Til hovedinnhold

Blålys 113 / førstehjelp, akuttmedisin, helse

Søk på linja
Få ledige plasser

Ønsker du å være en del av teamet som rykker ut i nødsituasjoner og redder liv? Opplev spenningen i å jobbe med Ambulansen, RSS og Røde Kors på Blålys 113-linjen hos Stavern folkehøyskole.

Blålys 113-linjen er for deg som drømmer om å kjøre med blålysene på, bli den som beholder fatningen i stressende situasjoner og skape trygghet for både pasienter og pårørende. Et år med intens opplæring og erfaring innenfor blålysetatene vil gi deg både personlig og faglig vekst.

På Blålys 113-linjen ved Stavern folkehøyskole får du grundig opplæring i samarbeid med ekte nødetater. Du vil lære alt fra førstehjelp og redningsaksjoner til ledelse og samarbeid med de andre blålysetatene.

Besøk Blålys 113 sin hjemmeside på stavernfhs.no

 

“På Stavern folkehøyskole har jeg lært skredledelse, deltatt i PLIVO-øvelse med politiet, og mye mer. Det jeg har lært her kommer til å være veldig nyttig når jeg senere skal søke på enten brannskolen eller sykepleier.”

Jonas Büter - Blålys 113

 

På Blålys 113 får du:

Du vil bli utfordret, både fysisk og psykisk, på situasjoner ikke alle mennesker kommer opp i. Er du trygg i vann? Hvordan reagerer du på høyder? Hva gjør du hvis noen faller om på bussen eller brekker beinet i skogen? Uansett senere yrkesvalg vil dette året sette deg i stand til å ta gode valg i krisesituasjoner.

Linjen passer for deg som ønsker et stort faglig utbytte i takt med opplevelsene bare folkehøyskolen kan gi.

Dette vil du lære

I tillegg til kompetansemålene ovenfor:

 • Friluftsliv
 • Linjeturer til sjø og fjell
 • Være markører og delta i realistiske øvelser med blålys etatene, redningsselskapet og røde kors
 • Gå utenfor komforsonen
 • Bli bedre kjent med deg selv og hvordan du håndterer stress
 • Casetrening
 • Besøke nødetater
 • Isbading
 • Grottetur
 • Solodøgn i naturen

Våre forventninger til deg

Du må ha normalt god fysisk og psykisk helse.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 14 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

I Tanzania kan vi velge mellom noen av Afrikas beste safariparker og ute ved det Indiske hav finner vi Zanzibar med sine eksotiske strender, lukter og smaker. Menneskemøter og innblikk i andre levevilkår og en annerledes kultur er med på å gi nye perspektiv på tilværelsen.

Blålys 113 og ReSTART reiser sammen, og vil ha både felles og egne opplegg på denne turen. Her skal vi blant annet få et innblikk i hvordan et sykehus med avanserte funksjoner kan drives langt ute i bushen.

Dette er en studietur med perspektivgaranti!

The Embassy of the United Republic of Tanzania - The Hague

Studieturene i regi av Stavern folkehøyskole er unike og forskjellige fra hverandre, og ikke minst forskjellig fra det du kan oppleve som turist. På våre turer får du mer for pengene; du vil oppleve mer, lære mer, forstå mer og utfordres mer. Studieturene våre er med på å forandre liv – gjennom å få være med på å støtte livsforandrende prosjekter i landene vi besøker. Det er ikke for ingenting at slagordet vårt er DRØMME – LEVE – FORANDRE.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Hvorfor dra langt når man har de beste skiforholdene i vårt eget land?!

Hele skolen drar på en ukes tur til Hemsedal. Dette er uken både for deg som liker fart og alpint, deg som liker høyfjellsturer, eller deg som vil kose seg foran peisen med en god bok.

Videre skal vi spise masse god mat, ha hyggelige kveldssamlinger og mye underholdning. Denne turen blir et av årets høydepunkt for mange!

For de som ønsker å stå på ski/snowboard vil heiskort og utleie av utstyr koste ekstra.

Mia Løseth

Linjelærer Blålys 113

Mia er en erfaren sykepleier, som har vært borte i de fleste utfordringer helsefaget byr på. Mia møter alle utfordring med positivitet og pågangsmot. Hun er opptatt av å se hver enkelt elev, og det elevene sier om Mia tyder på at hun lykkes svært godt som 113-lærer:

- En engasjerende og morsom lærer

- Aldri en kjedelig time

- En trygg person som det er lett å gå til

Epost: post@stavernfhs.no
Telefon: 33156800

Folkehøyskolene har 6 skoledager i uken, og en vanlig undervisningsuke på Stavern fhs består normalt av;

 • Linjefaget - linjen du har valgt utgjør 3 hele undervisningsdager pr uke
 • Valgfagsdager; 2 dager i uka er satt av til valgfag i forskjellige størrelser. Se mer under vår valgfagsmeny.
 • Fellesfag er fordelt utover uka
 • Lørdagsseminar

Med forbehold om endringer i timeplanen for 2024-25.

Last ned timeplan som pdf ↓

Under ser du en kortversjon av årsplanen for 2024-2025:

Skolestart 24. august 2024

Uke 41 - Høstferie

Juleferie fra medio desember

Jan/feb - Studieturperiode

Uke 8 - Vinterferie

Mars - Hemsedal

Uke 16 - Påskeferie

Skoleavslutning 10. mai 2025

Endringer kan forekomme

 

Vi er ekstra stolte av vår valgfagsordning. Her får du stor valgfrihet og kan kombinere små og store fag i tillegg til linjen din. Fagene varer alt fra en halve dager til en hel dag (XL), så her får du muligheten til å fordype deg i flere fag. Endringer i valgfagsmenyen for 2024-25 vil forekomme;

Surfetur til Portugal

Pris: 14 000,-

Med majestetisk natur og bølgende åser blir Alentejo bli beskrevet som Portugals Toscana. Vi skal bo på en surfecamp omgitt av vakker natur, nysgjerrige esler(!) og fantastiske bølger!

Survival og jakt

Pris: 3 000,-

Vi drar på en lengre hyttetur i skogen hvor vi skal lære å bruke naturen som overlevelse. Kanskje får vi også muligheten til å hjelpe til på jakt.

Band

Vi setter sammen et skoleband hvor målet er konsert for hele skolen!

Fotball

Her terper vi på teknikker, slik at vi kan få til skikkelig spill på slutten av økta!

Gitar

Her lærer du å spille gitar! Vi har flere ferdighetsnivåer slik at du finner en gruppe som passer deg.

GOLF XL

Du får ta kurset "Veien til golf" med golfpro ved Larvik golfklubb. Du lærer teknikker og presisjon fra utslag til putting.

Hobbyhjørnet

Kreativ? Du liker å skape og lage ting med hendene og å la fantasien løpe fritt. Du kan lage ting til eget bruk eller å gi bort i gaver.

Kickboxing

Lær litt kampsport på en morsom og uformell måte. Faget utvikler styrke, utholdenhet og bevegelighet. Her får du prøve litt av alt!

Klatring

Her får du prøvd deg i skolens klatrevegg, og du vil lærer deg sikring og teknikk. Senere på året vil det være mulig å ta brattkortprøven.

Knivlaging

Her får du mulighet til å lage din helt egen unike kniv og slire. En brukskniv du kan ha glede av i friluftslivet, resten av livet. Her kan du utvikle din formsans og skape behagelige linjer og design

Kunst og Håndverk XL

Faget for deg som er kreativ, oppfinnsom og liker å bruke hendene. Her vil du lære å bruke verktøy, og vi jobber med tre, metall, keramikk og lær. Vi lager alt fra bruksgjenstander til pynt.

Matlaging

Du lærer deg basic skills i matlaging.

Mobilfoto

Se rundt deg! Dette er faget hvor vi fanger øyeblikket, eller får øyeblikket til å leve i et bilde. Vi bruker mobilkameraet -utstyret er ikke så viktig som brukeren og øyet som ser.

Modellfly XL

Vi bygger modellfly, og blir vi ferdige så skal vi ut å fly de også.

Racketsport

I undervisningen fokuserer vi på innlæring av grunnleggende teknikk og taktikk, og vi setter av masse tid til spill. Forløpet er sammensatt i 3 moduler: Spillforståelse, teknikk og taktikk

Rampelys

Rampelys er for deg som liker å stå på scenen. Her boltrer vi oss i underholdende oppsetninger innen dans og musikal.

Selvforsvar

Vi baserer selvforsvarstreningen vår både på det fysiske og det psykiske aspektet. Mye går ut på å gjenkjenne situasjoner.

Sjakk

Lyst til å lære deg sjakk, eller videreutvikle deg? Skolen har mange sjakkbrett og det kanskje setter valgfaget opp en skoleturnering for alle elevene.

Smykkelaging

Her kan du lære deg å lage smykker som ringer, armbånd, øredobber og lignende.

Stavern aktiv

Vi bruker både skolen og Stavern som klasserom. Vi skal blant annet trene, spille, gjøre forskjellige aktiviteter og dra på tur i nærområdet.

Strikking

Ingenting sier folkehøyskole mer enn strikking. Her kan du lære deg å strikke skjerf, lue, pledd, og kanskje til og med en jakke?

Styrke & kondis

Her får du et treningsprogram for å trene både styrke og kondis, med god oppfølging av lærer.

Styrketrening for jenter

Vi tilbyr et eget treningsprogram i styrke for jenter.

Survival XL

Hva trenger du for å overleve ute i naturen, og hvordan kan du bruke naturen til hjelp og nytte?

Svømming

Vi går i bassenget og benytter oss av denne fantastiske treningsformen; Svømming. Du får lære forskjellige svømmestiler, øve på stup, redning og selvfølgelig mye lek og moro.

Volleyball

Vi spiller Volleyball! Du vil lære mye om spillforståelse og grunnleggende teknikk.

Yoga

Dette er et valgfag der du kommer som du er, og det spiller ingen rolle om du har gjort yoga før eller ikke. Undervisninga blir lagt opp slik at alle gjør øvelsene i sitt eget tempo.

Perspektiv

I 2. valgfagsperiode får elevene velge forskjellige fag hvor blant annet dilemmatrening, solidaritet, demokrati, miljø og bærekraft står i fokus.

Fra kr 144 800,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Fellesturer
 • Studietur: Hemsedal
 • Studietur: Tanzania
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 144 800,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Dobbeltrom er inkludert i grunnbeløpet
  7 300,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 144 800,-
(14 480,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Ekstra kostnader som enkeltrom, baderomstillegg, dietter og andre personlige utgifter vil bli fakturert ekstra gjennom skoleåret. Mer informasjon om dette blir sendt ut i informasjonsbrevet før skolestart.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Våtdrakter
 • HLR-dukker
 • Skiutstyr
 • Skøyter
 • Kano
 • Kajakk
 • SUP
 • Surfebrett

Dette utstyret må du stille med selv

Du vil trenge klær til alle slags klima.

 • Trenigsklær/sko for innen- og utendørsbruk
 • To sett ullundertøy (stillongs og trøye)
 • Varm ull- eller fleecegenser
 • Ryggsekk og dagstursekk

Vi vil sende ut en detaljert pakkeliste til elever som begynner på linjen.

 • Vi har god erfaring med å tilrettelegge for deg med funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom.
 • Vi tilrettelegger for deg så godt vi kan og gjør justeringer i samråd med deg.

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Hallvard Berbom

Stavern folkehøyskole et et fantastisk sted. Det er fantastiske lærere og personalet! Blålys 113 er en helt fantastisk linje hvor du får innblikk i ambulanse og se hvor det er. Absolutt en skole å anbefale!

Fra bloggen

Sånn kombinerte vi yrkesfag og folkehøgskole

Folkehøgskole er ikke bare for de som skal studere seinere. Les hvorfor Anton, Mia Kristine, Maja og Thomas ville gå på folkehøgskole.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Politi, brann og fengsel

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Helårskurs15 t/ukeKristen

Security - politi og vekter

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Helårskurs15 t/ukeKristen

Kriminologi og frihet

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Helårskurs15 t/ukeKristen

Politi, Vektar og Beredskap!

Stord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Blålys 112 / politi, redning, beredskap

Stavern folkehøyskole
HelårskursKristen

Redning og førstehjelp

Risøy Folkehøyskole: Lærerik frihet.
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Alarm.Beredskap

Sunnmøre Folkehøgskule
Helårskurs30 t/ukeKristen

Sykepleie & Helse - Gambia & Senegal

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs A8 t/ukeFrilynt

Friluftsliv i samarbeid med Røde Kors

Fjordane folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Friluftsliv - fjord og fjell

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen