Til hovedinnhold

Agder Folkehøgskole

Skolen ligger ved skjærgården i Kristiansand Vi har et mangfold av linjer og et internasjonalt miljø Spennende reisemål Mange og varierte valgfag God mat og heftig utsikt

Søk på skolenLinjer

Undervisningen foregår på mange arenaer og på mange måter. Linjeaktiviteter, valgfag, seminarer og felles opplevelser gir deg en variert og utfordrende timeplan. Læring foregår i mange sammenhenger også utenom klasserommet. Det som skjer i møte mellom mennesker, for eksempel på internatet, og i møte mellom deg og utfordrende opplevelser, gir folkehøgskoleåret en helt spesiell mulighet for læring og utvikling. Skolen legger til rette for at du får viktige impulser gjennom naturopplevelser, konserter, utstillinger, foredrag, utenlandsturer og mye annet. Noe er obligatorisk, noe velger du selv.

Skolen har funksjonelle og gode fellesrom til undervisning og en aktiv fritid. Internatrom med fantastisk utsikt! Verksteder, øvingsrom, aula/kino, gymsal med badstu, datarom for elever, biljardbord og bordtennisbord. Elevene har mulighet for å låne kanoer. Skolen har hytte på Hovden. Trådløst 400 Mbits fiberoptisk internett på internatet og skolen.

Dette står vi for

Vi ønsker å skape et aktivt sosialt miljø preget av medmenneskelighet, bevisste etiske holdninger og respekt. Vi ønsker at alle skal få dypere innsikt, oppleve større engasjement og utvide sin horisont.

Vårt motto er Do what you love - love what you do! 

I tillegg til en kort fellessamling som start på skoledagen og skolens time 1 gang i uka, har vi to timer felles hver torsdag med ulike temaer. Mange av torsdagene inviterer vi gjester utenfra, for eksempel Francois El-Safadi, biskop Begonza fra Tanzania - om bærekraft, FN-sambandet. 

Alle valgfag er inkludert i prisen. Du trenger 2 timer valgfag pr uke. De fleste ønsker å ta mer enn det, men det er opp til deg. Vi sprer valgfagene over hele dagen for at du skal funne velge de fagkombinasjonene som du ønsker.

Årbok

Elevene på dette faget har ansvaret for å produsere elevenes skoleårbok

Ballspill

2 timer pr. uke. Først og fremst skal ballspill være gøy, og for alle.Eksempler på aktivitet er: Innebandy, hjørnefotball, basketball, dansk stikkball, elefantball, kanonball.

Filmopplevelse

Vi ser noen av de siste års beste filmer, blandet med et utvalg av klassikere og diskuterer og samtaler om lyd, bilde, klipping, skuespill, regi, musikk, genre, dramaturgi, karakterer, fortelling etc.

Foto

Det blir gitt en rask innføring i kameraets tekniske virkemåte. Målet er å få styring på de formale virkemidlene i forhold til lys og visualisering av rom- og tidsproblemstillinger. Det handler om å b

Foto og digitale medier

Vi tar bilder gjennom året av "livet" på skolen og publiserer på instagram og facebook, oppgraderer tekst og bilder på skolens nettside, og vurderer skolens brosjyre.

Framtid og handling

Vi tar ansvar for bærekraftige skolegensere, såpelaging uten tilsetningsstoffer, byttefest. På forbrenningsanlegg lærer vi hvordan vårt avfall omdannes til ny energi. Vi er alltid åpne for nye ideer.

Individ og samfunn

Vi tar for oss ulike sider av samfunnet, fortid og samtid, sosiologi og psykologi. Livet kort og godt. Vi tar for oss ulike teoretikere/teorier, ser på hendelser og trender, nasjoner og forskjeller.

International food

Once a month we make international dinner for the whole school with help from the kitchen staff. This is an additional subject for the international students, where also other students can join in and

Jazzhistorie

Gjennomgang av jazzens historie med lytte- og videoeksempler. Vi ser på de forskjellige epokenes stiltrekk og portretter av viktige personer som har hatt betydning for utvikling av jazzen.

Kaffebar

Du lærer å lage den perfekte espresso, utgangspunktet for alle kaffedrikker; Cappucino, Mocca, Latte, Macciato, Cortado m.m. Hver tirsdag selger baristaene kaffe til elever og eventuelle gjester.

Keramikk

I keramikk valgfag får du håndhilse på leira med begge hender, underbevisstheten, hjernen og hjertet. Du kan lage hva du vil og du kan gjøre det på alle tenkelige og utenkelige måter.

Kettlebells & Crosstrening

I crossfit ligger fokuset på helkroppstrening, kondisjon, mobilitet og utvikling av styrke. Kettlebell er en blytung treningsform fra Russland. Her kombineres crossfitøvelser og kettlebell-løfting.

Kor

Bli med å syng. Folkehøgskolen har stolte tradisjoner for sang. I koret synger vi sanger fra musicales, fra pop/rock-verdenen og fra klassiske komponister. A capella og med instrumenter/jazzlinja.

Kunst

Undervisning i ulike teknikker, muligheter for å drive med egne prosjekter i tillegg til felles prosjekter. Disse kan dreie seg om kurs i eksempelvis akttegning, maleri, grafikk, eller bokbinding.

Musikk

For deg som spiller et instrument eller synger. Vi spille musikk innen ulike genre som rock, pop, latin og R&B. Mulighet for å lære å improvisere. Det blir mye spilling for de andre elevene.

Pilates

Pilates er en form for styrketrening, der fokus er statisk styrke, ikke dynamisk styrke, og at den indre støttemuskulaturen bygges opp fra bunnen av, slik at kroppen kan bæres på en korrekt måte.

Salsa - dans

Pardans i cubansk stil. Innføring i grunnleggende trinn og enkelte "turer".

Språktrening

Obligatorisk valgfag for de internasjonale elevene, hvor de norske elevene melder seg på og bidrar med fokus på høytlesning, uttale, vanskelige ord og uttrykk på norsk samt brettspill. Kakepause!

Strikking

Lær deg å strikke eller utvikle dine strikke ferdigheter. Enkle prosjekter på 2 pinner og mere avanserte ting som votter eller sokker. Lær også av hverandre og bli kjent, mens prosjekter realiseres.

Ta opp fag

Planlegger du å ta opp fag fra videregående? Enten fordi du mangler et fag eller ønsker å forbedre karakterer? Lærer og andre elever som har gjort det bra i faget kan hjelpe deg.

Volleyball

Her skal vi først og fremst spille volleyball. Men alt blir gøyere når ballen går dit du vil. Derfor vil du også trene fingerslag, baggerslag, serv, smach og blokk. Forsvars- og angrepstrategier får d

Alle rom ligger mot sjøen. Vi har enkelt- og dobbeltrom. Noen dobbeltrom har dusj og toalett på rommet. De fleste rommene deler dusj og toalett på 4 elever. I tillegg har vi noen leiligheter med plass til 3 elever i hver. Disse har kjøkken og bad.

Fasiliteter

 • Treningsrom
 • Kanoer til bruk for elevene
 • Badstue
 • Sandvolleyballbane
 • Flott turtereng
 • Aula med scene
 • Gymsal 24/7
 • Biljardbord
 • Bordtennis
 • Kaffebar
 • Hytte på Hovden 

Med bil: Østfra: Følg E39 mot forbi Kristiansand sentrum, Mandal til avkjørsel til Søgne. Vestfra: Følg E39 forbi Mandal mot Kristiansand sentrum til avkjørsel til Søgne. Følg vei nr. 456 mot Vågsbyd ca. 5 km til det er skilta til skolen. For mer informasjon se Veibeskrivelse.

Finn reiserute fra der du bor

Skoleruta for 2020 -21

 • 23.08.20 Skolestart
 • 25.09.20 Siste dag før høstferien
 • 05.10.20 Første dag etter høstferen
 • 18.12.20 Siste dag før juleferien
 • 04.01.21 Første dag etter juleferien
 • 19.02.21 Siste dag før vinterferien
 • 01.03.21 Første dag etter vinterferien
 • 26.03.21 Siste dag før påskeferien
 • 06.04.21 Første dag etter påskeferien
 • 01.05.21 1. mai - fridag
 • 14.05.21 Avslutning
 • 15.05.21 Hjemreise

Skoleturene ligger normalt mellom vinterferien og påskeferien. De fleste linjene drar også på en tur om høsten.

 

Cirka annenhver lørdag arrangerer hver linje en elevkveld med god mat og underholdning for de andre elevene. Annenhver torsdag arrangerer bogruppene på omgang en kveld med quiz, film, vafler, brettspill, rollespill, natursti eller lignende. I tillegg går flere av valgfagene på ettermiddag og kveld.

Forøvrig er gymsal og peisestua mm. åpen hele døgnet og rundt deg har du over 100  elever som også ønsker å finne på ting.

 • Skolen har 18 års aldersgrense.
 • Søker må oppgi all relevant informasjon, f.eks. sosiale eller medisinske forhold.
 • Vi ser også på om søkere har høyt ubegrunnet fravær uten å redegjøre for dette.
 • For å bli elev må du ha akseptert skolens reglement med din signatur.
 • Opplyst motivasjon, interesse og forventninger tillegges vekt.
 • Vi tilstreber en jevn fordeling av jenter og gutter.

Reidar Nilsen

Rektor

Reidar er utdannet sosiolog fra UiB. Han har også studert sammenliknende politikk og sosialøkonomi. Har en allsidig yrkeserfaring fra tiden før 30 år som sjåfør, kaiarbeider og som foreleser på ADH. Har vært på Agder fhs fra 1992

Reidar er en av sørlandets dårligste hummerfiskere, men han er med. Er glad i sjø og skog, og driver sammen med kona et av Norges minste småbruk på Tinnheia, Kristiansand.

Epost: rektor@agder.fhs.no
Telefon: +4738168203

John Åge Drøsdal

Assisterende rektor

John Åge er utdannet faglærer i musikk fra Universitetet i Agder. Han har også matematikk og idrett fra UiA.

Han kommer opprinnelig fra Stavanger, men har forelsket seg i sørlandet. Han elsker Rosa, volleyball og indisk mat. John Åge trives også svært godt oppe i lufta som pilot.

Epost: john@agder.fhs.no
Telefon: +4738168200

Tommy van Pelt

Lærer Global utvikling

Utdannet lærer med bl.a historie, tverrkulturell kommunikasjon, samfunnsfag og religionsvitenskap. Har 10 års erfaring med internasjonalt arbeid i folkehøgskolen og 4 års erfaring med informasjonsarbeid og fundraising i bistandsbransjen.

Tommy er en dedikert elvepadler og skikjører. Han elsker å reise og nærmer seg 60 besøkte land.

Epost: tommypelt@gmail.com
Telefon: 90560511
Instagram: @globalutvikling
Facebook

Morten Ohme

Lærer Friluftsliv og fotoreiser

Morten er utdannet faglærer i idrett og friluftsliv fra Bø i Telemark, og ansatt ved skolen i tolv år med ansvar for friluftslinja, samt valgfagene foto/digitale medier, båtførerprøven, og ballspill.

Han har allsidig friluftslivserfaring med fiske, jakt og fotografering som hovedinteresser. Trives aller best ute med båten hele året, på hytta, eller på sine årlige fisketurer etter laks i Finnmark.

Epost: mortenohme@hotmail.com
Telefon: 95202076
Instagram: @fantohme
Instagram: @agderfhsfriluft

Marianne Høyland-Eichler

Lærer Norwegian Language & Culture

Marianne er utdannet adjunkt og innehar en Master of Art fra Goldsmiths College. Hun har jobbet som norsklærer ved Ulmer Volkshochschule, formingslærer på Kulturskolen og på videregående skole i Kristiansand. Marianne har medlemsskap i DNT og liker godt å være på tur med klassen sin og utforske Norge. Steker gjerne lapper på tilsyn og brenner for bokbindingsseminarer! 

Epost: marianneland@hotmail.com
Telefon: +47 91787914
Instagram: @agderfhs_nlc
Facebook

Arne Brattekleiv

Lærer Reiseliv og utvikling

Lektor med bred utdanning fra mange universiteter og høgskoler innen fagområdene reiseliv, sosialantropologi, biologi, geofag, juss, og mye annet. Har lang erfaring fra folkehøgskoler, men også fra ledelse (rektor og enhetsleder) og undervisning i andre skoleslag, samt fra arbeid som journalist/fotojournalist i noen år.

Epost: arne@agderreiser.no
Telefon: 48052253
Facebook
Instagram: @agderfhs_reiselivutvikling

Reino Ilkama

Lærer Latin Jazz - Cuba

Reino er utdannet musikkpedagog ved "Konsen" i Agder,UiA og UiO, er aktiv musiker med lang undervisningserfaring. Spillt i diverse grupper som Ruppert M, Hodge Podge, Salsa Descarga og Christianssand Storband ved siden av egne band. Han har også vært innleid musiker i Kristianssand Symfoniorkester og Kr.sand Kammerorkeste og kompet ulike artister. Underviser også i Salsa-dans og jazzhistorie.

Epost: ilkama@online.no
Telefon: 92889210
Facebook

Marianne Amundsen

Lærer Kunst - Italia - Mexico

Utøvende billedkunstner.

Utdannelse fra Strykejernet Maleskole i Oslo, i Skulptur fra Coventry University i England og Foto fra Sørlandets fotografskole.

Tilknyttet det grafiske fellesverkstedet Myren Grafikk.

Elsker å spikke tre-skjeer og dreie kopper, binde bøker og hugge i stein.

Glad i kaffe og turer hit og dit med den andre Marianne.

Underviser i valgfagene: Keramikk, Strikking og Kaffebar. 

Epost: marianne@agder.fhs.no
Telefon: +47 97598771
Instagram: @agderfhskunst

Tore Bruåsdal

Lærer Film - New York - Hawaii

Tore er utdannet ved universitetet i Trondheim, Bergen og Athens, Ohio i USA. 

Epost: jobb: tore@agder.fhs.no hjemme: torebru1@gmail.com
Telefon: 920 84 280

Ingolf Mustafa Stokkeland

Lærer foto og backpacking

Bakgrunn som pressefotograf for Fædrelandsvennen og fotolærer på Sørlandets Fotografskole. Er en mester i lyssetting og er den optimale turleder for de som vil oppleve de villeste stedene på jorda.

Ingolf lever for å gi elevene sine de villeste opplevelsene og de beste bildene.

Han har reist med kameraet i 50 ulike land. Og gleder seg til å ta deg med til sine favoritsteder :)

Epost: istokkeland@gmail.com
Telefon: +4793017108
Instagram: @agderfhs_backpacking
Facebook

Bente Ljosland

Internatleder

Bente passer på at alle vasker og ser til at internatet fungerer. I godhjørnet hjelper hun også til med å lappe en bukse eller to. Bente smiler stort sett bestandig og er det eneste mennesket vi vet om som også smiler mens hun kjefter. Bente er en av lærerne for valgfaget internasjonal mat.

Hilde Abusland

Kontorleder

Hilde har bakgrunn fra reiselivsbransjen. Hilde er den som har oversikt over skolepenger, innbetalinger, og alle typer kontorting. Hun er også den du vil snakke med hvis du lurer på noe om studielån. Hilde er alltid klar til å hjelpe deg. Hun trives godt utendørs og i kajakken.

Laila Stalheim

Kontormedarbeider

Laila er vår andre kontorist. Hun tar seg av skolepenger, fakturaer og er behjelpelig hvis det er noe du lurer på. Laila sin store hobby er å danse.

Lena Severinsen

Kjøkkensjef

Lena holder styr på matbestillinger, menyer og dietter. Hun er ekte Søgnejente og har hus på en av øyene rett utfor skolen (men bor nå til vanlig på fastlandet). Lena får mye skryt for den gode maten. Hun er en av lærerne på valgfaget internasjonal mat.

Lise B Hjemlestad

Kokk

Lise er en smørblid kokk som liker å tøyse litt med elevene. Ved siden av å jobbe på kjøkkenet har hun valgfaget Fremtid og handling. Sammen med de andre på kjøkkenet driver hun også valgfaget Internasjonal mat.

Beate Hallandvik

Kokk, renholder

Beate er fra Mandal og jobber som kokk og renholder, men hun er egentlig utdannet baker og konditor. Det skjønner vi når det er noe å feire. Da disker Beate opp med de nydeligste kakene. Hun lærer bort litt av dette i valgfaget internasjonal mat. Beate smiler alltid.

Torfinn Kleivset

Vaktmester

Torfinn holder skolen i orden. Trengs noe å fikses er det bare å skrive det opp i vaktmesterboka så fikser Torfinn det. Han er også kommunepolitiker og vår lobbyist :) Når Torfinn har tilsyn, pleier han å steke lapper til alle.

Bjørn Charles Dreyer

Lærer Musikk uten grenser

Utenom skolen jobber Bjørn Charles som freelance-musiker, komponist og musikkprodusent med gitaren som hovedinstrument.

Listen over dem han har jobbet sammen med er lang, bl.a. Mari Boine, Eivind Aarset, Annbjørg Lien, Xploding Plastix, Anneli Drecker, Silje Nergaard, Kris Kristofferson,Gareth Jones Rita Eriksen, Jan Bang, Erik Honoré, Iver Kleive, Madrugada, Kristiansand Symfoni orkester med fler

Epost: boschas[alfakrøll]gmail.com
Telefon: 916 98 383
Nettside

Reina Castillo Cruz

Renholder

Reina er skolens sommerfugl i vinterland. Hun kommer fra Cuba og begynner etter 8 år å bli vant til temperaturen er i nord. Hun sørger for at alt er rent rundt oss. Reina er gift med Reino, vår musikklærer. Hun er glad i å danse salsa.

Linjer på Agder Folkehøgskole

Reiseliv og utvikling

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Film - London - New York

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluftsliv og fotoreiser

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Kunst - Mexico

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Foto backpacking extreme

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Norwegian Language and Culture

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Kortkurs ved Agder Folkehøgskole

Kortkurs Romania

Agder Folkehøgskole
Kortkurs9 dagerFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen