Til hovedinnhold

Sportsjournalistikk & idrett

Søk på linja

Dette er linjen for deg som er glad i trening og vil prøve deg som sportsjournalist. Her vil du raskt befinne deg på eliteseriekamper sammen med mediefolk fra NRK, TV2 og VG.

På landets eneste rene tilbud innen sportsjournalistikk vil du lære grunnleggende journalistikk med vekt på SPORT, der du bruker ulike plattformer for publisering (nett, magasin, podcast, TV-studio etc). Du får trening i redaksjonsarbeid og får prøve deg som redaktør eller fotoansvarlig om du ønsker det. Du blir akreditert til elitekamper i fotball, ishockey eller håndball. Mange tidligere elever har brukt dette året for å gå rett i jobb i ulike mediehus eller aviser, eller som starten på en utdanning i journalistikk.

Premier League og fotballtur til London vil være en av turene på programmet i løpet av året!

Du kommer tett på atmosfæren, spillere og trenere når du får akreditering som journalist eller fotograf. 

Vi trener 2-3 økter i uken der vi prøver ut ulike idretter. Fotball er hovedidrett på høsten. Her trener vi som et lag, og spiller kamper mot andre skoler. På vinteren spiller vi blant annet volleyball, hockey, curling og squash. Alle kan gå på denne linjen, uansett fysisk form eller idrettsbakgrunn, vi tilpasser treningene etter dere. Vi deltar også på skoleturneringer i volleyball og futsal. 

Tema:

Du som liker idrett og trening, og er nysgjerrig på journalistikk eller kunne tenke deg å prøve deg som akkreditert journalist på eliteseriekamper i fotball, håndball og ishockey. Følg drømmen!

Dette vil du lære

 • Grunnleggende journalistikk med vekt på sport og sportsfoto
 • Redaksjonsarbeid i TV, radio og avis. 
 • Trening i både opptak og direktesendt TV og radio
 • Produksjon og sending av PodCast
 • Ulike programvarer du trenger i en redaksjon 
 • Trening i ulike idretter er også svært sentralt - med fotball som hovedidrett. 
 • En uke praksis i sportsredaksjon (mediehus, lokalavis el.l)

Våre forventninger til deg

At du ønsker å lære, har lyst til å bidra og gjør ditt beste - da blir dette tidenes år!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

Fotballtur til England (London)
Elevene på Sportsjournalistikk og idrett drar normalt på fotballtur til London. Her lever vi med og for fotball alle dagene til ende! Vi besøker en eller flere av de flotteste stadionene (Wembley, Emirates, Stamford Bridge eller White Hart Lane), og ser PL-kamper og andre kamper vi kommer over! Samtidig jobber vi med journalistisk arbeid som vi bearbeider til magasin, TV-sending eller PodCast'er når vi kommer hjem. En herlig tur for alle fotballelskere! Vi drar også på musical eller en annen flott forestilling i Londons berømte teaterdistrikt "West End".

Studieturen på våren går til Zambia og Botswana. Her skal vi lære om hvordan idrett blir brukt som et viktig verktøy for å hjelpe sårbare barn og ungdom til en bedre hverdag og framtid. Vi skal jobbe tett opp mot lokale idrettsorganisasjoner og barneskoler og se hvordan disse bruker fotball og andre idretter til skolegang, helsearbeid, idrettsglede og framtidstro. Vi holder fotballtreninger, spiller fotballkamper mot lokale lag og arrangerer fotballturnering. Underveis skal vi også her jobbe med reportasje og foto, og flere saker vil bli lagt ut på egen blogg allerede mens vi er i Zambia. Turen vil bli avsluttet med en safari i Chobe National Park i Botswana, og en herlig dusj fra det storslagne Victoria Falls.

Vi reiser på turer gjennom hele skoleåret, men hovedturen er på linjen.  

 • Hver linje har sin studietur til utlandet
 • Turene har siste årene gått til Japan og Zambia.  
 • På Skjeberg Folkehøyskole er studieturen allrede inkludert i den totale prisen for skolen.

Det beste av den Norske fjellheimen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På høsten drar hele skolen på høstfjellet og opplever høstfargene og gleden med flotte turer langs vann, elver og toppturer.

Vi legger opp til at vi skal gå Besseggen, en verdenskjent vandringstur. For de som tenker at det blir en for tøff tur, tilrettelegger vi med andre alternative turer. Kanskje vil du heller prøve deg på en utsikttstur til Bitihorn, eller fiske deg en ørret for stekepanna.

Rafting i Sjoa er spennende for de som vil sjekke adrenalinnivået sitt. Og alle de som ønsker å rafte får tilbud om det. Vær forbredt på å bli våt! 

Vi bor sammen på Gjendesheim turisthytte der det er gode fasiliteter. Fine fellesarealer, peisestue, gode senger og mye plass for alle på skolen til å kunne bli godt kjent. 

Vi kjører alt fra bingo, spill og karaoke på kvelden - dersom du har lyst til å være med på det. 

Vintertur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

I mars reiser hele skolen på vintertur! Her kan du velge om du ønsker å stå alpint, ake eller gå på langrenn. Målet er å oppleve Norges vinter på sitt beste. Her har vi en hel dag i skibakken med hygge, aktivitet, frisk luft og grilling.

Thomas Lilleby

Hovedlærer sportsjournalistikk og idrett

Thomas er hovedlærer på Sportsjournalistikk og idrett. Han tok sin journalistutdanning ved Gimlekollen mediasenter og hadde deretter pressetjeneste i Forsvaret, før han begynte å jobbe i lokalavis. Han har etterutdanning fra Institutt for Journalistikk og mer enn 25 års erfaring som journalist. I over 20 av disse årene har han jobbet med sport. Elevene til Thomas drar nytte av hans kontaktnett! 

Epost: thomasl@ofk.no
Telefon: 992 05 327
Facebook

Vi starter hver dag med frokost og deretter felles morgensamling.

Det er linjeundevisning fire av fem dager - en dag i uken er det kun valgfag.

Ettermiddag og kveld brukes til ulike fritidsaktiviteter som trening, film, spill og sosialt samvær.

Omlag annenhver lørdag er det undervisning. 

Vårt eminente kjøkken serverer fire måltider om dagen og legger til rette for et sunt og variert kosthold. 

Årets gang

 • Skolestart 25.8.24
 • Linjeturer i oppstartsuka 
 • Fellestur til Gjendesheim uke 38
 • Høstferie uke 40 
 • Konserter og elevkvelder på høsten
 • Linjeuke 
 • Juleferie 
 • Vintertur til Kongsberg i mars 
 • Vinterferie uke 8 
 • Påskeferie 
 • Praksisuke 
 • Reiseperiode der alle linjer reiser til eksotiske reisemål på våren 
 • Skoleslutt søndag 11.mai.25

Vi deler våre valgfagperioder i to, en høstperiode og en vinterperiode. Hver periode er det nye valgfag du kan velge. Du skal ha fire til seks timer valgfag hver periode. Her er et utvalg av valgfag som vi kan tilby:

Aquarelle

Med aquarellemaling, pensel og lerret lager du de maleriene du selv ønsker, ut i fra det nivået du er på. Her er det plass for alle nivåer.

Ballspill

I temafaget ballspill vedlikeholder vi den fysiske formen med kjente og kjære idretter der fotball, innebandy og basketball utgjør hovedaktivitetene. Her er det full fart i to timer. Finn frem joggeskoene og hiv deg med!

Band

Kom sammen med andre musikere, velg ut låter og sett i gang med å få lyd ut av PA'en. Både for erfarne og mindre erfarne musikere og vokalister, og kanskje venter en liten konsert i enden?

Bodypump

Trening til musikk! Det gjør at du opplever treningen som ekstra morsom og du yter litt ekstra! Dette er styrketrening der øvelser er satt til musikken og rytmen slik at det passer som hånd i hanske.

Filosofikafè

På filosofikafèen gir vi deg rom for å fundere rundt grunnleggende livsspørsmål. Still de store spørsmål med vennene dine over en kopp kaffe. Hvem er vi? Hva kommer etter dette?

Frihåndstegning

Lær deg grunnleggende teknikker innen tegning, med bruk av ulike tegneredskaper.

Friluftsliv

Faget for deg som liker å ferdes i naturen. Opplev leirbålets magi i skjærgården rundt Hvaler eller med kano i de store vassdragene i grensetraktene mot Sverige.

Geriljabroderi

Overrask dine kjære med egenprodusert broderi - med et noe overraskende budskap...

Gitar

Nybegynner opplæring på gitar for deg som vil lære å spille dette allsidige og stemningsskapende instrumentet.

Håndball

Håndballøktene foregår i Kongstenhallen i Fredrikstad. Det legges stor vekt på å trene pasningskombinasjoner og skuddteknikker i tillegg til at vi øver inn et enkelt system. Opplegget innebærer treningskamper mot lokale lag.

Kajakk

Med Østfolds vakre skjærgård rett utenfor døra, reiser vi ut på sjøen med kajakk. Vi reiser på overnattingstur og får kjenne på det magiske i å være i naturen.

Podcast

Podcast har kommet inn på mediearenaen med full tyngde. Lær deg å bruke radiostudio, opptak, redigering, lyddesign og få din egen podcast på lufta!

Real news

Vi drøfter de viktigste nyhetene fra forrige uke. Det er ikke alltid det er enighet rundt de sakene vi tar opp, og da får vi gode diskusjoner rundt nyhetene vi tar opp.

Riff

Digger du noen røffe, kule eller vakre gitar- eller bassriff? Her kan du øve inn kjente (og noen ukjente) riff fra musikkhistorien i sammen med andre musikere og lærere. Let's rock and shock!

Skriveverksted

Ved forskjellige skriveoppgaver utforskes språk og litteratur. Skriveoppgavene er frivillige, og det er alltid rom for å skrive om det man vil. Elevene bestemmer selv sjanger.

Strikking

Det er gøy å strikke om du velger et strikketøy som ikke er for vanskelig. Du får selv velge farge, garnkvalitet og oppskrift. Det mest populære å strikke er håndleddsvarmere, tøfler, lue og skjerf.

Søte saker

Vi baker deilige kaker og andre søtsaker og pynter dem så de blir en sann fryd for øyne og gane!

Tradisjonsmat

Et praktisk fag hvor vi lager og tilbereder fisk og kjøtt på en tradisjonell måte. Røyking og salting er viktige ingredienser for å få god og velsmakende mat.

Ut på tur

Bålkos inviterer til ro, undring og den gode samtalen. Få på deg utejakka og lær deg ulike teknikker for opptenning, og forskjell og brukbarhet på ulike vedtyper. Pølser og kokekaffen er alt påmeldt.

Volleyball

Lær volleyball slik volleyball skal spilles. Grunnteknikker er sentralt i tillegg til bevegelser i angrep og forsvar. Tren og ha det gøy med volleyball, smash-garanti for alle!

X-fit

En god treningsøkt i X-fit (eller crossfit) gir deg energi for flere dager. Kjør på med vekter og musikk i skolens nye "crossfitrom". Her lukter det svette helt hjem!

Østfold

Østfold som er det fylket skolen ligger i, har mye spennende historie. Vi tar deg med ut for å se de beste perlene! Her lærer du om fylke og historie.

Skjeberg Folkehøyskole er medieskolen! Dette er stedet for deg som ønsker å utforske digtale eller visuelle utrykk gjennom lyd, bilde eller tekst. Vi har grafisk verksted, foto-, radio-, film-, musikkstudio og mange øvingsrom!

Vår visjon; fellesskap - mot - mestring.

Her kan du utvikle deg til å bli den du vil være! 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 132 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Det beste av den Norske fjellheimen
  • Vaksiner
  • Visum
 • Studietur: Vintertur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Fotballtur England + Zambia
  • Mat (2 måltider per dag)
  • Vaksiner
  • Visum
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 132 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 132 000,-
(13 200,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Linjen passer for alle som er interessert i idrett og journalistikk. Har du en funksjonsnedsettelse eller skade, tilpasser vi den fysiske treningen etter ditt utgangspunkt og behov. Det kan være egentrening (f. eks resttitusjon etter skade), annen selvvalgt trening, eller jobbe med andre skoleoppgaver i denne tiden. På turer må hver elev i utgangspunktet kunne være selvhjelpen, eller ha med eget oppfølgingsteam eller støtte tilstrekkelig til å kunne gjennomføre turen. Kontakt gjerne skolen ved spørsmål om dette. Skolen har universell utforming. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Anbefaler virkelig Skjeberg Folkehøgskole, en fantastisk skole, der man lærer og opplever mye. Skolen har fantastiske lærere/ansatte, samt at man møter mange herlige mennesker og får venner for livet.

Fra bloggen

- Jeg brukte folkehøgskoleåret på å teste om radio var noe jeg ville jobbe med

Nyansatt programleder i Norske tilstander på P3, Ingrid Simensen, takker folkehøgskolen for at hun i dag jobber med det hun liker aller best. At hun ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Forfatterlinja Skriv!

Danvik Folkehøgskole
HelårskursKristen

SoMe!

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

Foto & Video - Kreativ Innholdsproduksjon

Danvik Folkehøgskole
HelårskursKristen

Radio & Podcast

Danvik Folkehøgskole
HelårskursKristen

Nordiska Filmskolan

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs32 t/ukeFrilynt

Forfatter

Buskerud Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

TV-Produksjon

Danvik Folkehøgskole
HelårskursKristen

Film

Agder Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Nordiska Fotoskolan

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs32 t/ukeFrilynt