Til hovedinnhold

Fjord, fjell og friskliv!

Søk på linja

Me held fokus på introduksjonen og læringa om det fine friluftslivet, og krydrar dette med spektakulære opplevingar. Seine kveldar ved bålet, soloppgang over fjella, solnedgang i havet,

skikøyring i vakker vestlandsnatur og ikkje minst alt det fjorden og havet har å tilby. Dette er noko det du skal få oppleve gjennom året med oss. Opplev, utforsk og lær om å ta deg fram i naturen!

Du vil i løpet av året bli god på dei grunnleggjande friluftsliv som; primus, bål, leirplass, kart og kompass og generell ferdsel i ulik natur og årstider. Rundt skulen har vi både vatn, skog, fjell og kyst og her vil vi krydre dei fine opplevingane med meir utfordrande og spektakulære aktivitetar. 

Me vil legge opp aktivitetene til det du og klassen har lyst til!

Du som elev får være med å påverka kva aktivitetar vi finner på, og moglegheitene er mange. Det som går igjen er dei grunnleggjande friluftslivsferdighetane uansett kva aktivitetar vi endar opp med underveis i året. Kombinasjonen av adrenalin og heftige opplevingar med det å finne roa i naturen, kjenne på stillheten og være til stede, kjem vi til å jobbe mykje med.

Naturopplevingar, samarbeid og meistring er viktige for oss på denne linja

Me har ein del kortare turar i regionen, men me kjem også til å reise på to lengre linjeturer i Sør-Norge. Den eine i september, den andre i februar-april alt etter innhaldet, som me planlegger saman med deg og klassen.

 

Deg som likar deg ute, har lyst å læra, og tilbringe eit sosialt år med nye vener, aktivitetar og gode naturopplevingar. Du treng ikkje ha erfaring frå før av.

Dette vil du lære

 • Båtturar, fisking og setting av teiner
 • Kajakk/kano
 • Å få nye venner
 • Planlegge tur og overnatte ute i naturen
 • Dagsturar og overnattingsturar 
 • Opplæring i kart og kompass
 • Overnatte i telt og hengekøye
 • Lære å lage bål og tilberede ulike typar mat ute
 • Skiturar og skøyting
 • Toppturar
 • Klatreopplæring inne og ute (om ønskelig)
 • Solodøgn(om ønskelig) 
 • Rafting, Juving, Fallskjermhopp (om ønskelig)

og mykje meir!

Våre forventninger til deg

At du ønsker variert og aktivt år fyllt med gode naturopplevingar og spanande utfordringar.

 • Ha eit ønske om å vere aktiv og sosial
 • Glad i friluftsliv (eller lyst å bli glad i det)
 • Fokus på eigen livsglede og vener for livet

Men viktigast av alt: Kom som du er. Me har eit mål om å skape eit flott år saman med ulike mennesker under same tak.

Golden Circle Norwegian exploration tour

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

When spring nears we're heading out to explore some of the greatest sights in Norway.

We're going ascend above the Hardangerfjord, and walk the Queen's Patch above the fjords. , we're visiting Voss for some Smalahove-tasting, heading to famous Rosendal and Bondhusvatnet. We'll visit cultural Kvam, and see the rows upon rows of fruits of the fjord. We'll travel alongside, across and above the fjords, going around until we come back around.

Island - Eventyrreisa til Sagaøya

Obligatorisk: Nei

Pris: 12 000

Varighet: ca. 10 dagar

Måltider pr dag inkludert: 2

- Geysirar, isbrear, vulkanar, Reykjavik, Gullfoss, rafting, ri på Islandshest, varme bad og mykje meir. 

Ei reise til Island er noko for seg sjølv. På Island finn du ein variert, dramatisk og uberørt natur med isbrear, varme kjelder og mektige fossar, som gjer reisa til ei unik oppleving med minner for livet. Den eksotiske naturen byr på mange moglegheiter for avkopling og spennande aktivitetar. 

Den islandske naturen er variert og eksotisk, og i naturen ser du spora etter korleis naturelementa har forma Island ved vulkanutbrudd, jordskjelv og erosjon. Over elleve prosent av landet er dekka av storslåtte isbreer. Den største er Vatnajökull (8400 kvadratkilometer og 1000 meter tjukk). 

På turen rundt øya i minibuss får du både oppleva kjende turistmål, men enda meir spennande er det å oppdaga mindre kjente, men like spektakulære stader. Mange nydelege fotospots i det storslåtte islandske landskapet! Bading i forskjellige varme kjelder kvar dag, unike naturopplevingar og gode historiar. 

Surfing

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Me tilbringer eit par spennande dagar på stranda, med surfebrettet og det våte element.

