Til hovedinnhold

- Har lært mye mer enn vi trodde var mulig

Man lærer mye på ni måneder! Selv uten tidligere erfaring, kan elevene på klær, mote & design vise frem flotte egensydde kolleksjoner. 

– Målet er at alt vi lager skal se ut som om det er kjøpt i butikk. Vi har lært så utrolig mye dette året, sier Madelen Hansen Tungesvik (21) fra Kvinherad.

På loftet på Solborg folkehøgskole møter vi fem blide jenter. De har skolens desidert største klasserom, og har kanskje også brukt det aller mest. Her fra toppetasjen har de 14 jentene i klassen «Klær, mote & design» utsikt til alt som foregår på skolen. Likevel finner dem helst hengende over en symaskin, både sent og tidlig. De har egen nøkkel og kan komme og gå som de vil.

– Her lærer du noe som du vil få bruk for resten av livet! Uansett hva du vil gjøre etterpå, er dette noe det er fint å ha med seg som hobby, sier Guro Skjerdal Bondevik (20) fra Sogndal.

For det er ikke lite som har blitt produsert disse ni månedene. Jentene henter frem bukser, skjørt, skorter, jakker, hettegenser, kjoler, dukkeklær, ballkjoler, bikini, veske, hatt, t-skjorter, genser og votter.

– Det er utrolig fint å lære å lage ulike størrelser. Nå kan vi få klær som passer, uten å være avhengig av utvalget i butikken, smiler Madelen.

sy søm solborg folkehøgskole design

– Her lærer du noe som du vil få bruk for resten av livet, sier Guro Skjerdal Bondevik. Foto: Kristin Øyen

Les mer om Solborg folkehøgskole i Stavanger

Bratt læringskurve

– Det var veldig få av oss som kunne sy da vi startet her, så det første vi begynte med var forskjellige små produkter som pennal, handlenett og toalettveske, sier Ane Løtveit (20) fra Ski.

– Etter høstferien lærte vi å sy glidelås, og det siste fellesprosjektet vi hadde var å sy hver vår bombejakke. Da var det mest grunnleggende på plass, og vi kunne starte på egne prosjekter vi valgte selv, sier Mona Blanchard (18) fra Grenoble i Frankrike.

Jentene har brukt mye tid på syrommet for å skape kule antrekk.

– Vi får hjelp ut fra hva vi trenger der og da, og har nok lært ting på litt ulikt tidspunkt, legger hun til.

– Og så lærer vi selvfølgelig mye av hverandre!

Det er god stemning på syrommet. Musikken strømmer ut av høyttalere, og en egen sofakrok kan brukes om du skulle trenge en pause.

– Vi har en utrolig dyktig lærer, med mye tålmodighet. Det er viktig! Hun klarer å hjelpe alle nå vi står fast, sier Madelen.

– Det er enkelt å gå til Linda med et bilde og si «jeg vil lage noe som ligner på dette». Enten så har hun et mønster klart som man kan bruke, vi forandrer på et mønster eller får hjelp til å lage et nytt, sier Mona.

søm sy antrekk kontraster solborg folkehøgskole

– I starten trenger man hjelp til det meste, men vi har lært mye. Nå synes jeg det er veldig gøy å kunne lage akkurat det jeg har lyst på! Jeg er kanskje litt kresen når det kommer til klær, og da er det jo fint å kunne få det akkurat som jeg vil, smiler Thea Hatlem (20) fra Bærum.

Les også: – Vi trenger større kreativ frihet i skolen

Trenger ingen forkunnskaper

– Jeg var litt redd for hvor mye de andre kunne, og at jeg skulle ligge langt bak. Men det var ikke noe problem! Her lærer man alt man trenger, og det gjør ingenting om du ikke har sydd før, sier Guro.

– Det er veldig mye bra utstyr her, og skolen har alt vi trenger. Vi får lov til å prøve alt, sier Mona.

Klasserommet har symaskin til alle, og store arbeidsbord. Lærer Linda hadde i tillegg laget en liten magisk boks med «alt» til hver av elevene. Her er sakser, målbånd og nåler – som de også vil ha bruk for når de skal fortsette å sy hjemme.

kjole sy søm mote folkehøgskole Solborg folkehøgskole

– Det er utrolig fint å lære å lage ulike størrelser. Nå kan vi få klær som passer, uten å være avhengig av utvalget i butikken, sier Madelen Hansen Tungesvik.

– Vi kan selvfølgelig bruke alt som er av stoffer på skolen, men pleier reise til byen for å handle inn det vi trenger. Det er supert at vi kan velge helt selv, og ta ut akkurat den fargen eller det mønsteret vi vil, sier Thea.

Inspirerer hverandre

Jentene legger ikke skjul på at de er mye på syrommet. Enkelte perioder av året har de nesten flyttet inn. Sånn føles det i alle fall.

– Vi har alltid noe vi vil bli ferdige med, så vi bruker mye tid her oppe. Men så er det jo også så sosialt å være her, sier Ane.

– Jeg blir utrolig inspirert av de andre, og vi hjelper hverandre. Det er alltid gøy å se når noen er ferdig med et plagg, da klapper vi, fortsetter hun.

– Hvor mye man er her på egenhånd er selvfølgelig avgjørende for hvor mye man får laget i løpet av året, sier Mona. Hun har satt stor pris på stemningen i klassen, og hvordan alle heier på hverandre. Det gjør at man stadig tør å prøve noe nytt, og ikke er redd for å feile.

Les også: Proff eller nybegynner? Fag for begge på folkehøgskole

Redesign og instagram

Selv om jentene har lært mye de siste månedene, er det noen ting de setter ekstra pris på å ta med seg videre. Som det å kunne skifte glidelås, reparere hull eller sy om klær de allerede har.

– Av og til har vi gått på Fretex for å finne ting vi kan sy litt om på, og gjøre til vårt eget. Det er utrolig mye man rekker på et år om man vil, sier Mona.

– Vi har hatt en egen «fiksedag» på skolen, hvor de andre elevene kunne komme hit med plagg som var litt ødelagte eller trengte fikses på. Det er gøy å se hvordan det vi har lært kan brukes så konkret i praksis, sier Guro.

– Det er kanskje det som har vært mest gøy med dette året: at man får lære så utrolig mye forskjellig, sier Mona.

De har ikke bare lagd moderne plagg, men også gjort sin egen vri på mer retro stiler.

Selv bruker hun Instagram som inspirasjon når hun skal sy noe nytt.

– Mye av det man ser er dyrt. Da er det gøy å kunne lage ting selv som ligner, mye billigere, smiler hun.

– Det er morsomt å se hvordan ting utvikler seg fra stoff til ferdig produkt!

Selv har Mona laget mer enn hun hadde trodd var mulig på et år, og startet å selge noen av plaggene sine på en egen Instagramkonto.

– Akkurat det har vært veldig enkelt. Vi har et eget fotostudio på skolen, og flinke fotoelever som har hjulpet meg å ta bildene, sier hun.

– Jeg blir utrolig motivert av å se læringskurver dette året, både min egen og andres. Før jeg startet på folkehøgskolen så jeg gjennom klassens egen instagramkonto og tenkte «dette klarer jeg aldri». Men det er bare tull! De fleste startet fra scratch. Har man lyst til noe, så får man det til, sier Madelen.

 

739