Til hovedinnhold

Toneheim Folkehøgskole

Har du lyst på et utviklende år fylt med musikk? Da er dette folkehøgskolen for deg! På Toneheim får du undervisning og personlig veiledning av høy kvalitet! Et år hos oss vil kunne gi deg større sosiale, faglige og menneskelige ferdigheter.

Søk på skolenLinjer

Toneheim Folkehøgskole er en god investering i fremtiden, uansett hvor du vil med musikken. På Toneheim vil du få et år hvor du vil bo og få undervisning sammen med 170 andre musikkinteresserte elever. Med musikken som felles interesse skaper dette gode muligheter for samspill. Her kan du få undervisning i både klassisk musikk, jazz og folkemusikk. Bortimot 40 godt utdannede lærere er klare til å ta imot elever på de aller fleste instrumenter. Alle får enetimer på sitt instrument, og om du er i tvil - sang er også et instrument! Her øves og spilles det fra morgen til kveld, både alene på øverom og i ensembler. Vi har et variert fagtilbud, og du vil oppleve utallige konserter fra gjester som vil komme for å spille for deg.

Her får du mange muligheter til å øve deg på å stå foran publikum, både internt på skolen og ute på turné. Er du nervøs for å stå på en scene? Våre erfarne lærere vil coache deg fram til større trygghet.

Toneheim Folkehøgskole vil du få mulighet til å oppleve følgende:

Dette står vi for

Toneheim er for alle, uansett musikalsk ambisjonsnivå og utgangspunkt. Det viktigste er at du er interessert i å utvikle deg. Kanskje vurdere du høyere utdanning, eller kanskje du bare vil ha musikk eller sang som hobby?

Toneheim Folkehøgskole fremmer vi den enkelte elevs vekst og modning gjennom fokus på menneske, musikk, gode relasjoner og solid arbeid. Ut fra dette har vi følgende parole: "Med mennesket og musikken i sentrum". Skolen bygger på utvikling av musikalske evner og ferdigheter som en grunnleggende allmennkulturell verdi, både for det enkelte menneske og for samfunnet. Læringen foregår gjennom levende vekselvirkning mellom elev og lærer. Tre kjernebegreper som karakteriserer vårt arbeid er:

 

På Toneheim vil du bli tatt opp med et hovedinstrument som utgangspunkt. I tillegg til utøvende instrumenter og sang kan man også søke med komponering, dirigering og laptop (live elektronikk) som hovedinstrument. En stor del av fagene og aktivitetene er bygget opp rundt ditt hovedinstrumentet. Undervisningen har som mål at du skal kunne få bedre musikkforståelse, få bedre innsikt i musikkens forskjellige elementer, bli kjent med repertoar fra ulike tider og epoker, samt å utvikle tekniske ferdigheter på instrumentet.

Det unike med Toneheim er at du har en stor valgfrihet til å sette sammen din egen timeplan. Her får du mulighet til å velge mellom ca 25.stk valgfrie fag noe vi mener er viktig for at du skal kunne utvikle deg best mulig. De obligatoriske fellesfagene som fyller opp resten av timeplanen er som følger:

 • Hovedinstrument
 • Gehørtrening og teori
 • Samspill og kor
 • Huskonserter og Interpretasjon
 • Internatstell
 • Morgensamling
 • Seminarer og mesterklasser

En lang rekke valgfrie fag (ca 25 stk) gjør at du kan komponere din egen timeplan. Du vil få muligheten til å velge opptil ca 10 stk iløpet av et år på Toneheim. Se vår hjemmeside for mer informasjon eller let deg igjenom på listen under:

Autogen trening

Faget tar sikte på å gi en innføring i konsentrert avspenning, og bevisstgjøre hvordan en kan få kropp og psyke til å fungerer hensiktsmessig når en skal prestere gode resultater under press. Innhol

Barnekorledelse

Valgfaget barnekorledelse handler om hvordan lede barnekor, repertoar og stemmebruk for barn. Vi har et godt samarbeid med Ridabu skole. Mellom høstferie og vinterferie får 4. klasse sine musikktimer

Brassband

Vi setter sammen et brassband med klassisk brassbandbesetning, med enkelte tillempinger de gangene det er nødvendig i forhold til sammensetning av elevgruppa.

Didaktikk

Didaktikk er læren om å undervise. Veldig mange av våre elever kommer i situasjoner hvor de underviser, enten på sitt instrument eller som dirigent for et korps eller kor. Meget nyttig kunnskap.

Direksjon

Direksjon i teori og praksis, både for kor og instrumentalgrupper.

Elevstyrte ensembler

Elevene setter selv sammen ulike ensembler og får veiledning av skolens lærere. Godkjennes som valgfag når de har spilt på konsert og har hatt minst to veiledninger.

Firstemmig sats

Arranger musikk for fire stemmer. Krever grunnleggende notekunnskaper og noe erfaring fra firstemmig sats.

Fokusfag

Fokusfag er valgfag av kortere varighet med flere valg i løpet av året. Det vil bl.a. inneholde: Høgskoleprep, salsakurs, trim og kortere turer, litt om kunst og arkitektur og musikkfaglig fordypning.

Janitsjarkorps

Toneheim Janitsjar spiller musikk med janitsjarbesetning. Faget er det obligatorisk for alle blåsere og slagverkere. Etter hvert som elevkullet er etablert, fordeles elevene mellom janitsjar og brass.

Jazzimprovisasjon for nybegynnere

Grunnleggende jazzimprovisasjon. Primært for de som ikke er tatt inn på jazz. Her kan alle få prøvd seg på enkle jazzimprovisasjoner.

Jazzteori

Obligatorisk for alle jazzelever, mulig å velge som valgfag for andre. Krever grunnleggende notekunnskaper.

Komponering og arrangering

Gjennom å ta dette kurset får du innsikt i og trening i å skrive og arrangere musikk for ulike besetninger. Utgangspunktet er instrumentene som fins i gruppa. Det vil bli jobbet i ulike stilarter.

Konsertproduksjon

Lær å arrangere/administrere konserter. Praktisk arbeid i forbindelse med skolens ulike konserter, både internt og ute på turné eller andre offentlige konserter.

Lytteforeningen

Musikklytting med påfølgende samtale. Ulike lærere har faget.

Media

Produksjon av bilder og video bl. a. til skolens websider, produksjon av årbok ved hjelp av InDesign.

Musikk og helse

Musikk med vekt på aktivisering og integrering av mennesker med psykisk utviklingshemming eller sammensatte lærevansker. Faget inneholder både teori og praksis.

Musikkhistorie

Lytting til musikk fra ulike tidsepoker. Det legges hovedvekt på europeisk kunstmusikk.

Orientering mot verden

Vi tar opp og diskuterer spørsmål som ikke handler om musikk og Toneheim.

Prosjekter

Sangerne gjennomfører ulike prosjekter som: Musikal, opera eller romanser. På våren har vi en uke hvor vi lager forestillinger for barnehagene i Hamar.

Sinfonietta

Sinfonietta er et lite symfoniorkester. Alle skoles strykere deltar, mens blåsere kan velge faget. Øver to timer i uka.

Storband

Ett av skolens faste ensembler hvor ca. 20 av skolens elever deltar. Besetningen settes opp etter prøvespill.

Stressless

Valgfag som kjøres i 3 perioder á 8 uker, som har fokus på selvfølelse og selvtillit. Elever må søke for å være med.

Strykeensemble

Alle som spiller strykeinstrument deltar. Valgfag for elever med stryk som biinstrument. Hedmarken Symfoniorkester øver på skolen og tilbyr skolens elever å være med i flere produksjoner.

Studio

Arbeid med å gjøre opptak og redigere lyd. Skolen har et Macbasert studio som bruker Logic som verktøy.

Budapest

Pris: Inkludert i linjepris

I april reiser vi en uke til en kulturby i Europa, der vi både skal overvære flotte konserter og holde egne konserter. De siste årene har vi reist til Budapest

Memurubu

Pris: Inkludert i linjepris

I begynnelsen av skoleåret har vi en "bli-kjent" - tur til fagre Jotunheimen. Turen er lagt opp slik at de som ønsker det kan gå over Besseggen. Det blir også lagt opp til mindre krevende turalternativer i det storslåtte turterrenget (denne turen er inkludert i prisen).

På Toneheim er samspill det viktigste, både musikalsk og sosialt. Hos oss vil du bo på skolen og livet i Toneheim "grenda" byr på mange opplevelser. Her har vi 20 hus rundt et tun. Alle hus er oppført i perioden 2012-20. De inneholder 5 rom, til sammen 10 sengeplasser. Det er to bad/toalett og felles oppholdsrom med kjøleskap og komfyr, og med håndvask og skap på alle rom. Første etasje i husene er spesielt tilpasset rullestolbrukere. Alle husene er bygd som passivhus. Det er mulighet for å få enkeltrom, men dette medfører noe større kostnader.

Fasiliteter

Alle undervisningsrommene på Toneheim er laget for musikkundervisning. Her finner du blant annet 19 klasserom som er utstyrt med piano/flygel, stereoanlegg og tavle - og er tilrettelagt for bruk av audiovisuelt utstyr. På skolen har du en unik mulighet til å utvikle deg og du vil ha tilgang til følgene fasiliteter:

 • En aula med 170 sitteplasser - benyttes til både undervisningsrom og konsertsal.
 • 20 øvingsrom - som er utstyrt med speil og piano
 • Slagverkrom
 • Studio
 • Bandrom
 • Tilgang til mange ulike instrumenter
 • Biblotek
 • Notearkiv
 • Treningsrom
 • 7 mac-maskiner
 • Mulighet til å låne digitalt speilreflekskamera, digitalt videokamera, projektor og annet audio-visuelt utstyr
 • Fellesstue

Toneheim Folkehøgskole ligger på Ridabu ca 3,5 km fra Hamar sentrum. Ta av fra E6 ved innkjøring Hamar, men retning Elverum - 500 m fra E6 vises Vang Kirke - og da er du like ved skolen. Bybuss 21 fra jernbanestasjonen retning Sanderud stopper rett ved skolen. Hamar er et jernbaneknutepunkt med hyppige avganger sørover mot Oslo og nordover mot Trondheim, og det går jevnlig med bybusser til Hamar sentrum. Oslo Lufthavn Gardermoen ligger en times togtur unna.

Finn reiserute fra der du bor

Det tar kun 10 min å sykle ned til Hamar by. Der finner du et mangfold av festivaler, ulike matserverings- og kulturtilbud, samt badeplasser, sykkelveier og fine utkikksposter over vakre Mjøsa. Kjører du den andre veien fra Ridabu, er det ikke lang vei til fine lysløyper, skytter- og golfbane, samt fine friluftsområder innen rekkevidde. Som elev ved Toneheim Folkehøgskolen vil du også få mulighet til å anskaffe deg "kulturkortet". Dette vil gi deg rabatt på forskjellige kulturtilbud i hele fylket! Med kortet får du blant annet rabatt på kino, festivaler, teater, museum, fotball- og ishockeykamper, og mye mer. 

En skoleuke på Toneheim Folkehøgskole vil variere iløpet av skoleåret avhengig av prosjekter, skoleturer, konserter og produksjoner, samt opptak til høyere utdanningsinstitusjoner. I gjennomsnitt har elevene 24 skoletimer iløpet av en skoleuke. Timeplanen er komponert ut fra hovedinstrument og eget ønske blant valgfrie fag.

Skoleåret består av; 190 skoledager, undervisning seks dager i uken og ferier i likhet med andre skoleslag. Nedenunder finner du oversikt over viktige hendelser:

 • 22.08.20 Skolestart
 • 31.08.-02.09 Fjelltur (med forbehold rundt pandemien)
 • Uke 41 høstferie
 • 13.-14.11 Familiedager med åpen skole og flere konserter.
 • 18. desember Julekonsert i Vang kirke
 • 19.12 t.o.m 05.01 Juleferie
 • 06.01.21 Skolestart etter juleferie
 • Uke 9 Vinterferie
 • 27.03. t.o.m. 06.04 Påskeferie
 • 15.-22.04 Skoletur
 • 15.05.21 Avslutning 

 

Last ned årsplan som pdf ↓

På kveldene er aktivitetene mer elevstyrte og mange velger å bruke dette til øving. Men du får tilbud om spillkvelder, elevkvelder, trening, filmkos, bursdagsfeiringer og hyttekamper. Vanligvis har du lørdagsfri hver fjerde helg.

Vi ser på hva du skriver om deg selv i søknaden, på attester fra lærere og på papirer fra videregående skole. Vi legger vekt på at søkerne ikke har for mye fravær på videregående skole. Det er fint å ha gode forkunnskaper på hovedinstrumentet og erfaring fra samspill. NB! Alle jazzsøkere må også legge ved en innspilling når de søker. Elevene må ha med egne instrumenter, eventuelle forsterkere og jazzsangere må ha egen mikrofon. Søkere må ha fylt 18år innen 31.12.21

Linjer på Toneheim Folkehøgskole

Utøvende klassisk messing

Toneheim Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Utøvende klassisk treblås

Toneheim Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Utøvende klassisk slagverk

Toneheim Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Utøvende klassisk strykere

Toneheim Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Utøvende klassisk tangenter og strenger

Toneheim Folkehøgskole
Kontakt skolen
HelårskursFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Utøvende sang/vokal

Toneheim Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Utøvende Jazz/rytmisk

Toneheim Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Utøvende folkemusikk

Toneheim Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Komposisjon/Låtskriving

Toneheim Folkehøgskole
Kontakt skolen
HelårskursFrilynt

Direksjon

Toneheim Folkehøgskole
Kontakt skolen
HelårskursFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Året mitt på Toneheim har gitt meg stor innsikt i hvor viktig den mentale treningen er. Sammen med knallhard øving, var det først og fremst det mentale som var avgjørende for at jeg fikk skoleplass

Elin Korbi Kolstad

Menneskene jeg har møtt i løpet av året har hjulpet meg å bli en bedre utgave av meg selv. Uansett hva du vil gjøre senere i livet, mener jeg at Toneheim kan gjøre deg i stand til å gjøre det bedre

Unn Davidsen

På Toneheim fikk jeg ro til å utvikle stemmen min gjennom regelmessig, seriøs og rutinert øving, og gjennom veiledning med en dyktig og inspirerende sanglærer

Fra bloggen

Søkte folkehøgskole rett før skolestart

Les intervju med elever som tok sjansen på en restplass!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen