Til hovedinnhold

Folkehøgskole på et skip

Internatleder Marte Hansen, rektor Nina Elisabeth Iversen, vaktmester Jan Ingar Berge, kjøkkensjef Mathias Søvik og administrasjonsleder Renathe Greve ønsker velkommen til Øyrekka folkehøgskole

Hvem sier at en folkehøgskole må holde til i en bygning på land? Helt nye Øyrekka folkehøgskole har fokus på sjøen. Hvorfor ikke la elevene bo på en stor husbåt?

Øyrekka folkehøgskole starter opp med et helt unikt tilbud som ikke finnes på norske folkehøgskoler fra før. Alle linjenavnene starter med HAV og sjøen og fisk er sentrale tema for skolen. Man kan velge linjer innen både havbruk og fiske i tillegg til festival/event, multisport og bærekraft.

Det helt unike med skolen er dog skolens plassering. Den ligger på øya Mausund i Frøya kommune mellom Trondheim og Kristiansund. Og så er skolen plassert på en stor husbåt på 75 meter.

– I oppstarten vil alle elevene får sitt eget rom med eget bad på båten, forteller administrasjonssjef Renathe Greve. – Etter hvert som skolen fylles mer opp vil elevene bo to på rommet. Hvert rom vil ha eget bad

bilde av et rom med en seng, et bad, en lenestol, et bord og et skap
Alle elevene på Øyrekka folkehøgskole får eget rom med bad og helt ny seng det første året

Gjør båten klar til elevene

De ansatte – og mange frivillige fra Mausund – holder for tiden på å gjøre båten klar til at elevene skal flytte inn om noen uker. Rommene har fått senger og møbler og nå jobbes det med å klargjøre klasserom og å få hengt bilder på veggene.

Mange av bildene er donert av lokale og det går i alt fra dykkerbilder til bilder fra New York og Paris.

Øyrekka folkehøgskole

Sted: Mausund, Frøya, Trøndelag
Elevplasser: 100
Linjer: 11
Undervisning pr. uke: 34 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen
Sjøen er alltid nær når man har bolig og klasserom på en husbåt

Øyrekka folkehøgskole har fått donert store mengder med møbler og bilder

Renathe Greve og Marte Hansen fra Øyrekka folkehøgskole viser fram ett av undervisningslokalene til leder for Folkehøgskoleforbundet, Angelina Christiansen

Lokalbefolkningen stiller opp

Lokalbefolkningen i Mausund gleder seg stort til at bygda og øya får seg egen folkehøgskole. Det bor rundt 200 personer på Mausund og det kan virke som om de fleste har bidradd til skolen.

Utover donasjoner av møbler og arbeidskraft så stiller Mausundværingene også opp med gode forslag og ideer – og strikkelue til alle elever!

Bilde av Facebookoppslag med to bilder av luer der det står Øyrekka folkehøgskole - det ene bildet har hun som har strikket luene en av luene på.
En fantastisk strikkejobb fra en av de lokale beboerne. Hun har strikket en lue til alle elever som begynner på Øyrekka folkehøgskole!

Les også:

Camilla og Oda vil på folkehøgskole for å jobbe på havet

Fordobling av innbyggertallet

Da skolen lyste ut stillinger så var boplikt på øya ett av kravene til nye ansatte.

– Det betyr at det blir tetthet og nærhet mellom ansatte og elever, mener administrasjonssjef Renathe Greve på Øyrekka folkehøgskole

Det betyr også at Mausund etter hvert vil få en kraftig befolkningsøkning. Når skolen er i full drift så skal den ha 100 elever. Sammen med de ansatte så vil det bety en økning av innbyggertallet på 50 prosent. I år vil skolen dog starte opp med et lavere elevtall slik de fleste nye folkehøgskoler gjør det.

Samtidig understreker Renathe Greve at Frøya er en populær kommune å bo i.

– Frøya er en tilflyttingskommune, og er en av få små distriktskommuner som har økende folketall. Kommunen har mange arbeidsplasser og gode fritidstilbud.

Faksimile fra NRK som forteller om hva Øyrekka folkehøgskole betyr for det lokale innbyggertallet

– Kunne ikke si nei til dette

En av de nye lærerne på Øyrekka folkehøgskole titter innom på skolen. Thea Strandheim Sæther skal være linjelærer på linjen HAV Festival/Event og gleder seg stort til skolen åpner opp.

Hun er fra Frøya, men fram til nå bosatt i Oslo. Hun synes Øyrekka folkehøgskole er et så spennende prosjekt at hun valgte å flytte hjem.

– Det her skjer kun en gang, sier hun med et smil. – Det er ikke ofte man får være med på en oppstartsfase som denne.

Øyrekka folkehøgskole har fått mye oppmerksomhet både i de tradisjonelle mediene og i sosiale medier.

– Vi har bevisst satset på sosiale media, forteller Renathe Greve. Øyrekka folkehøgskole har på kort tid fått svært mange følgere på Facebook og Instagram.

Tre personer sitter ved et bord og ser på hverandre
Internatleder Marte Hansen, administrasjonsleder Renathe Greve og lærer på eventlinjen Thea Strandheim Sæther gleder seg stort til Øyrekka folkehøgskole åpner dørene om noen uker

Marte Hansen og Renathe Greve viser fram ett av elevrommene til leder for Folkehøgskoleforbundet, Angelina Christiansen

Oppholdsstuen og matsalen på Øyrekka folkehøgskole nærmer seg klar til skolestart

Marte Hansen og Renathe Greve viser fram toppen av skipet som elevene på Øyrekka folkehøgskole skal bo på.

Har kjøpt tre båter

Øyrekka folkehøgskole ligger på en husbåt i en havn på en øy. Sjøen er viktig for skolen og vil også bli viktig i undervisningen.

– Vi har kjøpt tre mindre båter som vi kan bruke i hverdagen på skolen, forteller Renathe Greve. – Det betyr at elevene enkelt vil kunne komme ut og bruke sjøen.

Folkehøgskolen planlegger å tilby alle elevene å ta Båtførerprøven, og det vil også være gode muligheter for fridykking og andre sjøbaserte aktiviteter.

Søkerne til skolen er foreløpig 50/50 på kjønn. De fleste elever bor i Norge, men det er også en amerikaner som har fattet interesse for skolen og som har søkt om plass.

– Jeg mener at folkehøgskole er ekstra viktig i år, sier Renathe Greve. – Etter år med digital skole så kan det være godt for elevene å reise hjemmefra og bo sammen med andre ungdommer.

Fem personer står på et stort skip
De ansatte på Øyrekka folkehøgskole gleder seg til at det skal komme elever på båten deres om noen få uker. Før det skal alt gjøres klart og flyttes på plass på alle rommene.

Les mer om Øyrekka folkehøgskole

Hvis du er nysgjerrig på sjøen, og har lyst til å få et helt unikt år, så kan Øyrekka folkehøgskole være noe for deg. Les mer om skolen her

Les mer om Øyrekka folkehøgskole

 

 

1073