Til hovedinnhold

Politi, Vektar og Beredskap!

Søk på linja

Ser du for deg eit yrke innen Politi, Forsvar eller beredskap, då er dette linja for deg! Du vil få innsikt i og kjennskap til blålysetatane i Norge og få sjanse til å ta nasjonal vektarutdanning.

På Politi-, Vektar og Beredskaps-linja ved Stord folkehøgskule tar du kanskje første steg mot politihøgskulen, du lærer om samfunnsberedskap og får nye vener for livet. Er du klar for eit læreriktspennande og kanskje livs-endrande folkehøgskuleår?  Er du klar for å vekse som person og utfordre deg sjølv? Då er du hjarteleg velkommen til Stord Folkehøgskule.

Du vil oppleva:

Du vil lære:

Alt i folkehøgskulen sitt sosiale fellesskap!

Som del av samarbeidet med Securitas vil me kunne vere med på store arrangement i Vestland og Rogaland. Dei siste åra har Securitas jobba med Bryan Adams, Metallica, Karpe, Robbie Williams, Kygo, Bruno Mars, Justin Bieber og Bon Jovi her på Vestlandet. Du vil lære om sikring og gjennomføring av slike arrangement.

Obs! Mange av våre elevar har fått vekterjobb rett etter skuleslutt. Noko me bistår med å finna.

Deg som ønsker å komme inn på politihøgskulen, fengselsskulen el.l. og som kunne tenkt deg å ta nasjonal vektarutdanning samtidig som du har eit kjekt år med nye vener.

Dette vil du lære

Du vil lære om samfunnssikkerhet og beredskap i alle Blålys-etatane samt om forsvaret og dei sivile hjelpeorganisasjonene.

 • Polititeoretiske fag og opptaktsprøven til Politihøgskulen
 • Nasjonal Vekterutdanning i samarbeid med Securitas
 • Trening og helse
 • PLIVO (pågåande livstruande vald)
 • Brannvern og førstehjelp
 • Etikk og haldningar
 • Lagarbeid
 • Menneskesyn og konfliktløysing
 • Få treningsplaner som passer dine mål

Våre forventninger til deg

 • Viktig at du er motivert for kjekt, men hardt arbeid
  Læring i eit sosialt miljø, med medelevar både i og utanfor linja.
 • Du kan bli den du vil!
  Kom med eit ope sinn og litt pågangsmot, så får me dette til saman. Du vil få oppfølging kvart steg på vegen og vil storkose deg mens du lærer viktige fag for livet!

Obligatorisk: Nei

Pris: 18 000

Måltider pr dag inkludert: 2

Road trip i USA. USA-turen består blant annet besøk til New York og Washington. En unik studietur hvor vi besøker 11. september monumentet samt museet, her vil vi få et større innblikk i hvordan beredskapsressursene samhandlet og virket under terrorangrepet. Videre går turen til USAs hovedstad, Washington hvor vi besøker 1 og 2 verdenskrigmonument og andre spennande serverdigheiter.

Det vil selvfølgelig bli anledning til å bare være turist og shoppe og mye mer.

Vil du reisa her må du huske at du kan komme til å trenge pass!

Denne reisen er med på å gi nye perspektiv på egen tilværelse samt større forståelse av betydningen av beredskapen i et moderne samfunn.

Våre turar er unike opplevingar som ofte er vanskeleg å gjennomføra på eigahand, som fjordcruise med veteranskip i nydelege Hardangerfjorden. Du vil reisa på ulike turar nært og fjernt. Nokre turar er knytt opp til dei enkelte linjene, medan andre er felles for skulen.

Veteranbåten MS Sunnhordland på Vestlandet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Skuleåret får ein pang-start med at heile skulen reiser på tur med Veteranskipet MS Sunnhordland inn i vakre Hardangerfjorden og rundt i Øyriket Sunnhordland. Me opplever flotte stoppestader og nyter vakker natur og unike sund ombord i eit historisk skip!

Vintereventyr til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når vinteren slår til reiser me til Hovden for dagar med ski og alpint. Her er det mogeleg med flate turar, slalåm, slakke turar, aking, toppturar, bratte turar eller veldig bratte turar. Noko for alle nivå!

Sølve Bruvik

Lærar

Sølve er vår barske romantikar. Etter mange år i sjøforsvaret jobbar Sølve no som lærar ved Politi, Vektar og Beredskapslinja ved Stord folkehøgskule. Han kjenner til samfunnssikkerhet og beredskap frå innsida, han er inkluderande og gøyal, og lærer deg om Blålys-etatane, Forsvaret og dei sivile hjelpeorganisasjonane, gjennom eit sosialt skulemiljø på Stord folkehøgskule.

Epost: solve@stordfhs.no
Telefon: 45285161

Bent Brattbakken

Lærar

Bent er utdanna faglærer i kroppsøving- og idrettsfag og har mastergrad i Friluftsliv og idrettspsykologi, svømmeinstruktør, og jobba i alle typar skuleslag inkludert 8 år i FHS. Bent finn alltid på noko sprell, og vil skapa eit herleg år saman med deg!

Bent hjelper deg gjerne med treningsplaner, fysisk aktivitet og oppfølging både i linje- og fellesundervising.

Epost: bent@stordfhs.no
Telefon: 98806862

 • Skulestart: Søndag 25. august 2024
 • Haustferie: Fredag 4. – 13. oktober (Fredag 4. oktober fri frå kl. 12, returdag søndag 13. oktober)
 • Juleferie: 18. desember til 2. januar (Onsdag 18. desember fri frå kl. 12, returdag tysdag 2. januar)
 • Vinterferie: 21. februar til 2. mars (Fredag 21. januar fri frå kl. 12, returdag søndag 02. mars)
 • Påskeferie: til 22. april (Fredag 11. mars fri frå kl. 12, returdag tysdag 22. april. Oppstart 23. april)
 • Avslutningsfest 10. mai
 • Avreise: Siste avreisedag, 11. mai kl 12.
Last ned årsplan som pdf ↓

Her kan du velja og tilpassa skuleåret akkurat slik du vil. Ved Stord Folkehøgskule har du ein omfattande meny av valfag. Valfaga varierer i omfang, og du kan velje 1-3 valfag for kvar termin. Til vanleg varer valfaget i to eller tre skuletimar kvar veke.

Klatring

Foregår i klatreveggen inne på vikahaugane, om været tillet det kan det bli uteklatring/rapellering. Lære å sikre, øve på klatring, få teknikktips.

Kreativ Maling

Spray-boksar, akryl, børstar og vassmaling. Her får du lære om maleteknikkar, og mala dine eigne kreasjoner.

Mixology Mocktail Bartending

På skulen har me vår eigen alkoholfrie bar. Lær deg å laga moctails, utforska spanande smakskombinasjonar, laga eigen garnityr, å skapa stemning og å møta menneske.

Skyting

Her vil du få høve til å fordjupe og praktisere skytterkunsten, ved anlegget til Stord Skyttarlag på Stord. Eige gevær eller lån av oss!

Trening, helse og kosthald

Lær mer om hvordan kosthold og trening påvirker helsen din, og få hjelp til å lage egne treningsprogram for dine behov. Kvar økt startar med litt teori, før me går over til praksis i treningsstudio.

Volleyball

Volleyball er intenst, gøyalt og svært god trening! Og ikkje minst ein utruleg lærerik lagsport nesten alle har vore med på!

Brettspel og Table-top

Brettspel er sosialt, underhaldande, lærerrikt, utfordrande og gøy. Den vanvittige store variasjonen i ulike spel vil gi deg mange utfordringar og kjekke opplevingar.

Båt og sjø

Livet ved og på sjøen! Her kan du seile både jolle og kjølbåt, og kjøre motorbåt. Vi bruker SUP-brett og kajakker, prøver fiskelykken og setter krabbeteiner, og selvfølgelig tar vi oss et bad i sjøen.

Escape Room Sunnhordland

I dette faget skal du besøke ulike Escape room i vårt nærområde, og designe, planlegge og bygge eit Escape Room sjølv. Ulikt, lærerikt og veldig spennande fag!

Matlaging i naturen

Vi går små turer der vi lager mat i naturen, enten på bål eller stormkjøkken. Vi plukker bær og sopp som brukes i rettene. Her får du mulighet til å lage forskjellige matretter og teste ut nye smaker.

Mobilfoto

Me utforskar by og natur armert utelukkande med mobilkameraet. Me forsøker å knipsa dei flotte augneblikka.

Podcast

I vårt eige lydstudio lærer me å laga podcast og radio-sendingar. Kva skal til for å underhalde og korleis når ein ut til folk?

Stop motion

Stop motion er en animasjonsteknikk. Vi tar ett bilde av et stillestående objekt, flytter objektet, tar ett nytt bilde, flytter objektet igjen osv, og til slutt sitter vi igjen med en leken animasjon.

Strikk, sy, redesign

Lær å strikke, eller å sy! Lag dine eigne klede, både avansert og enkelt, gjerne med gjenbruk av materialer.

Aktiv lytting

I Aktiv lytting presenterer vi musikken vi liker for våre medelever, og forklarer kva det er som gjør den spesiell for oss. Vi går gjennom forskjellige sjangre, og gjør vårt beste for å eksponere oss

Baking

Me er på kjøkkenet og bakar til vår eigen kafe.

Dungeons & Dragons

Innlevelse, terningar, grotter, drakar, magi og humor. Har du funne din karakter og bestemt deg for eventyr, eller vert du sitjande i byen og krangla med vaktane? Opp til deg!

Teikning/måling

Her får du mulighet til å prøva ulike teknikkar på eiga hand, sjå på ulike former for teikning og maling

Alternativt ballspill + fotball

I dette valgfaget får du mulighet til å teste ut alternative ballspill. Flagfootball, Tchoukball med mer.

Fantasy Premier League

Vi danner en egen liga på skolen og møtes for å diskutere taktikk, før vi kårer rundens vinner.

Filmklubben

Me ser notoriske filmklassikarar, drøfter og diskuterar kva desse betyr og kva som har gitt opphav til dei. Knasker popkorn og slapper av.

Mobilitet/Stretch/ Relax

Lær å kjenn din eigen kropp, strekk, føl og slapp av i kroppens mange muskler. Me går gjennom mobilitetsøvelsar for å læra om førebygging av skader, balansen i ein glad kropp og velbehag.

Årbok

Alle veit at det er veldig kjekt å ha gode minner frå folkehøgskulen til å sjå tilbake på i etterkant. Har du ein liten skribent i magen, eller likar godt å ta bilder? Då kan årbok-valfag vere for deg

Båtførarprøven

Pris: 3 000,-

Ta båtførarlappen saman med Redningsselskapet på folkehøgskulen. Dette er eit tilbod alle kan få uavhengig av andre valfag.

Mykje løye

Klatring inne, rapellering ute, ut i båt til fyrøya, gaming, tur inn i eit tre, skogstur til ei stor grotte, flyting i overlevelsesdrakt...rett og slett mykje løye

Show: Dans & teater

Me regisesserer og øver inn sketsjar og dansenummer for opptreden og framføring for medelevar og kvarandre.

Kjøkken, hybel og gatemat

Her får du læra å laga spanande, rimelege, næringsrike og enkler rettar som de kan laga til dykk sjølv eller til sosiale settingar. Me lagar alt frå norsk tradisjonsmat til internasjonale rettar.

Heilårsbading

Me går ut kvar veka for for å bade i sjøen, uansett vær og vind.

Bokklubben

Me trekker oss litt vekk og besøker det store Biblioteket i Leirvik. Me lærer om viktige bøker og les i fellesskap uten forstyrringar. OBS: Du får fullstendig fri frå mobilen!

Forbetre VGS-fag

Treng du å ta opp nokre fag, eller få betre karakter? Då kan du få hjelp og god tid til å fokusere på dette her.

Stord Folkehøgskule er ein variert, kreativ og moderne skule - i hjarta av Vestlandet og midt i kystbyen Stord mellom Bergen og Stavanger. Her er det fleire varierte linjer, elevar frå heile landet, godt sosialt og inkluderande skulemiljø, og mange aktivitetar og valfag å fylla skulekvardagen og fritida med.

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 133 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • 4 måltid kvar dag
 • Turar i skulen sin regi
 • Skulegenser
 • Årbok
 • Studietur: Veteranbåten MS Sunnhordland på Vestlandet
 • Studietur: Vintereventyr til Hovden
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 133 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 133 500,-
(13 350,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Linjeprisen inkluderar kostnadene for Nasjonal Vekterutdanning gjennom Securitas.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

I og rundt skulen er det mykje utstyr me nytter til undervisinga og skulen:

 • Treningssenter
 • Svømmehall
 • Turnhall
 • Kampsport/Dansesal
 • Læremiddel og det som høyrer til Nasjonal Vekterutdanning.

 

Dette utstyret må du stille med selv

 • Treningsklær (både til inne- og utebruk)
 • Gode joggesko
 • Fjell/tursko og Innesko
 • Svømmetøy (gjerne også svømmebriller)
 • Svart bukse og sko til bruk i praksis
 • Turklær for bruk i all slags vær og vind
 • Sovepose og liggeunderlag (treng ikkje kjøpa sovepose til vinterbruk)
 • Ryggsekk

Bygninger

Vår heis er liten, men går til alle etasjar, og rullestolheis/ramper på grunnplan til alle nivå. Vår bygningsmasse er delvis tilgjengelig for rullestol. Utearealet er universelt utforma og tilgjengeleg for alle.

 • Alle våre rom har eige bad og toalett.
 • Me har 2 HC-toalett i undervisingsareal.
 • Me har 2 kvilerom, og diverse opphaldsareal.
 • Skulen har fastmontert høgttalaranlegg.

Ta kontakt med oss om for å høre kva me kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Mat

Me tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpassingar til andre allergiar. Gi oss beskjed i god tid slik at me kan legga til rette for deg.
Me tilbyr også vegetar og vegansk mat til dei som ønsker det. Om det er mat du ikkje et av religiøse årsaker eller av andre grunnar, ta kontakt med oss.

Faglig og sosialt

Me tilpassar så langt det er mogeleg, slik at det blir mogeleg for deg å delta på lik linje med dei andre.

 • Å tilpassa utstyr, som hev og senk-bord.
 • Tilrettelegga for pausar
 • Finna alternative løysingar om aktivitetane vert for omfattande
 • Me har fokus på ein god og trygg oppstart og eit inkluderande miljø
 • Me har sosiallærar/internatleiar/andre tilsette som du kan snakka med om du ønsker det

Ta kontakt med oss for å høyra kva me kan gjera for å tilrettelegga for dine behov.

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Selma Winther

Veldig spennende skoleår, vekterutdanning og mye læring om beredskap og blålys. Vi fikk prøvd oss på veldig mange virkelige scenario. Toppen var scenevakt på Bryan Adams fremfor tusenvis!

Selma Winther
Anna Myrvold

Jeg valgte Politi, vektar og beredskap fordi det er en interessant linje, som får oppleve mye. Jeg er veldig fornøyd med valget mitt, da det her har blitt ett av mine beste år og jeg har fått oppleve svært mye og møte mange nye fantastiske mennesker!

Anna Myrvold
Úlfur Ólafsson

Hatt det utrulig kjekt og lærerikt på Stord Folkehøgskule, mange muligheter, tilgang på alt av natur. Nye venner for livet, og flott å ha skulen midt i bysentrum! Anbefaler Stord til alle!

Frå bloggen

Guri Melby: - Folkehøgskole er slett ikke utdatert

Med de ordene åpnet leder av Venstre og tidligere kunnskapsminister Guri Melby i dag splitter nye Stord folkehøgskule. Søndag flytter 95 spente elever inn i ...

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Alarm.Beredskap

Sunnmøre Folkehøgskule
Heilårskurs30 t/ukeKristen

Politi, brann og fengsel

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Heilårskurs15 t/ukeKristen

Kriminologi og frihet

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Heilårskurs15 t/ukeKristen

Redning og førstehjelp

Risøy Folkehøyskole: Lærerik frihet.
Få ledige plasser
HeilårskursKristen

Blålys 112 / politi, redning, beredskap

Stavern folkehøyskole
HeilårskursKristen

Blålys 113 / førstehjelp, akuttmedisin, helse

Stavern folkehøyskole
Få ledige plasser
HeilårskursKristen

Security - politi og vekter

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Heilårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv - fjord og fjell

Bakketun Folkehøgskole
Heilårskurs17 t/ukeKristen

Friluftsliv i samarbeid med Røde Kors

Fjordane folkehøgskule
Heilårskurs18 t/ukeFrilynt

Sykepleie & Helse - Gambia & Senegal

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs A8 t/ukeFrilynt