Til hovedinnhold

Ål folkehøyskole

På Ål folkehøyskole underviser vi i spennende linjer og i ulike valgfag på norsk tegnspråk. Skolen er Norges eneste tegnspråklige folkehøyskole som er for alle som kan eller vil lære tegnspråk. Velg en av linjene og få en unik erfaring og opplevelse i tegnspråkmiljøet.

Søk på skolenLinjer

Ål folkehøyskole er landets eneste folkehøyskole der all daglig kommunikasjon, i undervisning, sosiale aktiviteter og samvær, er på norsk tegnspråk.

Skolen er for alle fra døve, hørende, personer med nedsatt hørsel til minoritetsspråklige døve.

Skolen og nærområdet har gode muligheter for fysisk aktivitet.

Vi har:

I Hallingdal har vi flotte turmuligheter både sommer og vinter. På sommerstid har vi blant annet klatrepark, fjelltur og kano. Og på vinterstid har vi flere alpineanlegg i nærheten, milevis med flotte skiløyper, hundekjøring og aking.

Dette står vi for

Ål folkehøyskole er en frilynt skole og Norges eneste folkehøyskole for døve.

Uavhengig om du er hørselshemmet eller ikke, hører mye eller ikke, har nytte av hørselstekniske hjelpemidler eller ikke så er du velkommen til oss. Det er mulighet for å gå hos oss bare på høst- eller vårsemesteret ved å skrive dette i søknaden.

Vil du lære tegnspråk er vi til stede for deg! Skolen skal bidra til å gjøre tegnspråk tilgjengelig for alle og bidra til at tegnspråk blir et synlig og anerkjent språk i det norske samfunnet.

I ordet «døv» inkluderer vi alle hørselshemmede: døve, døvblitte og tunghørte personer, med og uten CI/høreapparat.

Vårt mål er å være et senter for livslang læring der tilbudene er konsentrert omkring de behov døvesamfunnet har.

I fellesfagene utfordrer og veileder vi deg faglig, sosialt og personlig. Du må bidra i fellesskapet for å skape et kreativt, godt og trygt miljø.

Vi har disse fellesfagene:

Morgensamling: Vi starter skoledagen med viktig informasjon, dagens ord, nyheter, underholdning / lek.

Vask internat og husmøte: Vask av fellesareal og rom på internatet. Husmøtet er viktig fellesskapet for internatet og spisesalen.

Tema: Ulike temaer, blant annet døvehistorie, mental helse, m.m.

Valgfag: Vi har 4 perioder med valgfag over ca. 6 uker per gang.

Kroppsøving: Målet er å ha det gøy sammen i fysisk aktivitet. Styrketrening, ballspill, aking, skitur m.m.

Selvstendig læring / alle-time: Time med rektor / avdelingsleder for informasjon, eller tid til elevrådet til å ta opp saker.

Temakveld: Det blir arrangert temakveld en gang i måned med tema og underholdning som linjene bytter på å ta ansvar.

Prosjektdager: Ca. 5 ganger i året har vi prosjektdager.

Hytteturer: En på høst og en på vinter.

Alle våre valgfag er inkludert i skolepengene. Der får du mulighet til å velge 4 valgfag i løpet av skoleåret. Under ser du eksempler på valgfag som skolen har tilbud på:

Akademisk skriving

Vil du øke kunnskap om akademisk skriving? Det stilles bestemte krav til form og innhold, språk og stil. Dermed øver du med å skrive oppgaver som er tilfredsstillende for høyskoler og universiteter.

Akrylmaling

Liker du å male? Det kan du prøve å male en vannbasert maling som et alternativ til den oljebaserende maling.

Allidrett

Det er et variert aktivitetstilbud for dere som vil prøve ulike idrettsgrener uten fokus på konkurranser.

Animasjonsfilm

Her får du lære om ulike filmteknikker og du skaper en illusjon av bevegelse gjennom å manipulere motivet ved hjelp av enkeltbildeteknikk.

Dyrevelferd

Du får innsyn om hvordan dyret har det, hvordan de opplever og takler miljøet de lever i, både fysisk og psykisk. Vi besøker noen steder i Hallingdal og bli kjent med deres dyrevelferd.

Filmproduksjon

Her får du mulighet til å bli kjent med prosessen av å lage en film. Fra å lage et manusskrift til en kort film. Kan være individuelt eller i samarbeid med flere i klassen.

Filmsmak

Filmsmak baserer seg på filmer av varierende sjangrer, regissører, innhold og kvalitet. Her får du reflektert selv og sammen med andre om de ulike filmene.

Fjelltur

Det er for deg som liker å gå på fjelltur. Du får kunnskap som er viktig å inneha på tur, fjellvettregler, bruk av kart og riktig utstyr til riktig vær.

Frisbeegolf

Liker du å spille frisbee? Vi har frisbeegolfbane på skoleområdet og også noen steder rundt Hallingdal hvor du kan øve og videreutvikle deg.

Gips

Her får du lære om gips som er et evaporitt-mineral og får muligheten til å lage forskjellige ting som teatermaske, hender og flere.

Gjenbruk

Du får mulighet til å lære hvordan du kan gjenbruke ting som er blitt overflødige, umoderne eller unødvendige i stedet for å kastes.

Hekling

Det er en teknikk for å fremstille tekstiler av garn og her får du mulighet til å lære hvordan du hekler.

Mørkeromsarbeid

Her får du mulighet til å ta analoge fotografer med film og oppleve hvordan du skal fremkalle svarthvitt filmene og hvordan man kopierer svarthvitt papirbilder fra negativfilm.

Organisasjonsarbeid

Liker du organisasjoner? Her får du lære om arbeid i ulike organisasjoner og utføre ulike oppgaver for å oppnå et mer eller mindre klart definert mål.

Orientering

Det er en idrett som du skal ta deg raskest mulig gjennom en løype i et bestemt terreng ved hjelp av kart, kompass og naturobservasjoner.

Roman lesning

Liker du å lese og finne roen i den travle hverdagen? Her får du veiledning til å finne bøker som du ønsker å lese, og så skal vi fortelle hverandre om bøkene som vi har lest.

Strikking

Her får du lære hvordan man strikker, alt fra lapper til jakker. I tillegg får man lært hvordan man fremstiller tekstiler av garn.

Teater

Liker du å fremføre på scenen? Du kan lære deg å leke med teaterimprovisasjon. Dermed blir du bedre kjent med deg selv. Vi fokuserer på lek og moro, og du får utfordre deg selv i trygge omgivelser.

Tegnspråksang

Liker du å synge? Er du nysgjerrig på hvordan å synge en sang på tegnspråk? På skolen får du mulighet til å lære det.

Toving

Det er en prosess der et tykt stoff, eller filt skapes ved at fibrene tar tak i hverandre og presses sammen. Det kan du tove forskjellige typer fibre og ull.

Vikingsmykker

Du får veiledning i hvordan du lager et vikingsmykke av ekte sølv, og du får beholde smykket selv.

Vintersport

Det er en sport som ikke kan eksistere uten snø og is. Forskjellige aktiviteter som ski, langrenn, aking, skøyte og flere.

Zentangle

For deg som liker å tegne. Det er en lettlært, avslappende og hyggelig aktivitet hvor du lager vakre bilder ved å tegne strukturerte mønstre.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Studieturen til utlandet gjennomføres som et prosjektarbeid der forarbeid og etterarbeid har fokus på tilegnelse av kunnskap om døve og tunghørtes livsvilkår i det aktuelle landet som besøkes. De siste årene har vi reist til Thailand, Cuba, Kina, India, Kapp Verde, Island og flere.

Vi skal reise til Slovenia våren 2023.

Elevene bor i det flotte internatet som ble delvis pusset opp i 2019. Vi har både enkeltrom og og dobbeltrom, og de fleste rommene har eget baderom. For deg som ikke har bad på rommet, er det egne adskilte dusjer og toalett rett i nærheten av rommet ditt. Det er mulighet for å søke om enkeltrom med eget baderom.

Fasiliteter

 • Tegnspråkarena
 • Badstua
 • Gymsal
 • Treningsrom
 • Yogarom
 • TV-stua
 • Gaming-rom med TV
 • Vintersutstyr-rom (utlån av langrennsski, truge, akebrett etc.)
 • Skiløypa rett utenfor skolensområdet om vinter
 • Naturen
 • Teambyggingsbane
 • Frisbeegolfbane

Skolen ligger sentralt i Sør-Norge på Ål i Hallingdal ved riksvei 7 og Bergensbanen. Det er gode togforbindelser og det tar ca. 3 timer med tog til Oslo og 3,5 timer til Bergen.

Finn reiserute fra der du bor

Skolens nærmiljø i Hallingdal har flotte turmuligheter både sommer og vinter. Avstanden til alpinanleggene på Geilo er 25 km og til Ål skisenter er det 10 km. Det er milevis med skiløyper i fjellet.

Hva finnes på Ål?

Vi har 16 timer med linjefag i uken, resten er fellesfag som tema, husmøte og valgfag.

I tillegg til dette har vi helgeundervisning ca. 2-3 ganger i måned, det kan være fra foredrag og workshop til aktiviteter som kino og tur.

Last ned timeplan som pdf ↓

Slik ser årsplanen ut med forbehold om endringer.

Første skoledag søndag 21. august 2022
Hyttetur til Skogferie
29. august – 2. september
Prosjekt om tegnspråk 20.– 23. september
Høstferie
30. september - 9. oktober
Prosjekt om miljø 18.- 21. oktober
Døveblindeprosjekt
16.-18. november
Juleferie
16. desember – 2. januar 2023
Oslotur
30. januar – 3. februar
Vinterferie
24. februar – 5. mars
Skoletur til Slovenia
23.- 30. mars
Påskeferie
31. mars – 11. april
Siste skoledag
søndag 14. mai 2023

Last ned årsplan som pdf ↓

Studieturen til utlandet gjennomføres som et prosjektarbeid der forarbeid og etterarbeid har fokus på tilegnelse av kunnskap om døve og tunghørtes livsvilkår i det aktuelle landet som besøkes. De siste årene har vi reist til Thailand, Cuba, Kina, India, Kapp Verde, Island og flere.

 • Du må være 18 år til å søke på skolen.
 • Du behøver ikke å ha fullført videregående skole, og vi ser ikke på karakter.

Bygninger

Skolen ligger høyt og fritt med fin utsikt over Ål sentrum, området ligger på gården Bakkenteigen i Ål i Hallingdal. Skolen har en tomt på ca. 200 mål og det er 26 bygninger på skolene område. Vi har inngang og toalett som er tilpasset for HC.

Mat

Vi tilbyr mat for alle og tilpasser alltid til andre allergier. Ta kontakt med skolen i god tid før skolestart, slik at vi kan legge til rette for deg.

Faglig og sosialt

På Ål folkehøyskole er vi vant til å ta imot elever som har behov for ekstra tilrettelegging i undervisning.

Remi Roos

Linjeleder for Teater

Aino Hakala

Teaterlærer

Agnes Stueflaten

Avdelingsleder for folkehøyskolen

Agnes er en glad friluftslivsdame som elsker både fart og spenning! På jobben trives hun godt med en balanse mellom kontorarbeid og å være sammen med elever både i undervisninger og på turer, slik at hverdagen hennes på jobben har stor variasjon.

Epost: agnes.stueflaten@al.fhs.no
Telefon: +4793602741 (KUN SMS)

Bente Lisbeth Køk

Internatleder

Bente Lisbeth er utdannet tegnspråkkonsulent. Bente Lisbeth har selv vært elev ved Ål folkehøyskole i 1992. Hun har jobbet som lærer i kursavdeling og senere lærer i folkehøyskolen, totalt har hun jobbet 28 år på Ål folkehøyskole og kurssenter for døve. De siste 6 årene har Bente Lisbeth jobbet som internatleder og er glad i arbeid med ungdom og voksne. 

Epost: b.l.kok@al.fhs.no
Telefon: +4797564112 (KUN SMS)

Claudia Murray

Linjeleder for norsk tegnspråk

Claudia er utdannet tegnspråklærer. Claudia har jobbet i både barnehagen, på kursavdelingen, voksenopplæring og som leder på skolehuset. Nå jobber hun som tegnspråklærer på folkehøyskolen. Claudia brenner for å jobbe med elevene, og med sosialpedagogisk arbeid.

Johanna Asprutsen

Linjeleder for Design din vei

Johanna er en kreativ og livsglad jente som engasjerer seg lett i ting. Utfordringer tar hun med strake armer og utfordringer kan være gøy siden det gir henne noe å jobbe med. Johanna har mange hjertesaker og en av de er at samfunnet skal få økt kunnskap om tegnspråk. Johanna er utdannet lærer med fordypning i tegnspråk.

Epost: johanna.asprusten@al.fhs.no

Alexander Kvalheim

Linjeleder for Norsk for minoritetsspråklige døve

Alexander er utdannet som lektor med master i nordisk, historie som andrefag. Og ettårsstudium i tegnspråk og tolking.

Epost: alexander.kvalheim@al.fhs.no

Gunnar Snær Jónsson

Linjeleder for Gaming og Idrett

Gunnar er fra Island og flyttet til Norge i juli 2018. Han er utdannet med bachelorgrad i norsk tegnspråk og tolking.

Epost: gunnar.jonsson@al.fhs.no

Elinor Amalie Rønning

Lærer

Elinor har lang fartstid på Ål folkehøyskole og kan brukes til mye. Hun har vært elev på Ål folkehøyskole, senere har hun tatt utdanning som tegnspråklærer og fagdidaktikk. Hun er en pioner i norsk tegnspråk, og har laget mye materiale på tegnspråk og vært med på et prosjekt om døve kvinner på arbeidsplass. Elinor trives med varierte oppgaver, gode kollegaer og å se elever i utvikling.

Linjer på Ål folkehøyskole

Design din vei

Ål folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Teater på internasjonal tegnspråk

Ål folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Gaming og Idrett

Ål folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Norsk tegnspråk

Ål folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Norsk for minoritetsspråklige døve

Ål folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Alt du ikke tør å spørre om før du begynner på folkehøgskole

Hvordan er det å ha mensen på fjelltur? Og hva gjør jeg om jeg har en dårlig dag på folkehøgskole? Her får du svarene!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen