- eller skoleår. Da kan halvtårskursene flere folkehøgskoler tilbyr være perfekt for å «fylle» ut året enten før eller etter du er i Forsvaret.

Du kan gå høstkurs fra august til desember og begynne i Forsvaret etter nyttår. Eller gå et vårkurs fra januar til mai etter at førstegangstjenesten er over.

 

Eksempel: Høstkurs

Året du blir 19: Du begynner på folkehøgskole i august og har siste skoledag i desember.

Året du blir 20: Du begynner førstegangstjenesten i januar og er ferdig i januar året etter

Året du blir 21: Du har et halvår du kan jobbe/reise før du søker studier og kan fortsatt konkurrere med førstegangsvitnemålet sammen med de som er 19 og 20 år.

 

Eksempel: Vårkurs

Året du blir 19: Du har et ledig halvår før du begynner i førstegangstjenesten.

Året du blir 20: Du begynner førstegangstjenesten i januar og er ferdig i januar året etter

Året du blir 21: Du begynner på halvtårskurs folkehøgskole i januar og har siste skoledag i mai. Du søker studier og kan fortsatt konkurrere med førstegangsvitnemålet sammen med de som er 19 og 20.

Speilselfie av en kvinnelig soldat som viser peacetegn. På bildet står det
Caroline Flaterudhagen på sin siste dag i førstegangstjenesten.

Gå på folkehøgskole om du må avslutte i Forsvaret før tida

Hvert år må mange ungdommer avslutte førstegangstjenesten før de er ferdige, ofte av helsegrunner. For de fleste er det da for seint å søke på studier, men siden folkehøgskolene ikke har noen søknadsfrist kan det være en perfekt plan B!

Selv opp opptaket ved skolene begynner 1.februar det året du skal begynne, tar skolene opp elever helt frem til skolestart og flere uker utover høsten til skolen er full. Du kan også begynne på halvtårskurs i januar året etter.

Eksempel:

Året du blir 19: Du begynner i førstegangstjenesten, men må avslutte etter en periode. Du får plass på en folkehøgskole på kort varsel og kan begynne med en gang. Du kan også begynne på et halvårskurs neste semester eller søke om plass neste skoleår.

Året du blir 20: Du kan gå på folkehøgskole eller gjøre noe annet.

Året du blir 21: Du kan gå på folkehøgskole eller gjøre noe annet.

En kvinnelig elev tar selfie på tur om vinteren med sekk på ryggen og kartlomme på brystet.
Caroline Flaterudhagen begynte på folkehøgskole etter at året i Forsvaret ble avbrutt før tida.

– Ville ikke vært foruten begge opplevelsene!

21 år gamle Caroline Flaterudhagen (bildet) var gjennom en tøff rekruttperiode i hæren, men ble dimittert på grunn av astma i februar. Høsten etterpå begynte hun i stedet på Valdres folkehøgskole.

– Jeg er veldig glad for å ha vært gjennom en tøff rekruttperiode i hæren hvor jeg lærte veldig mye om meg selv og hvordan man skal bo og samarbeide med andre mennesker. Den erfaringen var topp å ha med seg videre på folkehøgskole hvor jeg har hatt en romkamerat og bodd på et stort internat med rundt 40 andre.

Det er to veldig forskjellige erfaringer, men jeg ville ikke vært foruten noen av dem! Jeg anbefaler alle å både dra inn i Forsvaret og ta et år på folkehøyskole hvis man har mulighet til det, da det helt klart er det beste jeg har opplevd så langt i livet!

872