- Torshus folkehøgskule
- Telefon: 72 47 98 50
- E-post: torshus@torshus.com
- Kurslengde: Helårskurs
- Studietur for linja: Sanking og fiske på Hitra
- Studietur for skolen: Fellestur til Songlia, Statsraad Lehmkuhl til Shetland
- Verdigrunnlag: FrilyntDe frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
-
Tilbyr: Vegetar, veganDe fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
- Sted: Orkdal i Orkland kommune
- Linjefag: 15 timer/uke
- Pris: fra 130 000,-
- Følg linja på Facebook
- Følg linja på Instagram
- Følg linja på Youtube
Vi kombinerer sanking på land og i sjø med friluftsliv. Vi er på fottur, i båt, på islandshest, til og med på ski eller skøyter, og så er det tid for tilbereding, tradisjon, lagring og matsmaking.
På denne linja er vi bokstavelig talt på bærtur. Høsten er tida for både dagsturer og overnattingsturer for å finne kantarell og piggsopp eller for å få ørret og røye i hus. Ofte tar vi beina fatt, men det blir også turer med islandshester ute i terrenget. Vi samarbeider med Trøndelag sankeri som er noen av de fremste på sanking i Norge. De leverer sopp, urter og til og med tang og maur til Michelin-restauranter over hele Norge, så her er det mye å lære.
Når snøen legger seg, kan vi fremdeles utforske fjæra og sjøen. Der kan vi blant anna plukke det restaurantene kaller trøffeltang, skjell, kråkeboller. Vi kan fange fisk og krabbe, og vi lærer filetering og hvordan vi tar vare på maten.
Vinteren er også tida for å tilberede en del av det vi har samla gjennom høsten. Hvordan kan vi bruke ressursene? I tillegg fins det også sankemulighet sjøl når snøen legger seg. Vi kan for eksempel ta skiene fatt og leite etter kreftkjuke som gjerne blir kalt chaga og har påståtte medisinske egenskaper.
På Nordmøre kommer gjerne våren tidlig, og om ramsløken er klar til plukking sist på skoleåret, tar vi turen dit.
Mye på "Sankelinja" handler om tradisjon, og derfor skal vi også prøve å lage kjøttrull, klippfisk, koke saft, lage råsaft og tørke både kjøtt (f.eks. beef jerky), frukt og bær som snacks.
Mye av dette foregår ute, og i løpet av året skal du bli god på å lage bål. Vi driver tradisjonelt friluftsliv med mat på bålet, overnatting ute og tradisjonelle friluftsteknikker.