Til hovedinnhold

Helse - psykologi og sosialfag

Søk på linja
Ledig plass

Ønsker du å jobbe innenfor helse- og sosialsektoren eller er du interessert i mennesker? Ekskursjoner, samtaler, trening og matlaging er noen stikkord fra linja. Vi reiser til Romania og Barcelona.

Linja har tre hoveddeler. I helsedelen har vi stort sett en ukentlig trening på SATS, og snakker om hvordan kroppen fungerer og har teori om sykdomslære.

I psykologitimene tar vi opp temaer som personlighet, psykisk sykdom, utvikling, sorg og kriser.

I sosialfagsdelen berører vi temaer som barnevern, familie, mennesker i vanskelige situasjoner og så videre. Vi drar og på spennende besøk til ulike virksomheter, som for eksempel dagsenter for funksjonshemmede, støttesenter for prostituerte i Oslo, er tilstede på en rettssak, fengsel, 22-juli-senteret, tiltak for utsatte for barn m m.

I løpet av skoleåret går det også med en del kopper kakao, te, kaffe og pakker med kjeks.

Les mer på våre nettsider.

Linjen passer for deg som ønsker å lære om mennesker og bety noe for andre.

Dette vil du lære

 • Helsedelen; vi lærer om hvordan kroppen fungerer, vi trener og har teori om sykdomslære. 
 • Psykologi har temaer som personlighet, psykisk sykdom, utvikling, sorg og kriser.
 • I sosialfag får du kunnskap om barnevern, ungdom og vold, selvbilde, mobbing, foreldre og rus, familie, ulike funksjonshemninger, støttekontaktkurs, kriminalomsorg og sosialhjelp.
 • Vi drar også på ulike spennende ekskursjoner.

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du bidrar positivt i klassemiljøet, og i det store sosiale fellesskapet på skolen.

Studietur: Romania

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

Først reiser vi til byen Medgidia som er en liten by med mye fattigdom. Der deltar vi på et fantastisk hjelpearbeid blant de aller fattigste barna. Her er vi på et dagsenter der barna får rene klær, mat, undervisning, lek og aktiviteter. For noen er dette det eneste ordentlige måltidet de får den dagen. Vi får også være med på hjemmebesøk. Barna med sine familier i fattige og nedslitte bydeler. Disse besøkene er for mange elever det som berører mest.

Vi tar så turen til Constanta som er en stor by ved Svartehavet med flott badestrand, kjøpesentre og kultur. Vi får besøke et barnehjem der vi spiser og leker med ungene. Når vi skal dra, takker barna for at vi kom på besøk til dem og vi er takknemlige for at vi fikk lov til å komme.

 

Studietur: Barcelona

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

På våren drar vi til den fantastiske og populære byen Barcelona. Her blir det god tid til å være turister og se de kjente stedene som Sagrada Familia, Parc de la Ciutadelles, Museu Picasso og La Rambla. Flere av stedene vil vi sykle til. Vi drar også på byvandring hvor vi blir guidet av en tidligere bostedsløs som kan gi oss en opplevelse av de sosiale vanskelighetene i byen. Vandringen avsluttes med lunsj i et suppekjøkken som til vanlig deler ut mat til bostedløse. Videre vil vi ha god tid til å rusle i byen, shoppe, være på stranda, bade, spise god mat og ta en is eller tre på café.

Barcelona er en veldig fascinerende by som syder av liv og opplevelser så når vi reiser hjem pleier alle å være enige om at det har vært en flott tur.

Anne Margrethe Lilleheier

Lærer

Anne Margrethe er utdannet barnevernspedagog og har tatt ett år med spesialpedagogikk. Tidligere har hun jobbet med ungdommer på en privat barnevernsinstitusjon og på et hjem for mindreårige flyktninger. I tillegg til undervisningen på linja, har Anne gjerne streetdance, høytlesning og interiør makeover som valgfag.

Epost: anne@haugetun.no

Skoleuka består av:

 • linjefag ca. 15 timer
 • valgfag 6 timer
 • fellesfag 4-5 timer
 • lørdagsseminarer 4 timer
Last ned timeplan som pdf ↓

Noen viktige hendelser skoleåret 2021-2022:

 • Skolestart er 18.august
 • De første linjeturene er vanligvis i uke 37 og 38. Linjeturene har ulikt starttidspunkt og ulik lengde, og skolen forholder seg til FHIs reiseråd.
 • Høstferie er i uke 40.
 • Utplassering er i uke 46.
 • Juleferien er fra 17 .desember til 10. januar.
 • Vinterferie er i uke 8.
 • Påskeferien er 8.-20. april.
 • Skoleavslutning er 8.mai.
 • Haugetun Bistand, som er skolens innsamlingsprosjekt, blir det jobbet med gjennom hele året.
Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen har valgfag 6 timer pr uke, fordelt på tre to-timersfag. Du velger nye valgfag 4 ganger pr år. Dette betyr at du har mulighet for å velge 12 ulike valgfag gjennom året om du ønsker det.

Bak og spis

Her baker vi det vi har mest lyst på, - og som vi tror vi skal få til. Etterpå koser vi oss med baksten, og sørger ofte for itt å dele ut til de andre som lar seg fristen av duften fra kjøkkenet.

Ballspill

For deg som liker ballspill. Vi spiller fotball, volleyball, basket og innebandy.

Bordtennis

Bordtennisbordene på skolen er mye i bruk, og noen får ikke nok bordtennis på fritiden. I valgfaget trener vi på slag, og spiller singel- og double turnering.

Bowling

Vi spiller på Sarpsborg bowlingsenter. Du trenger ingen forkunnskaper for å velge bowling. Noe opplæring vil bli gitt dersom du er nybegynner. Foruten kos og moro trigger vi konkurranseinstinktet.

Brettspill

Brettspill kan være så mangt, fra Ludo og Den forsvunne diamant til Settlers og Risk. Stemningen er stor og man får utfordre både konkurranseinstinkt, intellekt og strategiske evner.

Bry seg om

I Norge er ensomhet et stort problem. Hvorfor ikke gjøre noe med det? Når vi ruller inn på eldresenteret på Rolvsøy er gleden stor blant beboerne, men det er faktisk like givende for oss.

Crossfit

Enten hater man det eller så elsker man det. Crossfit er en knallhard treningsform som krever mye selvdisiplin.

Curling

Det er ikke mange steder i Norge man kan spille curling, men i Halden har de en ishall hvor vi får prøvd oss på glattisen. Curling er en morsom og spennende idrett og ny for de fleste.

Filmkroken

Fredag ettermiddag har vi filmkroken. Vi pleier å se varierte filmer mht til innhold; fra drama til action og humor, - og noen potetgullposer følger nok med inn i filmsalen

Forming

I dette faget behøver du ikke å være en kreativ person. Du får stort sett lage det du har lyst til, men får hjelp til å komme i gang dersom du ikke har noen ideer selv. Formingss

Friluftsliv

Dette er faget for den som liker seg i naturen. Selv om Østfold ikke kan by på spektakulære opplevelser er det mange flotte turmuligheter i nærmiljøet. Vi kan dra på kanotur, grottetur, båltur mm

Golf

Vi har en avtale med en golfbane om at vi kan gå våre egne runder der etter et lite innføringskurs, og du trenger ikke grønt kort. Dette valgfaget er morsomt både for den erfarne og for nybegynneren!

Hockey / skøyter

Dette er en idrett de færreste har prøvd, men det er utrolig morsomt. Skolen har utstyr i de fleste størrelser så dersom en ønsker å få spilt litt hockey er det bare å bli med!

Hybelmat

Om ikke lenge er det slutt på ferdig tilberedt mat. Når hybeltilværelsen inntar en kan det være greit å være litt forberedt.

Høytlesning

Vi setter oss, ofte med en kopp kakao med krem, og hører lærer Anne leser høyt fra en aktuell bok.

Innebandy

Dette er et valgfag hvor vi holder til i skolens gymsal. Innebandy er en idrett hvor gutter og jenter fint kan spille sammen og selv om temperaturen er høy og vinnerviljen stor er dette morsomme timer

Interiør makeover

Det handles billig og brukt; småbord, lamper, stoler, speil.....og alle pusser og maler til tingene har fått nytt liv igjen!

Kampsport

På Haugetun har vi matter, hansker og puter. Dette gjør det mulig å introdusere deg til mange ulike former for kampsport. Dette er en idrett hvor de fleste opplever mestring og økt selvtillit.

Klatring

Vi reiser til en klatrehall i nærheten av skolen. Der får vi instruksjon og får utfolde oss i veggen. Hvis været tillater det, prøver vi å få til uteklatring også!

Lesekroken

Du kan bruke tiden til å kose deg med en god bok, eller kanskje du trenger tid til å forberede deg til å ta opp fag.

Mat i det fri

Bål, bålkos og mat er viktig når en er på tur. Vi bygger sjusteinsovn og lager både pizza, taco og andre retter, og maten smaker ekstra godt når den er selvlaget under åpen himmel!

Mat på fat

Vi forsøker å lage mat som er både spennende og god. På menyen kan det stå vårruller, fylte squash, friterte scampi, ovnsbakt svinefilet, kyllingsuppe og foccacia mm. Her står matgleden i fokus!

Middelhavsmat

Med en matelskende greker i lærerkollegiet føles det helt naturlig å ha det eksotiske faget Middelhavsmat på timeplanen. Her får en testa både paella og andre spennende matretter.

Piano

Dette er et fag for deg som ønsker å lære noe mer på piano. Krever ingen forkunnskaper, men du bør være motivert til å jobbe litt utenom timene for å få progresjon på pianoet.

Psykologi

Hensikten med psykologifaget er at vi skal lære å forstå oss selv i vårt samspill med andre mennesker.

Ridning

Et stykke fra skolen finnes det gode ridemuligheter på et flott ridesenter. Noen har sikkert ridd mye og elsker hester, mens andre tror de kan like det.

Skriveverksted

Det er mange dyktige skribenter blant elevene, og noen vet det kanskje ikke selv. Gjennom skriveverkstedet får du mulighet til å utvikle egen skriving.

Squash

Squash er intenst, raskt og morsomt! En kamp varer ikke så lenge og man spiller mange kamper mot medelever. En squash-økt er god trening!

Streetdance

I dette valgfaget får du opplæring i streetdance. De som vil kan også fremføre dansenummere for skolen. Masse rytme, kul musikk og masse latter...

Styrkesirkel

Gymsalen fylles med kettlebells, vekter, matter og annet utstyr før musikken settes igang. Gjennom ulike stasjoner får du trent alle muskler du kan tenke deg, og stølheten trenger seg på dagen derpå.

Svømming

Vi reiser til en svømmehall eller badehall. Svømming er god trening både med tanke på restitusjon, forebygging, utholdenhet og styrke.

Teatersport

Dette faget blir til mens vi går. Teatersport er improvisasjonsteater og dersom alle legger hemningene igjen utenfor klasserommet blir dette både morsomme og allsidige timer.

Tegning og maling

Her får du sjansen til utfolde deg kreativt. Vi starter med litt undervisning i tegning og avslutter med maling av egne bilder.

Tennis

Vi reiser til en tennishall og spiller sammen. Både single og dobbel. Morsomt uansett ferdighetsnivå!

Treningsstudio

Vi trener på Elixia, som er et velutstyrt og bra treningssenter.

Volleyball

Valgfaget legges opp ut fra ferdighetsnivået til elevene. Vi jobber med grunnslagene og jobber med å få til best mulig spill. Mesteparten av tiden brukes på spillsekvensen.

Xycling

Dette er effektiv kondisjons- og forbrenningstrening på sykkel i egen sal på treningsstudio. Du bestemmer selv hvor mye motstand sykkelen skal ha. Morsom trening til fengende musikk.

Zumba

Et valgfag du får masse energi av! Vi får opp pulsen samtidig som vi har det kjempegøy! Dropp treningen – bli med på festen!

Haugetun er skolen for deg som ønsker et annerledes år. En skole uten fasit!

Hos oss kan du realisere sider av deg selv du ikke visste fantes, gi liv til drømmene dine og få venner for resten av livet.

Et bredt linjetilbud, dedikerte lærere og et nydelig nærområde bidrar til å gi deg et år for livet!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 113 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • FHS-app
 • Skolegenser
 • Skolebilde
 • Fellesturer
 • Studietur: Romania
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: Barcelona
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 113 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • 1 350,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 113 500,-
(11 350,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på studietur Romania (2 måltider per dag er inkludert)
 • Noen ekstra måltider på studietur Barcelona (2 måltider per dag er inkludert)
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
  • 2 frihelger der du ikke kan være på skolen.
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Hanne Melgård

Vil du lære mer om mennesket, fysisk og psykisk helse er HPS linja for deg! I løpet av skoleåret lærte vi masse om alt fra kosthold og trening, til sykdomslære, ulike diagnoser og hvordan hjernen fungerer.

Hanne Melgård
Karine Victoria Hansen

Året på Haugetun ville jeg ikke vært uten. Noe av det som gjør Haugetun så fantastisk bra er elevfellesskapet, men også de gode relasjonene mellom elev og lærer. Året er ubeskrivelig, og må oppleves.

Karine Victoria Hansen
Lise Støa Nebel

Jeg gjorde god research etter gode linjer og høy trivsel da jeg skulle på FHS. Valget ble Haugetun som gav meg mitt beste år med godt miljø, engasjerte lærere og mannen i mitt liv.

Fra bloggen

Christine kom ikke inn på drømmestudiet, og måtte finne en plan B. Nå er hun veldig glad det ble sånn.

Et høyt karaktersnitt gjorde at Christine ikke kom inn på drømmestudiet. Etter litt overtalelse landet hun på folkehøgskole som alternativ. Det har gjort henne tryggere ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Festival Event Management

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Helse, psykologi og velvære

Kristiansand Folkehøyskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen

Arbeidstrening

Peder Morset folkehøgskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Sosialt arbeid i Oslo

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

SE:OSLO sosialt engasjement i praksis

Rønningen folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs18 t/ukeKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Reise, livsstil, helse

Risøy Folkehøyskole
Venteliste
HelårskursKristen

Tilrettelagt Rønningen (på en av skolens linjer)

Rønningen folkehøgskole
Kontakt skolen
HelårskursKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Barne- og ungdomsarbeid

Harstad Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Bu og fritid

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Musikk og helse

Manger Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

Barn ingen hindring -bo med barn på folkehøyskole

Kristiansand Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Lege & Sykepleier

Bømlo Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs13 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Stipendiatlinje

Lundheim folkehøgskole
Fullt
Stipendiatlinje35 t/ukeKristen

Sosialt arbeid

Jæren folkehøgskule
Fullt
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Botrening & Aktiv fritid

Stavern folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs30 t/ukeKristen

Friluftsliv / Vegleiing, 2.-års tilbod

Nordfjord folkehøgskule
Fullt
StipendiatlinjeKristen

Psykologi og egenutvikling

Jæren folkehøgskule
Fullt
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Reise Bo og Fritid

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Praktisk solidaritet - Afrika

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Blålys 113

Stavern folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Stipendiat

Harstad Folkehøgskole
Kontakt skolen
Stipendiatlinje30 t/ukeFrilynt