Til hovedinnhold
Ledig plass

Dette er linja for deg er født senest i 2002 og som allerede har gått et år på folkehøgskole, og som ønsker å utvikle deg videre som medmenneske og leder gjennom ett år som stipendiat

Som elev på HAV lederutvikling mottar du stipend fra skolen. Stipendet på 90000 kroner består av fri kost, losji og undervisning. Linjeprisen er 39000 kroner som dekker skoleturer og klespakker. 

Som stipendiat knyttes du til en av de øvrige linjene, som du selv må spesifisere i søknaden, og følger med på linjeturen sammen med elevene på linjen.

Passer for deg som er voksen og moden nok til å ta ansvar for flere enn deg selv!

Dette vil du lære

Gjennom teoretisk ledertrening og praksis som veileder på en av linjene våre, får du prøvd deg i en ny setting der du som veileder kommer tett både på elevene og oss som jobber her. Du vil få medansvar for det sosiale skolemiljøet og får oppgaver knyttet opp mot den praktiske skolehverdagen. 

Våre forventninger til deg

 • Må fylle 20 år i løpet av 2022.

 • Må ha gått et år på folkehøgskole tidligere.

 • Må ha interesse for det linjefaget du blir knyttet til.

 • Må være tilpasningsdyktig og fleksibel.

HAV Fellestur - Island

Pris: Inkludert i linjepris

Skolen har én fellestur i løpet av året - og den går til Island allerede i september. Her blir vi skikkelig kjent med hverandre og får innføring i kjernen av det vi skal utforske og lære mer om i resten av året: Bruken av havet som bindeledd, livsgrunnlag, næringsvei og næringskilde. I løpet av turen møter vi den fasinerende islandske kulturen og historien - som på mange måter er mer norsk enn alt vi tror er norsk, men likevel annerledes. Vi blir kjent med menneskene og naturen i øystaten som ble befolket av norske utvandrere for over tusen år siden.

 • Varme kilder
 • Uteliv i Reykjavik
 • Rundtur for å oppleve landet utenfor hovedstaden
 • Vi besøker Þingvellir - som både er arnested for det islandske samfunnet og hvor det europeiske og amerikanske kontinentet møtes rent fysisk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Med skolebåten «Havfisken» og andre båter som framkomstmiddel bruker vi de bebodde og ubebodde øyene i Øyrekka aktivt i undervisningen, fra Sula i sør til Halten i nord. 

 • Sula - kjent samlingssted for kunstnere og kulturarbeidere fra inn- og utland. Var lokasjon for innspilling av filmen «Fyret» som ble vist på filmfestivalen i Cannes i 2017 
 • Bogøya - en pittoresk perle kjent for spisestedet Supen Pøbb og Handelshuset - gjennomrestaurert som en klassisk landhandel fra forrige århundreskifte
 • Sørburøya - et av de mest avsidesliggende bebodde øysamfunn på norskekysten
 • Sauøya - i dag fraflyttet, men med kapell, forsamlingshus, butikk og fiskemottak intakt. Her flytter vi inn og kan leve oss inn i livet på kysten for noen tiår siden
 • Halten - det nordligste av de gamle fiskeværene. I dag fredet og bevart som kulturminne med en mange hundre år lang historie
 • Vingleia fyr - plassert på en av de ytterste holmene på kanten av storhavet. Fyrvokterboligen har plass til 12 personer for overnatting, og vi bruker fyret i undervisningen og til helgeturer
 • 19.8.: Internatet åpner for elevene

 • 22.8.: Skolestart

 • 24.8.: Skoletur til Bogøya
 • 28.-30.8.: Skoletur Halten

 • 22.9.: Fellestur Island

 • Uke 41: Høstferie

 • Nov.: Linjeturer til Vingleia fyr
 • Langhelg: 18.-21. nov.
 • 16.12.: Juleferie
 • 9.1.: Første skoledag etter juleferie
 • Jan.: Linjetur Havbruk til Berlin 
 • Uke 8: Vinterferie
 • Mars: Linjetur Fiskeri til Lofoten
 • 31.3: Siste skoledag før påske
 • 11.4: Oppstart etter påske
 • April: Linjetur Bærekraft til Svalbard
 • 13.5.: Avslutning
 • 16.5.: Internatet stenger for elevene

Litt avhengig av interesse og tilgang på kompetanse blant lærere og andre, satser vi på å starte opp med 15 - 18 valgfag i 2022. Antall valgfagtimer per uke vil variere gjennom året. Annonserte valgfag kan bli endret dersom dette er nødvendig ut fra tilgjengelig lærerkompetanse.

Ballspill

Vi kjører gjennom hele «gullrekka»: Kanonball, volleyball og håndball i gymsalen!

Band

Skolens kreative musikklærer drar i gang band ved starten av skoleåret, og inviterer alle som elsker å bruke instrumenter og stemmen til å bli med!

Design og redesign

Grunnleggende søm og bruk av symaskin. Kreativ omsøm av tekstiler til noe nytt. Redesign av møbler. Geriljabroderi. Trylle fram skatter av «verdiløst materiale». Trearbeid.

Dokumentarfilm

Grunnleggende innføring i dokumentarfilmproduksjon med en av landets mest erfarne dokumentarfilmskapere. «Eksamen» ved å produsere en dokumentarfilm om lokalsamfunnene i Øyrekka!

Dugnad

Det norske samfunnet er bygd på samvirke og felles innsats for å skape arenaer til det beste for alle. Vi velger oss lokale prosjekter og bidrar til miljøet skolen er en del av.

Filmklubb

I samarbeid med veileder finner deltakerne fram til gamle og nye klassikere for filmvisning i kinorommet på Mausund oppvekstsenter.

Kajakk og SUP

Kurset inneholder "Grunnkurs Hav" som inkluderer grunnleggende sikkerhetsopplæring, hvordan bruke kajakk og SUP og turer i nærområdet.

Klassisk kystkost

Du lærer å foredle råvarene fra havet slik folk på kysten har gjort det i hundrevis av år. Deltakerne handler selv inn råvarer fra fiskemottaket og nærbutikken for lære «faget» fra grunnen av.

Matlaging utendørs

Slik tilbereder du mat av kortreiste råvarer fra naturen på primus og bål. I samarbeid med kursholder velger deltakerne råvarer fra land og hav og lærer seg å bruke krydder som finnes i naturen.

Naturfoto

Naturfotografering med kamera og drone. Inneholder grunnleggende fototeori og opplæring i ulike typer utstyr - fra mobilkamera til speilrefleks og drone. Prøving og feiling i felt!

Samlingsforvaltning

I samarbeid med Trøndelag Kysthistoriske Museum på Mausund jobber vi med samlingsforvaltning, visualisering og tilrettelegging av historien slik at den blir tilgjengelig for nye generasjoner.

Selvberging

Om våren setter vi poteter, sår gulrøtter, nepe, kål og andre nyttevekster – og noen måneder senere høster neste års elever det som er dyrket gjennom sesongen.

Svømming

Dårlig svømmeundervisning hittil? Lek og lær basis svømmeteknikk og vannfølelse. Bli trygg i vannet ved å lære grunnleggende svømmeteknikker. Livredning og førstehjelp ved drukning.

Tur uten avtrykk

Ved hjelp av havkajakker utforsker vi øyene omkring oss. Overnatter i telt, kommer tett innpå naturen og følger våre forfedre- og mødre gjennom tusenvis av år: Samles rundt leirbålet!

Yoga

Lær basis yogastillinger, puste- og avspenningsteknikker.

Ølbrygging

Ølbrygging har lange tradisjoner i Trøndelag. Vi lærer helt grunnleggende teori og praksis fra en av landsdelens mest erfarne mikrobryggere.

Velkommen til laget som skaper en ny og bærekraftig verden! Vi er Norges nyeste folkehøgskole – plassert i det mest ekstreme miljøet vi har: Norskehavet! Her kan du virkelig bli kjent med deg selv og naturkreftene som gjennom tusenvis av år har formet landet og oss som bor her.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Søk på linjaMer om skolen

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

2. årslinje/Ledertrening

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
StipendiatlinjeKristen

Miljøstipendiat/ledertrening

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Stipendiatlinje14 t/ukeKristen

Ledertreningslinje - 2.års elever

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
StipendiatlinjeKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Danvik-stipp: Praktisk miljøarbeid og ledertrening

Danvik Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Stipendiat/andreårselev

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Stipendiatlinje15 t/ukeFrilynt

Ledertrening - 2. års elever

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Ledig plass
Stipendiatlinje15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Vegleiing, 2.-års tilbod

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
StipendiatlinjeKristen

Leiartrening

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
StipendiatlinjeKristen

Stipendiat

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Stipendiatlinje30 t/ukeFrilynt

Lederlinjen

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Stipendiatlinje14 t/ukeKristen

Stipendiat

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Stipendiatlinje25 t/ukeFrilynt

Ten Sing Norway

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen