Ledig plass

Har du lyst til å lage egne klær som andre ikke har, bli inspirert av mote, sy, strikke, hekle og redesigne? Du kan bli en del av fellesskapet på sysalen! Dra på studietur til New York og Los Angeles.

Linjen passer for deg som;

Du lager klær og ting til deg selv eller andre og lærer ulike teknikker og framgangsmåter.

Tegning/form/farge, mønsterforming, søm, hekling, strikking, collagearbeid, og ulike hobbyarbeid.

Vi starter med det grunnleggende og syr enkle ting til å begynne med og får dermed innføring i sømbegreper og teknikker. Etterpå bestemmer du selv hva du har lyst å lage, f.eks. joggebukse, collegegenser, jakke, bukse, genser, topper, skjørt, kåpe, selskapskjole med mer.

Faget gir et godt grunnlag for videre utdanning innen klesforming, søm, kostyme eller kunst og håndverksfaget på lærerutdanningen. 

Det kreves ingen forkunnskaper innen søm/strikking/hekling for å begynne på linja. Vi starter med det grunnleggende og alle lærer det de trenger for å lage det de har lyst til.

Dette vil du lære

I løpet av et år på KMD vil du lære mye forskjellig, bl.a.:

 • Ulike sømteknikker
 • Sy jakke, genser, kjole, skjørt, bukse, ytterjakke mm
 • Strikking og hekling
 • Redesign
 • Mønsterforming
 • Applikasjon
 • Collagearbeid
 • Fargeanalyse
 • Moodboard
 • Motehistorie
 • Mannekengoppvisning
 • Ulike hobbyarbeid

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du

 • har lyst til å være en del av og bidra til et godt klassemiljø
 • har lyst å lære å sy
 • ønsker å skape noe
 • at du ønsker å utvikle deg og dine ferdigheter
 • er engasjert
 • at du møter opp og deltar aktivt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 1

New York

Skoleårets store høydepunkt er turen til USA. Vi reiser først til verdensbyen New York, byen som aldri sover, overfylt av inspirasjon! Med fokus på mote besøker vi store museer som «The Met». Vi får med oss spesialutstillinger på den kjente moteskolen «Fashion Institute of Technology». Vi reiser til Brooklyn Flea og vintageshopper, og går gatelangs og ser vi gatemote.

Vi besøker stoff og tilbehørsbutikker, med et utvalg du bare kan drømme om! I

Selvsagt skal vi se utsikten over Manhattan fra Empire State building, gå over Brooklyn Bridge, Highland Park og se musikal på Broadway. Det blir også tid til litt shopping .

 

Los Angeles

Turen går videre langs kysten med buss til Los Angeles.  Der vi opplever en annen del av amerikansk kultur, med Hollywood og fornøyelsespark. Vi bor på Santa Monica og nyter noen dager under Californias sol.

 

 

Linda Aannø

Lærer på Klær, Mote & Design

Linda er utdannet konfeksjonsteknikker og har allsidig praksis innen søm/design. I tillegg har ho jobbet i flere år som strikkedesigner på Sandnes Garn. Med en interesse for alt som kan lages med stoff og garn, er ho kunnskapsrik og kreativ, og kan lære deg det meste du har lyst til.

Epost: linda@solborg.fhs.no
Telefon: (+ 47) 906 65 987

Hver dag starter med frokost og felles morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi fellesfag som Valgfag, Gladsang, Tema om tro, liv og samfunn, "Vokse sammen" og Gym. Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er satt av tid for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

Denne blir oppdatert senere:  

24.08: Skolestart

 

 

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikans dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse? Arbeid med søvn, kosthold, og mestringsstrategier i møte med stress, tankekaos og konflikter.

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Brettspill

Vitenskapen forteller oss at brettspill gjør oss smartere og dermed hever IQ-en. På dette valgfaget vil du lære flere brettspill og kanskje lære bort andre spill.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Teoretisk innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på Kino 1 i Stavanger. Praktisk filmanalyse på skolen.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter dersom du har medlemskap.

Internasjonal mat

Liker du å kokkelere og lage mat fra eksotiske strøk? Her får du lage forrett, hovedrett og dessert med utgangspunkt i mat fra andre kulturer.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til Brink & int´Velt som er profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Konsert workshop

Forbered en konsert sammen med andre. Konserten gjennomføres på skolen for alle elevene.

Kreativitet og reklame

Går det an å oppøve sin kreativitet? Hvordan bli mer kreativ og få nye idéer? Hvordan utforme god reklame? Og hva er god reklame? Arbeid med både tekstreklame, radioreklame og TV-reklame. 

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Mini-musikal

Dette valgfaget går ut på å lage en mini fremvisning av Les Misérables. Stikkord er sang, regi, felleskap, glede. Det blir audition for de som ønsker å være solister.

Mobilfoto

Lær om fokus og lys slik at bildene du tar med mobilen blir enda bedre!

Populærmusikkens historie

På dette valgfaget kan du bli kjent med musikkhistorien, oppdage ny musikk, nye artister/band. Du kan også få del i historien bak musikken. Du får høre på musikk og oppleve gleden ved det.

Presentasjonsteknikk

Målet med dette valgfaget er at du kan jobbe med din egen kommunikasjonsevne både i monolog og dialog.

Prestasjonspsykologi

Her får du lære hvordan vi kan prestere når det virkelig gjelder. Faget tar utgangspunkt i idrettspsykologi og består av både teoretiske og praktiske økter. Individuelt og gruppearbeid.

Privatist fag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Skap

Vil du bli en mer bevisst forbruker? I dette valgfaget lærer du om bærekraft og Stavanger som Grønn By. Du får besøke bedrifter og drive aksjonsforskning innen et tema du selv synes er spennende.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis, trikkesykkel og reball (paintball). En smak av linjefaget Multisport. Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Stand-Up og formidling

Lær å bygge opp gode historier og framføre disse. Lær ulike teknikker i forhold til muntlig fortellerkunst. Vi arbeider med egne jeg-fortellinger og fortellinger fra Bibelen og eventyrene.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, penalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

På Solborg har vi 12 forskjellige linjer du kan velge mellom. Vi holder til i storbyen Stavanger og har naturen like utenfor døra. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia og Europa. Vi er en stor skole med mange ulike mennesker. Hos oss vil du bli utfordret til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. 

Linjer ved skolen

Fra kr 113 715,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Sangbok
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Studietur: USA - New York og Los Angeles
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 113 715,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 113 715,-
(11 372,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Stoff og materiellkostnader som går med til undervisningen er medregnet i linjeutgiftene (lages det mye på fritiden/gaver mm kommer utgifter til dette i tillegg)

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Rebecka Rogstad

Mulighetene er endeløse, vi laget alt fra toalettmapper og bomberjakker til ballkjoler og kåper. Det er rett og slett bare fantasien som setter grenser for hva man finne på å lage.

Rebecka Rogstad
Maria Tufteland

Før eg kom til Solborg kunne eg ingenting om sying, men eg gledde meg til å lære det. Straks skuleåret begynte, fekk eg god hjelp frå både en ekspert av ein lærar, og frå andre medelevar. Plutselig kunne eg sy alt jeg hadde lyst jeg hadde lyst til!!!

Maria Tufteland
Synnøve Bjønnes

Folkehøgskoleåret var det året hobbyen min fikk blomstret, og jeg lærte å sy!!! Jeg sitter i tillegg igjen med veldig mange gode minner, og venner for livet.

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Klær & Design - LondonLedig plass

Klær & Design - London

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt
Fashion DesignLedig plass

Fashion Design

Skiringssal folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt
Design & FashionLedig plass

Design & Fashion

Ringerike Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt
CosplayLedig plass

Cosplay

Namdals folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt
COSPLAY - JapanLedig plass

COSPLAY - Japan

Hardanger Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
KREATIV(re)DESIGN IndiaLedig plass

KREATIV(re)DESIGN India

Sagavoll Folkehøgskole
HelårskursKristen
CosplayLedig plass

Cosplay

Holtekilen Folkehøgskole
HelårskursKristen
Esthetics Marokko New YorkLedig plass

Esthetics Marokko New York

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen
Håndverk og designLedig plass

Håndverk og design

Fosen folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Kostyme og teatersminkeLedig plass

Kostyme og teatersminke

Romerike Folkehøgskole
Helårskurs27 t/ukeFrilynt
Cosplay & ConsLedig plass

Cosplay & Cons

Bjerkely folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeKristen