Til hovedinnhold
Få ledige plasser

For deg som drømmer om en fremtid innen politi, brann, ambulanse, forsvaret eller i redningstjenesten. Et år med aktivitet, spenning og nyttig lærdom. Mange spennende og varierte reiser.

Hva gjør man når ulykken inntreffer? På redningslinja lærer du å ta vare på deg selv og andre, redde liv og behandle ulike skader. Gjennom varierte og spennende aktiviteter og utfordringer blir du bedre kjent med deg selv. Det gir vennskap, kunnskap og erfaring for livet!

Trygghet, mestringsfølelse, personlig utvikling og selvstendighet er sentralt i alt vi gjør. Hverdagen vår består av både noe tradisjonell undervisning, mye praktisk opplæring og mange actionfylte caser.

Vi ferdes på land, til sjøs og i fjellet. I løpet av året skal vi teste våre egne grenser; både fysisk og mentalt. Vi gjennomfører fysiske opptaksprøver for blålysetatene, og kan sette opp et målrettet, personlig treningsprogram om du vil.

Og selvfølgelig skal vi på tur! Vi reiser på hyttetur hvor vi gjennomfører førstehjelpskurs, til vinterfjellet hvor vi lærer mer om vinterredning, skredkurs og har praksis i skipatruljen og til elva for å lære om elveredning og inn i grotter for å lære mer om grotte- og USAR-redning. I tillegg reiser vi på mange dagsturer. Og dersom du vil reise mer kan du melde deg på skolens studieturer.

Vi samarbeider blant andre med:

Risøy Folkehøyskole har hatt redning som linjefag i mer enn 25 år, - så dette er noe vi kan! 

Velkommen til et morsomt og fartsfylt folkehøyskoleår på redningslinja!

 

For deg som ser for deg en fremtid innen politiet, brann, ambulanse, forsvaret eller redningstjeneste. Vi beveger oss på land, til sjøs og i fjellet, velkommen til et år med læring og godt vennskap.

Dette vil du lære

 • Livredningskurs og aktiviteter i eget basseng
 • Fjellredning og klatring i egen klatrehall
 • Elveredning - internasjonal sertifisering
 • Alpin vinterredning
 • Skredkurs
 • Båtførerprøven
 • Markør og skadesminke
 • Klatrekurs
 • Brannkurs
 • Førstehjelpskurs
 • Hjertestarterkurs
 • Søks- og redningskurs, både til lands og til vanns
 • Trening og forberedelse til fysiske opptaksprøver til blålysetat

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er motivert for et år med mye læring, både faglig og personlig og at du ønsker å bidra til et inkluderende, trygt og godt miljø for deg selv og dine medelever.

Elveredning

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

For å lære av de beste, må vi reise til de beste. Landets beste instruktører innen elv- og overflateredning møter oss for å gi oss masse ny, spennende og morsom kunnskap og trening innen elveredning.

Førstehjelpscamp på hyttetur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi reiser på hyttetur hvor vi gjennomfører førstehjelpskurset vårt.

Grottevandring

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Bli med inn i fjellet! En spennende reise med hodelykt, hjelm og varme klær. Her lærer vi om hvordan en kan gjennomføre redning i dette miljøet.

Vinterredning

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

 Når snøen har lagt seg i vinterfjellet reiser vi dit for å lære mer om snø, skred og alpin vinterredning.

Vi vet at mange folkehøyskoleelever har lyst til å reise. Derfor har alle linjene på Risøya fantastiske linjereiser. Men reiser koster mye! Vi synes det er leit om reisene gjør det for dyrt å gå på folkehøyskole. Når du begynner på skolen vår, oppdager du raskt at det viktigste ikke er reisene, men hverdagen og de fine folkene du har rundt deg på øya.

For at skoleåret skal bli rimeligere, er flere reiser på Risøya valgfrie. Dersom du har lyst og råd til det, kan du bli med på flere reiser, men hvis du ikke ser behovet kan du velge å bli på øya, og spare pengene! Kanskje du vil gå dykkelinja, og velge å bruke penger på komplett dykkerutstyr i stedet for å reise til Maldivene? På Risøya får du mulighet til å velge.

Du kan bli med på studiereiser uavhengig av hvilken linje du går på (til Maldivene er dykkersertifikat en forutsetning), eller du kan velge å bli med på noen reiser, eller ingen. Uansett får du et godt faglig tilbud.

 

Friluftsliv Svalbard

Obligatorisk: Nei

Pris: 14 000

Varighet: 1 uke

Vi reiser til vakre Svalbard på vinterstid med nordlyset over oss. Vi reiser hit for å se hva klimaendringer gjør med dyreliv og klimaet rundt. Her skal vi innom polarmuseet og lære om vår stolte historie i polare strøk. Topptur og isgrottetur er også noe vi skal igjennom, og hvis vi er heldige, får vi kanskje sett isbjørn i løpet av oppholdet. Vi har med lokalkjent guide hele oppholdet som har lang erfaring med Svalbard.

Dykk i Maldivene

Obligatorisk: Nei

Pris: 23 000

Varighet: 10 dager

Maldivene er en øystat i Indiahavet, bestående av over 1000 små øyer, idyllisk plassert i  krystallklart vann. Maldivene byr på god sikt og variert dykking, her er korallhager, bratte vegger, vrak, grotter og et yrende undervannsliv med skilpadder, hai, delfiner og tusenvis av fargerike korallfisk.

Liker du undervannsverdenen vil du elske Maldivene!

 

Seil i Kroatia

Obligatorisk: Nei

Pris: 16 000

Varighet: 1 uke

En intens uke med mye læring, både faglig og personlig. Du lærer mye om seiling på denne reisen, men du lærer også mye om deg selv ved å bo tett i en båt, være ansvarlig for andre og å møte det fantastiske landet Kroatia. Vi seiler havseilere på 45-50 fot med kroatiske skippere med mye kunnskap i hver båt.

Velkommen om bord!

Martin Breen

Linjelærer Redning og førstehjelp

Martin er brennende opptatt av redningsfaget og førstehjelp, og parallelt med jobben som folkehøyskolelærer er han aktivt med i Redningsselskapet. Du kan også møte han som lærer i sidelinje dykking.

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

 

Epost: martin.breen@risoy.fhs.no
Telefon: 926 95 389

En vanlig skoleuke hos oss ser omtrent slik ut:

 • Mandag og tirsdag har du linjefaget ditt.
 • Onsdag velger du en sidelinje.
 • Torsdag har du et valgfag frem til lunsj, så har du undervisningsfri resten av dagen.
 • Fredag er det tid for fellesfag, det er delt i to, med to timer teori og to timer aktivitet.
 • Lørdag er satt av til seminarer for alle elevene.

Stor variasjon og mange muligheter for lærerik frihet!

 

 

Her finner du informasjon om skolestart, ferier, ulike prosjektuker og annet.

Last ned årsplan som pdf ↓

I tillegg til hovedlinjen din velger du to sidelinjer. En før jul og en etter jul. Du velger også valgfag. Valgfagene går over kortere periode og i løpet av året har du 5 valgfag. Du kan velge blant 10 sidelinjer og 15 valgfag.

Sidelinje bevegelsesglede

Et fint og motiverende fag for deg som liker variert og leken aktivitet. Lær nye treningsformer og finn gleden ved aktivitet!

Sidelinje dans

Vi samarbeider med Tvedestrand DDD, distriktets velrenommerte dansestudio om danseopplæringen. Blant annet lærer du jazz, funk, hip hop og moderne.

Sidelinje dykking grunnkurs

Her lærer du å dykke, og du får dykkerlappen i løpet av høsten. Etter at kurset er ferdig, kan du bruke skolens utstyr også på fritiden om du vil dykke mer. Ekstra kostnad til sertifisering og utstyr.

Sidelinje friluftsliv

Liker du å være ute? En dag i uka kan du velge dette faget og få boltre deg ute i naturen. Innholdet er variert, fra fiske og fangst, til turer og stell av skog og dyr.

Sidelinje gitar

For deg som vil lære å spille eller bli bedre til å spille gitar. Vi jobber individuelt og i grupper med å utvikle dine ferdigheter som gitarspiller.

Sidelinje kunst

Variert estetisk aktivitet. Tegning; blyant, kull, kritt og perspektiv. Illustrasjon, plakater og tegneserie. Maleri; akryl og akvarell. Trykk og keramikk.

Sidelinje mat og Trening

I dette faget kan du lære å lage sunn mat. Du lærer hvilken mat som passer best før og etter trening, tips og råd til god og sunn student-mat. Treningen vil være variert, både styrke og utholdenhet.

Sidelinje Piano

En god anledning til å lære kunsten å spille piano. Det legges til rette for individuell oppfølging. Pianoene er tilgjengelige også etter undervisning, så her er det ingen grenser for muligheter!

Sidelinje redning

Her lærer man ulike aspekter ved redningsarbeid. Hovedaktiviteten i faget vil være av praktisk art. Brann, førstehjelp, sikkerhetskurs, skadestedsledelse, redning i høyde med mere vil være på timeplan

Sidelinje seil & surf

Faget for deg som har lyst til å lære å seile kjølbåt og vindsurfing. Vi har alt utstyret på øya, og du kan bruke det på fritiden etter opplæring.

Sidelinje sjøsport

For deg som ønsker å utvikle deg innen for kajakk og klatring. Det er lagt til rette for å ta våttkort og brattkort topptau.

Valgfag båtførerprøven

Alt du trenger for å avlegge båtførerprøven. Om du vil ha praktisk erfaring, kan du velge sideemne praktisk båtbruk i tillegg.

Valgfag ballspill

Ikke slutt med leken selv om du begynner å bli voksen! Variert og fint fag med høy puls og god aktivitet.

Valgfag dykking

For deg som har dykkesertfikat og gjerne vil få mer erfaring. Bli med ned!

Valgfag friluftsliv

Ut på tur! Lær enkelt friluftsliv. Vi er innom tema som bål, matlaging, bekledning, orientering, førstehjelp og annet. Bli med inn i naturen!

Valgfag gaming

For deg som enten vil lære mer om dette universet eller som allerede er en del av det men vil utvikle deg videre. En fin introduksjon til hva gaming kan være.

Valgfag Kajakk

Her kan du ta våttkort, og bli en trygg padler. I tillegg vil du kunne bruke kajakkene på fritiden. Vel møtt!

Valgfag Keramikk

Her kan du utvikle dine skapende evner på skolens eget keramikkverksted!

Valgfag praktisk båtbruk

Opplæring og innføring i praktisk båtbruk og vedlikehold av båt. Vi bruker båter med påhenger, seilbåter av ulike typer og størrelser og skolebåten vår, MS Risøy, på 43 fot!

Valgfag sang

Liker du å synge? Syng sammen med andre og lær teknikker for å bli en enda bedre sanger.

Valgfag seilbrett

Lær det du trenger for å bli en dreven seiler. Det krever nok en del innsats også på fritiden for å mestre kulingen, men det har du jo muligheten til hos oss.

Valgfag seiling

Båtene våre venter på å bli brukt! Lær deg hvordan du seiler. Etterpå kan du nyte denne fantastiske aktiviteten når det passer for deg.

Valgfag smie

Husk å smi mens jernet er varmt! Og hvordan du skal gjøre det lærer du i dette faget. Smia blir tilgjengelig for deg også etter undervisningen.

Valgfag strikking

En god gammel tradisjon som fortjener å bli tatt vare på. Her kan du lære hvordan. Kanskje noen får ullsokker til jul i år?

Valgfag tabata

Høy puls, motiverende øvelser, god musikk og full vannflaske! Bli med på en skikkelig treningsøkt, og lær deg hvordan du organiserer tenne typen treninger.

Valgfag ukulele

Et instrument som virkelig skaper god stemning og som er enkelt å ta med seg. Lær deg det du trenger i dette faget.

Valgfag volleyball

Volleyball er en herlig idrett! Vi spiller i hallen og ute på sandvollybanen vår. Bli med!

Velkommen til den vakreste øya. Her bor du ved sjøen. Med utstyr til alt du kan tenke deg. Lær noe nytt. Liker du det, kan du holde på til du blir god. Alle får sjansen. Til å prøve. Til å møte nye folk. Reise. Leve. Kall det gjerne et drømmeår. Vi kaller det lærerik frihet.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 128 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Utstyr til alle aktiviteter
 • Studietur: Elveredning
 • Studietur: Førstehjelpscamp på hyttetur
 • Studietur: Grottevandring
 • Studietur: Vinterredning
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 128 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 128 000,-
(12 800,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har masse utstyr og materiell for å gjennomføre alle kurs og øvelser, herunder;

 • ATV 6-hjuling klargjort for redningsoppdrag
 • Redningsbåt med vannjet
 • Motorbåt med påhengsmotor
 • Redningsflåter
 • Fjellredningsutstyr
 • Lagstelt og varmeovn
 • Friluftsutstyr
 • Førstehjelpsutstyr
 • Bårer og redningsdukker
 • Brann-, røydykking- og hurtigfrigjøringsutstyr
 • Alpint redningsutstyr
 • Skadesminkeutstyr
 • Sambandsutstyr

Dette utstyret må du stille med selv

Skolen har alt av utstyr som kreves for kursing og øvelser. Du trenger vanlig utstyr for aktiviteter utendørs og innendørs.

Detaljert skriv om utstyr du trenger kommer etter du har søkt på linja.

Linja krever ingen forkunnskaper, men gjør rede for tilpasningsbehov i søknaden din, om du skulle ha utfordringer som trenger tilrettelegging. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Et år på redningslinja var helt konge for meg. Relevant kompetanse og ikke minst erfaringer gjorde at jeg fikk en fot innafor i brannvesenet.

Lasse Nyberg

Året på redning, sikkerhet og reise ga meg kunnskap og vennskap som er gull verdt å ha med som søk- og redningsmannskap i Norsk Folkehjelp

Magnus Revaa

Et år på Redning, sikkerhet, reise er et år jeg aldri glemmer. Året gav meg venner for livet og erfaringer som er mye verdt i ambulansen.

Fra bloggen

Alt du ikke tør å spørre om før du begynner på folkehøgskole

Hvordan er det å ha mensen på fjelltur? Og hva gjør jeg om jeg har en dårlig dag på folkehøgskole? Her får du svarene!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Politi, brann og fengsel

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Helårskurs15 t/ukeKristen

Alarm.Beredskap

Sunnmøre Folkehøgskule
HelårskursKristen

Security - politi og vekter

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Helårskurs15 t/ukeKristen

Blålys 113 / førstehjelp, akuttmedisin, helse

Stavern folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Blålys 112 / politi, redning, beredskap

Stavern folkehøyskole
HelårskursKristen

Kriminologi og frihet

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Helårskurs15 t/ukeKristen

Politi, Vektar og Beredskap!

Stord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sykepleie & Helse - Gambia

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs A8 t/ukeFrilynt

Friluftsliv i samarbeid med Røde Kors

Fjordane folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Friluftsliv - fjord og fjell

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen