Til hovedinnhold

Sykepleie & helse - Gambia

Søk på linja

Lurer du på om lege- eller sykepleiestudiet er noe for deg, men trenger et år for å finne ut mer og få et innblikk i hva yrket innebærer? Da er denne linjen perfekt for deg!

Dette er linja for deg som er interessert i en utdanning i helsefaglig retning, men vil ha et innholdsrikt pauseår før du setter i gang med studier:

Lege- og Sykepleier vil gi deg kunnskap du kan ta med deg inn i videre studier og forberede deg til medisin eller sykepleierstudiet.

Som elev ved Lege- og Sykepleier vil du få mulighet til å se ulike sider ved helsevesenet, få testa ut teori i praksis, samt hva som kreves både faglig og menneskelig. Mest av alt vil du forhåpentligvis ha lært mye om deg selv, fått gode og livslange vennskap, fått ny kunnskap om den fantastiske kroppen vår og hatt et uforglemmelig år med opplevelser for livet!

Linja passer også til deg som vil gå videre på fysioterapi, ergoterapi, vernepleie, jordmor, paramedisin/Paramedic.

Bømlo Folkehøgskule ligger vakkert til ved havet, ved siden av nabo-øya Stord, og mellom Bergen og Stavanger.

Les mer om linja på nettsidene våre

(Bildene er for å illustrere, elevene på skolen bruker vanlige klær.)

Linja passer for deg som vil bli lege eller sykepleier. Den kan også passe for deg som vil gå videre på Fysioterapi, Ergoterapi, vernepleie, jordmor, paramedisin (Paramedic).

Dette vil du lære

 • Undervisning i anatomi, fysiologi m.m.
 • Innføring i aktuelle studiesteder både nasjonalt og internasjonalt
 • Relevante kurs
 • Innføring i frivillig arbeid nasjonalt og internasjonalt 
 • Kunnskap om globale utfordringer
 • Hjelp til å ta opp fag (valgfag på fredager)

Våre forventninger til deg

 • engasjert
 • nysgjerrig
 • lærelysten
 • kan jobbe både i gruppe og selvsendig
 • stiller opp

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 2

3-4 ukers tur til Gambia, der vi skal lære mer om og delta i solidaritetsarbeid. Vi skal se hvordan leger og sykepleiere jobber i felten og du vil oppleve noen av de globale utfordringene på nært hold.

Vi besøker ulike helseinstitusjoner og setter søkelys på utfordringer for "glemte grupper" og besøker Children Protection Alliance og TankaTanka, for å lære om utfordringene de har med å hjelpe barn og mennesker med psykisk lidelse.

Vi reiser videre rundt kysten, til Gunjur der vi jobber som frivillige på Gunjur klinikken, og får et ekte innblikk i helsevesenet utenfor storbyen. Vi drar på tur med elvebåt i en dog-out canoe til Alahin River, grense-elva mellom Gambia og Senegal i sør.

Turen går videre Upriver til Njau, der vi lærer mer om Women Initiative Njau og hvordan de jobber med å gjøre om søppel til produkter. I Kuntaur besøker vi C4RC - Communities for Red Colombus og lærer om den utrydningstrua Red Colombus-apen. Vi tar oss tid til elvecruise med flodhester, sjimpanser og JanJanbureh og besøker Wassu Stone Circles, en gammel gravplass som er på UNESCO lista.

På turen videre inn i landet, besøker vi Bansang Hospital og ser nærmere på helse i innlandet, samtidig som vi treffer sykepleiestudenter som jobber ved sykehuset. Vi vil også lære mer om tematikken rundt omskjæring av jenter, der vi møter en eldre kvinne som forteller sin historie.

Det blir tid til frivillige utflukter på turen, og det er mye å velge mellom.

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Skoletur til Nepal

Obligatorisk: Nei

Pris: 25 000

Varighet: 14 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

I mars reiser vi på en spennende reise til eksotiske Nepal. Her får du oppleve store kontraster, når vi besøker både storbyer og små landsbyer utenfor allfarvei.

Turen starter i Katmandu, før vi reiser videre til vakre Pokhara, en liten by ved innsjøen Feva med utsikt til Himalayas topper. Her drar vi videre til fjellandsbyen Astham (1.600 moh.), som ligger vakkert til ved foten av Annapurnamassivet. Vi kjenner på livet i en fjellandsby og tilbringer tid med lokalbefolkningen.

Tilbake i Pokhara utforsker vi mer av byen og nærområdet, med mulighet for blant annet rafting, paragliding, fottur i nærområdet, besøk til en kaffefarm, besøk hos fair trade-arbeidere, museumsbesøk og shopping.

Fellesturen avrundes i Kathmandu, der det blir mulighet for ulike aktiviteter som å lage lokal mat, besøke lokale markeder, prate med munker, lunsje med nonner eller dra på terrengsykkeltur.

Reisen til Nepal er tilrettelagt av Ethical Travel.

Det blir alternativt opplegg for de som ikke ønsker å være med på Nepal-turen.

Tur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 dag

Siste skoleuka får vi med oss den spektakulære Preikestolen.

Guro Kristi Holmberg

Lærer Lege- og sykepleierlinja

Jeg er utdannet sykepleier og har jobbet lenge i kommunehelsetjenesten.

Jeg har tre barn og bor på gården Førland på Stord, der vi driver med kjøttproduksjon av sau og Bakehuset på Førland.

Jeg liker godt friluftsliv, dyr, strikking, frivillig arbeid, dyrking, hage, baking, eller en god samtale med folk jeg er glad i.

Epost: guro.holmberg@bomlo.fhs.no

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det linjefag
 • Tirsdag og onsdag er det linjefag hele dagen
 • Torsdag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Hele fredag er det valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsdag
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Påskeferie
 • Mai: Fellestur til Prekestolen, avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skoleruten på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett eller to valgfag pr dag som du velger etter skolestart. Valgfagtilbudet varierer noe fra år til år avhengig av ressurser og lærerstab.

I tillegg tilbyr vi følgende kurs:
• Båtførerprøven
• Sikringskurs for klatrevegg (i valgfag)
• Fridykkersertifikat
• Våttkort

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Besøksvenn

Vil du bruke litt av tida di på andre og gjøre en forskjell for noen som trenger det? Vi drar rundt i nærområdet og besøker eldre eller yngre mennesker som alle trenger et besøk og en venn.

Bok- og filmklubb

Har du lyst til å finne leseglede, få mer tid til å lese og diskutere bøker, eller se filmer i forskjellige sjangre ? Velkommen til valgfaget Bok og film! Behagelig stemning og gode diskusjoner.

Dungeons and dragons

Trenger du en virkelighetsflukt? I valgfaget Dungeons and dragons flykter vi inn i en fantasiverden full av monstre og andre skapninger.

Fotokunst

Er du interessert i fotografering? Eller vil du lære mer om fotokunsten? Du vil gjennom dette valgfaget lære tips og triks innenfor fotokunsten, og utforsket din kreative side.

Handy

Vil du lære å ta vare på ting og fikse det som blir ødelagt? Du vil lære å beherske redskap fra motorsag til hammer og spiker, og bli rustet til å håndtere hverdagens materialistiske utfordringer.

Hybelmat

«Hjelp, jeg skal flytte hjemmefra!» er det nok mange som tenker nå, men fortvil ikke! Valgfaget hybelmat er for deg som trenger å lære mer om kunsten å lage et godt å næringsrikt måltid alene.

Kajakk og klatring

Opplev fantastiske naturopplevelser i valgfaget kajakk og klatring! Padling, klatring og i tillegg rappellerer vi fra broer vest i havet.

Kreativ

Vær kreativ på ulike flater, med forskjellige materialer og utfordre fantasien! Sammen skal vi utforske forskjellige veier til målet og det endelige produktet. Tenke utenfor boksen og oppskrifta.

Lag din egen kniv

Du velger deg et emne til skaftet ut fra ulike tresorter som gir ulikt uttrykk. Så spikker og pusser du til skaftet sitter perfekt i hånden. Sy slire ifrå lær og du kan lage mønster på skinnet.

Lille miljø

Vi planlegger diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene på skolen.

Musikk – band

For deg som drømmer om å være i et band og utøve musikk. Vi øver sammen og alene og kanskje ender vi opp i et studio etter hvert? Vi vil prøve oss på ulike sjangere og ulike instrumenter.

Olabil

Drømte du om å lage din egen bil da du var yngre? Nå har du muligheten! Du vil lære å designe og bygge din egen olabil. Det er bare kreativiteten som setter grenser for bilens fart og stil.

Retrofoto (Foto og mørkerom)

Ta bilder med analoge kamera og fremkall direkte på papir. Lær deg prosessen fra å bestemme motivet via kamerats innstillinger, til mørkerommets magi. Dette må du prøve!

Smak av natur

Klasserommet er flytta ut til mange idylliske plasser på Bømlo og Stord. I dette valgfaget blir du godt kjent med vestlandsnaturen og du får mange gode tips til mat du kan lage ute.

Sosid

En kombinasjon av idrett og sosialantropologi valgfag, der vi er i klasserommet halve dagen og i aktivitet resten. Kombinasjon av teori, moro og trening - fra ballspill til besøk på treningssenter.

Ta deg en bolle

Fra boller til bryllupskake: Du vil lære å lage flotte og smakfulle bakverk. Har du en indre konditor i deg, eller du bare vil lære hvordan du lager luftige og gode boller, er dette valgfaget for deg.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Volleyball

Volleyball er for deg som er interessert i sporten, eller rett og slett bare vil bli bedre. Her vil du få utviklet dine ferdigheter, lære nye teknikker og ha det gøy med dine medspillere.

Økonomi

Kjenner du på en følelse av maktesløshet når du hører om kid-nummer, fakturaer og baksmell på skatten? Du vil lære hva du trenger å vite om hvordan du skal mestre det økonomiske spekteret i livet

Årbok

Hvert år blir det laget en Årbok med tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Liker du og arbeide selvstendig og se resultater av det du gjør, er dette valgfaget for deg

Opplev et annerledes og nyttig studieår i Vestlandets vakreste skjærgård! Vi har linjer med fokus på kreativitet, miljø, solidaritet og fredsskapende arbeid. Vi legger vekt på at du skal utvikle dine evner innenfor kommunikasjon, konfliktløsing og samarbeid. Du er garantert et folkehøgskoleår du aldri vil glemme!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 140 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Tur til Preikestolen
 • Studietur: 3-4 uker i Gambia
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 140 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 140 000,-
(14 000,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på Skoletur til Nepal, frivillig studietur
 • Vaksiner på Skoletur til Nepal, frivillig studietur
 • Noen ekstra måltider på Skoletur til Nepal, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Vaksiner på studietur 3-4 uker i Gambia
 • Noen ekstra måltider på studietur 3-4 uker i Gambia (2 måltider per dag er inkludert)
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret må du stille med selv

Hvit helsekittel og helsebukse (for eksempel fra Healthworkers.no), innesko til å ha på i øvelsesavdelingen ved HVL.

Bømlo Folkehøgskule er godt tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, og har gjennom årene hatt både rullestolbrukere, blinde og synshemmede som fornøyde elever på ulike linjer. Du finner mer informasjon på hovedsiden til skolen under "tilrettelegging".

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Hanne Fosnes

Året på folkehøgskole ga meg en trygghet som har hatt stor betydning for studiene mine, men også for hvem jeg er som sykepleier. Det er noe veldig fint ved å kunne være seg selv fullt ut og bli heiet frem for den man er, og der er Bømlo veldig gode!

Fra bloggen

Helene (19) gikk på folkehøgskole for å teste ut drømmeyrket

I sommer har vi snakka med flere elever om hvorfor de valgte folkehøgskole. Les hva Helene sitter igjen med etter sitt år.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Fiske & havbruk

Øyrekka folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

REIS Studieklar

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Arbeidslivsfag

Sjøholt Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Saueklipp

Hallingdal Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Arbeidstrening

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Bil og Motor

Folkehøgskolen Sørlandet
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen

Stipendiatlinje

Lundheim folkehøgskole
Stipendiatlinje35 t/ukeKristen

Bo - fritid og jobbmuligheter

Skogn folkehøgskole
Helårskurs30 t/ukeFrilynt

Robust

Evje Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Forfatter

Buskerud Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Lederutvikling

Øyrekka folkehøgskole
Stipendiatlinje35 t/ukeFrilynt

Arbeidstrening

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt