Til hovedinnhold

Elevenes beste råd om å søke folkehøgskole

Fortsatt usikker på om folkehøgskole er riktig for deg? Eller greier du ikke å bestemme deg for hvor du vil gå? Her får du råd av elevene som tok valget i fjor!

Selfie av en gruppe elever i en minibuss

August Saxegaard (19)

Går linja Ten Sing NorwayRønningen Folkehøgskole. Gikk musikklinja på videregående og søkte folkehøgskole i slutten av november 2020.

– Det er selvfølgelig ulikt fra person til person når det kommer til hva man lurer på rundt folkehøgskole. Jeg kan bare snakke av egen erfaring uten å ha noe fasitsvar.

Men for meg hjalp det veldig å snakke med de jeg kjente som hadde gått på folkehøgskole før. De kunne gi meg et innblikk i hverdagen deres, og få meg til å forstå om folkehøgskole var noe for meg eller ikke. Nå i ettertid er jeg veldig takknemlig for disse samtalene.

– Dersom du ikke kjenner noen som har gått på folkehøgskole kan det være lurt å besøke de ulike nettsidene til folkehøgskolene rundt omkring i landet. Da kan du lese mer om hva skolene har å tilby av ulike linjer, som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Rønningen folkehøgskole

Sted: Oslo
Elevplasser: 180
Linjer: 18
Undervisning pr. uke: 30 timer
Verdigrunnlag: Kristen

Les mer om skolen
Elev kaster snøball ute om vinteren i strikkegenser.

Marie Tjelta (19)

Går linja Skrivekunst Nansenskolen. Gikk dramalinja på videregående før folkehøgskolen og søkte i januar 2021.

– Søk tidlig og søk på alt du synes virker interessant slik at du er sikra en plass. (Du kan alltid takke nei senere).

– Om du skal søke på en linje som krever at du legger ved noe du har arbeidet med i søknaden start tidlig. Jeg leverte etter, som var litt stress ettersom det førte til mye usikkerhet rundt om det var ledig plass til meg eller ikke.

Det går fint å søke etter 15. november men opptaket starte da, som vil si at det er førstemann til mølla. Så jeg anbefaler å søke før for å unngå stress!

– Ikke overtenk hva du skriver i søknaden heller. Skriv det du ønsker å si om deg selv til skolen. Det må ikke være langt for å være en bra søknad.

Elev klapper hund utenfor en hundegård.

Mia Kristine Antonsen (23)

Går på linja HundekjøringAlta folkehøgskole. Gjorde ferdig utdanning som maler og tømrer før folkehøgskolen og søkte i desember 2020.

– Mitt beste råd er nok å ikke gå deg vill i for mange valg. Finn først ut hva du vil året ditt på folkehøgskole skal inneholde, om du vil være mye ute i naturen, drive med dyr, teater, sang, dans, eller noe helt annet!

– Så kan du gå på Folkehøgskolene sin hjemmeside og finne linja som inneholder de ønskene og kravene du har satt deg for ditt år på folkehøgskole. Eller du kan høre rundt med venner og familie om de har noen skoler å anbefale. Så er det bare å velge og vrake!

– Men finn den skolen du synes passe deg best. Les litt om hva en hverdag på den skolen inneholder, hva slags krav eller ønsker skolen har til deg, og eventuelt om du trenger å anskaffe noe for å gå der.

I søknaden min skrev jeg ganske kort oppsummert om meg som person, hva jeg drev med til vanlig og min erfaring med hund og friluftsliv fra før. Hvorfor jeg ønska å gå der og hva jeg følte jeg kunne lære å oppnå med det året hos dem.

– Folkehøgskole er absolutt å anbefale! Du kommer ikke til å angre så lenge du velger en skole og linje du kjenner at du virkelig har lyst å gå! Alt handler om motivasjon og lysten  du møte skolehverdagen med! Gjør ditt folkehøgskoleår til det beste for deg!

Elev på gata i Oslo

Thomas Le (21)

Går linja Freestyle Park ved Rødde folkehøgskole.  Tok et årsstudium i informatikk før folkehøgskolen og søkte i april 2021.

Dersom man er usikker på hva man vil gjøre etter videregående så er det beste tipset mitt å gjøre noe fornuftig før man begynner å studere. Gjerne ta et år på folkehøgskole!

– Det fins svært mange folkehøgskoler. Det viktigste er å velge en linje som tilbyr en hverdag som man er interessert i. For meg ble det i hovedsak ski og fysisk aktivitet. Andre ting å tenke på er plasseringen av skolen, om den er langt unna butikk, sentrum, flyplass osv.

Selfie av kvinnelig og mannlig elev.

Hedda Malèn Korsnes Koppernes (20)

Går linja Håndverker ved Ål folkehøyskole og kurssenter for døve.  Tok fagbrev som barne- og ungdomsarbeider før hun søkte på folkehøgskole i januar 2021.

– Finn en skole som du synes hører spennende ut og som passer for deg.

– I søknaden må du bare være ærlig når du skriver om deg selv, forklare hvorfor du vil søke og hva du kan bidra med på skolen.

Når det gjelder om folkehøgskole er rett valg for deg må du tenke på at du bor oppå folk 24/7 i et år og at alle er forskjellige. Man må rett og slett respektere hverandre og leve med at det kanskje er noen som ikke er som deg.

– Noen liker å stå opp tidlig, noen liker å sove lenge. Noen hører på musikk når de skal sove, andre hører på musikk om morgenen. Det er bare noe man nesten må lære seg å leve med.

Selfie av tre elever med lue utendørs

June Meili Christensen Steihaug (19)

Går Friluftsliv/KRIKNordfjord folkehøgskule. Gikk studiespesialisering med realfag før folkehøgskolen og søkte tidlig på folkehøgskole.

– Mine beste råd og tips til andre som vurderer å søke folkehøgskole, er å først og fremst å finne seg en eller flere linjer som man interesserer seg for å kunne tenkt seg å gå, og så ville jeg egentlig bare søkt!

– Når du først har fått plass er du allerede blitt så gira at det er vanskelig å si nei. Et år på folkehøgskole er veldig dynamisk. Man gjør utrolig mye og man blir kjent med folk fra hele landet. Så finn en linje, skriv en søknad, litt om deg selv, din bakgrunn, interesser og hvorfor du vil gå den linjen.

Men lurer du på om folkehøgskole er noe for deg så ville jeg heller si: Man kan angre mere på det man ikke gjør, enn det man gjør. Er du første kommet inn på tanken om folkehøgskole så kan jeg nå av erfaring si at det er bare å søke, du kommer til å angre mere om du ikke søker enn om du søker!

Les også:

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

98