Til hovedinnhold

Guri Melby: - Folkehøgskole er slett ikke utdatert

Leder av Venstre og tidligere kunnskapsminister Guri Melby sammen med initiativtaker Geir Angeltveit og rektor Torunn Laurhammer.

Med de ordene åpnet leder av Venstre og tidligere kunnskapsminister Guri Melby i dag splitter nye Stord folkehøgskule. Søndag flytter 95 spente elever inn i det tidligere hotellet.

– Siden 2014 har regjeringen godkjent oppstart av seks nye folkehøgskoler, og med Stord folkehøgskule har vi nå til sammen 84 norske folkehøgskoler. Noe av årsaken til denne satsingen er at vi ser hvordan folkehøgskolene etter mer enn 150 år i Norge ikke er utdatert. Snarere tvert imot, sier leder av Venstre og tidligere kunnskapsminister Guri Melby.

Folkehøgskolene spiller en stadig viktigere rolle i mange unge menneskers liv.

– Det siste året har folkehøgskoleelevene virkelig trukket gullbilletten. De har kunnet være sosiale i én stor kohort, sammen med hele skolen, og leve nokså normalt. Det har synliggjort for mange hva et slikt år kan bety i unge menneskers liv, fortsetter hun.

– Noen kaller folkehøgskole et hvileår, men jeg synes modningsår er en bedre beskrivelse.

– I tillegg til å lære fag er også folkehøgskolen et sted der man får muligheten til å finne seg selv, prøve ut noe nytt eller dyrke interesser. Det er ting det er viktig å ta seg tid til i samfunnet vårt, legger Melby til.

Stord Folkehøgskule

Sted: Stord
Elevplasser: 125
Linjer: 9
Undervisning pr. uke: 32 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Kunnskapsminister Guri Melby foretok sin aller første avdukning da hun i dag åpnet Stord folkehøgskule.

Les også:

Guri Melby: - Oppfordrer flere til å vurdere folkehøgskole til høsten

Angrer på å ikke ha valgt folkehøgskole

Og er det én ting statsråden angrer på at hun ikke har gjort, er det nettopp å gå på folkehøgskole.

– Jeg var utålmodig på å komme videre og startet rett på studier, men fortellinger fra venner og kjente har gjort at jeg i voksen alder angrer på at jeg aldri valgte folkehøgskole. Det de lærte, opplevelsene og vennene de fikk med seg videre gjør at jeg senere har tenkt at det skulle jeg også gjort, sier hun.

Melby gleder seg over gode søkertall til folkehøgskolene de siste årene, og mener det viser at de har en viktig plass i samfunnet.

– Lokale ildsjeler har vært helt avgjørende for at Stord folkehøgskule nå er realisert. Grønt entreprenørskap som er en del av det dere tilbyr på skolen, blir viktig for den omstillingen vi som samfunn skal gjennom i årene som kommer. Jeg ønsker dere masse lykke til, avslutter hun.

Guri Melby og Geir Angeltveit på trappa, ler
Mens kunnskapsministeren angrer på å ikke ha valgt folkehøgskole, var det initiativtager Geir Angeltveits folkehøgskoleår som skapte grobunn for den nyåpnede Stord folkehøgskule.

Gleder oss til å komme i gang!

– Vi gleder oss stort til elevene kommer på søndag. Da starter eventyret, smiler rektor Torunn Laurhammer.

Sammen med resten av personalet har hun jobbet sent og tidlig siden folkehøgskolen flyttet inn i det tidligere hotellet i Leirvik sentrum 2.august. Hektisk aktivitet, oppussing og ombygging har på kort tid forvandlet bygget til en innbydende folkehøgskole. Rektor roser hvordan de ansatte har kastet seg rundt, samarbeidet, blitt kjent – og ikke minst jobbet mye praktisk.

Selv om vi har hatt relativt kort tid sammen er det allerede mye latter i gangene. Vi kjenner på en god stemning i huset! Nå blir det fantastisk å få fylle skolen med ungdommer.

Konferansedelen av hotellet er gjort om til klasserom. Alle tidligere møbler er tatt i bruk, bare på nye steder. Svømmebassenget har blitt et stort og flott samlingsrom, og baren blir et koselig «hengested» hvor valgfag baking etter hvert skal få boltre seg og åpne kiosk. Ferdigplen er rullet ut og klesskap montert på alle elevrom.

– Det har vært en enorm dugnadsvilje blant både ansatte, venner og familie av ansatte, eiere, styreledere og lokale støttespillere de siste dagene. Det har vært helt utrolig, sier hun.

Fra idé til virkelighet

Lokalsamfunnet har lenge støttet opp om og heiet på folkehøgskolen, som eies av Stord kommune og Atheno. Drømmen startet likevel på en annen folkehøgskole for 14 år siden.

– For 14 år siden reiste jeg hjemmefra for å begynne på folkehøgskole, og ni måneder senere kom jeg hjem som et forandret menneske. Siden da har jeg tenkt at vi må skape en folkehøgskole på Stord også, forteller initiativtaker Geir Angeltveit.

Det var ikke nødvendigvis hva de gjorde på folkehøgskolen han opplevde som så spesielt, men bare opplevelsen av å være der. Ungdommer fra hele Norge som kom sammen for å dyrke egne interesser. Noe sånt ville han også få til på hjemplassen.

For fire år siden delte han gründerideen høyt med flere, og siden har det gått rekordfort med idéutvikling, godkjenning og åpning av skolen.

Endelig er drømmen realisert!

Les også:

Knallstart for ny folkehøgskole på Stord

Helt full skole

Ved skolestart søndag kommer 95 elever til folkehøgskolen. Da blir det helt fullt i alle rom!  Linjetilbudet spenner fra politi- og vekterlinje til esport, ulike former for idrett og friluftsliv og en film og tv-linje.

– Entreprenørskap og FNs bærekraftsmål står sentralt i våre verdier. Derfor blir det også del av fellesfagene på skolen, sammen med kor, fysisk aktivitet og «livet og sånn», forteller rektor Laurhammer.

De første to ukene skal fylles med mange fellesaktiviteter for hele skolen, blant annet en tredagers båttur. Like spente som elevene er også de ansatte på oppstarten.

Vi gleder oss ordentlig til å komme i gang, og kjenner på oss at dette blir ordentlig gøy!

Norges nyeste folkehøgskole

Søndag kommer de aller første elevene til Stord folkehøgskule. Les mer om hva som møter dem på den nye skolen.

Les mer om Stord folkehøgskule
282