Til hovedinnhold

- Erfaringene herfra blir gull verdt senere

Hva lærer man på folkehøgskole, og hva sitter du igjen med etter at året er over? Camilla forteller om sine erfaringer fra året som akkurat er slutt.

– Alle som har gått på folkehøgskole forteller varmt om året sitt, men jeg tror liksom ikke man helt skjønner hvor bra det er før man er der selv, sier Camilla Trosterud fra Askim. Hun har akkurat fullført året sitt på teaterlinja ved Sunnhordland folkehøgskule. Skolen ligger på Halsnøy, et par timer sør for Bergen. Et sted Camilla knapt hadde hørt om før hun satte seg i bilen på vei til skolestart.

– Jeg var kjempespent før jeg kom hit! Ikke bare skulle jeg reise langt, men jeg skulle også til et sted hvor jeg ikke kjente noen. Heldigvis har det gått over all forventning, smiler hun.

For det er ikke tvil om hva Camilla vil savne mest de neste månedene. Folka. Den kreative gjengen som de siste ni månedene har vært som en stor familie.

– Jeg er sikker på at jeg har fått venner for livet. Dessuten har jeg lært masse. Erfaringene jeg har med meg fra folkehøgskolen vil være gull verdt videre i livet, sier hun.

Camilla Trosterud teater folkehøgskole Sunnhordland folkehøgskule

– Alle som har gått på folkehøgskole forteller varmt om året sitt, men jeg tror liksom ikke man helt skjønner hvor bra det er før man er der selv, sier Camilla Trosterud fra Askim.

Les mer om Sunnhordland folkehøgskule

Faglige utfordringer

Det første Camilla trekker frem at hun har lært dette året er teaterfaglig. Selv om hun har spilt teater fra hun var ganske liten, har utfordringene og oppgavene stått i kø. De har satt opp alt fra «Vaffelhjarte» og «Fucking Åmål», til selvvalgte stykker og Shakespeare. At det faglige nivået og bakgrunnen til medelevene spriker en del, har hun ikke tenkt mye over. Her har de jobbet sammen for å nå felles mål.

– Lærerne er utrolig dyktige. De kan mye, og er flinke til å inkludere alle. Det gjør at det ikke spiller noe rolle om du har mye erfaring eller er helt fersk, sier Camilla.

teater folkehøgskole Sunnhordland folkehøgskule

Klassen til Camilla har satt opp alt fra «Vaffelhjarte» og «Fucking Åmål», til selvvalgte stykker og Shakespeare.

– Friheten vi har ble også viktig for meg. Lærerne på folkehøgskolen har stor tiltro til deg. De hører på hva du har å si, og har en annen holdning til deg enn jeg var vant til å møte på skolen. Kanskje handler det om at vi har blitt litt eldre også, legger hun til.

– Lærerne blir gode venner etter hvert, og viktige støttespillere gjennom året. De vil hele tiden ditt beste. De ser deg for den du er, og er flinke til å lære bort det de kan, sier Camilla.

Det har vært stor variasjon i skolehverdagen, og elevene har hatt mulighet til å påvirke mye av innholdet selv. Nettopp det ser Camilla på som et stort pluss.

– På folkehøgskolen gjør man alt annet enn å sitte stille og høre en hel dag. Det gjør at vi får mulighet til både å utvikle og uttrykke oss kreativt, sier hun.

læringsglede teater folkehøgskole

– På folkehøgskolen gjør man alt annet enn å sitte stille og høre en hel dag. Det gjør at vi får mulighet til både å utvikle og uttrykke oss kreativt, sier Camilla.

Les også: – På folkehøgskolen møter du lærere som ser deg

Myk start hjemmefra

Selv om veien hjem har vært lang, synes Camilla at året på folkehøgskolen har vært en fin smak på det å flytte hjemmefra. En myk start kanskje?

– Vi får mat fire ganger om dagen, og begynner hver dag med morgensamling. Det betyr at man kommer seg opp ganske tidlig, sier Camilla.

– Og så må man jo gjøre mye selv! Både vaske klær, rom – og ikke minst holde orden på internatet, fortsetter hun.

vener folkehøgskole Sunnhordland folkehøgskule

Selv om veien hjem har vært lang, synes Camilla at året på folkehøgskolen har vært en fin smak på det å flytte hjemmefra.

Sammen med 23 andre har Camilla bodd på «Tunheimen», det største internatet på skolen. Hun er den første til å erkjenne at det er mye læring i det å bo sammen med andre. Det krever samarbeid og tålmodighet.

– Man lærer veldig mye om seg selv på den måten. Hvordan gjør jeg ting? Hvordan liker jeg å ha det? Hvordan blir jeg i ulike settinger?, forklarer hun.

– Med over tjue mennesker i et hus er det jo ikke akkurat sånn at det er ryddig hele tiden… Det har vært litt fint å kjenne på en uvant situasjon, og se hvordan jeg takler det, smiler Camilla.

Heldigvis er internatleder Britt sjelden langt unna om man trenger tips til hvordan noe skal gjøres.

baking jul folkehøgskole Sunnhordland folkehøgskule

– Det å bo med så mange andre har gjort at jeg har blitt tryggere på hvem jeg er. Hvilke verdier jeg har, og hva jeg setter pris på. Det har også vist meg hvor mye man kan få til sammen, hvis man bare vil, sier Camilla.

– Det å bo med så mange andre har gjort at jeg har blitt tryggere på hvem jeg er. Hvilke verdier jeg har, og hva jeg setter pris på. Det har også vist meg hvor mye man kan få til sammen, hvis man bare vil, sier Camilla.

Les også: Proff eller nybegynner? Fag for begge på folkehøgskole

– Gøy med roomie!

Noe av det Camilla var mest spent på før skolestart, var hvem hun skulle del rom med. Heldigvis ble det Astrid.

– Jeg og Astrid kom overens fra dag én, og har hatt det SÅ gøy sammen. Vi kan virkelig snakke om alt, og har det utrolig fint sammen, forteller Camilla.

Begge jentene er i overkant opptatt av å pynte til jul, så natt til 1.desember ble rommet iherdig dekorert. Det er viktig å trives der man er!

jul internatrom pynt folkehøskole

Selvfølgelig må det pyntes til jul! Camilla og Astrid brukte natt til 1.desember godt.

– Astrid har gått musikk, og jeg synes det er veldig fint at de har plassert oss på rom med noen vi ikke går i klasse med. Det gjør at man fortere blir kjent med flere på skolen, sier Camilla.

Å bli kjent var forresten aldri var noe problem. Selv om man fort får en fast gjeng, er det helt greit å sette seg ned på hvilket som helst bord i kantina når det er mat. Man er så mye sammen i løpet av ni måneder at man er nødt til å bli kjent!

– Noe av det jeg liker aller best på skolen er at det er så mange ulike linjer her. Og at alle linjene på hver sin måte er kreative! Jeg har lært mye av å se andre fag på nært hold, sier Camilla.

kamera film folkehøgskole teater

– Noe av det jeg liker aller best på skolen er at det er så mange ulike linjer her. Og at alle linjene på hver sin måte er kreative! Jeg har lært mye av å se andre fag på nært hold, sier Camilla.

Til høsten flytter hun til Bergen og skal bo i kollektiv med to andre venner fra folkehøgskolen. Camilla er helt sikker på at studentlivet vil bli enklere etter dette året! Ikke minst har hun fått sansen for Vestlandet.

– Jeg kommer fra Østfold hvor alt er flatt. Her er det både fjell og fjorder, og det er utrolig fint, smiler hun.

 Les også: Slik er det å bo på dobbeltrom

Læring uten eksamen

Camilla ser frem til studiehverdagen, men understreker at året uten eksamen har vært veldig godt. Fri fra karakterer betyr slett ikke at man ikke lærer noe!

– Jeg tror man blir mer avslappet til faget når det ikke venter en eksamen. Man blir rett og slett roligere – og lærer bedre. Det blir morsomt med skole, sier Camilla.

– Selv om man lærer mye her, trenger man ikke bekymre seg for å skulle prestere. Det har vært fint, fortsetter hun.

teater scene folkehøgskole Sunnhordland folkehøgskule

– Jeg tror man blir mer avslappet til faget når det ikke venter en eksamen. Man blir rett og slett roligere – og lærer bedre. Det blir morsomt med skole, sier Camilla.

En annen utfordring dette året har vært rollen som elevrådsleder. Noe helt nytt for Camilla.

– Det har vært en veldig positiv utfordring! Etter hvert har jeg følt meg komfortabel i rollen. Det har vært mye læring både i å arrangere møter, og å skulle si ifra når noe ikke er greit. En erfaring jeg helt klart tar med meg videre, sier Camilla.

188