Til hovedinnhold

Kontraster venter: Rikdom/slum, barnehjem/rafting, jordhytter på landet/hvite strender på Zanzibar. Afrika på det beste, det tyngste og alt i mellom. 5 ukers linjetur til Kenya, Uganda og Tanzania!

Hva er Afrika?

Mange av disse spørsmålene blir dessverre besvart med ja, men det gir ikke det fulle og hele bildet.

Vi skal lære et annet Afrika å kjenne, med rik historie og en like rik fremtid. Vi møter og blir kjent med de som danner mangfoldet som Afrika er. Vi møter sjeler som er berørt eller arbeider med de utfordringene som finnes, om det er hjelpearbeidere i slummen eller lokale innfødte som holder liv i stammekulturer til de neste generasjoner. De er alle fulle av vilje, håp og drømmer og vi ønsker at de vil farge oss og gjøre oss bevisste i våre fremtidige valg.

På vår reise blir kontrastene enorme når vi går fra å møte hverdagen til de som må kjempe seg gjennom den, til å nyte synet av det utrolige dyremangfoldet på safari. Vi snorkler etter fargerike fisker i Zanzibar og besøker tidligere barnesoldater i nord-Uganda. Vi lytter til sirissene når vi overnatter i jordhytter og får oss et adrenalinkick på rafting ned et elvestrøk.

Fokus Afrika er linja for deg som lurer på hvordan verden egentlig fungerer. Det skal vi finne ut sammen, gjennom kunnskap, erfaringer og vennskap.

Bømlo Folkehøgskule ligger vakkert til ved havet, mellom Bergen og Stavanger. Vi lover et folkehøgskoleår du aldri vil glemme!

NB! På Bømlo fhs velger du to linjer! En A-linje og en B-linje! Se linjeoversikt

Linja er for deg som ønsker å forstå mer av hvordan verden, mennesker og samfunn henger sammen, vil oppleve andre kulturer og vokse på opplevelser og inntrykk. Passer alle som vil utfordre seg selv.

Dette vil du lære

 • Bli kjent med landene vi skal besøke
 • Oss og dem-problematikken
 • Bearbeiding av linjetur
 • Sosialantropologi, sosiologi
 • Se bak nyhetene
 • Innføring i hvem, hva og hvor i Midtøsten
 • Bli kjent med nye sider av deg selv
 • Få et helt annet sammenligningsgrunnlag i forhold til den norske «verden»
 • Kritisk tenkning

Våre forventninger til deg

 • At du er åpen for utfordringer, men innfor trygge rammer
 • At du ønsker å ta del i noe større

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 uker

Måltider pr dag inkludert: 2

5 ukers tur til Kenya, Uganda og Tanzania (Zanzibar), der vi besøker spennende prosjekter og organisasjoner. Vi har noen faste prosjekter vi er innom, for eksempel tidligere barnesoldater og barnehjemmet Maisha Mema i Kenya.

Vi lærer hvordan det er å jobbe ute på landsbygda og spiller fotball med barn på rød afrikajord. Vi skal bo noen netter i jordhytter, danse med masaiene, føle på virkeligheten til mange afrikanere. Vi reiser til Nilens kilde og rafter, hopper bungee, vi besøker den altfor virkelige slummen, reiser på safari, besøker barnehjem og skoler.

Det blir alt fra helseprosjekter til sand mellom tærne på Zanzibar, der vi bruker den siste uken til snorkling og avslapping ved det Indiske hav. Kanskje får vi svømme med delfiner?

Bømlo-rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Tre dager

Første skoleuka blir vi mer kjent med Bømlo. Den ene dagen besøker vi Moster Amfi, som er et kultur- og opplevingssenter på historisk grunn. Vi tar turen videre til kommunesenteret Svortland, og får med oss svømmehallen, HSD-senteret, Bømlo Storsenter og Bømlo Kulturhus.

På dag to av Bømlo rundt kjører vi nordover til Brandasund til Skjeret Landhandel. Der kan du også ta en kikk innom den gamle butikken, der tiden har stått stille siden 50-tallet. Er været bra blir det rib-tur til Slåtterøy fyr med omvising der. Det blir tur til Brandasundsåta og besøk i den andre gamle butikken i Brandasund. Men vi venter er det også tid til å fiske litt fra kaia.

På slutten av skoleåret reiser vi til Espevær, et nydelig lite øysamfunn ute i havet sør-vest av Bømlo. Her blir vi kjent med gammel kystkultur når vi besøker Hummerparken og det gamle Baadehuset. Vi tar turen til den berømte Ufo-ringen, som også er omtalt på Visitt Norway.

Tilbake på skolen etter turen til Brandasund og Espevær venter det et buffetbord masse god mat. I tillegg til grillmat, byr vi selvfølgelig på havets delikatesser som krabbe, reker, blåskjell og Salmalaks.

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Tur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 dag

Siste skoleuka får vi med oss den spektakulære Preikestolen.

Kjetil Berger Falk

Lærer Fokus Afrika og Fokus Balkan

Av utdanning har jeg historie, sosialantropologi, sosial psykologi og religionsvitenskap fra universitetet i Bergen.

Jeg har vært lærer ved Bømlo Folkehøgskule siden 2006. Tidligere arbeidet jeg flere år som lærervikar på Bømlo og Stord.

Jeg har hatt ansvar for linjeturen til Afrika siden høsten 2006. I tillegg har jeg også vært reiseleder for skoleturen i flere år.

Epost: kjetil@bomlo.fhs.no
Telefon: 454 53 117

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det fellesfag
 • Tirsdag er det linjefag med linje 1 og onsdag linjefag med linje 2 hele dagen
 • Torsdag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Hele fredag er det valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsløp
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Påskeferie
 • Mai: Fellestur til Prekestolen, avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skoleruten på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett eller to valgfag pr dag som du velger etter skolestart. Valgfagtilbudet varierer noe fra år til år avhengig av ressurser og lærerstab.

I tillegg tilbyr vi følgende kurs:
• Båtførerprøven
• Sikringskurs for klatrevegg (i valgfag)
• Fridykkersertifikat
• Våttkort

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Besøksvenn

Vil du bruke litt av tida di på andre og gjøre en forskjell for noen som trenger det? Vi drar rundt i nærområdet og besøker eldre eller yngre mennesker som alle trenger et besøk og en venn.

Bok- og filmklubb

Har du lyst til å finne leseglede, få mer tid til å lese og diskutere bøker, eller se filmer i forskjellige sjangre ? Velkommen til valgfaget Bok og film! Behagelig stemning og gode diskusjoner.

Fotokunst

Er du interessert i fotografering? Eller vil du lære mer om fotokunsten? Du vil gjennom dette valgfaget lære tips og triks innenfor fotokunsten, og utforsket din kreative side.

Handy

Vil du lære å ta vare på ting og fikse det som blir ødelagt? Du vil lære å beherske redskap fra motorsag til hammer og spiker, og bli rustet til å håndtere hverdagens materialistiske utfordringer.

Hybelmat

«Hjelp, jeg skal flytte hjemmefra!» er det nok mange som tenker nå, men fortvil ikke! Valgfaget hybelmat er for deg som trenger å lære mer om kunsten å lage et godt å næringsrikt måltid alene.

Kajakk og klatring

Opplev fantastiske naturopplevelser i valgfaget kajakk og klatring! Padling, klatring og i tillegg rappellerer vi fra broer vest i havet.

Kreativ

Vær kreativ på ulike flater, med forskjellige materialer og utfordre fantasien! Sammen skal vi utforske forskjellige veier til målet og det endelige produktet. Tenke utenfor boksen og oppskrifta.

Lag din egen kniv

Du velger deg et emne til skaftet ut fra ulike tresorter som gir ulikt uttrykk. Så spikker og pusser du til skaftet sitter perfekt i hånden. Sy slire ifrå lær og du kan lage mønster på skinnet.

Lille miljø

Vi planlegger diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene på skolen.

Musikk – band

For deg som drømmer om å være i et band og utøve musikk. Vi øver sammen og alene og kanskje ender vi opp i et studio etter hvert? Vi vil prøve oss på ulike sjangere og ulike instrumenter.

Olabil

Drømte du om å lage din egen bil da du var yngre? Nå har du muligheten! Du vil lære å designe og bygge din egen olabil. Det er bare kreativiteten som setter grenser for bilens fart og stil.

Retrofoto (Foto og mørkerom)

Ta bilder med analoge kamera og fremkall direkte på papir. Lær deg prosessen fra å bestemme motivet via kamerats innstillinger, til mørkerommets magi. Dette må du prøve!

Smak av natur

Klasserommet er flytta ut til mange idylliske plasser på Bømlo og Stord. I dette valgfaget blir du godt kjent med vestlandsnaturen og du får mange gode tips til mat du kan lage ute.

Sosid

En kombinasjon av idrett og sosialantropologi valgfag, der vi er i klasserommet halve dagen og i aktivitet resten. Kombinasjon av teori, moro og trening - fra ballspill til besøk på treningssenter.

Ta deg en bolle

Fra boller til bryllupskake: Du vil lære å lage flotte og smakfulle bakverk. Har du en indre konditor i deg, eller du bare vil lære hvordan du lager luftige og gode boller, er dette valgfaget for deg.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Volleyball

Volleyball er for deg som er interessert i sporten, eller rett og slett bare vil bli bedre. Her vil du få utviklet dine ferdigheter, lære nye teknikker og ha det gøy med dine medspillere.

Økonomi

Kjenner du på en følelse av maktesløshet når du hører om kid-nummer, fakturaer og baksmell på skatten? Du vil lære hva du trenger å vite om hvordan du skal mestre det økonomiske spekteret i livet

Årbok

Hvert år blir det laget en Årbok med tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Liker du og arbeide selvstendig og se resultater av det du gjør, er dette valgfaget for deg

Trygt og nært, vilt og eksotisk. Lokalt og globalt. Glede og alvor. Sterke inntrykk og ren kos: På Bømlo folkehøgskule får du en unik mulighet til å omfavne mangfoldet i deg selv og verden rundt, her velger du to linjer i ett og samme uforglemmelige skoleår!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 156 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Bømlo-rundt
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Tur til Preikestolen
 • Studietur: 5 uker i Afrika
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • 5 000,-
Minimumspris for linja 156 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 156 000,-
(15 600,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

Se utstyrs- og pakkeliste på hjemmesiden vår.

Bømlo Folkehøgskule er godt tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, og har gjennom årene hatt både rullestolbrukere, blinde og synshemmede som fornøyde elever på ulike linjer. Du finner mer informasjon på hovedsiden til skolen under "tilrettelegging".

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Emilie Løland

Året på Bømlo FHS lærte meg utrolig mye om meg selv og andre. Gode samtaler i fellesstua, kanoturer til butikken i idyllisk natur, engasjement i klasserommet, god mat, fantastiske ansatte, turen til Øst-Afrika og mye mer har fått fram det beste i meg

Emilie Løland
Jenny Dahl Brøndbo

Vi ble knyttet så tett og delte så mye sammen, samtidig som vi på godt og vondt lærte å respektere hverandre og tåle at folk er ulike.

Jenny Dahl Brøndbo
Øystein Sand

Et år fylt av så mye gøy, fint og spennende. Vi fikk oppleve en vestlandsperle, det virkelige Afrika og mye mer. Resultatet ble vennskap og uforglemmelige minner.

Fra bloggen

- Dette viser hvor enkelt det faktisk er å påvirke politikken i Norge

I mars hadde Miljø & Bærekraft-linja på Bømlo folkehøgskule møte med samferdselsministeren, og denne uka ble et av forslagene deres tatt videre til Jernbanedirektoratet. Allerede til ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Internasjonalt fredsarbeid

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Reise & Bistand

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeKristen

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Fokus Balkan

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Global Solidaritet

Ringerike Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Helårskurs24 t/ukeFrilynt

GLOBAL: SOLIDARITET OG BACKPACKING

Hardanger Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Afrika - Bistand/Kultur

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Work Tanzania

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Afrika Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt