Kristiansand Folkehøyskole

Velkommen til skjærgårdsskolen i Sørlandets hovedstad. Vi kan tilby flotte boforhold med internat, leiligheter/hytter - alt samlet på et kompakt område. Det er enkelt å komme hit, vi ligger kun 12 km fra sentrum og 12 km fra Kjevik Flyplass. Mange spennende linjer, og flotte engasjerte lærere. 

Søk på skolenLinjer

Vi har fokus på mat og det å skape en god ramme rundt måltidene, og her er det meste av det vi serverer laget fra bunnen, variert og velsmakende. Som elev på Kristiansand folkehøyskole kan du glede deg til å bo i skjærgården (vi er omgitt av sjø på 3 kanter) og samtidig være nærme byen.

Som eneste folkehøyskolen i Norge kan vi si: "Barn ingen hindring"! Man søker den linjen man ønsker å gå på, og vi tilrettelegger dagene i forhold til barnet og linjen du ønsker, med barnehage og annet. Plassene på "Barn ingen hindring", er forbeholdt enslige foreldre. 

Kristiansand folkehøyskole er en kristen folkehøyskole. Du behøver ikke å være kristen for å være elev ved skolen - alle er like velkommen, uavhengig av tro og bakgrunn. Det kristne verdigrunnlaget skal synes i linjene, fellesfagene, valgfagene og hvert møte mellom elever og ansatte ved skolen.

Filmer fra noen av våre aktiviteter og info om skolen på Youtube Kristiansand folkehøyskole

Etter skoletid og i helgene vil du som elev disponere skolens ulike rom og fasiliteter:

Dette står vi for

Vårt motto er  "Framtid og håp" . Vi håper og tror at et år på vår skole vil kunne bety noe positivt for livet og framtidsplanene din videre. 

Vårt fellesfag heter "Framtid og håp". Her kombinerer vi gode samtaler i grupper med innspill og foredrag. Det er kristen profil på fellesfaget og det undervises 3 timer pr. uke.

Andre fellesfag, lørdagseminar og internatmøte, er 5 timer pr. uke 

Ca 2 dager pr. uke går med til valgfag. Hvilke valgfag vi tilbyr, avhenger av interesse og påmelding. Se nettsiden vår på hva slags valgfag vi har satt opp for skoleåret 2019-20

Baking

På baking valgfag lærer du å bake god gjærbakst, samt kaker og andre søte saker.

Båtførerprøven

Båtførerprøven gir deg mulighet til å kjøre båter som går raskere enn 10 knop og har mer enn 9,9 hk. Du lærer teori og forbereder deg til en frivillig eksamen. Eksamensavgift må dekkes selv.

Bil-lappen

Ta kjøretimer og opplæring som et valgfag. I samarbeid med lokal kjøreskole, og kostnad i henhold til deres prisliste.

Bildekunst

Pris: 200,-

Bildekunst valgfag lærer deg grunnleggende maleteknikker og metoder som du så får prøve selv.

Budsjettmat

Her får du lære å lage god og næringsrik som passer på et studentbudsjett

Bærekraft

Hvordan skal vi best ivareta ta dagens behov uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å få dekke sine behov , lære om bærekraftig utvikling, hvordan kan vi selv bidra i det daglige

Curling

Kristiansand har en flott ishall med curlingbaner som vi kan bruke, med eller uten rutete bukser.

Dykking

Pris: 2 900,-

På valgfag dykking får du mulighet til å fullføre kurs og få sertifikat i Open Water Diving.

Fellefangst

Vi er med i et prosjekt sammen med Kristiansand Kommune for å holde nede bestanden av mink på øyene i skjærgården

Fiske

På dette valgfaget får du i tillegg til fine båtturer også prøve å fiske med havteine, torskeruse, garn og stang

Fotball

Fotball valgfag for deg som liker å spille fotball hele året, for gøy eller for å trene.

Foto

Vi har foto valgfag for deg som vil lære mer om hvordan du skal ta gode bilder, både av mennesker og natur.

Friluftsliv

Friluftsliv er et heldagsvalgfag hvor man drar på dags- og overnattingsturer med sjø, skog og fjell som utgangsgpunkt. En dag er satt av til Via Ferratatur. For denne turen er det en kostnad på kr 700

Frisbeegolf

Vi tar med oss frisbeene til Kristiansand Golfbane som ligger like ved skolen

Hund

Hund valgfag er for deg som ønsker å være med hunder og samtidig lære mer om hvordan man oppdrar og behandler en hund, samt lære enkel hundedressur.

Ishockey

Pris: 250,-

Lær det grunnleggende innenfor sporten ishockey, samtidig som du får spille i ishallen i Kristiansand.

Jakt

Valgfag jakt består av jakt med hund på blant annet mink, hare og rådyr.

Kajakk

Vi ligger midt i den flotte Sørlandsskjærgården og bruker den til å lære grunnleggende padleferdigheter med kajakk. Ønsker du det, er det også mulig å ta våtkort.

Klatring

Vi tilbyr kurs i klatring både innendørs og utendørs. Ønsker du å ta brattkort, er det mulig her.

Massasje og stretching

Pris: 350,-

Vi har valgfag massasje for deg som ønsker å lære ulike typer massasje

Musikk

Fra 2018 av kan vi tilby topp utstyrte musikklokaler på skolen. Vi har musikklærer med mange års erfaring som artist og fulltids musiker samt samarbeid med store internasjonale aktører.

Sal-aktiviteter, styrketrening

Vi har lærere med mye erfaring med styrketrening og crosstrening. Flere dager i uka kan du velge ulike varianter av dette valgfaget

Sandvolleyball

Vi har tilgang på både innendørs og utendørs sandvolleyballbaner og tilbyr sandvolleyball med høy kvalitet som valgfag, hele året.

Seiling

Vi har både veldig små og veldig store seilebåter som vi bruker til valgfag, både for dagsseilaser og til lengre turer.

Strikking

Hvis du ønsker å lære mer om å strikke eller få hjelp til å komme igang

Styrketrening

Ta opp fag

Valgfag som blir studietid for dem som ønsker å ta opp fag fra videregående, oppfølging av lærer på lekseplan om ønskelig. Man får godkjent fravær for å ta eksamen, og ha lesedager i forkant av det.

Topptur

Vi drar til Setesdal og går noen fantastiske toppturer på over 1000 høydemeter der.

Travskole

Vi samarbeider med Sørlandets Travpark om et opplegg hvor du får lære en god blanding av hestestell og travsport.

Volleyball

Vi tilbyr volleyball som valgfag med flinke lærere. Skolen deltar også på flere turneringer i løpet av skoleåret, som f. eks. NM for folkehøyskoler og videregående skoler.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Hele skolen drar på 3-dagers fellestur til Danmark, gjennomføres før påske

Skolen har god standard på sine boenheter. Her kan du velge mellom dobbeltrom eller enkeltrom på internat (beg. antall enkeltrom). De fleste dobbeltrommene er i leiligheter (2 soverom pr leilighet), med felles oppholdsrom og kjøkkenavdeling med utstyr, bad med dusj, samt ekstra toalettrom. 5 av leilighetene har i tillegg en åpen 2.etasje, så der bor det da inntil 6 elever pr. leilighet. I et sjarmerende eldre, sørlandshus har vi også plass til opptil 8 elever på dobbeltrom. Enkeltrommene er på Motellet (med eget bad) eller i Motellhyttene (2 soverom, felles bad og oppholdsrom). Motellet har 2 stk. felleskjøkken. Se bilder på vår webside : Om skolen . Tillegg enkeltrom kr 6000,- for skoleåret

Sentralt plassert ute ved sjøen, midt mellom Kristiansand sentrum og Dyreparken/ Kjevik lufthavn. Skolen er på området til Kristiansand Feriesenter, les gjerne mer og se bilder på deres web-side av rom og leilighetene.

Det er enkelt å komme hit. Vi ligger kun ca 12 kilometer fra Kristiansand sentrum og ca 12 kilometer fra Kjevik. 

NSB har 8 daglige avganger, både mot Stavanger og mot Oslo. 

Slik kommer du hit:

- Med tog til Kristiansand (fra Stavanger eller Oslo) og lokalbuss (buss 18) videre til      Dvergsneskrysset og så gå til Dvergsnestangen.
- Med båt til Kristiansand (fra Danmark) og lokalbuss (buss 18) videre til Dvergsneskrysset og så gå til Dvergsnestangen.
- Med fly til Kjevik (fra flere steder i Norge) og lokalbuss videre til Rona, bytte der, (til buss 18) videre til Dvergsneskrysset og derfra gå til Dvergsnestangen.
- Med bil, søk etter "Kristiansand feriesenter Dvergsnestangen" på Google Maps

Finn reiserute fra der du bor

Kristiansand sentrum ligger ca 12 kilometer unna (vest), og Nord-Europas største shoppingsenter + IKEA ligger ca 12 kilometer i motsatt retning for byen

Ca 2,5 dag av uken er linjefag, og ellers fyller vi dagene med valgfag og elevaktiviteter. Vedlagte timeplan gjelder for skoleåret 2017-18. Vi gjør oppmerksom på at kjøkkenet på skolen er stengt i ferier / langfrihelger

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart er søndag 18.august 2019. Innmelding og velkomst med foreldre fra kl.1200 Matservering mellom kl.1300 og 1500) Åpning av skoleåret kl. 1600, og kl. 1700 ønsker vi foreldrene vel hjem igjen.
 • Høstferie i uke 40
 • Linjeturer til utlandet er for de fleste linjene i november
 • Juleferie 
 • Vinterferie uke 8
 • Påskeferie 
 • Avslutningsfest med foreldre lørdag 9.mai 2020, ca kl. 1400 - kl. 1730
 • Hjemreisedag fredag 15.mai 2020

 

NB!! Med forbehold om endringer 

 

Bistandskomiteen er for elever og traineer som ønsker å gjøre en ekstra innsats for andre. Komiteen har ulike aktiviteter og arrangementer for å samle inn penger til skolens prosjekt "Sjef i eget liv". Pengene går til Strømmestiftelsen sitt arbeid med fattigdomsbekjempelse og utdanning for barn og ungdom i utviklingsland. Vi er i tillegg med og bidrar med bøssebæring på TV-aksjonen og fasteaksjonen.  

De aller fleste kveldene, både ukedager og helger, skjer det spennende ting på skolen.

Både elevene og våre våre flotte, flinke traineer og ansatte på tilsyn, oppfordres til å organisere aktiviteter på ettermiddags- og kveldstid.  

Eksempler på aktiviteter kan være: 

 • Spillkvelder
 • Uteaktiviteter
 • Quiz
 • Bading
 • Ballspill i hallen
 • Bibelgrupper
 • Bingo
 • Hobbykroken
 • Sove ute
 • Speeddating
 • Måneskinnstur
 • Tvangskosing på internatet
 • Bistandskafe
 • Valentine opplegg
 • Grab the mic
 • Kor
 • Kveldsmøte
 • +++

 

 • Søkere må som hovedregel være fylt 18 år innen utgangen av det kalenderåret skolen starter.
 • Du må være motivert til å gå på skolen, og motivert for å delta aktivt og positivt på linjen og i skolefellesskapet forøvrig.
 • Dersom det er mulig i forhold til søkermassen, vil skolens ledelse tilstrebe å få en tilfredsstillende balanse i antallet gutter og jenter ved skolen, og dette vil kunne vektlegges ved opptak. Vi tilstreber også en variasjon i elevmassen på hver linje 

Tor Inge Askeland

Rektor

Rektor med lang bakgrunn som landslagstrener for sandvolleyball (herre, og damelandslag)

Epost: toringe@kristiansand.fhs.no
Telefon: 93 25 75 68

Monica Kragholm

proRektor og lærer

Epost: monica@kristiansand.fhs.no
Telefon: 91 65 65 06
Facebook

Gudrun Thomassen

Internatleder og Linjelærer for Helse, omsorg og velvære

Gudrun er ei sprudlende dame som bor med mann og 4 barn på på ei øy rett utenfor skolen, og begynner hver dag med en frisk båttur. Hun er å treffe på skolen både sent og tidlig, og har et hjerte som banker for dem som kanskje sliter med litt ekstra. Hun er også Internatleder, og ikke streng i det hele tatt:-)

Epost: gudrun@kristiansand.fhs.no
Telefon: 91 54 43 60

Iren Pedersen

Administrasjonsleder

Har oversikten på det administrative, elevbetalinger og markedsføring. Synes det er supert å være "midt i hjertet av skolen"

Epost: iren@kristiansand.fhs.no
Telefon: 91 67 62 17
Facebook

Nila Larsson

Linjelærer for Crosstrening og Beachvolley

Nila har Trener IV-utdanning i volleyball og sandvolleyball fra Høgskolen i Telemark, CrossFit Level 1 Trainer-sertifisering samt mange års erfaring som profesjonell sandvolleyballspiller – herunder deltagelse i to OL, flere medaljer i World Tour og EM, samt 5 NM-titler

Epost: nila@kristiansand.fhs.no
Telefon: 40 04 40 01
Facebook

Rune Landås

Linjelærer Dyr og Natur

Det denne mannen ikke vet om dyr er ikke verd å vite. Kom til skolen vår etter mange, mange år i Kristiansand Dyrepark, og stortrives med elever og nye oppgaver. En likanes, og veldig trivelig type, som sammen med Kjetil har bygget opp vår aller mest populærer linje på skolen

Epost: rune@kristiansand.fhs.no
Telefon: 46 89 19 14
Facebook

Kjetil Stangenes

Linjelærer Dyr og Natur

Tøff, snill, morsom og skikkelig god på å se hver enkelt elev. Sammen med Rune driver han Dyr og Natur linjen, og elsker sjøen, heia, jakt og alt som er gøy

Epost: kjetil@kristiansand.fhs.no
Telefon: 95 24 65 55
Facebook

Joachim Pedersen

Linjelærer Klatring, dykk og surf

En lystig fyr som trives like godt på land som til vanns , og gjerne hengende i en fjellside på klatretur

Epost: joachim@kristiansand.fhs.no
Telefon: 90 14 86 98

Terese Høyåsen Øen

Linjelærer Global fattigdomsbekjemper

Glad og nysgjerrig ung dame med et bredt engasjement for fattigdomsbekjempelse og hvordan vi best kan bevare kloden vår

Epost: terese@kristiansand.fhs.no
Telefon: 472 80580

Åse Merethe Finnestad

Lærer Helse, omsorg og velvære

Epost: aase@kristiansand.fhs.no
Telefon: 99 79 97 59

Lene Fredriksen

Lærer fellesfag, og ansvarlig for Barn ingen hindring

En liten dame med et desto større engasjement. Lene er faglærer på vårt program "Barn ingen hindring", men treffes også på valgfag, fellesfag og på kjøkkenet når det er behov for det.  Veldig dyktig på alle områder, og brenner litt ekstra for våre minste

Epost: lenemaritha@kristiansand.fhs.no
Telefon: 95 10 85 22

Espen Sødal

Lærer JC Trainee/trainee og rådgiver på skolen

Epost: espen@kristiansand.fhs.no
Telefon: 91001237

Rolf Solås

Sjåfør

Vår beste mann på kjøring og organisering av transport og reiser. Rolf tropper opp og henter elver både sent og tidlig, og ryktene sier han er en "racer" som DJ i minibussen

Epost: rolf@glatur.no
Telefon: 90 62 34 07
Facebook

Eivind Sødal

Linjelærer Water Adventure

En eventyrlysten mann med mye kunnskap og lang erfaring om det meste innen: seiling, langrenn, klatring, rafting, isbrè mm. Eivind har jobbet som kaptein på seilbåter, og styrt forskjellige båttyper som vikingskip og moderne regatta seilere. Han har alltid lyst til å oppsøke nye stedet, og er alltid på utkikk etter nye reisemål til neste eventyr

Epost: eivind@kristiansand.fhs.no
Telefon: 45 01 07 67

Jeanette Iversen

Kjøkkensjef

Hilde Gøthe

Lærer Framtid og håp

Epost: hilde@kristiansandfhs.no
Telefon: 47 94 42 92
Facebook

Pål Rake

Deltid musikk

Sprudlende og blide Pål med den fantastiske stemmen (kanskje husker du han fra the Voice?) 

Epost: paal@kristiansand.fhs.no
Telefon: 908 56193

Linjer på Kristiansand Folkehøyskole

2. års elev/JC TraineeLedig plass

2. års elev/JC Trainee

Kristiansand Folkehøyskole
HelårskursKristen
Crosstrening og Beachvolley - BaliLedig plass

Crosstrening og Beachvolley - Bali

Kristiansand Folkehøyskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Vann- og fjellsport ExtremeLedig plass

Vann- og fjellsport Extreme

Kristiansand Folkehøyskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Klatring, dykk og surf - Bali og MiddelhavetLedig plass

Klatring, dykk og surf - Bali og Middelhavet

Kristiansand Folkehøyskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Helse, omsorg og velvære - Thailand og KambodsjaLedig plass

Helse, omsorg og velvære - Thailand og Kambodsja

Kristiansand Folkehøyskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Global fattigdomsbekjemper - Nepal og Sri LankaLedig plass

Global fattigdomsbekjemper - Nepal og Sri Lanka

Kristiansand Folkehøyskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Dyr og natur - AfrikaLedig plass

Dyr og natur - Afrika

Kristiansand Folkehøyskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Explore NorwayLedig plass

Explore Norway

Kristiansand Folkehøyskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Barn ingen hindring!Ledig plass

Barn ingen hindring!

Kristiansand Folkehøyskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen