Til hovedinnhold

Helse, psykologi og sosialfag

Søk på linja

Ønsker du å jobbe innenfor helse- og sosialsektoren eller er du interessert i mennesker? Ekskursjoner, samtaler, trening og matlaging er noen stikkord fra linja. Vi reiser til Romania og Roma.

Linja har tre hoveddeler. I helsedelen har vi stort sett en ukentlig trening på treningssenter, og snakker om hvordan kroppen fungerer og har teori om sykdomslære.

I psykologitimene tar vi opp temaer som personlighet, psykisk sykdom, utvikling, sorg og kriser.

I sosialfagsdelen berører vi temaer som barnevern, familie, mennesker i vanskelige situasjoner og så videre. Vi har et spennende ekskursjonsprogram som bl.a. besøk på Barnas Stasjon, besøk av en fra barnevernstjenesten, dagsenter for funksjonshemmede, sykehjem og rusinstitusjon, senter for prostituerte i Oslo, fengselsbesøk og vi er tilstede ved en rettssak. En gang i løpet av året drar vi til 22-juli senteret i Oslo, der vi også tilbringer hele dagen i nydelige Oslo by.

I løpet av skoleåret går det også med en del kopper kakao, te, kaffe og pakker med kjeks.

Les mer på våre nettsider.

Linjen passer for deg som ønsker å lære om mennesker og bety noe for andre.

Dette vil du lære

 • Helsedelen; vi lærer om hvordan kroppen fungerer, vi trener og har teori om sykdomslære. 
 • Psykologi har temaer som personlighet, psykisk sykdom, utvikling, sorg og kriser.
 • I sosialfag får du kunnskap om barnevern, ungdom og vold, selvbilde, mobbing, foreldre og rus, familie, ulike funksjonshemninger, støttekontaktkurs, kriminalomsorg og sosialhjelp.
 • Vi drar også på ulike spennende ekskursjoner.

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du bidrar positivt i klassemiljøet, og i det store sosiale fellesskapet på skolen.

Barcelona

Obligatorisk: Nei

Pris: 12 000

Når våren kommer står vakre Barcelona for tur. Her opplever vi det Barcelona har å by på av kultur, severdigheter, strandliv og shopping. Barcelona er en fantastisk by med trange gater med koselige cafeer og restauranter, yrende liv i hovedgata La Rambla med salgsboder og gateshow, og stranda like ved. Om kvelden når en er ute og rusler kan en plutselig høre lyden av vakker sang og musikk og lyden tar oss til noen begavede talenter som synger utenfor katedralen.

Vanligvis tar vi sykkelen fatt og opplever Barcelona på to hjul, der vi virkelig får sett og opplevd mye av byen. En av de andre dagene besøker vi de kjente stedene Sagrada Familia og Park Guell, og vi spiser en av middagene ute på kjente Hard Rock cafè.

Det som for mange elever er det mest spesielle er når vi går med en tidligere bostedsløs på guidet tur der vi får se byens bakside. Dette er et sterkt møte med mennesker som har hatt store utfordringer, men som har kommet seg på bena.

Dette er en nyttig tur fylt med morsomme, gode og sterke opplevelser!

Norgestur høst

Obligatorisk: Nei

Pris: 5 000

På høsten starter vi med en innholdsrik og aktiv Norgestur der vi kan skilte med høye fjell, Rafting, gokart, grottevandring, zipline med mer.

Av alle turene vi har hatt er dette noe som elevene i slutten av året har beskrevet som et av de største høydepunktene.

Romania

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

Først reiser vi til byen Medgidia som er en liten by med mye fattigdom. Der deltar vi på et fantastisk hjelpearbeid blant de aller fattigste barna. Her er vi på et dagsenter der barna får rene klær, mat, undervisning, lek og aktiviteter. For noen er dette det eneste ordentlige måltidet de får den dagen. Vi får også være med på hjemmebesøk. Barna med sine familier i fattige og nedslitte bydeler. Disse besøkene er for mange elever det som berører mest.

Vi tar så turen til Constanta som er en stor by ved Svartehavet med flott badestrand, kjøpesentre og kultur. Vi får besøke et barnehjem der vi spiser og leker med ungene. Når vi skal dra, takker barna for at vi kom på besøk til dem og vi er takknemlige for at vi fikk lov til å komme.

 

Anne Margrethe Lilleheier

Lærer og inspektør

Anne Margrethe er utdannet barnevernspedagog og har tatt ett år med spesialpedagogikk. Tidligere har hun jobbet med ungdommer på en privat barnevernsinstitusjon og på et hjem for mindreårige flyktninger. I tillegg til undervisningen på linja, har Anne gjerne streetdance, høytlesning og interiør makeover som valgfag.

Epost: anne@haugetun.no

Skoleuka består av:

 • Linjefag ca. 15 timer
 • Valgfag 6 timer
 • Fellesfag 4-5 timer
 • Lørdagsseminar 4 timer
Last ned timeplan som pdf ↓

Noen viktige hendelser skoleåret 2024-2025

 • Skolestart er 18. august
 • Høstferie er i uke 40.
 • Utplassering er i uke 46.
 • Juleferien er fra 18 .desember til 12. januar.
 • Vinterferie er i uke 8.
 • Påskeferien er 11. april-22. april.
 • Skoleavslutning er 11. mai.
Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen har valgfag 6 timer pr. uke, fordelt på tre to-timersfag. Du velger nye valgfag 4 ganger pr år. Dette betyr at du har mulighet for å velge 12 ulike valgfag gjennom året om du ønsker det.

Bak og spis

Her baker vi det vi har mest lyst på, - og som vi tror vi skal få til. Etterpå koser vi oss med baksten, og sørger ofte for itt å dele ut til de andre som lar seg fristen av duften fra kjøkkenet.

Ballspill

For deg som liker ballspill. Vi spiller fotball, volleyball, basket og innebandy.

Bordtennis

Bordtennisbordene på skolen er mye i bruk, og noen får ikke nok bordtennis på fritiden. I valgfaget trener vi på slag, og spiller singel- og double turnering.

Bowling

Vi spiller på Sarpsborg bowlingsenter. Du trenger ingen forkunnskaper for å velge bowling. Noe opplæring vil bli gitt dersom du er nybegynner. Foruten kos og moro trigger vi konkurranseinstinktet.

Brettspill

Brettspill kan være så mangt, fra Ludo og Den forsvunne diamant til Settlers og Risk. Stemningen er stor og man får utfordre både konkurranseinstinkt, intellekt og strategiske evner.

Bry seg om

I Norge er ensomhet et stort problem. Hvorfor ikke gjøre noe med det? Når vi ruller inn på eldresenteret på Rolvsøy er gleden stor blant beboerne, men det er faktisk like givende for oss.

Crossfit

Enten hater man det eller så elsker man det. Crossfit er en knallhard treningsform som krever mye selvdisiplin.

Curling

Det er ikke mange steder i Norge man kan spille curling, men i Halden har de en ishall hvor vi får prøvd oss på glattisen. Curling er en morsom og spennende idrett og ny for de fleste.

Filmkroken

Fredag ettermiddag har vi filmkroken. Vi pleier å se varierte filmer mht til innhold; fra drama til action og humor, - og noen potetgullposer følger nok med inn i filmsalen

Forming

I dette faget behøver du ikke å være en kreativ person. Du får stort sett lage det du har lyst til, men får hjelp til å komme i gang dersom du ikke har noen ideer selv. Formingss

Friluftsliv

Dette er faget for den som liker seg i naturen. Selv om Østfold ikke kan by på spektakulære opplevelser er det mange flotte turmuligheter i nærmiljøet. Vi kan dra på kanotur, grottetur, båltur mm

Golf

Vi har en avtale med en golfbane om at vi kan gå våre egne runder der etter et lite innføringskurs, og du trenger ikke grønt kort. Dette valgfaget er morsomt både for den erfarne og for nybegynneren!

Hockey / skøyter

Dette er en idrett de færreste har prøvd, men det er utrolig morsomt. Skolen har utstyr i de fleste størrelser så dersom en ønsker å få spilt litt hockey er det bare å bli med!

Hybelmat

Om ikke lenge er det slutt på ferdig tilberedt mat. Når hybeltilværelsen inntar en kan det være greit å være litt forberedt.

Høytlesning

Vi setter oss, ofte med en kopp kakao med krem, og hører lærer Anne leser høyt fra en aktuell bok.

Innebandy

Dette er et valgfag hvor vi holder til i skolens gymsal. Innebandy er en idrett hvor gutter og jenter fint kan spille sammen og selv om temperaturen er høy og vinnerviljen stor er dette morsomme timer

Interiør makeover

Det handles billig og brukt; småbord, lamper, stoler, speil.....og alle pusser og maler til tingene har fått nytt liv igjen!

Kampsport

På Haugetun har vi matter, hansker og puter. Dette gjør det mulig å introdusere deg til mange ulike former for kampsport. Dette er en idrett hvor de fleste opplever mestring og økt selvtillit.

Klatring

Vi reiser til en klatrehall i nærheten av skolen. Der får vi instruksjon og får utfolde oss i veggen. Hvis været tillater det, prøver vi å få til uteklatring også!

Lesekroken

Du kan bruke tiden til å kose deg med en god bok, eller kanskje du trenger tid til å forberede deg til å ta opp fag.

Mat i det fri

Bål, bålkos og mat er viktig når en er på tur. Vi bygger sjusteinsovn og lager både pizza, taco og andre retter, og maten smaker ekstra godt når den er selvlaget under åpen himmel!

Mat på fat

Vi forsøker å lage mat som er både spennende og god. På menyen kan det stå vårruller, fylte squash, friterte scampi, ovnsbakt svinefilet, kyllingsuppe og foccacia mm. Her står matgleden i fokus!

Middelhavsmat

Med en matelskende greker i lærerkollegiet føles det helt naturlig å ha det eksotiske faget Middelhavsmat på timeplanen. Her får en testa både paella og andre spennende matretter.

Piano

Dette er et fag for deg som ønsker å lære noe mer på piano. Krever ingen forkunnskaper, men du bør være motivert til å jobbe litt utenom timene for å få progresjon på pianoet.

Psykologi

Hensikten med psykologifaget er at vi skal lære å forstå oss selv i vårt samspill med andre mennesker.

Ridning

Et stykke fra skolen finnes det gode ridemuligheter på et flott ridesenter. Noen har sikkert ridd mye og elsker hester, mens andre tror de kan like det.

Skriveverksted

Det er mange dyktige skribenter blant elevene, og noen vet det kanskje ikke selv. Gjennom skriveverkstedet får du mulighet til å utvikle egen skriving.

Squash

Squash er intenst, raskt og morsomt! En kamp varer ikke så lenge og man spiller mange kamper mot medelever. En squash-økt er god trening!

Streetdance

I dette valgfaget får du opplæring i streetdance. De som vil kan også fremføre dansenummere for skolen. Masse rytme, kul musikk og masse latter...

Styrkesirkel

Gymsalen fylles med kettlebells, vekter, matter og annet utstyr før musikken settes igang. Gjennom ulike stasjoner får du trent alle muskler du kan tenke deg, og stølheten trenger seg på dagen derpå.

Svømming

Vi reiser til en svømmehall eller badehall. Svømming er god trening både med tanke på restitusjon, forebygging, utholdenhet og styrke.

Teatersport

Dette faget blir til mens vi går. Teatersport er improvisasjonsteater og dersom alle legger hemningene igjen utenfor klasserommet blir dette både morsomme og allsidige timer.

Tegning og maling

Her får du sjansen til utfolde deg kreativt. Vi starter med litt undervisning i tegning og avslutter med maling av egne bilder.

Tennis

Vi reiser til en tennishall og spiller sammen. Både single og dobbel. Morsomt uansett ferdighetsnivå!

Treningsstudio

Vi trener på Elixia, som er et velutstyrt og bra treningssenter.

Volleyball

Valgfaget legges opp ut fra ferdighetsnivået til elevene. Vi jobber med grunnslagene og jobber med å få til best mulig spill. Mesteparten av tiden brukes på spillsekvensen.

Xycling

Dette er effektiv kondisjons- og forbrenningstrening på sykkel i egen sal på treningsstudio. Du bestemmer selv hvor mye motstand sykkelen skal ha. Morsom trening til fengende musikk.

Zumba

Et valgfag du får masse energi av! Vi får opp pulsen samtidig som vi har det kjempegøy! Dropp treningen – bli med på festen!

Fra kr 122 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • FHS-app
 • Skolegenser
 • Skolebilde
 • Fellesturer
 • Studietur: Romania
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 122 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 122 000,-
(12 200,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

-

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Lise Støa Nebel

Jeg gjorde god research etter gode linjer og høy trivsel da jeg skulle på FHS. Valget ble Haugetun som gav meg mitt beste år med godt miljø, engasjerte lærere og mannen i mitt liv.

Lise Støa Nebel
Karine Victoria Hansen

Året på Haugetun ville jeg ikke vært uten. Noe av det som gjør Haugetun så fantastisk bra er elevfellesskapet, men også de gode relasjonene mellom elev og lærer. Året er ubeskrivelig, og må oppleves.

Karine Victoria Hansen
Hanne Melgård

Vil du lære mer om mennesket, fysisk og psykisk helse er HPS linja for deg! I løpet av skoleåret lærte vi masse om alt fra kosthold og trening, til sykdomslære, ulike diagnoser og hvordan hjernen fungerer.

Fra bloggen

- Blir bedre kjent med norsk kultur på folkehøgskolen

Da Sara reiste fra Colombia til Haugetun i høst kunne hun bare noen få norske ord. Etter et halvt år er det lett å snakke ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Empower OSLO - trening, psykologi, frivillighet

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Helse, psykologi og velvære

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

REIS Global Explorer

Ålesund Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Botrening & Aktiv fritid / tur, kreativ, sosialt

Stavern folkehøyskole
Venteliste
HelårskursKristen

Work Tanzania

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

Stipendiat

Harstad Folkehøgskole
Stipendiatlinje30 t/ukeFrilynt

Frivillig innsats - Norge/Danmark

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt

ACT: Active Change Travel

Hurdal Verk folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Bu og fritid

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen

Stipendiat

Peder Morset folkehøgskole
Stipendiatlinje15 t/ukeFrilynt

Sykepleie & Helse - Gambia & Senegal

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs A8 t/ukeFrilynt

REIS Bo og Fritid

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen