Til hovedinnhold

Botrening & Aktiv fritid / tur, kreativ, sosialt

Sett meg på venteliste
Venteliste

Linja for deg som vil ha nye opplevelser, i et sosialt og trygt miljø - med individuelt tilrettelagt oppfølging. Vi vil gjøre alt vi kan for å skape gode rammer for læring, utvikling og mestring.

Utfolde – Utfordre – Utvikle

Som elev på Botrening & Aktiv fritid er du en del av et inkluderende skolemiljø i naturskjønne omgivelser. I skolehverdagen legger vi vekt på varierte aktiviteter i felleskap. Stavern bugner av turmuligheter som vi flittig benytter oss av i skogen og langs kysten. I tillegg har skolen gode lokaliteter hvor det er rom for å utvikle kreative sider og fysisk aktivitet. Linja har fellestimer med hele skolen i valgfag, seminarer og prosjektuker. Studieturer til Langedrag og Europa.

Vi har også fadderordning for lettere å inkludere elevene i skolemiljøet ellers på skolen ved ettermiddag- og kveldsaktiviteter. 

For søkere til Botrening & Aktiv fritid starter opptaket i oktober/november året før. Et år på Botrening & Aktiv fritid koster mer enn et vanlig folkehøyskoleår, siden det er tettere oppfølging enn på de andre linjene. Det vil si at vi har døgnbemanning på skolen med sovende nattevakt og bakvakt utenom de timeplanfestede aktiviteter. Det er vanlig at elevene på denne linjen søker om ekstra støtte fra NAV, hjemkommune, fylkeskommune eller andre for å dekke disse ekstra utgiftene. Det kan også søkes om lån og stipend gjennom Statens lånekasse. 

Besøk Botrening & Aktiv fritid sin hjemmeside

For deg med lettere psykisk utviklingshemming og som ønsker å trene på å være selvstendig og å bo for seg selv. Vi trenger deg som er sosial og trives sammen med andre!

Dette vil du lære

I fagplanen vår fokuserer vi på selvstendighet i hverdagen ut ifra egne forutsetninger.

 • Lifeskills: Økonomi og nettbrukrelasjonskompetanse, «Dette er meg» og psykisk helse. 
 • Kreativitet: Musikk, dans, teater, Kunst og Håndverk 
 • AktivitetFriluftsliv, trening og turplanlegging 
 • Mat og helse: Matlaging og ernæring 
 • Hygiene og vask: Hybelvask, klesvask og personlig hygiene 

 

Våre forventninger til deg

Du er motivert for å være med på aktiviteter i felleskap med andre og ønsker å utvikle deg selvstendig.

Du må selv kunne ivareta personlig hygiene som dusj og tannpuss, håndtere egne medisiner, mestre av- og påkledning, følge skolens døgnrytme og klare deg på egenhånd utenom organiserte aktiviteter.

Linjen gir mulighet for å utvikle seg selvstendig i et levende sosialt felleskap! 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Hvorfor dra langt når man har de beste skiforholdene i vårt eget land?!

Hele skolen drar på en ukes tur til Hemsedal. Dette er uken både for deg som liker fart og alpint, deg som liker høyfjellsturer, eller deg som vil kose seg foran peisen med en god bok.

Videre skal vi spise masse god mat, ha hyggelige kveldssamlinger og mye underholdning. Denne turen blir et av årets høydepunkt for mange!

For de som ønsker å stå på ski/snowboard vil heiskort og utleie av utstyr koste ekstra.

Helene Ekholt

Linjelærer Botrening & Aktiv fritid

Helene er ei optimistisk og glad dame. Hun er utdannet sosionom, med fordypning i familie og nettverk. Helene har mye erfaring i å jobbe med mennesker med ulike behov. Hun har også utdannelse innen friluftsliv, noe som kommer elevene til gode i form av gode turopplevelser.

Epost: hoe@stavernfhs.no

Daniel Skovgaard Sørensen

Lærer Botrening og ReSTART

Daniel er en skikkelig vannsportentusiast! Han har Bachelor i Idrett & friluftsliv fra USN, i tillegg til å ha omtrent alt som finnes av kurs innen hav- og elvepadling og rafting. Han har også en lidenskap for racketsport i alle former, og vil være med å utfordre elevene i spill og forståelse.

Daniel er opptatt av å skape et trygt læringsmiljø hvor du kan få pushet grenser i trygge rammer.

Epost: dss@stavernfhs.no
Telefon: 90 02 04 57

Kristin Opsahl Alvarez

Lærer Botrening

Kristin er ei hyggelig og uhøytidelig dame. Hun er utdannet sosialantropolog, og har i mange år jobbet som lærer på Stavern folkehøyskole som linjelærer på en bistand/reiselinje. De siste 4 årene har hun bidratt med sitt engasjement, kompetanse og varme på Botreningslinjen.

Epost: koa@stavernfhs.no
Telefon: 33156800

Henriette Kvebæk Dahl

Lærer Botrening, valgfagslærer, Boblepodden

Henriette er ei positiv, sprudlende og kreativ dame. Hun har vært lærer i Oslo i flere år, hvor hun også fortsatt jobber litt i kulissene bak store TV-produksjoner. Henriette har er har et pågangsmot som gjør henne klar for det meste som kommer hennes vei. Henriette er en del av teamet på Botreningslinjen.

Hun er også dama bak podcasten vår, Boblepodden!

Epost: hkd@stavernfhs.no
Telefon: 33156800

Folkehøyskolene har 6 skoledager i uken, og en vanlig undervisningsuke på Stavern fhs består normalt av;

 • Linjefaget - linjen du har valgt utgjør 3 hele undervisningsdager pr uke
 • Valgfagsdager; 2 dager i uka er satt av til valgfag i forskjellige størrelser. Se mer under vår valgfagsmeny.
 • Fellesfag er fordelt utover uka
 • Lørdagsseminar

Med forbehold om endringer i timeplanen for 2024-25.

Last ned timeplan som pdf ↓

Under ser du en kortversjon av årsplanen for 2024-2025:

Skolestart 24. august 2024

Uke 41 - Høstferie

Juleferie fra medio desember

Jan/feb - Studieturperiode

Uke 8 - Vinterferie

Mars - Hemsedal

Uke 16 - Påskeferie

Skoleavslutning 10. mai 2025

Endringer kan forekomme

 

Vi er ekstra stolte av vår valgfagsordning. Her får du stor valgfrihet og kan kombinere små og store fag i tillegg til linjen din. Fagene varer alt fra en halve dager til en hel dag (XL), så her får du muligheten til å fordype deg i flere fag. Endringer i valgfagsmenyen for 2024-25 vil forekomme;

Surfetur til Portugal

Pris: 14 000,-

Med majestetisk natur og bølgende åser blir Alentejo bli beskrevet som Portugals Toscana. Vi skal bo på en surfecamp omgitt av vakker natur, nysgjerrige esler(!) og fantastiske bølger!

Survival og jakt

Pris: 3 000,-

Vi drar på en lengre hyttetur i skogen hvor vi skal lære å bruke naturen som overlevelse. Kanskje får vi også muligheten til å hjelpe til på jakt.

Band

Vi setter sammen et skoleband hvor målet er konsert for hele skolen!

Fotball

Her terper vi på teknikker, slik at vi kan få til skikkelig spill på slutten av økta!

Gitar

Her lærer du å spille gitar! Vi har flere ferdighetsnivåer slik at du finner en gruppe som passer deg.

GOLF XL

Du får ta kurset "Veien til golf" med golfpro ved Larvik golfklubb. Du lærer teknikker og presisjon fra utslag til putting.

Hobbyhjørnet

Kreativ? Du liker å skape og lage ting med hendene og å la fantasien løpe fritt. Du kan lage ting til eget bruk eller å gi bort i gaver.

Kickboxing

Lær litt kampsport på en morsom og uformell måte. Faget utvikler styrke, utholdenhet og bevegelighet. Her får du prøve litt av alt!

Klatring

Her får du prøvd deg i skolens klatrevegg, og du vil lærer deg sikring og teknikk. Senere på året vil det være mulig å ta brattkortprøven.

Knivlaging

Her får du mulighet til å lage din helt egen unike kniv og slire. En brukskniv du kan ha glede av i friluftslivet, resten av livet. Her kan du utvikle din formsans og skape behagelige linjer og design

Kunst og Håndverk XL

Faget for deg som er kreativ, oppfinnsom og liker å bruke hendene. Her vil du lære å bruke verktøy, og vi jobber med tre, metall, keramikk og lær. Vi lager alt fra bruksgjenstander til pynt.

Matlaging

Du lærer deg basic skills i matlaging.

Mobilfoto

Se rundt deg! Dette er faget hvor vi fanger øyeblikket, eller får øyeblikket til å leve i et bilde. Vi bruker mobilkameraet -utstyret er ikke så viktig som brukeren og øyet som ser.

Modellfly XL

Vi bygger modellfly, og blir vi ferdige så skal vi ut å fly de også.

Racketsport

I undervisningen fokuserer vi på innlæring av grunnleggende teknikk og taktikk, og vi setter av masse tid til spill. Forløpet er sammensatt i 3 moduler: Spillforståelse, teknikk og taktikk

Rampelys

Rampelys er for deg som liker å stå på scenen. Her boltrer vi oss i underholdende oppsetninger innen dans og musikal.

Selvforsvar

Vi baserer selvforsvarstreningen vår både på det fysiske og det psykiske aspektet. Mye går ut på å gjenkjenne situasjoner.

Sjakk

Lyst til å lære deg sjakk, eller videreutvikle deg? Skolen har mange sjakkbrett og det kanskje setter valgfaget opp en skoleturnering for alle elevene.

Smykkelaging

Her kan du lære deg å lage smykker som ringer, armbånd, øredobber og lignende.

Stavern aktiv

Vi bruker både skolen og Stavern som klasserom. Vi skal blant annet trene, spille, gjøre forskjellige aktiviteter og dra på tur i nærområdet.

Strikking

Ingenting sier folkehøyskole mer enn strikking. Her kan du lære deg å strikke skjerf, lue, pledd, og kanskje til og med en jakke?

Styrke & kondis

Her får du et treningsprogram for å trene både styrke og kondis, med god oppfølging av lærer.

Styrketrening for jenter

Vi tilbyr et eget treningsprogram i styrke for jenter.

Survival XL

Hva trenger du for å overleve ute i naturen, og hvordan kan du bruke naturen til hjelp og nytte?

Svømming

Vi går i bassenget og benytter oss av denne fantastiske treningsformen; Svømming. Du får lære forskjellige svømmestiler, øve på stup, redning og selvfølgelig mye lek og moro.

Volleyball

Vi spiller Volleyball! Du vil lære mye om spillforståelse og grunnleggende teknikk.

Yoga

Dette er et valgfag der du kommer som du er, og det spiller ingen rolle om du har gjort yoga før eller ikke. Undervisninga blir lagt opp slik at alle gjør øvelsene i sitt eget tempo.

Perspektiv

I 2. valgfagsperiode får elevene velge forskjellige fag hvor blant annet dilemmatrening, solidaritet, demokrati, miljø og bærekraft står i fokus.

Fra kr 136 300,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Fellesturer
 • Studietur: Hemsedal
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 136 300,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Dobbeltrom er inkludert i grunnbeløpet
  7 300,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 136 300,-
(13 630,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Ekstra kostnader som enkeltrom, baderomstillegg, dietter og andre personlige utgifter vil bli fakturert ekstra gjennom skoleåret. Mer informasjon om dette blir sendt ut i informasjonsbrevet før skolestart.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Vi har god erfaring med å tilrettelegge for deg med funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom.
 • Vi tilrettelegger for deg så godt vi kan og gjør justeringer i samråd med deg.

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Bo- og arbeidstrening på folkehøgskole

Folkehøgskole skal være for alle! Her finner du mer informasjon om det tilrettelagte tilbudet for ungdom med utviklingshemming. Det lønner seg å planlegge skoleåret i ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Botrening

Grenland Folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen

Aktiv Bo og Fritid - Europa

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Bu og fritid

Fjordane folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Aktiv hverdag - botrening

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs29 t/ukeKristen

Aktiv Hverdag - Opplevelsesreiser

Folkehøgskolen Nord-Norge
Helårskurs18 t/ukeKristen

Aktiv - botrening

Alta folkehøgskole
HelårskursKristen

Musikk, bu og fritid

Manger folkehøgskule
Helårskurs21 t/ukeFrilynt

Bo med oss - botreningslinje

Haugetun Folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs14 t/ukeKristen

Bo og fritid

Jæren Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Botrening og friluftsliv

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
HelårskursKristen

Bo.Aktiv

Sunnmøre Folkehøgskule
Kontakt skolen
HelårskursKristen

Bo - fritid og jobbmuligheter

Skogn folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs30 t/ukeFrilynt