Til hovedinnhold

Når er du for gammel til å gå på folkehøgskole?

Mange angrer på at de ikke valgte folkehøgskole rett etter videregående skole. Heldigvis rekker man det fortsatt siden. Bilde: Endre Kinn Hartvigsen, Nordfjord folkehøgskule

Vi får ofte spørsmål fra folk som angrer på at de ikke valgte folkehøgskole rett etter videregående skole. De lurer på om de nå har blitt for gamle for folkehøgskole.

Aldersgrenser på folkehøgskole

De fleste folkehøgskoler har en nedre aldersgrense på 18 år. To folkehøgskoler har en nedre aldersgrense på 16 år, og flere folkehøgskoler tar inn elever under 18 år under særlige betingelser. Les mer om nedre aldersgrenser på folkehøgskole her.

Det er dessverre noen som tror at folkehøgskolene også har en øvre aldersgrense. Det er ikke så rart for den største gruppen av elever er ungdom som velger folkehøgskole rett etter videregående skole.

De siste årene har gjennomsnittsalderen blant elevene økt.

Flere velger å søke seg til folkehøgskole etter å ha jobbet eller studert noen år, eller etter endt førstegangstjeneste. Noen velger folkehøgskole mye senere enn det.

Les også:

Jostein (25) tok folkehøgskole etter mastergraden: – Tror jeg hadde truffet en vegg om jeg hadde begynt å jobbe med en gang.

Ny linje tilpasset dem som er mellom 21 og 27 år

De fleste folkehøgskoler har elever som er eldre enn snittet. På Stavern folkehøyskole har de laget en linje som er spesielt rettet mot dem som er mellom 21 og 27 år. Linjen heter ReStart og er en linje der elever i 20-årene kan få krysset av en bucketlist av spennende aktiviteter.

– Vi er overbevist om at mange ville hatt stort utbytte av et år på folkehøgskole, selv om de er litt eldre enn gjennomsnittet, sier Jostein Tvedten, markedsføringsansvarlig ved Stavern folkehøyskole.

– Mange søker ikke folkehøgskole fordi de er skeptiske til å være alene om å være litt eldre, eller fordi de ikke finner et fag som i tilstrekkelig grad vektlegger karriereveiledning og personlig utvikling der de er i livet.  Med linjen ReStart kan vi trygge denne målgruppen om at de får være sammen med jevnaldrende, og få god individuell veiledning. Vi legger vekt på å tilpasse fagplanen til den enkelte elevs behov og ønsker, for eksempel inn mot fysisk aktive eller kreative fag.

Stavern folkehøyskole

Sted: Stavern
Elevplasser: 122
Linjer: 12
Undervisning pr. uke: 30 timer
Verdigrunnlag: Kristen

Les mer om skolen

Jostein Tvedten, markedsføringsansvarlig ved Stavern folkehøyskole, er opptatt av at skolen har et tilbud til dem som er litt eldre enn snittet. Bilde: Holly Wilder

Les også:

Tok pause fra studiet for å gå på folkehøgskole

– Vi har alltid hatt flere eldre elever på våre linjer

– På Lofoten folkehøgskole har vi alltid hatt flere eldre elever på alle våre linjer, forteller rektor Lisa Blom.

– De liker seg godt på skolen og sier selv at det at de er eldre er ikke noe de tenker på i hverdagen.

Lofoten folkehøgskole

Sted: Lofoten
Elevplasser: 89
Linjer: 12
Undervisning pr. uke: 27 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Hun mener at det er positivt for skolemiljøet at det er en blanding av ulike aldrer og ulike bakgrunner.

– Mangfold er noe vi ønsker velkommen og prøver legge til rette for. Personlig tenker jeg at folkehøgskole passer når som helst i livet.

Lisa Blom peker på at folkehøgskole er ett år med tid til personlig utvikling, og det å dyrke sine interesser uten det stadige presset om å prestere.

– På Lofoten folkehøgskole drar du litt ned på tempoet og setter gode rutiner for resten av livet gjennom energigivende aktiviteter, god næringsrik mat, masse frisk luft og det å være en del av det positive felleskapet på skolen og i lokalmiljøet.

Lofoten folkehøgskole har alltid hatt flere eldre elever på sine linjer. Bilde: Lisa Blom

Les også:

Hva er folkehøgskole?

– Elevene som er i tjueårene er en berikelse for skolemiljøet

På Buskerud folkehøgskole har de hvert år elever som er i tjueårene.

– Elevene som er i tjueårene er uten tvil er en berikelse for skolemiljøet, forteller rektor Mariann Aaland.

– Disse elevene har «levd litt» allerede, og tar med seg gode skills inn i vasketjenesten, for å si det sånn. Og etter å ha bodd for seg selv noen år, og kanskje overlevd på Toro-nudler, tror jeg de setter ekstra stor pris på å få servert hjemmelaget middag hver eneste dag.

Portrettbilde av kvinne med blond hår
- Elevene som er i tjueårene er en berikelse for skolemiljøet, sier Mariann Aaland, rektor på Buskerud folkehøgskole. Bilde: Maria Vatne

Buskerud folkehøgskole tilbyr kreative fag innen tegning, skriving, musikk, film, cosplay og gaming.

– Siden elevene møtes i felles interesser, opplever vi at alder ikke er spesielt relevant for dem, sier Mariann Aaland.

– Men det vi ser, er at de elevene som er litt eldre, gjerne kommer til oss med en «mission».

Noen trenger en tenkepause fra utdanningsforløpet de er i, og noen tar endelig sats for å gi lidenskapen sin fullt fokus et år. De gir rett og slett drømmen en sjanse.

Mariann Aaland legger til at elevene kan få hjelp til å bygge både nettverk og portefølje, eller å jobbe målrettet mot en opptaksprøve på universitet eller høgskole.

– Flere av våre eldre elever har brukt sitt år hos oss som et springbrett til videre utdanning, både i inn- og utland. Noen har også gitt full gass inn i en yrkeskarriere, for eksempel som e-sportutøver eller frilans tegneserieskaper.

Buskerud Folkehøgskole

Sted: Fiskum, Øvre Eiker
Elevplasser: 98
Linjer: 11
Undervisning pr. uke: 30 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen
- Siden elevene møtes i felles interesser, opplever vi at alder ikke er spesielt relevant for dem, sier rektor Mariann Aaland, Buskerud folkehøgskole. Bilde: Johann Grimstvedt

Les også:

- Jeg angret på at jeg ikke valgte folkehøgskole etter videregående, og søkte permisjon fra studiet

Elever i sekstiårene

Det er ikke bare ungdommer som er et stykke oppi 20-årene som søker seg til folkehøgskole. På Seljord folkehøgskole har de hatt en elev på over 60 år to år i strekk.

– Seljord folkehøgskole ser positivt på økt mangfold i folkehøgskolen, forteller rektor Kristine Rønning.

Hun peker på at vi mangler et aldersmangfold på de norske folkehøgskolene.

Seljord Folkehøgskule

Sted: Seljord
Elevplasser: 90
Linjer: 16
Undervisning pr. uke: 36 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

– Dagens elevmasse er sterkt konsentrert om ungdom som tar folkehøgskole som ett år mellom videregående skole og høyere utdanning. Flere andre land, kanskje særlig Danmark, har en betydelig del av elever i 20-årene på deres folkehøgskoler.

På Seljord folkehøgskole ser de på de eldre elevene som et verdifullt bidrag til mangfoldet og til hverdagen for elevene.

Les mer om hvordan det er å være «Eldste gutt på sovesal 1» på Seljord folkehøgskole i en artikkel i Aftenposten

Les også:

Kan man ta pause fra skole eller studier for å gå på folkehøgskole?

Elever i alle aldrer

På noen folkehøgskoler har det vært vanlig med bredere alderssammensetning på elevene. Nansenskolen har gjennom en årrekke hatt elever i alle aldre.

– Vi har alltid hatt en gruppe godt voksne elever hos oss, forteller Heidrun Sørlie Røhr.

De fleste elever ved Nansenskolen er mellom 19 og 23 år, men hvert år har de en gruppe elever som er over 35 år.

Nansenskolen

Sted: Lillehammer
Elevplasser: 92
Linjer: 5
Undervisning pr. uke: 24 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

– De er en ressurs i miljøet fordi de tilfører andre livserfaringer til samtalene på skolen, både i det faglige rommet og sosialt. Og så har de ofte et veldig sterkt faglig engasjement, kanskje fordi terskelen er litt høyere for å søke seg til folkehøgskole når man er godt voksen, og man må virkelig ønske det. Vi setter stor pris på å ha mennesker med ulik alder og variert livserfaring hos oss.

Les mer om hvordan det er å være godt voksen på Nansenskolen

Les også:

Masterstudent Rebekka tar studiepause for å gå på folkehøgskole

Pensjonistfolkehøgskoler

De fleste som lurer på om det er for seint å gå på folkehøgskoler, er ungdommer i 20-årene, men fra tid til annen får vi også spørsmålet fra noen som er godt voksne. Da kan det være greit å huske på at det også finnes to folkehøgskoler for pensjonister:

Begge de to pensjonistfolkehøgskolene har et omfattende kursprogram med kortere kurs tilpasset pensjonister og andre godt voksne. De tilbyr begge kurs med overnatting og mat, akkurat som på andre folkehøgskoler.

Les også:

Hvordan er det å være eldre og gå på folkehøgskole?

Finn din folkehøgskole

Sjekk alle mulighetene på folkehøgskole og finn din linje

Finn din folkehøgskole
569