Til hovedinnhold

Helse, psykologi og velvære

Søk på linja
Ledig plass

Massasje, trening, fokus på kropp og sjel, omsorg, ernæring, yoga, psykologi og førstehjelp. Linja for deg som tenker på å jobbe i helsevesenet i fremtiden.

Synes du det er spennende å lære mer om hvordan kroppen er bygd opp og fungerer, har du lyst å lære mer om hvordan man kan gi god omsorg til andre mennesker, er du interessert i psykologi og har du lyst til å lære deg massasje og Yoga? Da kan det være lurt å velge denne linjen for å få testet dette ut litt nærmere.

Du får også mulighet til å ha 14 dagers praksis, for tiden på Beitostølen helsesportsenter i vakre Valdres. Her jobber du med både barn, ungdom og voksne.

Du besøker og lærer om ulike institusjoner, eks Kreftforeningen, Blå Kors, Frivillighetssentraler, barnehager og pleiehjem m.m.

Vi er omgitt av den flotteste skjærgården, og området inviterer til  kajakkpadling, seiling og båtturer. Vi boltrer oss i skolens gymsal og treningsrom og bruker også i perioder treningsstudio like ved skolen.

Du vil møte lærere som har lang erfaring innen helsefag, og som har et stort hjerte for sine elever.

Utenlandsturer: Vi planlegger linjeturen til Thailand og Kambodsja hvor vi besøker ulike institusjoner, men også får tid til å oppleve livet i byer og på vakre strender. Dette er selvsagt med forbehold at det er helt trygt å reise, og vi ser evt på reisemål sammen i henhold til reiseregler og Koronapandemien. Har du et "omsorgsgen"? Har du lyst til å bety en forskjell for et annet menneske? Sysler du med tanken om å arbeide innen helse og omsorg? Da er nok dette den rette linjen for deg.

Dette vil du lære

 • Helsedelen: vi lærer om hvordan kroppen fungerer, vi trener og har fokus på fysisk og psykisk helse
 • Psykologidelen: har temaer som personlighet, psykisk sykdom, sorg og kriser
 • Velværedelen: klassisk massasje, aromaterapi, streching, lage naturkosmetikk/såper mm. Besøk på spa
 • Vi har spennende eksklursjoner til bl.a. fengselet, Kirkens SOS, barnevernet, Blå Kors, Senter mot seksuelle overgrep, Amathea

Våre forventninger til deg

 • Positiv og omsorgsfull 
 • Glad i å være ute
 • At du er nysgjerrig på å oppdage nye sider ved deg selv

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca 14 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

Vi deler turen i 3:

* Bangkok; besøke NMS prosjekt (daghjem for barn i slummen i Bangkok, og Lovsanghjemmet ), og selvsagt tid for shopping

* 3 dager i Siem Reap, og foruten besøk på spennende atraksjoner i området skal vi besøke en institusjon som jobber med jenter som er reddet fra sex-industrien. Vi ser også hvordan de driver førskole for barn i slummen i Siem Reap, samt at vi får en guidet tur i slummen. 

* En uke Ban Phe, i Rayong distriktet; vi koser oss på stranda, tar båttur til Ko Samet, et par dyktige damer kommer og holder matlagingskurs og massasjekurs for oss, en dag besøker vi Sjømannskirken og høre om deres arbeid i Pattaya, besøk på et barnehjem de støtter der (Baan Jing Jai)

Elevene betaler selv for nødvendige vaksiner, og visum til Kambodsja. Du har selv ansvar for å ta nødvendige vaksiner i god tid før linjeturen. Dette kan gjøres på vaksinekontor eller hos fastlege. Ved å oppgi Siem Reap/Kambodsja og Thailand som reisemål vil du få beskjed om hvilke vaksiner du må ha.

Grunnet Koronapandemien kan tidspunker og annet vedrørende turer for neste skoleår bli endret ( vi følger reiseråd, og anbefalinger fra myndighetene),  og dersom linjetur blir på våren 2022 trenger en ikke ordne vaksiner før skolestart, da har vi god tid til å få det til 1. halvår. 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Hele skolen drar på 4-dagers fellestur til Danmark, gjennomføres vanligvis før påske, men grunnet Koronapandemien kan tidspunker og annet vedrørende turer for neste skoleår bli endret ( vi følger reiseråd, og anbefalinger  fra myndighetene)

Gudrun Thomassen

Internatleder og lærer for Helse, psykologi og velvære

Gudrun er ei sprudlende dame som bor med mann og 4 barn på på ei øy rett utenfor skolen, og begynner hver dag med en frisk båttur.  Hun er lærer på linjen Helse, psykologi og velvære, funger som Internatleder, og er ikke streng i det hele tatt:-) Gudrun er utdannet sykepleier og lærer, har hatt forskjellige type jobber innen helsevesentet, og har jobbet på videregående /sykepleierhøyskolen

Epost: gudrun@kristiansand.fhs.no
Telefon: 91 54 43 60

Mikael Randen

Linjelærer Helse, psykologi og velvære

Mikael er en ung og fin mann med sosionomutdannelse , og et nydelig humør som både elever og ansatte trives godt med å ha iblandt oss. Sammen med Gudrun og Åse Merethe sørger han for at elevene på Helse, psykogi og velvære får et lærerikt år fylt av minner på linjen Helse, psykologi og velvære

Epost: mikael@kristiansand.fhs.no
Telefon: 90 26 85 79

Åse Merethe Finnestad

Lærer Helse, psykologi og velvære

Blid dame med flott vennesladialekt, som både er ekspert på massasje, selvlagde, gode og sunne kremer og en driftig fotballtrener

Epost: aase@kristiansand.fhs.no
Telefon: 99 79 97 59

 • Skolestart er søndag 22. august 2021 

  Høstferie er i uke 40, fra og med lørdag 2.oktober til og med mandag 11. oktober. 

  Jule- og nyttårsferie er fra ca kl. 1300 fredag 17. desember til og med onsdag 5. januar

  Vinterferie fra og med lørdag 19. februar til og med søndag 27. februar 

  Påskeferie er fra og med lørdag 9.april til og med tirsdag 19. april  

  Avslutning med foreldre lørdag 7. mai og hjemreise for elevene med utdeling av vitnemål lørdag 14. mai 2022

NB!! Med forbehold om endringer 

 

Ca. 2 dager pr. uke går med til valgfag. Hvilke valgfag vi tilbyr, avhenger av interesse og påmelding. Les gjerne mer på nettsiden vår, https://www.kristiansand.fhs.no/info/valgfag-og-turer, om hvilke valgfag vi tilbyr.

Alpint/alpinttur

Pris: 1 800,-

På dette valgfaget reiser vi på overnattingstur til et sted hvor det er bra med snø og gode forhold for å stå på ski i en slalombakke. Prisen på turen avhenger av sted og lengde på turen.

Baking

På baking valgfag lærer du å bake god gjærbakst, samt kaker og andre søte saker.

Bil-lappen

Ta kjøretimer og opplæring som et valgfag. I samarbeid med lokal kjøreskole, og kostnader betales av elevene i henhold til deres prisliste.

Bildekunst

Pris: 200,-

Bildekunst valgfag lærer deg grunnleggende maleteknikker og metoder som du så får prøve selv.

Bærekraft

Hvordan skal vi best ivareta ta dagens behov uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å få dekke sine behov , lære om bærekraftig utvikling, hvordan kan vi selv bidra i det daglige

Båtførerprøven

Båtførerprøven gir deg mulighet til å kjøre båter som går raskere enn 10 knop og har mer enn 9,9 hk. Du lærer teori og forbereder deg til en frivillig eksamen. Eksamensavgift må dekkes selv.

Curling

Pris: 200,-

Kristiansand har en flott ishall med curlingbaner som vi kan bruke, med eller uten rutete bukser.

Dykking

Pris: 2 900,-

På valgfag dykking får du mulighet til å fullføre kurs og få sertifikat i Open Water Diving.

Emosjonell intelligens

På dette faget får du lære mer om hvordan man kan forstå både seg selv og andre mennesker bedre.

Etiske dilemmaer

På dette faget tar vi opp og diskuterer dagsaktuelle etiske temaer hvor mange kanskje har ulike meninger.

Fellefangst

Vi er med i et prosjekt sammen med Kristiansand Kommune for å holde nede bestanden av mink på øyene i skjærgården

Fiske

På dette valgfaget får du i tillegg til fine båtturer også prøve å fiske med havteine, torskeruse, garn og stang

Fotball

Fotball valgfag for deg som liker å spille fotball hele året, for gøy eller for å trene.

Friluftsliv

Friluftsliv er et heldagsvalgfag hvor man drar på dags- og overnattingsturer med sjø, skog og fjell som utgangsgpunkt. En dag er satt av til Via Ferratatur. For denne turen er det en kostnad på kr 700

Frisbeegolf

Vi tar med oss frisbeene til Kristiansand Golfbane som ligger like ved skolen

Hund

Hund valgfag er for deg som ønsker å være med hunder og samtidig lære mer om hvordan man oppdrar og behandler en hund, samt lære enkel hundedressur.

Hverdagspsykologi

I hverdagspsykologi får du lære mer om kommunikasjon og samspill og hvordan man kan få til å leve godt sammen med andre.

Hyttekos

Pris: 300,-

Hyttekos er et valgfagukeopplegg og handler om å dra på hyttetur og gjøre alt det man forbinder med en koselig hyttetur.

Håndarbeid

Håndarbeid kan være fiksing av klær eller fiksing av seilbrett og båter. Vi tilpasser faget ut fra elevene som ønsker det.

Interiør og redesign

På dette faget gjør vi gamle møbler og andre ting nye og selger det vi lager for å samle inn penger bistandsprosjektet vårt, "Sjef i eget liv".

Ishockey

Pris: 250,-

Lær det grunnleggende innenfor sporten ishockey, samtidig som du får spille i ishallen i Kristiansand.

Jakt

Valgfag jakt består av jakt med hund på blant annet mink, hare og rådyr. Skolen setter også opp Jegerprøve som valgfag om det er stor nok interesse.

Jesus på film

Dette faget handler om å se gode filmer hvor man kan kjenne igjen tema eller et budskap som kommuniserer noe av det samme som Jesus gjorde da han levde.

Kajakk

Vi ligger midt i den flotte Sørlandsskjærgården og bruker den til å lære grunnleggende padleferdigheter med kajakk. Ønsker du det, er det også mulig å ta våtkort.

Klatring

Vi tilbyr kurs i klatring både innendørs og utendørs. Ønsker du å ta brattkort, er det mulig her.

Kreativ design

På dette faget får du være kreativ og lage ting du kan kanskje bruke selv etterpå.

Kreativt arbeid med barn og unge

Her lærer du å lage ting, leker masse og får prøve deg på kreative opplegg som passer for barn og unge.

Massasje og stretching

Pris: 350,-

Vi har valgfag massasje for deg som ønsker å lære ulike typer massasje

Matlaging

Populærer valgfag med teama som f eks: Budsjettmat, gourmetmat på hybel, baking o.lig. Lær å lage billig og god mat, nyttig lærdom når en skal flytte for seg selv.

Musikk

Fra 2018 av kan vi tilby topp utstyrte musikklokaler på skolen. Vi har musikklærer med mange års erfaring som artist og fulltids musiker samt samarbeid med store internasjonale aktører.

Sal-aktiviteter, styrketrening

Vi har lærere med mye erfaring med styrketrening og crosstrening. Flere dager i uka kan du velge ulike varianter av dette valgfaget

Sandvolleyball

Vi har tilgang på både innendørs og utendørs sandvolleyballbaner og tilbyr sandvolleyball med høy kvalitet som valgfag, hele året.

Seiling / surfing

Vi har både veldig små og veldig store seilebåter som vi bruker til valgfag, både for dagsseilaser og til lengre turer. Surfetur til eks Danmark eller Jæren i valgfagsukene

Ski

På dette faget får du dra på skitur og gjerne lære deg god teknikk, til bruk på ski både bortover og nedover.

Strikking

Hvis du ønsker å lære mer om å strikke eller få hjelp til å komme igang

Styrketrening

Sykkeltur

Tur på sykkel i valgfaguke, i Norge eller til Danmark, med overnattinger. Høsten 2020 syklet vi en flott tur på Hardangervidda

Ta opp fag

Valgfag som blir studietid for dem som ønsker å ta opp fag fra videregående, oppfølging av lærer på lekseplan om ønskelig. Man får godkjent fravær for å ta eksamen, og ha lesedager i forkant av det.

Topptur

I valgfagsuker kan man dra på tur til eks vestlandet, og få med Preikestolen, og Kjerrag. Eller vi drar på topper oppover i Setesdalen.

Urban survival

Et valgfagukeopplegg hvor du blir utfordret på å komme deg fram uten penger, løse ulike oppgaver og spre mest mulig glede underveis.

Volleyball

Vi tilbyr volleyball som valgfag med flinke lærere. Skolen deltar også på flere turneringer i løpet av skoleåret, som f. eks. NM for folkehøyskoler og videregående skoler.

Wilderness survival

Et valgfagukeopplegg hvor du bor i telt og lærer deg hvordan du overlever på en god måte flere dager ute i naturen.

Velkommen til skjærgårdsskolen i Sørlandets hovedstad. Variert utvalg i linjer, mange valgfag å velge i og flotte engasjerte lærere. Det er enkelt å komme hit, vi ligger kun 12 km fra sentrum og 12 km fra Kjevik Flyplass. Vi kan tilby flotte boforhold med internat, leiligheter/hytter-alt samlet på et kompakt område.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 121 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Danmark
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Thailand og Kambodsja
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 121 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 121 500,-
(12 150,- per måned)
Innen 1. juli betales kr 4500,- , resten fordeles så på 10 avdrag mellom 15. august (når du får 1. betaling fra Lånekassa) og frem til 15.mai. De følger altså utbetalingene fra Lånekassen, både på hva som skal betales hver måned, og at forfall er når Lånekassen betaler ut. Faktura i august og januar har et høyere beløp.
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Danmark
 • Reiseforsikring på studietur Thailand og Kambodsja
 • Vaksiner på studietur Thailand og Kambodsja
 • Visum på studietur Thailand og Kambodsja
 • Noen ekstra måltider på studietur Thailand og Kambodsja (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I langfrihelger kan man få være på skolen, men kjøkkenet er stengt, så da ordner man seg med mat selv.
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Her får man fantastiske venner fra hele landet. Det er alltid noe å finne på i det inkluderende miljøet på Kristiansand Folkehøyskole.

Yrsa Amlien

Mitt beste minne fra året på Kristiansand folkehøyskole er pannekakene til frokost sammen med Ellen på strandhuset i Thailand

Fra bloggen

Romkamerater

Vi har snakka med årets elever om hvordan det har vært å bo sammen.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Festival Event Management

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Helse - psykologi og sosialfag

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Sosialt arbeid

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Stipendiatlinje

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Stipendiatlinje35 t/ukeKristen

Reise Bo og Fritid

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Bu og fritid

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Lege & Sykepleier

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Friluftsliv / Vegleiing, 2.-års tilbod

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
StipendiatlinjeKristen

Praktisk solidaritet

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Arbeidstrening

Peder Morset folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Tilrettelagt Rønningen (på en av skolens linjer)

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

SE:OSLO sosialt engasjement i praksis

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Barn ingen hindring -bo med barn på folkehøyskole

Kristiansand Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Blålys 113

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Botrening & Aktiv fritid

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs30 t/ukeKristen

Barne- og ungdomsarbeid

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Reise, livsstil, helse

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Psykologi og egenutvikling

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Stipendiat

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Stipendiatlinje30 t/ukeFrilynt

Musikk og helse

Manger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

Sosialt arbeid i Oslo

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen