Til hovedinnhold

Rollespill

  • Kurslengde: Helårskurs B
  • Oppstartsdato: 25-08-2024
  • Linjefag: 6 timer/uke
  • Pris: fra 132 000,-
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Miljøsertifisering:
    Fairtrade
    Sertifisering for skoler som tilbyr Fairtrade-merkede produkter og bevisstgjør om rettferdig handel.
    Grønt flagg
    Internasjonal sertifisering for skoler som har opplæring i miljø.
  • Sted: Surnadal
  • Studietur: Sverige, Nord-europas feteste skianlegg: Åre
Bli med på en heseblesende reise gjennom Faerûn. Ta idiotiske valg som setter partyet ditt i umiddelbar fare, angre litt, le deg ihjel, repeter. Kommunikasjon, improvisasjon, kreativitet og samarbeid.

 

Man kan se på et rollespill som et brettspill, bare uten brettet. Men mest av alt er rollespill en metode for å fortelle og skape en historie i fellesskap. Du og medspillerne driver handlingen og historien ved improvisasjon, karakterutvikling og drøssevis med terningkast. World building eller world burning; Valget er ditt. 

Det blir hovedfokus på Dungeons & Dragons 5th edition, men vi åpner for andre typer rollespill og settinger også. Deadlands, Mage eller Vampire: Masquerade kan være alternativer. Etter de mest intense rundene (eller om hele partyet har blitt utslettet pga en kjip GM) kan det være godt med et avbrekk fra d20. Da gjør vi noe HELT annet, og finner fram d6... Av brettspill kan Arkham Horror, Game of Thrones, Dark Souls, Civilization, og selvfølgelig ludo, nevnes. 

En av årets høydepunkter (i tillegg til å finne smutthull i game masterens diaboliske planer), er vår tre-dagers tur til Hexcon; Norges eldste spillfestival hvor du får teste ut og spille alskens brettspill, kortspill og rollespill.

De som mener at rollespill ikke passer for dem har ikke prøvd nok. 

Hos oss kan du følge både hode og hjerte, ved å velge to linjefag. Dette er linjefag 2, sjekk ut hva du kan velge som linjefag 1 her. 

Linja passer for alle som har puls.

Dette vil du lære

  • Improvisasjon
  • Karakterutvikling
  • Game design og verdensbygging
  • Historiefortelling og dramaturgi
  • Å straffe terninger som ikke gir deg de resultatene du vil ha

Skoleuka har normalt 6 dager, søndag er fri.

  • Morgensamling kl. 09.00, kl. 10.00 lørdag. 
  • Mandag - Husmøte, Trening, Linjefag og Valgfag på kvelden.
  • Tirsdag - Valgfag, Prosjekt, Linjefag og Valgfag på kvelden.
  • Onsdag - Linjefag hele dagen.
  • Torsdag - Linjefag, Valgfag og nye Valgfag på kvelden.
  • Fredag - Husarbeid, Kor, Trening og Linjefag. 
  • Lørdag - Nytt opplegg hver lørdag, ofte med inviterte gjester.
Last ned timeplan som pdf ↓

Rammeplan skoleåret 2024/25

  • Skolestart 25. august
  • Høstferie 5. - 13. oktober
  • Juleferie 18. desember - 5. januar
  • Vinterferie 15. - 23. februar
  • Påskeferie 11. - 21. april
  • Skoleslutt 10 mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Vi har over 40 valgfag og du velger 3 - 8 av dem hvert semester, maks 16 totalt. Hvert fag er normalt på 2-3 timer per gang. Problemet for elevene er ofte å få plass til mange nok av alle de spennende valgmulighetene. Noen fag er også lagt til kveldstid så her foregår det læring og trivsel hele døgnet.

Tenk å skulle velge blant Band, Pardans, Italiensk kjøkken, Klatring, Piano, Kick-boksing, Skriveverksted, Thai Chi, Yoga, Filmklassikere, Rollespill og mye, mye mer!

For noen muligheter!

Avspenning

I avspenning valgfag jobber vi med ulike avspenningsteknikker. Du lærer å slappe av, kontrollere pusten og senke spenninger i muskulaturen. Enkle massasjeteknikker og autogen trening inngår også.

Ballspill

Vi tar for oss ulike former for ballspill. Mest fotball om høsten. Etter hvert konsentrerer vi oss også om andre ballspill som basket, volleyball, innebandy og annen innendørs lek med ball.

Band

Deltagerne settes sammen i ulike band. Fordelingen blir litt etter musikksmak og litt etter nivå. Og så spiller vi musikk. Det du/dere vil. Rock, pop, jazz, vise, ... fritt valg egentlig.

Bassengaktivitet

I valgfaget Bassengaktivitet jobber vi med trening i vann. Svømming er selvsagt det sentrale temaet. I tillegg trener vi også kondisjon og styrke i vann på andre måter, for de som har behov for det.

BegeistringsBrigaden

Gode gjerninger er alltid av det gode. Vi finner på ting som gleder andre. Klemmer på butikksenteret, boller til bestemødre, danseaften for psykisk utviklingshemmede, .... Mulighetene er mange!

Brettspill Avansert

Er du gamer men vil ha et avbrekk fra den digitale hverdagen din er dette spennende og morsomt. Brettspill Avansert passer også for deg som egentlig er litt nerd, men som ikke vil innrømme det.

Bærekraftig Liv

Alle vet at vi bruker opp jorda vi lever på og av, men hvordan gjøre noe med det? Vi forsker på det store bildet og på egne vaner. Og så gjør vi noe rent praktisk. Vi lærer at det går an å endre litt.

Cafe Nofo

Opplæring og drift av Surnadals beste café. Her lærer du de enkleste knepene innenfor Barrista. Det betyr å tilberede en utsøkt Espresso, Cortado eller Cappuccino. Egenbakte kaker serveres også.

E-sport

Til tross for hva mora di sier, - E-sport er fantastisk morsomt og ganske så utviklende. Faget gir deg mulighet til å få spille under veiledning, og sammen med andre i våre hovedspill CS og LoL.

Filmklassikere

Vi ser filmklassikere og bruker disse til bedre å forstå hva som skal til for å lage gode fortellinger og filmer. Et fag for filmnerder og vanlige filminteresserte.

Filmkunnskap

Du får rett og slett se mye film og lære av det. Filmspråk, fortellerteknikk med mer belyses for å vise hva som gjør filmer gode. Enkelt fortalt et lynkurs gjennom alle triksene i filmboka.

Foto

Faget inneholder praktisk foto, komposisjon, lys og teknikk. Etterfulgt av mørkeromsarbeid og digital foto med bildebehandling. Mest er dette et praktisk fag hvor du får ta masse bilder.

Gitar

Opplæring for nybegynnere og litt viderekomne. Du lærer å spille på tradisjonell kassegitar. Opplæringen innebærer akkorder og fingerspill. Så langt vi har får du låne Gitar på skolen.

Handy-Man

Det er mangt og meget en mann eller kvinne må kunne for å kalle seg Handy. Drepe en fisk, skifte et dekk, bake er brød, knytte en dobbel Windsor, utfordringene er mange. En Handy-Man fikser det meste.

Hybelmat

Enkel matlaging som forberedelse til livet etter folkehøgskolen. Du får lære grunnleggende basisgrep i matlaging og får lage god, billig og næringsrik mat. Hver økt avsluttes med at vi nyter måltidet.

Italiensk kjøkken

Matlaging med utgangspunkt i klassisk Italiensk kjøkken. Mest mulig enkle retter du kan lære. Alt fra grunnen av, her finnes ikke spor av Toro. Middagsmat og desserter. Du bør like Tomat og Basilikum.

Jentegruppe

Noen ganger er det godt for jenter og få være jenter. Og til og med bare være sammen med likekjønnede. I dette svært så kjønnsdiskriminerende faget lærer du alt en jente trenger å kunne. Det er mye!

Kickboksing Light

Begynnerkurs i Kickboksing. Kampsport er mer enn bare å sparke og slå. Det er rett og slett morsom og god trening. Faget gir innføring i Kickboksing, selvfølgelig i trygge, forsiktige rammer.

Klatring

Du lærer basis klatreteknikker og sikring for bruk både til innendørs og utendørs klatring. Skolen har egen klatrevegg. Vi benytter også vegg i nærliggende klatresentra. Du klatrer også en del ute.

Kreativ Dans

I kreativ, eller skapende dans,får du jobbe med dine egne bevegelser og uttrykk til å skape dine egne danser. Høres det litt spesielt ut? Ja, det er det, og kjempegøy.

Magedans

Dans der hoftevridning, armbevegelser og rytme er sentralt. Magedans er morsomt og samtidig god trening. Du styrker kjernemuskulaturen, koser deg og blir smidig,- alt på en gang.

Maske og Teatersminke

Du får lære grunngrepene innenfor skjønnhets,- og teatersminke. Du lærer å lage sår og kutt. Du får innføring i ulike stilepoker og lærer deg om å skape eller fremheve ulike karaktertrekk.

Minikor

For den sangglade. Innøving av flerstemt sang. Nyere og eldre musikk i ulike sjangere. Alle synger i skolekoret. Minikor er for deg som vil litt mer.

Multisport Surprise

Allsidig idrettsfag med størst mulig variasjon. Ny aktivitet hver gang. Inne og ute, solo og lagspill, hardkjør og lett. Aldri en lik time i Multisport Surprise.

Omsøm/redesign

Med utgangspunkt i gamle klær, gardiner og andre tekstiler lærer du å sy om, forbedre og skape nye klær. Du lærer å bruke symaskin, enkel mønstersøm og praktiske håndsømsteknikker.

Pardans

I pardans valgfag lærer du å danse med partner. Du får lære deg de vanligste dansene det er kjekt å beherske som Swing, Salsa og litt gammeldans. Å danse sånn noenlunde er en nyttig ting å kunne.

Photoshop

Photoshop er et fantastisk verktøy som både brukes og misbrukes. Vi skal lære mye om det første, og mer om hvordan unngå det siste. Tema er; retusjering, basic compositing, og billedbehandling.

Piano

Har du noen gang drømt om å spille etter gehør? Bare sette deg ned å spille musikken slik den høres ut inni deg? Besifringsspill for piano kan være den beste inngangsporten for nettopp dette.

Pilates

Styrketreningsmetode med utgangspunkt i egen kroppsvekt. Har et spesielt fokus på kjernemuskulatur, koordinasjon og konsentrasjon. Pilates er perfekt som supplerende og forebyggende trening.

Rollespill

Vi begir oss ut på eventyr med penn, papir og mange rare terninger. Vi spiller hovedsakelig rollespillet Dungeons & Dragons. Spillet kan dra ut tidsmessig. Det tar vi oss tid til!

Ski/Langrenn

Skikurs med vekt på skitrening i preparerte løyper. Du lærer deg skikkelig langrennsteknikk og får gode treningstips til hvordan bli bedre på ski. Du lærer også om preparering og stell av skiutstyr.

Skriveverksted

For deg som ønsker å bli bedre til å uttrykke deg skriftlig. Dette er ikke et kurs i rettskrivning. Det er det kreative uttrykket i skrivingen vi øver på. Du selv bestemmer hva du vil skrive om.

Sløyd

Du lærer å forme og bearbeide gjenstander i tre og andre materialer. Dette er et 100 % praktisk fag der du jobber med egne ting eller fellesprosjekt gruppen blir enige om.

Sosiale Medier

Opplæring i, og praktisk bruk av de mest sentrale sosiale mediene. Du får øve deg på skriving og billedtaking. Hvis du vil og tørr får du prøve deg på å publisere noe av det du skaper.

Strikking

I dette faget lærer du det enkle handverket å kunne strikke. Kan du det fra før, kan vi også lære deg mer kompliserte teknikker. Faget er praktisk rettet og vi starter ikke med prøvekluter.

Studieforberedende

Mange ønsker å ta opp fag fra videregående eller universitetet ved siden av folkehøgskolen. Noen vil studere noe helt annet. Alt er mulig. Vi gir deg tid og rom og sper på med litt studieteknikk.

Styrketrening

I styrketrening valgfag kan vi tilby allsidig styrketrening. Det mest vanlige er at vi skreddersyr eget treningsopplegg til deg. Eller du kan følge et variert opplegg innen generell styrketrening.

Taekwon-Do

Valgfag TaeKwon-Do er kampkunstopplæring for alle. Du får opplæring i grunnleggende ITF Taekwon-Do med mønster, sparring, slag og spark. Og så har faget masse inspirerende fysisk trening.

Tai Chi

En gammel kinesisk kampkunst der det mentale balanseres med det fysiske for å oppnå harmoni. Vi utforsker hvordan mennesket er designet for å håndtere stress, så vi kan lære oss å slappe av.

Teater

Vi arbeider med mindre øvelser og kanskje mot oppsetning av små teaterstykker. Det er mye grunnleggende å lære innenfor teaterfaget. I valgfaget rekker vi ikke innom alt. Men du lærer å leke på alvor.

Topptur

Et friluftvalgfag der målet er å komme seg opp på, og ned igjen fra de mange toppene i skolens nærområde. Kanskje tar vi en fottur eller to før vinteren kommer og vi spenner på oss skia eller brettet.

Trening for Utrente

Alle skal trene, men alle gjør det ikke. Faget gir deg som vil komme i gang kyndig veiledning. Du får eget program satt opp av personlig trener, eller lærer som vi foretrekker å kalle oss.

Ut på Tur - Friluftsliv Light

Friluftsliv med absolutt lavterskel. Du lærer og erfarer hvor fint uterommet er. Du får mange korte og noen litt lengere turer, med innslag av bål og enkel matlaging. Litt sprekere blir du attpå.

Volleyball

I Volleyball valgfag spiller vi Volleyball. Dette er et ballspill som inneholder langt mer av teknikk og taktikk enn de fleste kanskje tenker over. Gøy er det i alle fall.

Yoga

Fokus, styrke, bevegelighet og kontroll over egen kropp er stikkord. Yoga kommer i mange former og fasonger, og her hos oss kan du teste både Yin, Ashtanga og Hatha vinyasa Yoga.

Årbok

Planlegging og produksjon av kullets årbok. Det blir arbeid med tekst, foto, layout, redigering, administrasjon og masse artig arbeid for å få et stort og spennende prosjekt i havn.

Følg både hode og hjerte. Unn deg to linjefag på ett år! Her skjer det mye hele tiden. Du blir med i et aktivt, frilynt og kreativt miljø, med spennende opplevelser, utfordringer og muligheter. Forskjellige linjer sørger for mange ulike folk og fag. Du møter garantert flotte mennesker du vil lære mye av. Velkommen!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 132 000,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på gangen
  • Studietur: Sverige, Nord-europas feteste skianlegg: Åre
    • Mat (3 måltider per dag)
  • Internett
  • Vaskemaskin
  • 31 000,-
Minimumspris for linja 132 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

  • 7 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 132 000,-
(13 200,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Passer alle uavhengig av fysisk funksjonsnivå.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Nyheter

Medisinstudent om folkehøgskole: – Helt fantastisk

Ola Vikheim gikk på folkehøgskole før han startet på med medisinstudiet. – Jeg vil anbefale folkehøgskole fra bunnen av mitt hjerte og i store bokstaver, ...

De leder Åpent hus på folkehøgskolene

Når 50 folkehøgskoler viser seg frem live til hele Norge er det Julia og Carl August som leder sendinga direkte fra Oslo.

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner

Gaming & Koding

Sjøholt Folkehøgskole
Helårskurs
12 t/uke
Kristen

Spillutvikling

Torshus folkehøgskule
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Gaming & Idrett

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Data & Friluftsliv

Voss folkehøgskule
Helårskurs
Frilynt

Allsidig E-sport

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Dungeons & Dragons

Sjøholt Folkehøgskole
Helårskurs
12 t/uke
Kristen

Gaming

Risøy Folkehøyskole: Lærerik frihet.
Helårskurs
12 t/uke
Kristen

Gaming og spillkultur

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs
17 t/uke
Frilynt

E-sport: League of Legends

Buskerud Folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

E-sport

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs A
12 t/uke
Frilynt

Spillutvikling

Fana folkehøgskule - Bergen
Helårskurs
14 t/uke
Frilynt

E-sport

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs A
9 t/uke
Kristen

Gaming & E-sport

Sunnfjord Folkehøgskule
Helårskurs
14 t/uke
Kristen

Gaming

Sjøholt Folkehøgskole
Helårskurs
12 t/uke
Kristen