Til hovedinnhold

Ambulanselærling: – Folkehøgskolen gav meg selvtillit til å ikke gi opp drømmeyrket

Maja Løvstad stortrives som lærling og gleder seg til jobb hver eneste dag. Foto: Stig Norderhaug

Da Maja (24) ikke fikk lærlingplass som ambulansearbeider, falt valget på et år på folkehøgskole. Der fikk hun troen på seg selv tilbake.

– Jeg stortrives som lærling og gleder meg til jobb hver eneste dag, sier Maja Løvstad fra Vikersund.

Hun har drømt om å bli ambulansearbeider så lenge hun kan huske og til sommeren skal hun ta fagprøve. Siden Maja måtte ha reist langt for å ta faget på videregående, ventet hun noen år med å begynne på ambulansefag ved NKI høsten 2018.

Skuffelsen ble stor da hun våren 2019 ikke fikk lærlingplass. Da hun lette etter hvor hun kunne ta ambulansefag som privatist, kom hun over Blålys-linja 113 ved Stavern folkehøyskole.

– Når jeg ser tilbake på folkehøgskoleåret savner jeg å være i den bobla som alle snakker om. Jeg savner det sosiale og alle opplevelsene på skolen, sier hun.

Stavern folkehøyskole

Sted: Stavern
Elevplasser: 122
Linjer: 13
Undervisning pr. uke: 30 timer
Verdigrunnlag: Kristen

Les mer om skolen

Maja Løvstad angrer ikke på at hun begynte på Stavern folkehøyskole. Foto: Privat.

– Folkehøgskole ga meg selvtilliten jeg trengte for å ikke gi opp drømmen min

Maja visste hun hva hun skulle få ut av folkehøgskoleåret, men etter å ha fått avslag på lærlingsøknadene hadde hun fått en knekk i selvtilliten.

– Kommer jeg til å klare det? Jeg kan jo ingenting, tenkte jeg.

Men gjennom en dyktig lærer, og et miljø hvor prøving og feiling var en del av hverdagen, ble Maja tryggere på seg selv. Siden man ikke har karakterer eller eksamen på folkehøgskole, trengte hun ikke å være redd for få en dårlig karakter eller ikke få en lærlingplass.

– Jeg hadde noen kunnskap fra før, men hadde veldig utbytte av det faglige læreren min Roy Andre hadde i bakgrunn, sier hun.

I løpet av skoleåret hadde klassen flere store fiktive oppdrag sammen med 112 Blålys-linjen ved skolen. Det er en linje for de som ønsker å jobbe innen ulike blålysetater, deriblant politi og brann.

–Dette var morsomme og lærerike caser, hvor vi fikk utvikle oss i et trygt og positivt miljø, hvor ingen feil fikk konsekvenser, og man fikk ros ved gode gjennomføringer. I tillegg fikk vi leke oss med fake blod og velte biler, det var veldig morsomt!

Selvtilliten min vokste, og jeg fikk bekreftet at jeg fikk til det jeg prøvde på. Jeg visste at jeg skulle bli ambulansearbeider.

I løpet av året hadde blålyslinjen 113 flere øvelser med Røde kors. Foto: Privat

Drømmer du om å jobbe innenfor beredskap?

Folkehøgskolene har flere linjer rettet mot arbeid innenfor redning og beredskap.

Les mer
en ung kvinne i ambulanseuniform foran en ambulanse
Maja er nå lærling ved ambulansetjenesten i Østfold. Foto: Stig Norderhaug

Hverdagen er variert som ambulanselærling. Foto: Privat

Alle gode ting er tre

Ambulansearbeider er et populært yrke, med mange søkere til få lærlingplasser. Maja søkte igjen høsten etter folkehøgskolen, men fikk fortsatt ikke plass. Men med nyvunnet selvtillit fra folkehøgskolen og mye pågangsmot valgte hun å ta nok et år med ambulansefag ved Folkeuniversitetet i Oslo.

Høsten 2022 begynte hun som ambulanselærling  i Sarpsborg. I Østfold var det 128 søkere som konkurrerte om 17 plasser.

Lærer ved Blålys-linja 113 ved Stavern folkehøyskole,  Roy Arne Bjerke, er ikke i tvil om at Maja kommer til å bli en ressurs for ambulansesektoren.

– Maja er en omgjengelig lagspiller som gjør de andre rundt seg gode. Med faglig styrke og en evne til å prestere under press, hadde jeg ikke hatt betenkeligheter med å stå med kritisk syke pasienter med henne.

Roy Arne Bjerke har jobbet i mange år med akuttmedisin ved Ullevål sykehus. Foto: Privat

Oppfordrer andre til å ikke gi opp drømmen

Maja er nå glad for at hun fortsatte å øke kompetansen sin, selv om hun fikk flere avslag på læreplass. Hun oppfordrer andre som har et drømmeryrke om å ikke gi seg.

– Aldri gi deg, stå på, og ikke hør på de som forteller at det er for vanskelig. Hadde jeg gitt meg etter første forsøk, hadde jeg ikke stått her med lærlingplass den dag i dag.

– Plutselig er det din tur!

99