Fjell over fjord

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Stord, Sunnhordland, Hardangerfjella, Etnefjella, Kvinnheradsalpane og mykje meir fordelt utover heile skuleåret, haust og vår. Saman vil me planlegge lengre og korte utflukter til kjente, spektakulære turmål, eller meir ukjente men like nydelege reisemål du ikkje har høyrd om.

Åkrafjorden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Via Ferrata. Før haustferien tar me oss ein tur inn i Åkrafjorden. Her kan du som elev velge mellom den heftige Via Ferrata Kyrkjeveggen, eller den litt snillere alternative ruta. Om ikkje klatring er tingen for deg er det muligheter for fine fjellturar. 

Våre turar er unike opplevingar som ofta er vanskeleg å gjennomføra på eigahand, som fjordcruise med veteranskip i nydelege Hardangerfjorden. Du vil reisa på ulike turar nært og fjernt. Nokre turar er knytt opp til dei enkelte linjene, mens andre er felles for skulen.

Vintereventyr til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når vinteren slår til reiser me inn til Hovden for dager med ski og alpint. Her er det mogeleg for flate turer, slalom, slakke turer, aking, toppturer, bratte turer eller veldig bratte turer. Noko for alle nivå!

Veteranbåten MS Sunnhordland på Vestlandet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Skuleåret får ein pang-start med at heile skulen reiser på tur med Veteranskipet MS Sunnhordland inn i vakre Hardangerfjorden og rundt i Øyriket Sunnhordland. Me opplever flotte stoppestader og nyter vakker natur og unike sund ombord i eit historisk skip!

Andreas Kjempenes

Lærar

Friluftsmannen Andreas er vår tømrar, malar, byggar, roar, fiskar, fangstmann, artigmann og knallert. Andreas er vår kreative kameleon, han stepper inn i alt mogeleg med brask og bram og drar deg som elev med på dei artigaste påfunn. Gjennom naturopplevingar på fjell, fjord og skog, i entreprenørskap, handtverk og aktivitetar innandørs og utandørs.

Epost: andreas@stordfhs.no
Telefon: 45500534

Marte Rykkje Halstensen

Linjelærar og sosiallærar

Marte er vår aktive og engasjerte friluftselskar! Ho er den som ser alle og passar på at både turen er bra og at du har det bra! Marte er utdanna lærar, personleg trenar, og brenn for kjekke aktivitetar utandørs og innandørs, kor ho fort drar igong baking, leiker og mykje løye. Smilet og latteren er ikkje langt vekke med Marte rundt deg.

Epost: marte@stordfhs.no
Telefon: 47943593

 • Skulestart: 20.august 2023
 • Haustferie: 6. -15. oktober (6. okt. fri frå kl. 12)
 • Juleferie: 15. desember til 3. januar (15.des. fri frå kl. 12)
 • Vinterferie fredag 23.februar til 3. mars. (23.feb. fri frå kl. 12)
 • Påskeferie 22. mars - 2.april (22.mars fri frå kl. 12)
 • Avslutningsfest 11. mai
 • Avreise 12. mai

Her kan du velja og tilpassa skuleåret akkurat slik du vil. Ved Stord Folkehøgskule har du ein omfattande meny av valfag. Valfaga varierer i omfang, og du kan velje 1-3 valfag for kvar termin. Nokre varer ein heil dag, andre går over to eller tre skuletimar.

Aktiv lytting

I Aktiv lytting presenterer vi musikken vi liker for våre medelever, og forklarer kva det er som gjør den spesiell for oss. Vi går gjennom forskjellige sjangre, og gjør vårt beste for å eksponere mede

Båt og sjø

Livet ved og på sjøen! Her kan du seile både jolle og kjølbåt, og kjøre motorbåt. Vi bruker SUP-brett og kajakker, prøver fiskelykken og setter krabbeteiner, og selvfølgelig tar vi oss et bad i sjøen.

Klatring

Foregår i klatreveggen inne på vikahaugane, om været tillet det kan det bli uteklatring/rapellering. Lære å sikre, øve på klatring, få teknikktips.

Kreativ Maling

Spray-boksar, akryl, børstar og vassmaling. Her får du lære om maleteknikkar, og mala dine eigne kreasjoner.

Matlaging i naturen

Vi går små turer der vi lager mat i naturen, enten på bål eller stormkjøkken. Vi plukker bær og sopp som brukes i rettene. Her får du mulighet til å lage forskjellige matretter, teste ut nye smaker og

Mixology Mocktail Bartending

På skulen har me vår eigen alkoholfrie bar. Lær deg å laga moctails, utforska spanande smakskombinasjonar, laga eigen garnityr, å skapa stemning og å møta menneske.

Skyting

Her vil du få høve til å fordjupe og praktisere skytterkunsten, ved anlegget til Stord Skyttarlag på Stord. Eige gevær eller lån av oss!

Trening, helse og kosthald

Lær mer om hvordan kosthold og trening påvirker helsen din, og få hjelp til å lage egne treningsprogram for dine behov. Kvar økt startar med litt teori, før me går over til praksis i treningsstudio.

Volleyball

Volleyball er intenst, gøyalt og svært god trening! Og ikkje minst ein utruleg lærerik lagsport nesten alle har vore med på!

Brettspel og Sjakk

Brettspel er sosialt, underhaldande, lærerrikt, utfordrande og gøy. Den vanvittige store variasjonen i ulike spel vil gi deg mange utfordringar og kjekke opplevingar.

Escape Room Sunnhordland

I dette faget skal du besøke ulike Escape room i vårt nærområde, og designe, planlegge og bygge eit Escape Room sjølv. Ulikt, lærerikt og veldig spennande fag!

Mobilfoto

Me utforskar by og natur armert utelukkande med mobilkameraet. Me forsøker å knipsa dei flotte augneblikka.

Podcast

I vårt eige lydstudio lærer me å laga podcast og radio-sendingar. Kva skal til for å underhalde og korleis når ein ut til folk?

Stop motion

Stop motion er en animasjonsteknikk. Vi tar ett bilde av et stillestående objekt, flytter objektet, tar ett nytt bilde, flytter objektet igjen osv, og til slutt sitter vi igjen med en leken animasjon.

Strikk, sy, redesign

Lær å strikke, eller å sy! Lag dine eigne klede, både avansert og enkelt, gjerne med gjenbruk av materialer.

Baking

Me er på kjøkkenet og bakar til vår eigen kafe.

Teikning/måling

Her får du mulighet til å prøva ulike teknikkar på eiga hand, sjå på ulike former for teikning og maling

Alternativt ballspill + fotball

I dette valgfaget får du mulighet til å teste ut alternative ballspill. Flagfootball, Tchoukball med mer.

Dungeons & Dragons

Innlevelse, terningar, grotter, drakar, magi og humor. Har du funne din karakter og bestemt deg for eventyr, eller vert du sitjande i byen og krangla med vaktane? Opp til deg!

Fantasy Premier League

Vi danner en egen liga på skolen og møtes for å diskutere taktikk, før vi kårer rundens vinner.

Filmklubben

Me ser notoriske filmklassikarar, drøfter og diskuterar kva desse betyr og kva som har gitt opphav til dei. Knasker popkorn og slapper av.

Mobilitet/Stretch/ Relax

Lær å kjenn din eigen kropp, strekk, føl og slapp av i kroppens mange muskler. Me går gjennom mobilitetsøvelsar for å læra om førebygging av skader, balansen i ein glad kropp og velbehag.

Årbok

Alle veit at det er veldig kjekt å ha gode minner frå folkehøgskulen til å sjå tilbake på i etterkant. Har du ein liten skribent i magen, eller likar godt å ta bilder? Då kan årbok-valfag vere for deg

Båtførarprøven

Pris: 3 000,-

Ta båtførarlappen saman med Redningsselskapet på folkehøgskulen. Dette er eit tilbod alle kan få uavhengig av andre valfag.

Mykje løye

Klatring inne, rapellering ute, ut i båt til fyrøya, gaming, tur inn i eit tre, skogstur til ei stor grotte, flyting i overlevelsesdrakt...rett og slett mykje løye

Show: Dans & teater

Me regisesserer og øver inn sketsjar og dansenummer for opptreden og framføring for medelevar og kvarandre.

Kjøkken, hybel og gatemat

Her får du læra å laga spanande, rimelege, næringsrike og enkler rettar som de kan laga til dykk sjølv eller til sosiale settingar. Me lagar alt frå norsk tradisjonsmat til internasjonale rettar.

Heilårsbading

Me går ut kvar veka for for å bade i sjøen, uansett vær og vind.

Bokklubben

Me trekker oss litt vekk og besøker det store Biblioteket i Leirvik. Me lærer om viktige bøker og les i fellesskap uten forstyrringar. OBS: Du får fullstendig fri frå mobilen!

Forbetre VGS-fag

Treng du å ta opp nokre fag, eller få betre karakter? Då kan du få hjelp og god tid til å fokusere på dette her.

Stord Folkehøgskule er ein variert, kreativ og moderne skule - i hjarta av Vestlandet og midt i kystbyen Stord mellom Bergen og Stavanger. Her er det fleire varierte linjer, elevar frå heile landet, godt sosialt og inkluderande skulemiljø, og mange aktivitetar og valfag å fylla skulekvardagen og fritida med.

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 120 200,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • 4 måltid kvar dag
 • Turar i skulen sin regi
 • Skulegenser
 • Studietur: Vintereventyr til Hovden
 • Studietur: Veteranbåten MS Sunnhordland på Vestlandet
 • Studietur: Fjell over fjord
 • Studietur: Åkrafjorden
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 120 200,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 120 200,-
(12 020,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på Golden Circle Norwegian exploration tour, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Noen ekstra måltider på Island - Eventyrreisa til Sagaøya, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Mat på Surfing, frivillig studietur
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Skulen stiller med det som måtte vere av viktig fellesutstyr, som stormkjøkken, telt, våtdrakter, redningsvester, kanoer, transport og slikt.

Personlege ting som soveposer og tøy må du ha eige av.

Me har mellom anna:

 • Telt
 • Hengekøyer
 • Lavvo
 • Stormkjøkken 
 • Tur utstyr: (Spade, øks, sag, kniv osv)
 • Kajakker/kano
 • Våtdrakt
 • Flytevestar
 • Skøyter (nokre til utlåns) 
 • Ski (nokre til utlåns)
 • Båt

Dette utstyret må du stille med selv

Skulen stiller med alt av felles og spesialutstyr. Det du treng er ditt personlege turtøy.

 • Ryggsekk minimum.60L (tursekk)
 • Sovepose (3-sesong)
 • Liggjeunderlag
 • Sykkel (Litt tjukke dekk). Treng ikkjevære ein ny/dyr sykkel! 
 • Vindtett/vanntett jakke og bukse: Litt stor vindtett/vanntett ytterbekledning.
 • Vinterjakke- og bukse
 • Fjellstøvlar
 • Vanntette tursko
 • Tjukk genser (helst ull)
 • Minst 2 sett ullundertøy
 • Ull-sokkar(gjerne forskjellig tjukkelse)   
 • Lue
 • Vottar
 • Skjerf/hals

Sjekk linjesida på Stordfhs.no for full liste.

Bygninger

Vår heis er liten, men går til alle etasjar, og rullestolheis/ramper på grunnplan til alle nivå. Vår bygningsmasse er delvis tilgjengelig for rullestol. Utearealet er universelt utforma og tilgjengeleg for alle.

 • Alle våre rom har eige bad og toalett.
 • Me har 2 HC-toalett i undervisingsareal.
 • Me har 2 kvilerom, og diverse opphaldsareal.
 • Skulen har fastmontert høgttalaranlegg.

Ta kontakt med oss om for å høre kva me kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Mat

Me tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpassingar til andre allergiar. Gi oss beskjed i god tid slik at me kan legga til rette for deg.
Me tilbyr også vegetar og vegansk mat til dei som ønsker det. Om det er mat du ikkje et av religiøse årsaker eller av andre grunnar, ta kontakt med oss.

Faglig og sosialt

Me tilpassar så langt det er mogeleg, slik at det blir mogeleg for deg å delta på lik linje med dei andre.

 • Å tilpassa utstyr, som hev og senk-bord.
 • Tilrettelegga for pausar
 • Finna alternative løysingar om aktivitetane vert for omfattande
 • Me har fokus på ein god og trygg oppstart og eit inkluderande miljø
 • Me har sosiallærar/internatleiar/andre tilsette som du kan snakka med om du ønsker det

Ta kontakt med oss for å høyra kva me kan gjera for å tilrettelegga for dine behov.

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Frå bloggen

Guri Melby: - Folkehøgskole er slett ikke utdatert

Med de ordene åpnet leder av Venstre og tidligere kunnskapsminister Guri Melby i dag splitter nye Stord folkehøgskule. Søndag flytter 95 spente elever inn i ...

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Eksotisk friluftsliv - Karibien

Valdres folkehøgskole
HeilårskursKristen

Utendørs

Risøy Folkehøyskole: Lærerik frihet.
HeilårskursKristen

Friluftsliv

Sogndal folkehøgskule
Heilårskurs18 t/ukeFrilynt

Eventyrer - Villmark

Pasvik Folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Explore - Bali

Nordvestlandet folkehøgskole
HeilårskursKristen

Friluftsliv og fotoreiser

Agder Folkehøgskole
Heilårskurs16 t/ukeFrilynt

Basecamp Nordvestlandet

Nordvestlandet folkehøgskole
Heilårskurs13 t/ukeKristen

Safari X

Valdres folkehøgskole
HeilårskursKristen

REIS Outdoor Adventure

Ålesund Folkehøgskole
HeilårskursKristen

Friluftsliv Finnmark - Afrika

Pasvik Folkehøgskole
HeilårskursFrilynt

Friluftsliv Noreg

Sogndal folkehøgskule
Heilårskurs18 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt