Til hovedinnhold

Ål folkehøgskole

Drømmer du om et år helt utenom det vanlige? Ål folkehøgskole er Norges eneste folkehøgskole hvor all undervisning foregår på tegnspråk. Eller kanskje du bare ønsker deg nye venner og glad i være sammen med andre? Hos oss vil du oppleve samhold, personlig utvikling og få ny forståelse for mangfold og inkludering. 

Søk på skolenLinjer



Ål folkehøgskole er en tegnspråkskole hvor vi fokuserer på samhold, fag, og morsomme aktiviteter hele året! 

Hallingdal har fantastisk natur og vi har spennende turer og aktiviteter hele året. Vi reiser til klatreparken, går på fjelltur og padler kano. Og på vinteren har vi flere alpineanlegg i nærheten, milevis med flotte skiløyper, gjør hundekjøring og aking. 

Ål inn - en dokumentarserie i NRK TV

NRK har publisert en TV-serie, “Ål inn”, om skolen vår som er produsert av Fabelaktiv. Den handler om vennskap, kjærlighet og å finne seg selv på Ål, en folkehøgskole der alle snakker tegnspråk. I serien møtes døve og hørende elever med ulike bakgrunner og historier, og lærere i sin første jobb. Den følger dem gjennom et helt år fra den første spente skolestarten i august til den tårevåte avslutningen i mai. Serien kan du finne her under NRK TV.

Dette står vi for

Alle er velkomne til oss! Om man bruker CI, høreapparat, har hørselsutfordringer, eller hører godt.

Ål folkehøgskole er en frilynt skole og eid av Norges Døveforbund. Vi legger vekt på raushet og inkludering der alle blir sett og får mulighet til å delta. 

Ål folkehøgskole står for:

På torsdag er alle elevene sammen, da har vi det som heter fellesfag. Vi har forskjellig innhold i fellesfagtimene. Elevene kan foreslå hva fellesfag timene skal handle om. Fellesfag kan handle om temaer knyttet til tegnspråk og døvekultur. I fellesfagene blir du utfordret og veiledet på en rekke områder av lærerene.

Du velger valgfag fire ganger i løpet av skoleåret. Du har valgfag tre timer i uken. Eksempler på valgfag: akademisk skriving, klatring, dyrepleie, analog fotografi, gjenbruk, trening.

Allidrett

Det er et variert aktivitetstilbud for dere som vil prøve ulike idrettsgrener uten fokus på konkurranser.

Dyrevelferd

Du får innsyn om hvordan dyret har det, hvordan de opplever og takler miljøet de lever i, både fysisk og psykisk. Vi besøker noen steder i Hallingdal og bli kjent med deres dyrevelferd.

Filmproduksjon

Her får du mulighet til å bli kjent med prosessen av å lage en film. Fra å lage et manusskrift til en kort film. Kan være individuelt eller i samarbeid med flere i klassen.

Filmsmak

Filmsmak baserer seg på filmer av varierende sjangrer, regissører, innhold og kvalitet. Her får du reflektert selv og sammen med andre om de ulike filmene.

Fjelltur

Det er for deg som liker å gå på fjelltur. Du får kunnskap som er viktig å inneha på tur, fjellvettregler, bruk av kart og riktig utstyr til riktig vær.

Frisbeegolf

Liker du å spille frisbee? Vi har frisbeegolfbane på skoleområdet og også noen steder rundt Hallingdal hvor du kan øve og videreutvikle deg.

Hybelmat

Isbading

Du lærer forskjellige teknikker for å lettere gjennomføre isbading på en trygg måte. Det er gøy og svært forfriskende!

Klatring

Lynkurs i norsk tegnspråk for internasjonale studenter

Orientering

Det er en idrett som du skal ta deg raskest mulig gjennom en løype i et bestemt terreng ved hjelp av kart, kompass og naturobservasjoner.

Teaterproduksjon

Teatersport

Tegneserier

Liker du å tegne? Her kan du enten øve på tegneferdigheter du kan fra før eller utforske tegning som aktivitet. Du får lære om sjangre innenfor tegnserier, teknikker og visuell historiefortelling.

Valgfritt kreativt arbeid

Hekling, strikking, gips, vikingsmykke, toving osv

Vintersport

Det er en sport som ikke kan eksistere uten snø og is. Forskjellige aktiviteter som ski, langrenn, aking, skøyte og flere.

Zentangle

For deg som liker å tegne. Det er en lettlært, avslappende og hyggelig aktivitet hvor du lager vakre bilder ved å tegne strukturerte mønstre.

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 9 dager

Det finnes over 300 forskjellige tegnspråk i verden. Vi reiser derfor på studietur for å lære om døves levevilkår og kultur og språk i andre land. (Med forbehold for endringer i avreisetidspunkt). 

Elevene bor på internat med mulighet for fantastisk utsikt til Ål og Hallingdal. Internatet er moderne, nylig pusset opp i 2019 med felles stue, kjøkken. Vi har både enkeltrom og og dobbeltrom, og de fleste rommene har eget baderom. For elever som ikke har bad på rommet, er det dusjer i egne avlukke med dør, og toalett rett i nærheten av rommet. Elever kan søke om enkeltrom med eget baderom. Elevene syntes ofte det er hyggelig å bli kjent med hverandre om man bor sammen. Vi anbefaler derfor at man deler rom.  

Fasiliteter

  • Tegnspråkarena
  • Belyst akebakke
  • Badstua
  • Gymsal
  • Treningsrom
  • Volleyballbane
  • Yogarom
  • TV-stue
  • Gaming-rom med PS5
  • Vinterutstyr-rom (utlån av langrennsski, truge, akebrett etc.)
  • Skiløype i gangavstand fra skolen
  • Oppmerkede turløyper
  • Teambyggingsbane
  • Frisbeegolfbane
  • Utstyrslager til elevenes eget utstyr
  • Felles moderne vaskerom med vaskemaskiner og tørketrommel

Ål folkehøgskole og kurssenter for døve ligger på Bakketeigen 51, 3570 Ål i Hallingdal. Skolen ligger sentralt i Sør-Norge ved riksvei 7 og Bergensbanen. Det er gode togforbindelser og det tar ca. 3 timer med tog til Oslo og 3,5 timer til Bergen. Det er asfaltert vei opp til skolens område med parkeringsplasser og lademulighet for El-bil.

Finn reiserute fra der du bor

Ål i Hallingdal har flotte turmuligheter både sommer og vinter. Skolen ligger nært populære alpinanlegg på Geilo og Ål skisenter. Vi har skiløype og forskjellige turstier i gangavstand fra skolens område, til Nasakamben og i området rundt Kvinnegaardslia. Dyr som rev, elg og rådyr er ofte observert på og fra skolens område. 

Hva finnes på Ål?

Du har femten timer i uken med linjefag, tre timer med valgfag, tre timer med fellesfag (tema) og to timer med kroppsøving. Andre aktiviteter på timeplanen er ukentlig husmøte, elevrådsmøte, og en time med selvstendig læring. Vi har også perioder der elevene gjør spennende fellesaktiviteter med egen timeplan.

Last ned timeplan som pdf ↓

Årsplan 2024 / 2025 (endringer kan skje).

Første skoledag: søndag 18. august 2024
Hyttetur:
26. - 20. august
Døves kulturdager: 27.-29. september
Høstferie: 29. september - 8. oktober
Studietur til Oslo: 18. - 22. november
Juleferie:
13. desember – 5. januar 2025
Hyttetur: 10. - 14. februar 
Vinterferie: 21. februar – 2. mars
Skoletur til Portugal og Kapp Verde:
uke 14 og 15 (nøyaktig dato kommer)
Påskeferie: 
11. - 22. april 
Skoleavslutning:
Fredag 15. mai  

Last ned årsplan som pdf ↓
  • Du må være 18 år til å søke på skolen.
  • Du behøver ikke å ha fullført videregående skole, og vi vurderer ikke karakter.

Bygninger

Ål folkehøgskole ligger på gården Bakkenteigen med nydelig utsikt til Hallingdal og Ål sentrum. Skolens område har en tomt på ca. 200 mål og det er 26 bygninger. Skolebygningene har inngang og toalett som er tilpasset for rullestolbrukere.

Mat

Vi tilbyr mat for alle og har svært god komptanse på mat tilpasset ulike allergier. Ta kontakt med skolen i god tid før skolestart, slik at vi kan tilrettelegge for deg.

Faglig og sosialt

På Ål folkehøgskole er alle lærere og de fleste ansatte tegnspråklige. Vi har kompetanse på tegnspråk og døvekultur, som gjør vårt sosiale miljø åpent og mangfoldig. Ved siden av folkehøgskolen kommer døve fra alle deler av landet for å delta på vårt kurssenter. Det byr på gode muligheter for å bygge nettverk og lære om hvordan vi kan kommunisere på tvers av forskjellig språk og kulturer. Vi har også bred kompetanse på elever som har behov for ekstra tilrettelegging i undervisning og i det sosiale livet. Vi er opptatt av å tilrettelegge slik at alle kan få delta på likt nivå i alle deler skolehverdagen. Ta kontakt med oss så ser vi hvordan vi kan finne gode løsninger for deg. 

Ann Kristin Malmquist

Rektor

Er en humanetiker som trives oppå fjellet og hjemme i hagen. Hun er glad for at Norge har fått en språklov der tegnspråk er anerkjent som et nasjonalt minoritetsspråk. Ann Kristin har mastergrad i anvendt språkvitenskap og pedagogikk. I tillegg til tegnspråkutdanningen, har hun lang arbeidserfaring både som tegnspråktolk og tolking av teateroppsetninger. 

Epost: ann-kristin.malmquist@al.fhs.no

Bente Lisbeth Køk

Internatleder

Bente Lisbeth er utdannet tegnspråkkonsulent. Bente Lisbeth har selv vært elev ved Ål folkehøyskole i 1992. Hun har jobbet som lærer i kursavdeling og senere lærer i folkehøyskolen, totalt har hun jobbet 28 år på Ål folkehøyskole og kurssenter for døve. De siste 6 årene har Bente Lisbeth jobbet som internatleder og er glad i arbeid med ungdom og voksne. 

Epost: b.l.kok@al.fhs.no
Telefon: +4797564112 (KUN SMS)

Alexander Kvalheim

Avdelingsleder i folkehøgskolen (vikar for studieåret 24/25)

Alexander er fra Nordfjord, og har studert mange år i Bergen. Han er utdannet som lektor med master i nordisk, og historie som andrefag. I tillegg har han ettårsstudium i tegnspråk og tolking. I masteroppgaven skriver han om pedagogiske praksisen rundt fritak av nynorskopplæring for døve i skolen. Han er også engasjert i  organisasjonsarbeid og menneskerettigheter. 

Epost: alexander.kvalheim@al.fhs.no

Claudia Murray

Linjeleder for norsk tegnspråk

Claudia er tegnspråklærer med bred pedagogisk kompetanse. Hun har lærerutdanning fra Sveits, og god kunnskap om flere tegnspråk. Hun behersker sveitsisk, tysk, norsk tegnspråk, american sign language (ASL), og internasjonale tegn. Tidligere har hun arbeidet på skolens kursavdeling, leder på skolehuset, i barnehagen, og voksenopplæringen. Claudia brenner for elevene og sosialpedagogisk arbeid.

Johanna Asprutsen

Linjeleder for Design din vei

Johanna er en kreativ og livsglad jente som engasjerer seg lett i ting. Utfordringer tar hun med strake armer og utfordringer kan være gøy siden det gir henne noe å jobbe med. Johanna har mange hjertesaker og en av de er at samfunnet skal få økt kunnskap om tegnspråk. Johanna er utdannet lærer med fordypning i tegnspråk.

Epost: johanna.asprusten@al.fhs.no

Oscar Gerritsen

Lærer

Oscar har jobbet i mange år med unge voksne i ulike aldersgrupper. Han trives med fysisk aktivet og opplevelser som en del av sitt sosialpedagogiske arbeid. Oscar er selv tidligere elev på Ål folkehøgskole. Han er utdannet innenfor IT.

Epost: Oscar.gerritsen@al.fhs.no

Elinor Amalie Rønning

Lærer

Elinor er en pioner i tegnspråkfeltet i Norge. Hun har gjort viktig arbeid knyttet til utvikling av undervisningsmateriale av norsk tegnspråk. Hun har selv vært elev på Ål folkehøyskole, og har lang fartstid hos oss. Elinor er utdannet tegnspråklærer og har spesialkompetanse innen fagdidaktikk knyttet til norsk tegnspråk, tegnspråk-historie og døvekultur.  

Gunnar Snær Jónsson

Linjelærer i norsk tegnspråk

Gunnar er utdannet som døv tegnspråktolk fra Island. Han har bachelorgrad i norsk tegnspråk og tolking. Tidligere jobbet Gunnar som redaktør og sosiale medie ansvarlig for det islandske døveforbundet. Han brenner for språk, kultur og sosialutveksling. Han er veldig engajsert med gaming, film, tegning og skitur.

Epost: gunnar.jonsson@al.fhs.no

Remi Roos

Linjeleder for Teater

Remi Roos er utdannet skuespiller fra Stockholms Dramatiska Högskola. Han har internasjonal erfaring både i teater og film. Han medvirket i oppsetninger for Teater Manu, og opptredd på Miniøya, Tyst Teater og Clin d´Olei. Og som regissør og prosjektleder for blant annet Climate Camp i Lofoten (2021). Og forskjellige workshops i teater blant annet i Etiopia, Finland, og Sverige.

Epost: remiroos91@gmail.com
Nettside

Agnes Stueflaten

Avdelingsleder for folkehøyskolen (i permisjon)

Agnes er en glad friluftslivsdame som elsker både fart og spenning! På jobben trives hun godt med en balanse mellom kontorarbeid og å være sammen med elever både i undervisninger og på turer, slik at hverdagen hennes på jobben har stor variasjon.

Epost: agnes.stueflaten@al.fhs.no
Telefon: +4793602741 (KUN SMS)

Linjer på Ål folkehøgskole

Norsk for minoritetsspråklige døve

Ål folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Teater på internasjonale tegn

Ål folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Norsk tegnspråk

Ål folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Design din vei

Ål folkehøgskole
HelårskursFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Mila Slettebø

På Ål ble jeg godt tatt imot og følte meg sett og hørt. Året på fhs gjorde at jeg fikk tilbake læringsgleden, og hva som motiverer meg for læring, uten lekser. Folkehøgskole er samtidig strukturert og foreberedte meg til overgangen for voksenlivet.

Mila Slettebø
Elisa Glomset Kjersem

Jeg har døv tante som jeg ikke har kunnet bli ordentlig kjent med fordi jeg ikke kunne tegnspråk. Mitt år på Ål fhs gjorde at jeg lærte tegnspråk, og nå kan vi prate sammen. Jeg har også blitt mer trygg på meg selv og mange nye venner.

Fra bloggen

Alt du ikke tør å spørre om før du begynner på folkehøgskole

Hvordan er det å ha mensen på fjelltur? Og hva gjør jeg om jeg har en dårlig dag på folkehøgskole? Her får du svarene!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen