Til hovedinnhold
Fullt

Linjen for deg som har lyst til å sy egne klær og ting som ingen andre har. Som blir inspirert av moter, vil sy, strikke, hekle og redesigne. Opplev New York og Los Angeles.

Linjen passer for deg som;

Du lager klær og ting til deg selv eller andre og lærer ulike teknikker og fremgangsmåter.

Tegning/form/farge, mønsterforming, søm, hekling, strikking, collagearbeid og ulike hobbyarbeid.

Vi starter med det grunnleggende, og syr enkle ting til å begynne med. Slik får vi innføring i sømbegreper og teknikker. Etterpå bestemmer du selv hva du har lyst å lage, f.eks. joggebukse, collegegenser, jakke, bukse, genser, topper, skjørt, kåpe eller selskapskjole med mer. 

I flotte lokaler har vi utstyret du trenger for å lage det du vil. En symaskin til hver elev, overlockmaskiner, store klippebord, god oppbevaringsplass og modellbyster. Alt utstyr og materialer er inkludert i skolepengene.

Med photoshoot og motevisning viser vi andre hva vi har laget. 

Faget gir et godt grunnlag for videre utdanning innenfor klesforming, søm, kostyme eller kunst- og håndverksfaget på lærerutdanningen. Du har også mulighet til å jobbe med opptaktsprøver mens du er elev på Klær, Mote & Design. 

Det kreves ingen forkunnskaper innen søm/strikking/hekling for å begynne på linja. Vi starter med det grunnleggende og alle lærer det de trenger for å lage det de har lyst til.

Dette vil du lære

 • Grunnleggende sømkunnskaper (ingen forkunnskaper trengs)
 • Jobbe med ulike tekstilteknikker
 • Mønsterarbeid; justere ferdige mønster eller lage egne
 • Utvikle din egen stil og designutrykk
 • Innsikt i designprosessen
 • Fokus på bærekrafting produksjon og redesign
 • Designe og sy din egen kolleksjon; jakke, bukse, genser, skjørt , kjole mm
 • Strikking og hekling – garnglede.
 • Ulike hobbysarbeid

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du

 • har lyst til å være en del av og bidra til et godt klassemiljø
 • ønsker å skape noe
 • at du ønsker å utvikle deg og dine ferdigheter
 • er engasjert
 • at du møter opp og deltar aktivt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 1

New York, Los Angeles, Nashville og Memphis

På våren reiser vi til USA på studietur. 

Vi rusler gatelangs i New York, får med oss gatemote og vintagebutikker. Besøker museet på den kjente moteskolen «Fashion Institute of Techology» og ser på lekre og ikoniske antrekk.  Stoffbutikken Mood med et utvalg du bare kan drømme om. Vi går på kjente plasser og nyter storbylivet. 

Etterpå går turen til Nashville og Memphis, der vi får se og oppleve en helt annen del av Amerikansk kultur blant annet Music Row Graceland .

Vi avslutter turen i Los Angeles, der du får tilbringe en dag i Universal studios. En fantastisk tur og et minne for livet! 

 

Avslutningstur

Pris: Inkludert i linjepris

Siste turen tar vi til Horve leirsted med hele skolen. Stedet ligger landlig til utenfor Sandnes, med mulighet for kanopadling, bading, fotball eller fjelltur. Vi kommer også til å bruke tid til å skrive i årbøkene til hverandre. 

bildetekst

Linda Aannø

Lærer på Klær, Mote & Design

Linda er utdannet konfeksjonsteknikker og har allsidig praksis innen søm/design. I tillegg har ho jobbet i flere år som strikkedesigner på Sandnes Garn. Med en interesse for alt som kan lages med stoff og garn, er ho kunnskapsrik og kreativ, og kan lære deg det meste du har lyst til.

Epost: linda@solborg.fhs.no
Telefon: (+ 47) 906 65 987

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi fellesfag som Valgfag, Gladsang, Tema om tro og samfunn, Gym, Psykisk helse, Gangsamling og Turdager. Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er satt av tid for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

23.08: Skolestart. Åpningssamling kl.14.00

03.10-11.10: Høstferie

06.11-08.11: Frihelg

17.12-10.01: Juleferie

27.02-07.03: Vinterferie

08.03-26.03: Reiseperiode

27.03-06.04: Påskeferie

15.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikans dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, tankekaos og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Barista

Ønsker du å lære noe om barista og bli en bedre kaffekjenner? Hvordan få rettferdig kaffe? Vi skal lage kafé og god kaffe! Tema: Kaffens historie, Svart kaffe, Espresso, Steaming, X-faktor; service.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på Kino 1 i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter dersom du har medlemskap.

Internasjonal mat

Liker du å kokkelere og lage mat fra eksotiske strøk? Her får du lage forrett, hovedrett og dessert med utgangspunkt i mat fra andre kulturer.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til Brink & in't Velt som er profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kultur arrangement, innen forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Lys/ Lyd/ Sceneteknikk

Lysdesign, lydteknikk og scenografi. Et praktisk valgfag for deg med teknisk eller estetisk sans og som liker deg bedre bak spakene enn på scenen.

Mini-musikal

Dette valgfaget går ut på å lage en mini-fremvisning av Les Misérables. Stikkord er sang, regi, felleskap og glede. Det blir audition for de som ønsker å være solister.

MoJo - Mobile Journalism

Det er en trend at journalister bruker mobilen når de fotograferer, filmer og skriver. Det er veldig gøy måte å jobbe på som alle kan ha nytte av. Vi lærer deg teknikker og viser deg hvordan.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget Multisport. Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi bruker Silhuette Camero kuttemaskin og lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær.

På Solborg har vi 14 forskjellige linjer og 30 valgfag du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har naturen like utenfor døra. Hos oss vil du bli utfordret til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia og Sør-Amerika.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 121 010,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Sangbok
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Vegetarmat
 • Studietur: Avslutningstur
 • Studietur: USA - NY, LA, Nashville, Memphis
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 121 010,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 121 010,-
(12 101,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur USA - NY, LA, Nashville, Memphis
 • Visum på studietur USA - NY, LA, Nashville, Memphis
 • Noen ekstra måltider på studietur USA - NY, LA, Nashville, Memphis (1 måltider per dag er inkludert)
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Stoff- og materiellkostnader som går med til undervisningen er medregnet i linjeutgiftene. Lages det mye på fritiden (gaver m.m.), kommer utgifter til dette i tillegg.

Mer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Thea Fritzvold Hatlem

Det var alltid god stemning på sysalen. Det var så deilig å bare kunne gå opp på dit når vi ville. Vi hadde en symaskin og alt utstyret vi trengte tilgjengelig for oss, slik at vi kunne sy når som helst. Det var enkelt og utrolig koselig.

Thea Fritzvold Hatlem
Rebecka Rogstad

Mulighetene er endeløse, vi laget alt fra toalettmapper og bomberjakker til ballkjoler og kåper. Det er rett og slett bare fantasien som setter grenser for hva man kan finne på å lage.

Rebecka Rogstad
Synnøve Bjønnes

Folkehøgskoleåret var det året hobbyen min fikk blomstre, og jeg lærte å sy! Jeg sitter i tillegg igjen med veldig mange gode minner og venner for livet.

Fra bloggen

- Har lært mye mer enn vi trodde var mulig

Man lærer mye på ni måneder! Selv uten tidligere erfaring, kan elevene på klær, mote & design vise frem flotte egensydde kolleksjoner. 

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Design & Fashion

Ringerike Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Design klær og interiør

Oslofjord Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Klær Design Fashion - London/Paris

Karmøy Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Fashion design og redesign

Sandefjord folkehøyskole
Fullt
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Viking

Seljord Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

DIY

Sagavoll Folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen

Tekstil, søm og tradisjonshåndverk

Fosen folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Redesign

Jæren folkehøgskule
Fullt
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Kostyme og teatersminke

Romerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs27 t/ukeFrilynt

Cosplay

Namdals folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt