Nansenskolen
- Bjørnstjerne Bjørnssonsgt. 2, Lillehammer
- Telefon: 61 26 54 00
- E-post: administrasjon@nansenskolen.no
- Elevplasser: 92
- Undervisning pr. uke: 24
- Skolestart: 24.08.2025
- Sted: Lillehammer
- Studietur for skolen: Dagstur, Fjelltur
Folkehøgskole og akademi! Er du nysgjerrig på filosofi, kunst og litteratur? Ønsker du å forstå en kompleks verden? Da vil du trives på Nansenskolen. Du kan velge mellom fem linjer og mange spennende valgfag.
Nansenskolen er en arena for gode samtaler, debatt og fordypning, som legger stor vekt på faglig kvalitet i undervisningen.
Skolen har høyt utdannede lærere med en bred faglig kompetanse innen: Filosofi, statsvitenskap, antropologi, litteratur- og kunsthistorie, skjønnlitterær skriving og visuell kunst. Skolen ligger i Lillehammer, en levende og hyggelig småby med et bredt kulturtilbud og eksepsjonelle friluftsmuligheter.
Nansenskolen har tatt initiativ til flere store prosjekt, blant annet:
Nansenskolen er en arena for refleksjon og debatt, med søkelys på vår kulturelle arv og de humanistiske idealene. Skolen setter viktige samfunnsutfordringer på dagsorden, som bekjempelse av vold, fordommer og intoleranse, og støtte for demokrati, ytringsfrihet og rettsstat. Sentrale fag i undervisningen er politikk og filosofi, litteratur og kunst. Skolen har mottatt Fritt Ords Ærespris og andre utmerkelser for sitt arbeid.
Noen fellesarrangement inngår i fellestimene. I disse ukene har vi ikke vanlig undervisning, men er sammen om å sette fokus på litteratur, kunst, politikk, eller reiser på tur sammen:
Valgfag velger du i tillegg til linjeundervisning og fellesundervisning. 6 fag er tilgjengelige for alle linjer, andre er prioritert for enkelte linjer (se linjesider). Det er ingen fast grense for antall valgfag, men de velges ut fra interesse og kapasitet. De fleste fag er 3 t pr. uke.
Her får du lese noen av Shakespeares skuespill i kronologisk rekkefølge. Vi leser stykkene høyt, og snakker om hva de betyr, både da og nå.
Du vil lære om store, klassiske, litterære verk fra litteraturhistorien. Hva sier de oss om synet på verden og mennesket i ulike tidsaldre? Ulike lærere snakker om bøker de har en nærhet til.
Om JRR Tolkiens forfatterskap og dets betydning i dag. Vi ser på inspirasjonskilder og tema i tekstene, og forholdet til moderniteten. Vi leser utdrag fra bøker, dikt, fagtekster, brev og biografier.
Dette er et intensivkurs i sjakk som vil inneholde både teori og aktivt sjakkspill. Faglærer Askild Bryn spiller selv sjakk, og har også dekket sjakkmesterskap for NRK.
Studieturene på Nansenskolen er en videreføring av det faglige opplegget. Det blir en dagstur for hele skolen, og flere nærturer. Uka før påske settes av til en ukes studiereise til Berlin med linjene: Filosofi og politikk, Litteratur og idéhistorie, Skrivekunst og Visuell kunst, mens linjen Internasjonal politikk reiser til Kina og Georgia, - en toukers reise før påske.
Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: En dag
I løpet av året blir det både kortere linjeturer i nærområdet, samt en felles dagstur med alle linjer. Tidligere har vi reist til Oslo, Elverum eller Hamar. Vi ser kunstutstillinger, og har besøkt ulike organisasjoner. Tidligere museumsbesøk har gått til Munch, Nasjonalmuseet, Henie Onstad Kunstsenter, Ekebergparken, Glomdalsmuseet, Norsk skogmuseum, Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter, med flere. Vi har også besøkt Holocaustsenteret og Nobel Fredssenter. Turtilbudet for nærområdet vil variere fra år til år.
Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: En dag
I starten av skoleåret ønsker vi at studentene skal bli litt mer kjent med både landskap og kultur i nærområdet. Alle linjer har derfor en dagstur sammen til Lillehammers høyeste fjell, Nevelfjell, i løpet av den første uka av skoleåret. Der koker vi kaffe på bålet og ser på utsikten over fjellene i Sør-Norge. Vi ender turen ved Hafjell hyttegrend.
De siste vintrene har vi også hatt en fjelldag på vinteren, der man kan velge om man vil gå en liten skitur, ake eller bare sitte rundt bålet. Det blir også mulig å bli med de ansatte på skitur i helgene, for de som ønsker det. Området er svært godt egnet til å gå på langrenn eller kjøre alpint på eget initiativ, med skistedene Nordseter, Sjusjøen og Hafjell en kort busstur unna.
Skolen har eget internat som ligger ved alleen ned til skolebygningen. Alle rom har utsikt mot hagen bak internatet, eller mot alleen og gårdsplassen foran skolen. Alle rommene har blitt pusset opp i løpet av de siste årene. Det er både dobbeltrom og enkeltrom.Vi imøtekommer dine ønsker så langt det lar seg gjøre, men du er ikke garantert å få en bestemt romtype.
Lillehammer ligger 1 ½ times togtur nord fra Oslo Lufthavn/Gardermoen, langs toglinjen mellom Oslo og Trondheim. Skolen ligger omkring 10 minutters gangavstand fra sentrum og jernbane- / busstasjon, og det er lett å finne veien.
Nansenskolen holder til i en ærverdig murvilla fra 1918, i et av byens eldste og mest stilrene villastrøk. Bygningene er omkranset av en intim park med gamle bjørketrær, skulpturer og storslått utsikt over Mjøsa.
Skolen ligger nært Lillehammer sentrum, med gangavstand til både den kjente gågata og til kjøpesentre i nærheten av byen, samt til kafeer, museer, kulturhus og kino. Lillehammer har et rikt studentmiljø, med nær fem tusen studenter på Høgskolen i Innlandet og Filmskolen.
Lillehammer er også en destinasjon for frilufts- og sportsentusiaster, blant annet kjent for OL og Birkebeinerrennene. Langrennsløypene er i verdensklasse, og alpintarenaer er lett tilgjengelig fra skolen dersom man ønsker å bruke fritiden utendørs.
Alle studenter har en semesteroppgave hvert semester, der de selv velger tema de er opptatt av. Disse to ukene har vi ikke annen undervisning, og alle får jobbe med sine egne prosjekter:
Studentene har også ansvar for noen arrangement i løpet av året. Dette er blant annet Åpen dag, der studentene er med på å vise fram skolen for venner, familie og andre gjester, og samler inn penger til et godt formål. De siste årene har pengene gått til Flykninghjelpens arbeid i Ukraina og Redd Barnas arbeid i Gaza.
Studentene har også en stor rolle i planlegging og gjennomføring av kulturprogrammet på skolens jule- og sommeravslutning.
I tillegg kommer faglige prosjekt på de ulike linjene.
Faglig
Nansenskolen er en viktig arena for samfunnsdebatt, og de ukentlige åpne møtene på kveldstid er en viktig del av studentenes program. Vi inviterer anerkjente forskere, forfattere, kunstnere, politikere og andre samfunnsaktører til foredrag og samtale, der også andre interesserte gjester utenfra er velkommen. Nansenskolen er også en av samarbeidspartnerne som legger programmet for Litteraturhus Lillehammer, der mange av kveldsforedragene foregår. Iblant inviterer vi til konserter på vårt velklingende Yamaha-flygel, der dyktige pianister spiller for oss.
Sosialt
Det er mye hyggelig og sosialt som skjer på kveldstid, satt i gang både av ansatte og elever. Vi er glade for alle som foreslår nye og hyggelige aktiviteter. Her er et utvalg fra de siste årene:
Nansenskolen har alltid vært opptatt av bærekraft, miljø, natur og klima. Allerede på 1970-tallet fikk vi det første faget som tok for seg naturen og menneskets plass i den. Vi har fokus på dette både i undervisningen og i den praktiske hverdagen.
Send gjerne søknaden i løpet av høsten. Dersom du søker tidlig, øker muligheten for å få plass.
15. november starter vi å sende ut svar til de som har fått plass.
Vi tar opp studenter så lenge vi har ledig plass. Vi legger vekt på motivasjon og kjønns- og alderssammensetning.
Alle vedlegg må sendes inn:
Skolebygningene er bygget i forskjellige perioder (1918, 1967, 1970 og 2000), forbundet med trapper mellom halve og hele etasjer. Graden av universell utforming varierer derfor noe mellom de ulike delene av skolen.
Det er rampe opp til hovedinngangen og fra hoveinngangen og ut i hagen. Vi har en saktegående trappeheis som er reservert for rullestolbrukere. Heisen forbinder de fire nivåene i hovedbygningen, og har en maksvekt på 225 kg. Med den kommer man seg til både spisesal, studentkafé, undervisningsrom og bibliotek. I den eldste delen av skolebygningen, en murvilla fra 1938, er det ikke heis oppover i etasjene. Men det er sjelden disse rommene brukes til undervisning, og det finnes dessuten gode alternative rom ved behov.
Det er to toaletter som er universelt utformet i hovedbygningen, ett ved siden av spisesalen og ett i tilknytning til den døgnåpne studentstua og atelieret.
Internatet er fra 1974, delvis ombygd i 2020. Det er ikke heis i denne bygningen, men vi har én etasje med automatisk dør og universell utforming på grunnplan. Ett bad og enkelte rom er nylig utbedret til dette formålet. Det er egen vaskemaskin på dette badet, siden det felles vaskerommet er i kjeller uten heis.
Det er fortsatt enkelte terskler som ikke er helt flate, men de fleste er likevel lave. Det er elektrisk åpning av dør til den tilrettelagte internatgangen, men slik dør er foreløpig ikke installert i den eldre hovedbygningen. Dørene i den gamle delen av hovedbygningen kan være for smale for brede, elektriske rullestoler. Vi anbefaler å ta kontakt for å undersøke dette.
Vi har en døgnåpen studentstue på grunnplanet som er lett tilgjengelig i skolens åpningstid. Men dersom man ønsker å være i studentstua etter at skolebygget stenges kl 22.30, må man bruke en egen inngang bak skolebygget. Derfra må man komme seg rundt hovedbygningen for å komme seg tilbake til internatet. Dette kan være litt krevende på vinterstid, særlig i snøvær. Her anbefaler vi å få hjelp av medstudenter.
Området foran skolen er asfaltert, mens hagen bak skolen har gressplen. For å komme ut av skolens område er det en allé med en liten hellning. Lillehammer by ligger i en ås, med mange bakker. Men det er relativt flatt terreng fra skolen og mot sentrum av byen.
For hørselshemmede har vi undervisningslokaler der teknisk utstyr kan gjøre undervisningen tilgjengelig for hørselshemmede.
Vi vil gjerne svare på spørsmålene dine! Ta kontakt med oss dersom du lurer på ting du ikke finner svar på her. Alle er forskjellige, og derfor er det vår erfaring er at det er lurt å komme på besøk til skolen for å se nærmere på skolebygninger, internat og nærmiljø. På den måten får du vurdert om vår skole vil fungere for deg, og vi blir litt kjent med deg og får til en best mulig skolestart med tanke på tilrettelegging.
God mat og hyggelig samvær under måltidene er viktig for å trives! Spisesalen ligger sentralt i hovedbygningen med utsikt mot Lågendeltaet fra store vinduer.
Kjøkkenet serverer smakfulle, sammensatte og næringsrike måltider. Det er alltid hjemmebakt brød! Vi har to rene vegetardager hver uke, for å bidra til helse og miljø, men vegetaralternativ er tilgjengelig for alle hver dag, ved siden av fisk eller kjøtt. Skolen er Fairtrade-sertifisert.
Kontakt kjøkken- og internatleder Heidi Mathisen dersom:
Studenter som har cøliaki og får offentlig støtte til diett, betaler 60 % av dagsatsen, i alle uker av skoleåret.
De fleste av skolens fag er teoretiske og / eller foregårs primært innendørs, og vil i så måte være egnet for de fleste som har en interresse for fagene vi tilbyr. Ved ekskursjoner og reiser forsøker vi å tilrettelegge og hjelpe til så godt vi kan, slik at alle skal kunne delta ut fra sine forutsetninger.
Når det gjelder sosial oppfølging av hver student, får alle studenter en fast kontaktlærer. Slike samtaler skjer både planlagt og ved behov. Vi snakker om hvordan studentene trives, både faglig, på internatet og i det sosiale miljøet for øvrig.
For å kunne gå på Nansenskolen, er det en forutsetning at man klarer seg selv i bomiljøet på internatet. Skolens ansatte har ikke helsefaglig kompetanse, men vi er behjelpelige med å sette studenter i kontakt med helsevesenet ved behov. Ved alvorlig fysisk eller psykisk sykdom er det viktig at studentene er i kontakt med helsevesenet. Dersom man har kroniske sykdommer forutsetter vi at studentene får god oppfølging av helsevesenet mens de er studenter ved skolen.
Signe Therese Strøm er rektor på Nansenskolen, og har både ledelsesoppgaver og undervisning. Faglig er hun særlig interessert i identitet og kulturformidling i flerkulturelle sammenhenger, og i konflikten mellom miljøvern og lokalbefolkning i Afrika. Hun underviser litteratur, og i emner knyttet til kjønn og identitet. Hun er utdannet antropolog med PhD fra Italia.
Epost: signe.strom@nansenskolen.no
Telefon: 484 04 479
Inspektøren er nestleder på skolen og er ansvarlig for å planlegge undervisningen. Magne Ekker underviser i et valgfag om økologi og bærekraft, og har i tillegg en del undervisning på linjene. Han har variert erfaring fra ulike folkehøgskoler og offentlig skole, og er engasjert i miljøspørsmål og friluftsliv. Han har utdannelse som friluftsveileder og innen geografi og miljøvern.
Epost: magne.ekker@nansenskolen.no
Telefon: 916 84 465
Kari Birkeland er ansvarlig for kontoret i tillegg til arbeidet med skolens bibliotek. Videre har hun ansvar for å koordinere sommerkursene på Nansenskolen. Kari er utdannet bibliotekar. Som aktivt medlem i Turistforeningen har hun erfaring og engasjement som turleder.
Epost: kari.birkeland@nansenskolen.no
Telefon: 61 26 54 00 / 976 76 422
Joakim Hammerlin er filosof og underviser i politikk og filosofi, og valgfaget "Mennesket og planeten". Han er spesielt engasjert i utviklingen og ivaretakelse av den liberale rettsstaten, og er særlig opptatt av spørsmål knyttet til klima- og naturkrisen. Han har utgitt flere bøker om rettsstat, demokrati og terrorisme. For øvrig inviterer han studentene til ballspill en gang i uka.
Epost: joakim.hammerlin@nansenskolen.no
Telefon: 482 80 150
Unn Irene Aasdalen underviser i internasjonal politikk og kunsthistorie. Hun er utdannet filosof med Ph.D. i italiensk renessansefilosofi, og har skrevet bok om kjærlighetsteori. Hun var rektor ved Nansenskolen i åtte år (2013-2021), og har undervist ved Københavns universitet og Borups Højskole. Hun har vært redaktør og kulturredaktør i flere norske aviser og tidsskrifter.
Epost: unn.i.aasdalen@nansenskolen.no
Telefon: 61 26 54 00 / 405 21 364
Linkedin
Blogg
Marius Emanuelsen er lærer på Skrivekunstlinjen og underviser også i fagene "Litteraturhistorie" og "Shakespeares skuespill". Han er utdannet litteraturviter og har gått på Forfatterstudiet i Bø, der han også har vært lærer. Han har tidligere undervist Litteraturvitenskap på Universitetet i Oslo og har erfaring som kritiker og som manuskonsulent i forlag.
Epost: marius.emanuelsen@nansenskolen.no
Telefon: 478 44 840
Facebook
Frøydis Helene Frøsaker underviser på linjen for Visuell kunst. Hun underviser innen flere kunstneriske teknikker, som tegning, grafikk, maleri og foto. Hun er utdannet billedkunstner ved Kunsthøgskolen i Bergen. I tillegg til sitt eget kunstneriske virke, har hun tidligere undervist i både grunnskole og videregående skole, og har vært tilknyttet den Kulturelle skolesekken.
Epost: froydis.knutsen@nansenskolen.no
Telefon: 91762676
Heidrun Sørlie Røhr underviser i litteratur og internasjonale emner. Hun er utdannet statsviter, med Sør-Afrika som spesialområde, jobbet mange år med internasjonalt fredsarbeid, og har undervist internasjonale studier på ulike høskoler. Hun var i mange år i skolens ledelse. Hun inviterer ofte til korsang og allsang, og er også webredaktør med andre informasjonsoppgaver.
Epost: heidrun.s.rohr@nansenskolen.no
Telefon: 911 17 449
Steinar Bryn er lærer i fellesundervisningen, i internasjonal freds- og sikkerhetspolitikk. Han har en Ph.D. i Cultural Studies fra USA, og har lang erfaring fra freds- og dialogarbeid, særlig på Vest-Balkan, men også i Ukraina, Midtøsten og andre konfliktområder. Han er flere ganger nominert til Nobels fredspris for sin innsats med Nansen Dialogue Network.
Epost: steinarbryn2018@gmail.com
Telefon: 951 74 821
Heidi Jensen har varierte oppgaver innen Nansenskolens administrasjonen og bibliotek. Hun gjør sitt beste for at alle skal få svar på små og store spørsmål, og er behjelpelig med å finne fram i biblioteket. Heidi har bred erfaring fra arrangementsbransjen, administrasjon, kontor og prosjektarbeid, og er utdannet sekretær.
Epost: heidi.jensen@nansenskolen.no
Telefon: 911 53 459
Tor Marsteintredet har ansvar for drift og vedlikehold av skoleanlegget. Han har full oversikt over skolebygg, internat og utendørsområde, og hjelper til med smått og stort. Ønsker du hjelp til en forkommen lyspære, eller trenger du bare noen å prate med, så er Tor alltid behjelpelig. På fritiden finner du han gjerne i en elv med fiskestanga. Tor er utdannet teknisk tegner.
Epost: tor.marsteintredet@nansenskolen.no
Telefon: 924 66 140
Heidi Mathisen leder den daglige driften av kjøkken, internat og renhold, og lager i tillegg mat på skolens kjøkken. Hun setter opp varierte, smakfulle menyer og sørger for at det er gode rutiner på kjøkkenet. En av hennes mange oppgaver er innkjøp matvarer og utstyr. Studentene møter Heidi når de har kjøkkentjeneste. Hun er utdannet kokk og kostøkonom.
Epost: heidi.mathisen@nansenskolen.no
Telefon: 924 22 784
Bente Fredriksen er kokk, og har som sin hovedoppgave å lage mat til studentene. Hun har mye erfaring med vegetar- og veganmat, og har tidligere blant annet jobbet ved Montebello-senteret i Mesnali.
Epost: bente.s.fredriksen@nansenskolen.no
Telefon: 976 05 255
Elisabeth Andreassen er utdannet kokk og har som hovedansvar å lage mat til alle på Nansenskolen. Enten du er vegetarianer, veganer, har allergier eller matintoleranse, - Elisabeth sørger for at alle får næringsrik mat og gjør tilpasninger der det trengs. Hun har også ansvar for oppfølging av studentenes renhold av internatet.
Epost: elisabeth.andreassen@nansenskolen.no
Telefon: 920 49 971
Tamara Eshanovas viktigste oppgave er det daglige renholdet av skolens hovedbygning, til alles trivsel. Hun lager også gjerne mat, og disker opp med tsjetsjenske spesialiteter når hun har kjøkkenvakt. Sammen med de andre på kjøkkenet sørger hun for et rent, ryddig og funksjonelt kjøkken.
Epost: tamara.eshanova@nansenskolen.no
Telefon: 458 52 004
Linnea jobber som kokk på kjøkkenet. Der har hun som oppgave å lage næringsrik og god mat til studentene. Hun har også enkelte tilsynsvakter på kveldstid. Tidligere har Linnea jobbet på Sykehuset Innlandet, og har også erfaring fra folkehøgskole. På fritiden er hun aktiv hundekjører.
Epost: linnea.mugaas@nansenskolen.no
Telefon: +47 995 16 382
Anna arbeider som renholder, med ansvar for klasserom og fellesområder. Hun er utdannet innen økonomi fra Polen, og har tidligere jobbet med økonomi hos politiet i innlandet.
Epost: anna.miklaszewicz@nansenskolen.no
Telefon: +47 967 12 579
Svetlana er ansatt som renholder og bidrar også som assistent på kjøkkenet.
Epost: svetlana.jankauskiene@nansenskolen.no
Telefon: 476 83 951
Ungdom får stort utbytte av et folkehøgskoleår, mener Handal.
Fortsatt usikker på om folkehøgskole er riktig for deg? Eller greier du ikke å bestemme deg for hvor du vil gå? Her får du råd ...