Til hovedinnhold

Toneheim Folkehøgskole

Har du lyst på et utviklende år fylt med musikk? Da er dette folkehøgskolen for deg! På Toneheim får du undervisning og personlig veiledning av høy kvalitet! Et år hos oss vil kunne gi deg større sosiale, faglige og menneskelige ferdigheter.

Søk på skolenLinjer

Toneheim Folkehøgskole er en god investering i fremtiden, uansett hvor du vil med musikken. På Toneheim vil du få et år hvor du vil bo og få undervisning sammen med 170 andre musikkinteresserte elever. Med musikken som felles interesse skaper dette gode muligheter for samspill. Her kan du få undervisning i både klassisk musikk, jazz & rytmisk og folkemusikk. Bortimot 40 godt utdannede lærere er klare til å ta imot elever på de aller fleste instrumenter. Alle får enetimer på sitt instrument, og om du er i tvil - sang er også et instrument! Her øves og spilles det fra morgen til kveld, både alene på øverom og i ensembler. Vi har et variert fagtilbud, og du vil oppleve utallige konserter fra gjester som vil komme for å spille for deg.

Her får du mange muligheter til å øve deg på å stå foran publikum, både internt på skolen og ute på turné. Er du nervøs for å stå på en scene? Våre erfarne lærere vil coache deg fram til større trygghet.

Toneheim Folkehøgskole vil du få mulighet til å oppleve følgende:

Dette står vi for

Toneheim er for alle, uansett musikalsk ambisjonsnivå og utgangspunkt. Det viktigste er at du er interessert i å utvikle deg. Kanskje vurdere du høyere utdanning, eller kanskje du bare vil ha musikk eller sang som hobby?

Toneheim Folkehøgskole fremmer vi den enkelte elevs vekst og modning gjennom fokus på menneske, musikk, gode relasjoner og solid arbeid. Ut fra dette har vi følgende parole: "Med mennesket og musikken i sentrum". Skolen bygger på utvikling av musikalske evner og ferdigheter som en grunnleggende allmennkulturell verdi, både for det enkelte menneske og for samfunnet. Læringen foregår gjennom levende vekselvirkning mellom elev og lærer. Tre kjernebegreper som karakteriserer vårt arbeid er:

På Toneheim vil du bli tatt opp med et hovedinstrument som utgangspunkt. I tillegg til utøvende instrumenter og sang kan man også søke med komponering, dirigering og laptop (live elektronikk) som hovedinstrument. En stor del av fagene og aktivitetene er bygget opp rundt ditt hovedinstrumentet. Undervisningen har som mål at du skal kunne få bedre musikkforståelse, få bedre innsikt i musikkens forskjellige elementer, bli kjent med repertoar fra ulike tider og epoker, samt å utvikle tekniske ferdigheter på instrumentet.

Det unike med Toneheim er at du har en stor valgfrihet til å sette sammen din egen timeplan. Her får du mulighet til å velge mellom ca 25.stk valgfrie fag noe vi mener er viktig for at du skal kunne utvikle deg best mulig. De obligatoriske fellesfagene som fyller opp resten av timeplanen er som følger:

  • Hovedinstrument
  • Gehørtrening og teori
  • Samspill og kor
  • Huskonserter og Interpretasjon
  • Internatstell
  • Morgensamling
  • Seminarer og mesterklasser

En lang rekke valgfrie fag (ca 25 stk) gjør at du kan komponere din egen timeplan. Du vil få muligheten til å velge opptil ca 10 stk iløpet av et år på Toneheim. Se vår hjemmeside for mer informasjon eller let deg igjenom på listen under:

Barnekorledelse

Valgfaget barnekorledelse handler om hvordan lede barnekor, repertoar og stemmebruk for barn. Vi har et godt samarbeid med Ridabu skole. Mellom høstferie og vinterferie får 4. klasse sine musikktimer

Brassband

Vi setter sammen et brassband med klassisk brassbandbesetning, med enkelte tillempinger de gangene det er nødvendig i forhold til sammensetning av elevgruppa.

Didaktikk

Didaktikk er læren om å undervise. Veldig mange av våre elever kommer i situasjoner hvor de underviser, enten på sitt instrument eller som dirigent for et korps eller kor. Meget nyttig kunnskap.

Direksjon

Direksjon i teori og praksis, både for kor og instrumentalgrupper.

Elevstyrte ensembler

Elevene setter selv sammen ulike ensembler og får veiledning av skolens lærere. Godkjennes som valgfag når de har spilt på konsert og har hatt minst to veiledninger.

Firstemmig sats

Arranger musikk for fire stemmer. Krever grunnleggende notekunnskaper og noe erfaring fra firstemmig sats.

Fokusfag

Fokusfag er valgfag av kortere varighet med flere valg i løpet av året. Det vil bl.a. inneholde: Høgskoleprep, salsakurs, trim og kortere turer, litt om kunst og arkitektur og musikkfaglig fordypning.

Janitsjarkorps

Toneheim Janitsjar spiller musikk med janitsjarbesetning. Faget er det obligatorisk for alle blåsere og slagverkere. Etter hvert som elevkullet er etablert, fordeles elevene mellom janitsjar og brass.

Jazzimprovisasjon for nybegynnere

Grunnleggende jazzimprovisasjon. Primært for de som ikke er tatt inn på jazz. Her kan alle få prøvd seg på enkle jazzimprovisasjoner.

Jazzteori

Obligatorisk for alle jazzelever, mulig å velge som valgfag for andre. Krever grunnleggende notekunnskaper.

Jeg i møte med meg

Valgfag som kjøres i 3 perioder á 8 uker, som har fokus på selvfølelse og selvtillit. Elever må søke for å være med.

Komponering og arrangering (Kliisln)

Gjennom å ta dette kurset får du innsikt i og trening i å skrive og arrangere musikk for ulike besetninger. Utgangspunktet er instrumentene som fins i gruppa. Det vil bli jobbet i ulike stilarter.

Konsertproduksjon

Lær å arrangere/administrere konserter. Praktisk arbeid i forbindelse med skolens ulike konserter, både internt og ute på turné eller andre offentlige konserter.

Musikk og helse

Musikk med vekt på aktivisering og integrering av mennesker med psykisk utviklingshemming eller sammensatte lærevansker. Faget inneholder både teori og praksis.

Musikkhistorie

Lytting til musikk fra ulike tidsepoker. Det legges hovedvekt på europeisk kunstmusikk.

Prosjekter

Sangerne gjennomfører ulike prosjekter som: Musikal, opera eller romanser. På våren har vi en uke hvor vi lager forestillinger for barnehagene i Hamar.

Storband

Ett av skolens faste ensembler hvor ca. 20 av skolens elever deltar. Besetningen settes opp etter prøvespill.

Strykeensemble

Alle som spiller strykeinstrument deltar. Valgfag for elever med stryk som biinstrument. Hedmarken Symfoniorkester øver på skolen og tilbyr skolens elever å være med i flere produksjoner.

Studio

Arbeid med å gjøre opptak og redigere lyd. Skolen har et Macbasert studio som bruker Logic som verktøy.

Styrt Improvisasjon

I dette faget vil vi jobbe med å bryte ned barrierer for hva musikk kan være. Improvisere og komponere ideer (store og små). F.eks.: Hvordan høres det ut når man blander litteratur med musikk?

Symfoniorkester

Alle skoles strykere deltar, mens blåsere kan velge faget. Øver to timer i uka.

Teltturgitar

Lyst å lære gitar i en uformell, hyggelig og løs jakke setting? Her spiller vi alt fra kjente gitar-riff til Vreeswijk og Joni Mitchell via David Brent.

Memurubu

Pris: Inkludert i linjepris

I begynnelsen av skoleåret har vi en "bli-kjent" - tur til fagre Jotunheimen. Turen er lagt opp slik at de som ønsker det kan gå over Besseggen. Det blir også lagt opp til mindre krevende turalternativer i det storslåtte turterrenget (denne turen er inkludert i prisen).

Budapest

Pris: Inkludert i linjepris

I april reiser vi en uke til en kulturby i Europa, der vi både skal overvære flotte konserter og holde egne konserter. De siste årene har vi reist til Budapest

På Toneheim er samspill det viktigste, både musikalsk og sosialt. Hos oss vil du bo på skolen og livet i Toneheim "grenda" byr på mange opplevelser. Her har vi 20 hus rundt et tun. Alle hus er oppført i perioden 2012-20. De inneholder 5 rom, til sammen 10 sengeplasser. Det er to bad/toalett og felles oppholdsrom med kjøleskap og komfyr, og med håndvask og skap på alle rom. Første etasje i husene er spesielt tilpasset rullestolbrukere. Alle husene er bygd som passivhus. Det er mulighet for å få enkeltrom, men dette medfører noe større kostnader.

Fasiliteter

Alle undervisningsrommene på Toneheim er laget for musikkundervisning. Her finner du blant annet 19 klasserom som er utstyrt med piano/flygel, stereoanlegg og tavle - og er tilrettelagt for bruk av audiovisuelt utstyr. På skolen har du en unik mulighet til å utvikle deg og du vil ha tilgang til følgene fasiliteter:

  • En aula med 170 sitteplasser - benyttes til både undervisningsrom og konsertsal.
  • 20 øvingsrom - som er utstyrt med speil og piano
  • Slagverkrom
  • Studio
  • Bandrom
  • Tilgang til mange ulike instrumenter
  • Biblotek
  • Notearkiv
  • Treningsrom
  • 7 mac-maskiner
  • Mulighet til å låne digitalt speilreflekskamera, digitalt videokamera, projektor og annet audio-visuelt utstyr
  • Fellesstue

Toneheim Folkehøgskole ligger på Ridabu ca 3,5 km fra Hamar sentrum. Ta av fra E6 ved innkjøring Hamar, men retning Elverum - 500 m fra E6 vises Vang Kirke - og da er du like ved skolen. Bybuss 21 fra jernbanestasjonen retning Sanderud stopper rett ved skolen. Hamar er et jernbaneknutepunkt med hyppige avganger sørover mot Oslo og nordover mot Trondheim, og det går jevnlig med bybusser til Hamar sentrum. Oslo Lufthavn Gardermoen ligger en times togtur unna.

Finn reiserute fra der du bor

Det tar kun 10 min å sykle ned til Hamar by. Der finner du et mangfold av festivaler, ulike matserverings- og kulturtilbud, samt badeplasser, sykkelveier og fine utkikksposter over vakre Mjøsa. Kjører du den andre veien fra Ridabu, er det ikke lang vei til fine lysløyper, skytter- og golfbane, samt fine friluftsområder innen rekkevidde. Som elev ved Toneheim Folkehøgskolen vil du også få mulighet til å anskaffe deg "kulturkortet". Dette vil gi deg rabatt på forskjellige kulturtilbud i hele fylket! Med kortet får du blant annet rabatt på kino, festivaler, teater, museum, fotball- og ishockeykamper, og mye mer. 

En skoleuke på Toneheim Folkehøgskole vil variere iløpet av skoleåret avhengig av prosjekter, skoleturer, konserter og produksjoner, samt opptak til høyere utdanningsinstitusjoner. I gjennomsnitt har elevene 24 skoletimer iløpet av en skoleuke. Timeplanen er komponert ut fra hovedinstrument og eget ønske blant valgfrie fag.

Skoleåret består av; 190 skoledager, undervisning seks dager i uken og ferier i likhet med andre skoleslag. Nedenunder finner du oversikt over viktige hendelser:

  • 22.08.20 Skolestart
  • 31.08.-02.09 Fjelltur (med forbehold rundt pandemien)
  • Uke 41 høstferie
  • 13.-14.11 Familiedager med åpen skole og flere konserter.
  • 18. desember Julekonsert i Vang kirke
  • 19.12 t.o.m 05.01 Juleferie
  • 06.01.21 Skolestart etter juleferie
  • Uke 9 Vinterferie
  • 27.03. t.o.m. 06.04 Påskeferie
  • 15.-22.04 Skoletur
  • 15.05.21 Avslutning 
Last ned årsplan som pdf ↓

På kveldene er aktivitetene mer elevstyrte og mange velger å bruke dette til øving. Men du får tilbud om spillkvelder, elevkvelder, trening, filmkos, bursdagsfeiringer og hyttekamper. Vanligvis har du lørdagsfri hver fjerde helg.

Vi ser på hva du skriver om deg selv i søknaden, på attester fra lærere og på papirer fra videregående skole. Vi legger vekt på at søkerne ikke har for mye fravær på videregående skole. 

Det er fint å ha gode forkunnskaper på hovedinstrumentet og erfaring fra samspill. 

NB! Alle jazzsøkere må også legge ved en innspilling når de søker. Elevene må ha med egne instrumenter, eventuelle forsterkere og jazzsangere må ha egen mikrofon.

Søkere må ha fylt 18år innen 31.12.24

Bygninger

Toneheim har det meste på grunnplanet. Det er terskelløs inngang på internatene, og det er universell utforming i bad i første etasje. På noen rom er det løs seng slik at en rulestolbruker har den nødvendige plassen på internatrommet. I aulaen som ligger en halv etasje ned er det rullestolheis. Det er også rullestolheis ned til kjelleren i hovedbygget der det er postskap, øverom, treningsrom og bibliotek. Det er foreløpig ikke rullestolheis ned til jazzkjelleren i nybygget, men det vil komme så snart i har anledning. Vi har hatt både bevegelseshemmede, hørselshemmede og synshemmede elever ved skolen, i tillegg til elever med sammensatte lærevansker eller psykiske problemer.

Mat

Det serveres både mat inneholdende kjøtt og vegetarmat til alle middagsmåltider (bortsett fra de grønne dagene. Da er det bare vegetarmat). I lunsjen er det salatbar og varierte påleggstyper.

Faglig og sosialt

Alle elever vi har hatt med forskjelllige funksjonsnedsettelser har kunnet gjennomføre skoleåret på en fullverdig måte både faglig og sosialt. Er du i tvil om vi har et tilstrekkelig godt tilbud for personer med din funksjonsnedsettelse, så ta kontakt med skolen.

Linjer på Toneheim Folkehøgskole

Klassisk stryk

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Klassisk messing

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Klassisk slagverk

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Klassisk treblås

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Klassisk piano og strenger

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Sang

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Direksjon

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Komposisjon/Låtskriving

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Folkemusikk

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Jazz/Rytmisk

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Folkehøgskolen fikk artisten og TikTokeren til å satse på musikken

To år etter folkehøgskolen, har Amund Zimmermann Børresen blitt A-listet på NRK P1, og samlet over 23 000 følgere på TikTok.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen