Til hovedinnhold

Fjord, fjell og friskliv!

Søk på linja

Opplev, utforsk og lær om å ta deg fram i naturen! Bålkos, soloppgang over fjella, solnedgang i havet, båtturar, turar til fots og på ski i vakker vestlandsnatur er noko av det du får oppleva hos oss!

Me held fokus på introduksjonen og læringa om det fine friluftslivet og krydrar dette med spektakulære opplevingar. 

Du vil i løpet av året bli god på grunnleggjande friluftsliv som; stormkjøkken, bål, leirplass, kart og kompass og generell ferdsel i ulik natur og i ulike årstider. Rundt skulen har vi både vatn, skog, fjell og kyst og som gjev oss mange fine opplevingar i nærområdet. I tillegg får du sjanse til meir utfordrande og spektakulære aktivitetar innimellom. 

Me vil legge opp aktivitetane til det du og klassen har lyst til!

Du som elev får være med å påverka kva aktivitetar me finn på, og moglegheitene er mange. Det som går igjen er dei grunnleggjande friluftslivsferdighetane uansett kva aktivitetar me endar opp med underveis i året. Kombinasjonen av adrenalin og heftige opplevingar med det å finne roa i naturen, kjenne på stillheten og vere til stede, kjem me til å jobbe mykje med.

Naturopplevingar, samarbeid og meistring er viktige for oss på denne linja.

Me har ein del kortare turar i regionen, men me kjem også til å reise på to lengre linjeturar i Sør-Norge. Den eine i september, den andre i februar-april alt etter innhaldet, som me planlegg saman med deg og klassen.

 

Du som likar deg ute, har lyst å lære, og tilbringe eit sosialt år med nye vener, aktivitetar og gode naturopplevingar. Du treng ikkje ha erfaring frå før av.

Dette vil du lære

 • Båtturar, fisking og setting av teiner
 • Kajakk/kano
 • Planlegge tur og overnatte ute i naturen
 • Dagsturar og overnattingsturar 
 • Opplæring i kart og kompass
 • Overnatte i telt og hengekøye
 • Lære å lage bål og tilberede ulike typar mat ute
 • Skiturar og skøyting
 • Toppturar
 • Klatreopplæring inne og ute (om ønskeleg)
 • Solodøgn (om ønskelig) 
 • Rafting, Juving, Fallskjermhopp (om ønskeleg)

og mykje meir!

Våre forventninger til deg

At du ønsker eit variert og aktivt år fyllt med gode naturopplevingar og spanande utfordringar.

 • Ha eit ønske om å vere aktiv og sosial
 • Glad i friluftsliv (eller lyst å bli glad i det)
 • Fokus på eigen livsglede og vener for livet

Men viktigast av alt: Kom som du er. Me har eit mål om å skape eit flott år saman med ulike mennesker under same tak.

Hardangerfjorden rundt!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Dette er ein linjetur der du får sjanse til å prøve og klatre Via Ferrata/hylling, og  juving i Åkrafjorden. Me køyrer gjennom fantastiske fjordlandskap med dramatiske fjell og vakre utsiktspunkt.

Me stoppar opp undervegs ved spennande turmål og går fjellturar, badar i fjorden, fyrer opp bål og lagar oss matstormkjøken/bål.

I løpet av turen kan me mellom anna gå Dronningstien, ein vakker fjelltur med fantastisk utsikt, sjå Vøringsfossen, isbre, fossar og me køyrer den nasjonale turistvegen på Folgefonnhalvøya.

Me kryssar Hardangerfjorden både med ferje og over bruer. Vi overnattar undervegs. Turen varar i 3-4 dagar, men gir minner for livet. 

Island - Eventyrreisa til Sagaøya

Obligatorisk: Nei

Pris: 18 000

Måltider pr dag inkludert: 2

- Geysirar, isbrear, vulkanar, Reykjavik, Gullfoss, rafting, ri på Islandshest, varme bad og mykje meir. 

Ei reise til Island er noko for seg sjølv. På Island finn me eit variert, dramatisk og uberørt natur med isbrear, varme kjelder og mektige fossar, som gjer reisa til ei unik oppleving med minner for livet. Den eksotiske naturen byr på mange moglegheiter for avkopling og spennande aktivitetar. 

Den islandske naturen er variert og eksotisk, og i naturen ser du spora etter korleis naturelementa har forma Island gjennom vulkanutbrudd, jordskjelv og erosjon. Over elleve prosent av landet er dekka av storslåtte isbreer. Den største er Vatnajökull (8400 kvadratkilometer og 1000 meter tjukk). 

På turen rundt øya i minibuss får du både oppleva kjende turistmål, men enda meir spennande er det å oppdaga mindre kjente, men like spektakulære stader. Mange nydelege fotospots i det storslåtte islandske landskapet! Bading i forskjellige varme kjelder kvar dag, unike naturopplevingar og gode historiar. 

Surfing

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Me tilbringer eit par spennande dagar på stranda, med surfebrettet og det våte element.

Fjell over fjord

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Stord, Sunnhordland, Hardangerfjella, Etnefjella, Kvinnheradsalpane og mykje meir fordelt utover heile skuleåret, haust og vår. Saman vil me planlegge lengre og korte utflukter til kjente, spektakulære turmål, eller meir ukjente, men like nydelege reisemål du ikkje har høyrd om.

Våre turar er unike opplevingar som ofte er vanskeleg å gjennomføra på eigahand, som fjordcruise med veteranskip i nydelege Hardangerfjorden. Du vil reisa på ulike turar nært og fjernt. Nokre turar er knytt opp til dei enkelte linjene, medan andre er felles for skulen.

Veteranbåten MS Sunnhordland på Vestlandet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Skuleåret får ein pang-start med at heile skulen reiser på tur med Veteranskipet MS Sunnhordland inn i vakre Hardangerfjorden og rundt i Øyriket Sunnhordland. Me opplever flotte stoppestader og nyter vakker natur og unike sund ombord i eit historisk skip!

Vintereventyr til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når vinteren slår til reiser me til Hovden for dagar med ski og alpint. Her er det mogeleg med flate turar, slalåm, slakke turar, aking, toppturar, bratte turar eller veldig bratte turar. Noko for alle nivå!

Andreas Kjempenes

Lærar

Friluftsmannen Andreas er tømrar, malar, byggar, roar, fiskar, fangstmann og artigmann. Andreas er vår kreative kameleon, han stepper inn i alt mogeleg med brask og bram og drar deg som elev med på dei artigaste påfunn. Gjennom naturopplevingar på fjell, fjord og skog, i entreprenørskap, handtverk og aktivitetar innandørs og utandørs.

Epost: andreas@stordfhs.no
Telefon: 45500534

Bent Brattbakken

Lærar

Bent er utdanna faglærer i kroppsøving- og idrettsfag og har mastergrad i Friluftsliv og idrettspsykologi, svømmeinstruktør, og jobba i alle typar skuleslag inkludert 8 år i FHS. Bent finn alltid på noko sprell, og vil skapa eit herleg år saman med deg!

Bent hjelper deg gjerne med treningsplaner, fysisk aktivitet og oppfølging både i linje- og fellesundervising.

Epost: bent@stordfhs.no
Telefon: 98806862

Marte Rykkje Halstensen

Linjelærar og sosiallærar

Marte er vår aktive og engasjerte friluftselskar! Ho er den som ser alle og passar på at både turen er bra og at du har det bra! Marte er utdanna lærar, personleg trenar, og brenn for kjekke aktivitetar utandørs og innandørs, kor ho fort drar igong baking, leiker og mykje løye. Smilet og latteren er ikkje langt vekke med Marte rundt deg.

Epost: marte@stordfhs.no
Telefon: 47943593

 • Skulestart: Søndag 25. august 2024
 • Haustferie: Fredag 4. – 13. oktober (Fredag 4. oktober fri frå kl. 12, returdag søndag 13. oktober)
 • Juleferie: 18. desember til 2. januar (Onsdag 18. desember fri frå kl. 12, returdag tysdag 2. januar)
 • Vinterferie: 21. februar til 2. mars (Fredag 21. januar fri frå kl. 12, returdag søndag 02. mars)
 • Påskeferie: til 22. april (Fredag 11. mars fri frå kl. 12, returdag tysdag 22. april. Oppstart 23. april)
 • Avslutningsfest 10. mai
 • Avreise: Siste avreisedag, 11. mai kl 12.
Last ned årsplan som pdf ↓

Her kan du velja og tilpassa skuleåret akkurat slik du vil. Ved Stord Folkehøgskule har du ein omfattande meny av valfag. Valfaga varierer i omfang, og du kan velje 1-3 valfag for kvar termin. Til vanleg varer valfaget i to eller tre skuletimar kvar veke.

Klatring

Foregår i klatreveggen inne på vikahaugane, om været tillet det kan det bli uteklatring/rapellering. Lære å sikre, øve på klatring, få teknikktips.

Kreativ Maling

Spray-boksar, akryl, børstar og vassmaling. Her får du lære om maleteknikkar, og mala dine eigne kreasjoner.

Mixology Mocktail Bartending

På skulen har me vår eigen alkoholfrie bar. Lær deg å laga moctails, utforska spanande smakskombinasjonar, laga eigen garnityr, å skapa stemning og å møta menneske.

Skyting

Her vil du få høve til å fordjupe og praktisere skytterkunsten, ved anlegget til Stord Skyttarlag på Stord. Eige gevær eller lån av oss!

Trening, helse og kosthald

Lær mer om hvordan kosthold og trening påvirker helsen din, og få hjelp til å lage egne treningsprogram for dine behov. Kvar økt startar med litt teori, før me går over til praksis i treningsstudio.

Volleyball

Volleyball er intenst, gøyalt og svært god trening! Og ikkje minst ein utruleg lærerik lagsport nesten alle har vore med på!

Brettspel og Table-top

Brettspel er sosialt, underhaldande, lærerrikt, utfordrande og gøy. Den vanvittige store variasjonen i ulike spel vil gi deg mange utfordringar og kjekke opplevingar.

Båt og sjø

Livet ved og på sjøen! Her kan du seile både jolle og kjølbåt, og kjøre motorbåt. Vi bruker SUP-brett og kajakker, prøver fiskelykken og setter krabbeteiner, og selvfølgelig tar vi oss et bad i sjøen.

Escape Room Sunnhordland

I dette faget skal du besøke ulike Escape room i vårt nærområde, og designe, planlegge og bygge eit Escape Room sjølv. Ulikt, lærerikt og veldig spennande fag!

Matlaging i naturen

Vi går små turer der vi lager mat i naturen, enten på bål eller stormkjøkken. Vi plukker bær og sopp som brukes i rettene. Her får du mulighet til å lage forskjellige matretter og teste ut nye smaker.

Mobilfoto

Me utforskar by og natur armert utelukkande med mobilkameraet. Me forsøker å knipsa dei flotte augneblikka.

Podcast

I vårt eige lydstudio lærer me å laga podcast og radio-sendingar. Kva skal til for å underhalde og korleis når ein ut til folk?

Stop motion

Stop motion er en animasjonsteknikk. Vi tar ett bilde av et stillestående objekt, flytter objektet, tar ett nytt bilde, flytter objektet igjen osv, og til slutt sitter vi igjen med en leken animasjon.

Strikk, sy, redesign

Lær å strikke, eller å sy! Lag dine eigne klede, både avansert og enkelt, gjerne med gjenbruk av materialer.

Aktiv lytting

I Aktiv lytting presenterer vi musikken vi liker for våre medelever, og forklarer kva det er som gjør den spesiell for oss. Vi går gjennom forskjellige sjangre, og gjør vårt beste for å eksponere oss

Baking

Me er på kjøkkenet og bakar til vår eigen kafe.

Dungeons & Dragons

Innlevelse, terningar, grotter, drakar, magi og humor. Har du funne din karakter og bestemt deg for eventyr, eller vert du sitjande i byen og krangla med vaktane? Opp til deg!

Teikning/måling

Her får du mulighet til å prøva ulike teknikkar på eiga hand, sjå på ulike former for teikning og maling

Alternativt ballspill + fotball

I dette valgfaget får du mulighet til å teste ut alternative ballspill. Flagfootball, Tchoukball med mer.

Fantasy Premier League

Vi danner en egen liga på skolen og møtes for å diskutere taktikk, før vi kårer rundens vinner.

Filmklubben

Me ser notoriske filmklassikarar, drøfter og diskuterar kva desse betyr og kva som har gitt opphav til dei. Knasker popkorn og slapper av.

Mobilitet/Stretch/ Relax

Lær å kjenn din eigen kropp, strekk, føl og slapp av i kroppens mange muskler. Me går gjennom mobilitetsøvelsar for å læra om førebygging av skader, balansen i ein glad kropp og velbehag.

Årbok

Alle veit at det er veldig kjekt å ha gode minner frå folkehøgskulen til å sjå tilbake på i etterkant. Har du ein liten skribent i magen, eller likar godt å ta bilder? Då kan årbok-valfag vere for deg

Båtførarprøven

Pris: 3 000,-

Ta båtførarlappen saman med Redningsselskapet på folkehøgskulen. Dette er eit tilbod alle kan få uavhengig av andre valfag.

Mykje løye

Klatring inne, rapellering ute, ut i båt til fyrøya, gaming, tur inn i eit tre, skogstur til ei stor grotte, flyting i overlevelsesdrakt...rett og slett mykje løye

Show: Dans & teater

Me regisesserer og øver inn sketsjar og dansenummer for opptreden og framføring for medelevar og kvarandre.

Kjøkken, hybel og gatemat

Her får du læra å laga spanande, rimelege, næringsrike og enkler rettar som de kan laga til dykk sjølv eller til sosiale settingar. Me lagar alt frå norsk tradisjonsmat til internasjonale rettar.

Heilårsbading

Me går ut kvar veka for for å bade i sjøen, uansett vær og vind.

Bokklubben

Me trekker oss litt vekk og besøker det store Biblioteket i Leirvik. Me lærer om viktige bøker og les i fellesskap uten forstyrringar. OBS: Du får fullstendig fri frå mobilen!

Forbetre VGS-fag

Treng du å ta opp nokre fag, eller få betre karakter? Då kan du få hjelp og god tid til å fokusere på dette her.

Stord Folkehøgskule er ein variert, kreativ og moderne skule - i hjarta av Vestlandet og midt i kystbyen Stord mellom Bergen og Stavanger. Her er det fleire varierte linjer, elevar frå heile landet, godt sosialt og inkluderande skulemiljø, og mange aktivitetar og valfag å fylla skulekvardagen og fritida med.

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 122 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • 4 måltid kvar dag
 • Turar i skulen sin regi
 • Skulegenser
 • Årbok
 • Studietur: Veteranbåten MS Sunnhordland på Vestlandet
 • Studietur: Vintereventyr til Hovden
 • Studietur: Hardangerfjorden rundt!
 • Studietur: Fjell over fjord
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 122 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 122 500,-
(12 250,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Skulen stiller med det som måtte vere av viktig fellesutstyr.

Personlege ting som soveposer og tøy må du ta med sjølv.

Me har mellom anna:

 • Telt
 • Hengekøyer
 • Lavvo
 • Stormkjøkken 
 • Tur utstyr: (Spade, øks, sag, kniv osv)
 • Kajakker/kano
 • Våtdrakt
 • Flytevestar
 • Skøyter (nokre til utlåns) 
 • Ski (nokre til utlåns)
 • Båt

Dette utstyret må du stille med selv

Skulen stiller med alt av felles og spesialutstyr. Det du treng er ditt personlege turtøy.

 • Ryggsekk minimum.60L (tursekk)
 • Sovepose (3-sesong)
 • Liggjeunderlag
 • Vindtett/vanntett jakke og bukse: Litt stor vindtett/vanntett ytterbekledning.
 • Vinterjakke- og bukse
 • Fjellstøvlar
 • Vanntette tursko
 • Tjukk genser (helst ull)
 • Minst 2 sett ullundertøy
 • Ull-sokkar(gjerne forskjellig tjukkelse)   
 • Lue
 • Vottar
 • Skjerf/hals

Sjekk linjesida på Stordfhs.no for full liste.

Bygninger

Vår heis er liten, men går til alle etasjar, og rullestolheis/ramper på grunnplan til alle nivå. Vår bygningsmasse er delvis tilgjengelig for rullestol. Utearealet er universelt utforma og tilgjengeleg for alle.

 • Alle våre rom har eige bad og toalett.
 • Me har 2 HC-toalett i undervisingsareal.
 • Me har 2 kvilerom, og diverse opphaldsareal.
 • Skulen har fastmontert høgttalaranlegg.

Ta kontakt med oss om for å høre kva me kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Mat

Me tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpassingar til andre allergiar. Gi oss beskjed i god tid slik at me kan legga til rette for deg.
Me tilbyr også vegetar og vegansk mat til dei som ønsker det. Om det er mat du ikkje et av religiøse årsaker eller av andre grunnar, ta kontakt med oss.

Faglig og sosialt

Me tilpassar så langt det er mogeleg, slik at det blir mogeleg for deg å delta på lik linje med dei andre.

 • Å tilpassa utstyr, som hev og senk-bord.
 • Tilrettelegga for pausar
 • Finna alternative løysingar om aktivitetane vert for omfattande
 • Me har fokus på ein god og trygg oppstart og eit inkluderande miljø
 • Me har sosiallærar/internatleiar/andre tilsette som du kan snakka med om du ønsker det

Ta kontakt med oss for å høyra kva me kan gjera for å tilrettelegga for dine behov.

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Even Medhus

Eg blei kjent med så mange nye på folkehøgskule. Ein får venner for livet. Vi hadde mange fine turer og gode opplevelser i lag. Kan absolutt anbefale Stord, til enten et år som friår eller et år med utdanning. Fin natur, kjekke folk, gode fag!

Even Medhus
Amalie Schultz-Pettersen

Jeg elsker at være ude i naturen, og vil gerne udfordre mig selv. Jeg er fra Danmark, hvor naturen er anderledes, jeg ville opleve den norske natur på tæt hold. Vi har været på forflotte vandreture til primitive overlevelsesture med overnatning ude.

Amalie Schultz-Pettersen
Anna Myrvold

Jeg visste ikke hva jeg ville gjøre etter videregående. Jeg er veldig fornøyd med valget mitt, da det her har blitt ett av mine beste år og jeg har fått oppleve masse, og blitt kjent med masse nye fantastiske folk. Og her var det interessante linjer!

Frå bloggen

Guri Melby: - Folkehøgskole er slett ikke utdatert

Med de ordene åpnet leder av Venstre og tidligere kunnskapsminister Guri Melby i dag splitter nye Stord folkehøgskule. Søndag flytter 95 spente elever inn i ...

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Arctic Bushcraft

Pasvik Folkehøgskole
HeilårskursFrilynt

Eventyrer - Villmark

Pasvik Folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Islandshest, trekkhund, friluftsliv

Torshus folkehøgskule
Venteliste
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / KRIK

Nordfjord folkehøgskule
Få ledige plasser
HeilårskursKristen

Basecamp Mt. Everest

Valdres folkehøgskole
HeilårskursKristen

Safari X

Valdres folkehøgskole
HeilårskursKristen

Ekspedisjon

Seljord Folkehøgskule
Kontakt skulen
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv og ekstremsport

Hardanger Folkehøgskule
Kontakt skulen
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Natur & Action

Evje Folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluft / Nord

Helgeland Folkehøyskole
Få ledige plasser
HeilårskursKristen

Global Wilderness

Nordhordland Folkehøgskole
Venteliste
Heilårskurs16 t/ukeKristen