Til hovedinnhold

Sportsjournalistikk & idrett

Søk på linja
Ledig plass

Fagtilbudet til deg som er glad i fotball og aktiv idrett samt vil prøve deg som sportsjournalist. Her vil du raskt befinne deg på eliteseriekamper side om side med mediefolk fra NRK, TV2 og VG.

Du vil lære grunnleggende journalistikk med vekt på SPORT, der du bruker ulike plattformer for publisering (nett, magasin, podcast, TV-studio etc). Du får trening i redaksjonsarbeid og får prøve deg som redaktør eller fotoansvarlig om du ønsker det. Du blir akreditert til elitekamper i fotball, ishockey eller håndball, og jobber sammen med andre journalister fra kjente mediehus som TV2, NRK eller VG.

Dersom situasjonen tillater det vil Premier League og fotballtur til London være på programmet i løpet av året!

Du kommer tett på atmosfæren, spillere og trenere når du får akreditering som journalist eller fotograf. 

Vi trener 2-3 økter i uken med fotball som hovedidrett. Her trener vi som et lag, og spiller kamper mot andre skoler.

Tema:

Du som elsker fotball og trening, er nysgjerrig på journalistikk eller kunne tenke deg å prøve deg som akkreditert journalist på eliteseriekamper i fotball, håndball og ishockey. Følg drømmen!

Dette vil du lære

 • Grunnleggende journalistikk med vekt på sport og sportsfoto
 • Redaksjonsarbeid
 • Ulike programvarer du trenger i en redaksjon 
 • Vi tar selvfølgelig den nye digitale verden på alvor, og denne får du god innsikt i gjennom året.
 • Trening i ulike idretter er også svært sentralt - med fotball som hovedidrett.  

Våre forventninger til deg

At du ønsker å lære, har lyst til å bidra og gjør ditt beste - da blir dette tidenes år!

   

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Fotballtur til England (London)
Elevene på Sportsjournalistikk og idrett drar normalt på fotballtur til London. Her lever vi med og for fotball alle dagene til ende! Vi besøker en eller flere av de flotteste stadionene (Wembley, Emirates, Stamford Bridge eller White Hart Lane), og ser PL-kamper og andre kamper vi kommer over! Samtidig jobber vi med journalistisk arbeid som vi bearbeider til magasin, TV-sending eller PodCast'er når vi kommer hjem. En herlig tur for alle fotballelskere! 

Studieturen på våren går til Zambia og Botswana. Her skal vi lære om hvordan idrett blir brukt som et viktig verktøy for å hjelpe sårbare barn og ungdom til en bedre hverdag og framtid. Vi skal jobbe tett opp mot lokale idrettsorganisasjoner og barneskoler og se hvordan disse bruker fotball og andre idretter til skolegang, helsearbeid, idrettsglede og framtidstro. Vi holder fotballtreninger, spiller fotballkamper mot lokale lag og arrangerer fotballturnering. Underveis skal vi også her jobbe med reportasje og foto, og flere saker vil bli lagt ut på egen blogg allerede mens vi er i Zambia. Turen vil bli avsluttet med en safari i Chobe National Park i Botswana, og en herlig dusj fra det storslagne Victoria Falls.

Vi reiser på turer gjennom hele skoleåret, men hovedturen er på linjen.  

 • Hver linje har sin studietur til utlandet
 • Turene har siste årene gått til Japan og Zambia.  
 • På Skjeberg Folkehøyskole er studieturen allrede inkludert i den totale prisen for skolen.

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I oppstarten av skoleåret vil hver enkelt linje reise på tur for å bli bedre kjent. Det er som oftest turer i nærområdet med overnatting på en hyggelig hytte eller lignende. Vi opplever vakker natur i rolige omgivelser og lærer hverandre å kjnne. Kanskje har vi ulike oppgaver, spiller volleyball, griller, hygger oss ved bålet og legger grunnlaget for et godt folkehøyskoleår.

Senere på høsten drar hele skolen på høstfjellet og opplever høstfargene og gleden med flotte turer langs vann, elver og toppturer. Kanskje kan du gå Besseggen, prøve deg på en utsikttstur til Bitihorn, eller fiske deg en ørret for stekepanna. Rafting i Sjoa er spennende for de som vil sjekke adrenalinnivået sitt.

Vintertur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

I mars reiser hele skolen på vintertur! Her kan du velge om du ønsker å stå alpint, ake eller gå på langrenn. Målet er å oppleve Norges vinter på sitt beste. Her har vi en hel dag i skibakken med hygge, aktivitet, frisk luft og grilling.

Thomas Lilleby

Hovedlærer sportsjournalistikk og idrett

Thomas er hovedlærer på Sportsjournalistikk og idrett. Han tok sin journalistutdanning ved Gimlekollen mediasenter og hadde deretter pressetjeneste i Forsvaret, før han begynte å jobbe i lokalavis. Han har etterutdanning fra Institutt for Journalistikk og mer enn 25 års erfaring som journalist. I over 20 av disse årene har han jobbet med sport. Elevene til Thomas drar nytte av hans kontaktnett! 

Epost: thomasl@viken.no
Telefon: 992 05 327
Facebook

Vi starter hver dag med frokost og deretter felles morgensamling.

Det er linjeundevisning fire av fem dager - en dag i uken er det kun valgfag.

Ettermiddag og kveld brukes til ulike fritidsaktiviteter som trening, film, spill og sosialt samvær.

Omlag annenhver lørdag er det undervisning. 

Vårt eminente kjøkken serverer fire måltider om dagen og legger til rette for et sunt og variert kosthold. 

Årets gang

 • Skolestart 27.8.23
 • Linjeturer i oppstartsuka 
 • Fellestur til Gjendesheim uke 38
 • Høstferie uke 40 
 • Konserter og elevkvelder på høsten
 • Linjeuke 
 • Juleferie 
 • Vintertur til Kongsberg i mars 
 • Vinterferie uke 8 
 • Påskeferie 
 • Praksisuke 
 • Reiseperiode der alle linjer reiser til eksotiske reisemål på våren 
 • Skoleslutt søndag 15.mai.24

Vi deler våre valgfagperioder i to, en høstperiode og en vinterperiode. Hver periode er det nye valgfag du kan velge. Du skal ha fire til seks timer valgfag hver periode. Her er et utvalg av valgfag som vi kan tilby:

Aquarelle

Med aquarellemaling, pensel og lerret lager du de maleriene du selv ønsker, ut i fra det nivået du er på. Her er det plass for alle nivåer.

Ballspill

I temafaget ballspill vedlikeholder vi den fysiske formen med kjente og kjære idretter der fotball, innebandy og basketball utgjør hovedaktivitetene. Her er det full fart i to timer. Finn frem joggeskoene og hiv deg med!

Band

Kom sammen med andre musikere, velg ut låter og sett i gang med å få lyd ut av PA'en. Både for erfarne og mindre erfarne musikere og vokalister, og kanskje venter en liten konsert i enden?

Bodypump

Trening til musikk! Det gjør at du opplever treningen som ekstra morsom og du yter litt ekstra! Dette er styrketrening der øvelser er satt til musikken og rytmen slik at det passer som hånd i hanske.

Filosofikafè

På filosofikafèen gir vi deg rom for å fundere rundt grunnleggende livsspørsmål. Still de store spørsmål med vennene dine over en kopp kaffe. Hvem er vi? Hva kommer etter dette?

Frihåndstegning

Lær deg grunnleggende teknikker innen tegning, med bruk av ulike tegneredskaper.

Friluftsliv

Faget for deg som liker å ferdes i naturen. Opplev leirbålets magi i skjærgården rundt Hvaler eller med kano i de store vassdragene i grensetraktene mot Sverige.

Geriljabroderi

Overrask dine kjære med egenprodusert broderi - med et noe overraskende budskap...

Gitar

Nybegynner opplæring på gitar for deg som vil lære å spille dette allsidige og stemningsskapende instrumentet.

Håndball

Håndballøktene foregår i Kongstenhallen i Fredrikstad. Det legges stor vekt på å trene pasningskombinasjoner og skuddteknikker i tillegg til at vi øver inn et enkelt system. Opplegget innebærer treningskamper mot lokale lag.

Kajakk

Med Østfolds vakre skjærgård rett utenfor døra, reiser vi ut på sjøen med kajakk. Vi reiser på overnattingstur og får kjenne på det magiske i å være i naturen.

Podcast

Podcast har kommet inn på mediearenaen med full tyngde. Lær deg å bruke radiostudio, opptak, redigering, lyddesign og få din egen podcast på lufta!

Real news

Vi drøfter de viktigste nyhetene fra forrige uke. Det er ikke alltid det er enighet rundt de sakene vi tar opp, og da får vi gode diskusjoner rundt nyhetene vi tar opp.

Riff

Digger du noen røffe, kule eller vakre gitar- eller bassriff? Her kan du øve inn kjente (og noen ukjente) riff fra musikkhistorien i sammen med andre musikere og lærere. Let's rock and shock!

Skriveverksted

Ved forskjellige skriveoppgaver utforskes språk og litteratur. Skriveoppgavene er frivillige, og det er alltid rom for å skrive om det man vil. Elevene bestemmer selv sjanger.

Strikking

Det er gøy å strikke om du velger et strikketøy som ikke er for vanskelig. Du får selv velge farge, garnkvalitet og oppskrift. Det mest populære å strikke er håndleddsvarmere, tøfler, lue og skjerf.

Søte saker

Vi baker deilige kaker og andre søtsaker og pynter dem så de blir en sann fryd for øyne og gane!

Tradisjonsmat

Et praktisk fag hvor vi lager og tilbereder fisk og kjøtt på en tradisjonell måte. Røyking og salting er viktige ingredienser for å få god og velsmakende mat.

Ut på tur

Bålkos inviterer til ro, undring og den gode samtalen. Få på deg utejakka og lær deg ulike teknikker for opptenning, og forskjell og brukbarhet på ulike vedtyper. Pølser og kokekaffen er alt påmeldt.

Volleyball

Lær volleyball slik volleyball skal spilles. Grunnteknikker er sentralt i tillegg til bevegelser i angrep og forsvar. Tren og ha det gøy med volleyball, smash-garanti for alle!

X-fit

En god treningsøkt i X-fit (eller crossfit) gir deg energi for flere dager. Kjør på med vekter og musikk i skolens nye "crossfitrom". Her lukter det svette helt hjem!

Østfold

Østfold som er det fylket skolen ligger i, har mye spennende historie. Vi tar deg med ut for å se de beste perlene! Her lærer du om fylke og historie.

Skjeberg Folkehøyskole er frilynt, og vi ønsker et mangfoldig skolemiljø med mange meninger og mennesketyper. Det du lærer og opplever i løpet av skoleåret hos oss skal sette deg i bedre stand til å mestre ditt liv. Vi jobber for et sterkt fellesskap der du kan utvikle deg til å bli den du vil være! 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 115 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Bli-kjent-tur
  • Vaksiner
  • Visum
 • Studietur: Vintertur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Fotballtur England + Zambia
  • Vaksiner
  • Visum
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 115 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 115 000,-
(11 500,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Anbefaler virkelig Skjeberg Folkehøgskole, en fantastisk skole, der man lærer og opplever mye. Skolen har fantastiske lærere/ansatte, samt at man møter mange herlige mennesker og får venner for livet.

Fra bloggen

- Jeg brukte folkehøgskoleåret på å teste om radio var noe jeg ville jobbe med

Nyansatt programleder i Norske tilstander på P3, Ingrid Simensen, takker folkehøgskolen for at hun i dag jobber med det hun liker aller best. At hun ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Nordiska Fotoskolan

Nordiska Folkhögskolan
Ledig plass
Helårskurs32 t/ukeFrilynt

Content creator

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Forfatter

Buskerud Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Analog foto

Lofoten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Nordiska Filmskolan

Nordiska Folkhögskolan
Ledig plass
Helårskurs32 t/ukeFrilynt