Til hovedinnhold

Middelhavet, Spania - Italia - Hellas

Søk på linja
Få ledige plasser

Er du reiselysten? Kultur, mat, historie og språk lærer du på skolen og på tur opplever du det live. Bli med på storbytur til Roma, på språkkurs i Spania og på øyloffing i Hellas.

Undervisningen på middelhavslinjen er variert og mangfoldig. Skoleåret deles i tre perioder.

Første periode fokuserer på Spanias historie, geografi, kultur, politikk og språk. I løpet av denne perioden forberedes elevene på den kommende studieturen til en språkskole i Málaga. Spaniaperioden strekker seg fra skolestart i august til november.

I november går vi inn i den italienske perioden da fokuset ligger på Italias historie, geografi, kultur, samt språk. Vi studerer spesielt mytologi og historie og forbereder oss på Romaturen gjennom prosjektarbeid som belyser den evige byens historie og kultur. Italiaperioden slutter i februar.

Hellasperioden begynner i mars og fortsetter ut skoleåret. Vi studerer den lange og interessante historiske arven som Hellas har gitt oss. Vi fokuserer mest på antikken, men gjør oss også kjent med det moderne samfunnet i Hellas. I denne perioden forbereder vi oss på studieturen som besøker Athén, samt øyloffing i kykladenes vakre verden. Vi gjør oss kjent med de greske filosofene samt får et innblikk i den gresk-ortodokse kirke.

Det undervises i spansk gjennom hele skoleåret.

Haugetun Folkehøyskole følger FHIs reiserestriksjoner og anbefalinger når det gjelder gjennomføring av reiser. Vi har stor fleksibilitet i det å kunne flytte høstens reiser til vårsemesteret.

Les mer på våre nettsider.

Linja passer for deg som er interessert i kultur og historie, og som er klar for tre reiser i løpet av skoleåret.

Dette vil du lære

Middelhavet er en reiselinje med språk, kultur og historie. Fokuset ligger på Hellas, Italia og Spania.

Du lærer:

 • spansk
 • litt gresk
 • historie
 • filosofi
 • gresk og romersk mytologi 
 • å lage smakfulle greske, italienske og spanske retter
 • om dagens middelhavskulturer

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du bidrar med det du kan i klassen og forøvrig i det sosiale fellesskapet.

Hellas- med Athen og øyloffing

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

Turen begynner med Athen der vi besøker Akropolis med Parthenon-templet og gamlebyen Plaka.

Så begynner øyloffingen med ferjen fra Pireus til Santorini! Vi nyter den dramatiske vulkanske naturen og de fortryllende solnedgangene.

Deretter setter vi kurs mot Paros. En utrolig flott øy bestående av kritthvite hus med blå vindu, fantastiske strender, mange fine kirker med blå kupler og labyrinter av trange gater.

På Mykonos smelter det enkle greske livet sammen med jet-set livet. Små, enkle hvitkalkede kirker står i kontrast til de eksklusive juvelbutikkene og det pulserende nattelivet. Siste dagen besøker vi en av øyens mange vakre strender der vi nyter sol og bad, og vi rekker også et besøk på den hellige øya Delos, der ingen får bo.  Så er det tid for å vende hjemover til Norge igjen.

Spania - språk og kultur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

Vi holder til på en svært anerkjent språkskole i utkanten av Malaga. På denne turen får man oppleve mye samtidig som vi lærer oss spansk i et internasjonalt miljø. Elevene gjennomgår et 20 timers intensivkurs i spansk tilpasset sitt nivå og får et kursbevis.

I løpet av turen besøker vi Picassos fødeby Malaga. Der opplever vi den mauriske festningen La Alcazaba, det romerske amfiteateret, den store katedralen og naturligvis Picassomuseet! Malaga er en hyggelig by med kafeer og god atmosfære.

Vi tar også en dagstur til Nerja som kalles Europas balkong ettersom man iblant kan se over til Afrika derfra.

Vi besøker også Gibraltar, en høy klippe som siden 1713 har tilhørt Storbritannia. Her møter vi bl.a. de berømte apene som lever i klippene. Reisen har halvpensjon.

 

 

Roma

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

Romas åpne atmosfære og de uttallige severdighetene gjør byen uimotståelig. Allerede første dagen spaserer vi til Trevi-fontenen og ser på folkelivet der. Andre dagen står Vatikanet og Peterskirken på programmet, og vi får med oss Det sixtinske kapell i Vatikanmuseet. Neste dag spaserer vi til Pantheon tempelet og Spansketrappen, og titter på den berømte handlegaten Via Condotti med sine berømte motehus. Dagen etter opplever vi  Colosseum og Forum Romanum. Etterpå spiser vi på det fargerike torget Campo di Fiori.

Det blir også tid for å rusle på egen hånd og nyte den vakre byen, f.eks med en kaffe på Piazza Navona.

Reisen har halvpensjon.

Athanassios Lazarides

Lærer

Athanassios Lazarides (Sakis) er gresk og født på Kypros. Han har stor kunnskap om Hellas, Italia og Spania, snakker flytende gresk og spansk og har mange års erfaring fra disse to landene. Sakis har svensk og gresk grunnskolelærereksamen, høyskoleeksamen i psykologi og en mastergrad i spansk. På fritiden bruker Sakis tiden på svømming, dykking, skogsturer og reiser til Middelhavet.

Epost: sakis@haugetun.no

Skoleuka består av:

 • Linjefag ca. 15 timer
 • Valgfag 6 timer
 • Fellesfag 4-5 timer
 • Lørdagsseminar 4 timer
Last ned timeplan som pdf ↓

Noen viktige hendelser skoleåret 2024-2025

 • Skolestart er 18. august
 • Høstferie er i uke 40.
 • Utplassering er i uke 46.
 • Juleferien er fra 18 .desember til 12. januar.
 • Vinterferie er i uke 8.
 • Påskeferien er 11. april-22. april.
 • Skoleavslutning er 11. mai.
Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen har valgfag 6 timer pr. uke, fordelt på tre to-timersfag. Du velger nye valgfag 4 ganger pr år. Dette betyr at du har mulighet for å velge 12 ulike valgfag gjennom året om du ønsker det.

Bak og spis

Her baker vi det vi har mest lyst på, - og som vi tror vi skal få til. Etterpå koser vi oss med baksten, og sørger ofte for itt å dele ut til de andre som lar seg fristen av duften fra kjøkkenet.

Ballspill

For deg som liker ballspill. Vi spiller fotball, volleyball, basket og innebandy.

Bordtennis

Bordtennisbordene på skolen er mye i bruk, og noen får ikke nok bordtennis på fritiden. I valgfaget trener vi på slag, og spiller singel- og double turnering.

Bowling

Vi spiller på Sarpsborg bowlingsenter. Du trenger ingen forkunnskaper for å velge bowling. Noe opplæring vil bli gitt dersom du er nybegynner. Foruten kos og moro trigger vi konkurranseinstinktet.

Brettspill

Brettspill kan være så mangt, fra Ludo og Den forsvunne diamant til Settlers og Risk. Stemningen er stor og man får utfordre både konkurranseinstinkt, intellekt og strategiske evner.

Bry seg om

I Norge er ensomhet et stort problem. Hvorfor ikke gjøre noe med det? Når vi ruller inn på eldresenteret på Rolvsøy er gleden stor blant beboerne, men det er faktisk like givende for oss.

Crossfit

Enten hater man det eller så elsker man det. Crossfit er en knallhard treningsform som krever mye selvdisiplin.

Curling

Det er ikke mange steder i Norge man kan spille curling, men i Halden har de en ishall hvor vi får prøvd oss på glattisen. Curling er en morsom og spennende idrett og ny for de fleste.

Filmkroken

Fredag ettermiddag har vi filmkroken. Vi pleier å se varierte filmer mht til innhold; fra drama til action og humor, - og noen potetgullposer følger nok med inn i filmsalen

Forming

I dette faget behøver du ikke å være en kreativ person. Du får stort sett lage det du har lyst til, men får hjelp til å komme i gang dersom du ikke har noen ideer selv. Formingss

Friluftsliv

Dette er faget for den som liker seg i naturen. Selv om Østfold ikke kan by på spektakulære opplevelser er det mange flotte turmuligheter i nærmiljøet. Vi kan dra på kanotur, grottetur, båltur mm

Golf

Vi har en avtale med en golfbane om at vi kan gå våre egne runder der etter et lite innføringskurs, og du trenger ikke grønt kort. Dette valgfaget er morsomt både for den erfarne og for nybegynneren!

Hockey / skøyter

Dette er en idrett de færreste har prøvd, men det er utrolig morsomt. Skolen har utstyr i de fleste størrelser så dersom en ønsker å få spilt litt hockey er det bare å bli med!

Hybelmat

Om ikke lenge er det slutt på ferdig tilberedt mat. Når hybeltilværelsen inntar en kan det være greit å være litt forberedt.

Høytlesning

Vi setter oss, ofte med en kopp kakao med krem, og hører lærer Anne leser høyt fra en aktuell bok.

Innebandy

Dette er et valgfag hvor vi holder til i skolens gymsal. Innebandy er en idrett hvor gutter og jenter fint kan spille sammen og selv om temperaturen er høy og vinnerviljen stor er dette morsomme timer

Interiør makeover

Det handles billig og brukt; småbord, lamper, stoler, speil.....og alle pusser og maler til tingene har fått nytt liv igjen!

Kampsport

På Haugetun har vi matter, hansker og puter. Dette gjør det mulig å introdusere deg til mange ulike former for kampsport. Dette er en idrett hvor de fleste opplever mestring og økt selvtillit.

Klatring

Vi reiser til en klatrehall i nærheten av skolen. Der får vi instruksjon og får utfolde oss i veggen. Hvis været tillater det, prøver vi å få til uteklatring også!

Lesekroken

Du kan bruke tiden til å kose deg med en god bok, eller kanskje du trenger tid til å forberede deg til å ta opp fag.

Mat i det fri

Bål, bålkos og mat er viktig når en er på tur. Vi bygger sjusteinsovn og lager både pizza, taco og andre retter, og maten smaker ekstra godt når den er selvlaget under åpen himmel!

Mat på fat

Vi forsøker å lage mat som er både spennende og god. På menyen kan det stå vårruller, fylte squash, friterte scampi, ovnsbakt svinefilet, kyllingsuppe og foccacia mm. Her står matgleden i fokus!

Middelhavsmat

Med en matelskende greker i lærerkollegiet føles det helt naturlig å ha det eksotiske faget Middelhavsmat på timeplanen. Her får en testa både paella og andre spennende matretter.

Piano

Dette er et fag for deg som ønsker å lære noe mer på piano. Krever ingen forkunnskaper, men du bør være motivert til å jobbe litt utenom timene for å få progresjon på pianoet.

Psykologi

Hensikten med psykologifaget er at vi skal lære å forstå oss selv i vårt samspill med andre mennesker.

Ridning

Et stykke fra skolen finnes det gode ridemuligheter på et flott ridesenter. Noen har sikkert ridd mye og elsker hester, mens andre tror de kan like det.

Skriveverksted

Det er mange dyktige skribenter blant elevene, og noen vet det kanskje ikke selv. Gjennom skriveverkstedet får du mulighet til å utvikle egen skriving.

Squash

Squash er intenst, raskt og morsomt! En kamp varer ikke så lenge og man spiller mange kamper mot medelever. En squash-økt er god trening!

Streetdance

I dette valgfaget får du opplæring i streetdance. De som vil kan også fremføre dansenummere for skolen. Masse rytme, kul musikk og masse latter...

Styrkesirkel

Gymsalen fylles med kettlebells, vekter, matter og annet utstyr før musikken settes igang. Gjennom ulike stasjoner får du trent alle muskler du kan tenke deg, og stølheten trenger seg på dagen derpå.

Svømming

Vi reiser til en svømmehall eller badehall. Svømming er god trening både med tanke på restitusjon, forebygging, utholdenhet og styrke.

Teatersport

Dette faget blir til mens vi går. Teatersport er improvisasjonsteater og dersom alle legger hemningene igjen utenfor klasserommet blir dette både morsomme og allsidige timer.

Tegning og maling

Her får du sjansen til utfolde deg kreativt. Vi starter med litt undervisning i tegning og avslutter med maling av egne bilder.

Tennis

Vi reiser til en tennishall og spiller sammen. Både single og dobbel. Morsomt uansett ferdighetsnivå!

Treningsstudio

Vi trener på Elixia, som er et velutstyrt og bra treningssenter.

Volleyball

Valgfaget legges opp ut fra ferdighetsnivået til elevene. Vi jobber med grunnslagene og jobber med å få til best mulig spill. Mesteparten av tiden brukes på spillsekvensen.

Xycling

Dette er effektiv kondisjons- og forbrenningstrening på sykkel i egen sal på treningsstudio. Du bestemmer selv hvor mye motstand sykkelen skal ha. Morsom trening til fengende musikk.

Zumba

Et valgfag du får masse energi av! Vi får opp pulsen samtidig som vi har det kjempegøy! Dropp treningen – bli med på festen!

Fra kr 143 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • FHS-app
 • Skolegenser
 • Skolebilde
 • Fellesturer
 • Studietur: Hellas- med Athen og øyloffing
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: Spania - språk og kultur
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: Roma
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 143 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 143 500,-
(14 350,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

-

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Katrine Solheim

Middelhavet var en utrolig opplevelse! I timene lærte vi så mye historie og kultur og litt språk fra Spania, Italia og Hellas. Før studieturene lærte vi mye om landet. Men selv om det var opplegg på turene var det mye fritid til å gå for oss selv!

Katrine Solheim
Elise Mork

Middelhaveslinjen er en lærerik linje innen historie, filosofi og språk. Med dens reiser til Spania, Italia og Hellas får en se og oppleve det en lærer på skolen. En får i tillegg praktisere språk og prøve de mest tradisjonelle middelhavsrettene.

Fra bloggen

Niklas (19) driver profesjonell racing samtidig som han går på folkehøgskole

– Året på Haugetun folkehøgskole har vært fylt med lærdom, mestring og et sterkt fellesskap, sier Niklas Abrahamsen (19).

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Fokus Europa - interrail og øyhopping

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs AFrilynt

Book and travel

Namdals folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Fokus Europa - interrail og øyhopping

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs BFrilynt

REIS Nordic Exposure

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Hestesport

Hurdal Verk folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Fokus Balkan

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt

Klatring og aktive reiser

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Creative Gaming

Buskerud Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Forfatter

Buskerud Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Mathåndverk

Evje Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Tegneserier & Illustrasjon

Buskerud Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Tegne, male, reise

Risøy Folkehøyskole: Lærerik frihet.
Få ledige plasser
HelårskursKristen