Til hovedinnhold
Ledig plass

Kontraster venter: Rikdom/slum, barnehjem/rafting, jordhytter på landet/hvite strender på Zanzibar. Afrika på det beste, det tyngste og alt i mellom. 4-5 ukers linjetur til Kenya, Uganda og Tanzania!

Hva er Afrika? Er det en stor, ensidig verdensdel vi møter i bildene og historiene fra media? Er det sult, nød og diktatorer? Er Afrika AIDS og en evig kamp om ressurser på et kontinent nesten helt uten fremtid?

Mange av disse spørsmålene blir dessverre besvart med ja, men det gir ikke det fulle og hele bildet. Heldigvis skal vi lære et annet Afrika å kjenne, med rik historie og en like rik fremtid. Vi møter og blir kjent med de som danner det mangfoldet som Afrika er. Vi møter sjeler som er berørt eller arbeider med de utfordringene som finnes, om det er hjelpearbeidere i slummen eller lokale innfødte som holder liv i stammekulturer til de neste generasjoner. De er alle fulle av vilje, håp og drømmer og vi ønsker at de vil farge oss og gjøre oss bevisste i våre fremtidige valg.

På vår reise blir kontrastene enorme når vi går fra å møte hverdagen til de som må kjempe seg gjennom den, til å nyte synet av det utrolige dyremangfoldet på safari. Vi snorkler etter fargerike fisker i Zanzibar og besøker tidligere barnesoldater i nord-Uganda. Vi lytter til sirissene når vi overnatter i jordhytter og får oss et adrenalinkick på rafting ned et elvestrøk.

Fokus Afrika er linja for deg som lurer på hvordan verden egentlig fungerer. Det skal vi finne ut sammen, gjennom kunnskap, erfaringer og vennskap.

Bømlo Folkehøgskule ligger vakkert til ved havet, ved siden av nabo-øya Stord, og mellom Bergen og Stavanger.Vi garanterer et folkehøgskoleår du aldri vil glemme!

For deg som ønsker å forstå mer av hvordan verden, mennesker og samfunn henger sammen. Som vil oppleve andre kulturer og vil vokse på opplevelser og inntrykk. Passer alle som vil utfordre seg selv.

Dette vil du lære

 • Bli kjent med landene vi skal besøke
 • Oss og dem problematikken
 • Bearbeiding av linjetur
 • Gjennomgang av Kinaturen og undervisning om Kina
 • Sosialantropologi, sosiologi
 • Rollespill, nyheter
 • Innføring i hvem, hva og hvor i Midtøsten
 • Bli kjent med nye sider av deg selv
 • Få et helt annet sammenligningsgrunnlag i forhold til den norske «verden»

Våre forventninger til deg

 • At du er åpen for utfordringer, men innfor trygge rammer
 • At du ønsker å ta del i noe større

Obligatorisk: Ja

Pris: 35 000

Varighet: 4-5 uker

Måltider pr dag inkludert: 2

4-5 ukers tur til Kenya, Uganda og Tanzania (Zanzibar), der vi besøker spennende prosjekter og organisasjoner. Vi har noen faste prosjekter vi er innom, for eksempel Green Belt Movement og barnehjemmet Maisha Mema i Kenya.

Vi lærer hvordan det er å jobbe ute på landsbygda og spiller fotball med barn på rød afrikajord. Vi skal bo noen netter i jordhytter, danse med masaiene, føle på virkeligheten til mange afrikanere. Vi reiser til Nilens kilde og rafter, hopper bungee, vi besøker den altfor virkelige slummen, reiser på safari, besøker barnehjem og skoler.

Det blir alt fra HIV/Aids-prosjekter til sand mellom tærne på Zanzibar, der vi bruker den siste uken til snorkling og avslapping ved det Indiske hav. Kanskje får vi svømme med delfiner?

Opplev Bosnia-Herzegovina og Montenegro!

Obligatorisk: Nei

Pris: 15 000

Varighet: 10 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

I mars reiser vi på en spennende reise til eksotiske Bosnia-Herzegovina og nabolandet Montenegro. Her får du oppleve store kontraster, vi besøker både storbyer og små landsbyer utenfor allfarvei.

Vi reiser gjennom Bosnia-Herzegovina og besøker de historiske byene Sarajevo og Mostar, i tillegg bor vi blant lokalbefolkningen på landsbygda, og kommer tett innpå kulturen. På vår reise gjennom denne litt skjulte og uoppdagede del av Balkan, opplever vi stor gjestfrihet og  lærer om den dramatiske historien.

Den fantastiske naturen innbyr også til spennende aktiviteter du kan velge selv. Frister det med en luftig via ferrata i vakre omgivelser, eller vil du heller utforske litt på egenhånd? Kanskje du vil bli med og lage tradisjonell bosnisk mat? Vi ønsker å legge til rette for at vi kan knytte bånd og utvikle forståelse mellom ulike kulturer. Dette kan vi love blir en tur med opplevelser og minner for livet!

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Skoletur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

3 dagers opphold på Prekestolen Basecamp med tur til den spektakulære Prekestolen og andre aktiviteter. Mat, transport, aktiviteter og overnatting er inkludert.

Kjetil Berger Falk

Lærer Fokus Afrika

Av utdanning har jeg historie, sosialantropologi, sosial psykologi og religionsvitenskap fra universitetet i Bergen.

Jeg har vært lærer ved Bømlo Folkehøgskule siden 2006. Tidligere arbeidet jeg flere år som lærervikar på Bømlo og Stord.

Jeg har hatt ansvar for linjeturen til Afrika siden høsten 2006. I tillegg har jeg også vært reiseleder for skoleturen i flere år.

Epost: kjetil@bomlo.fhs.no
Telefon: 454 53 117

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det linjefag
 • Tirsdag og onsdag er det linjefag hele dagen
 • Torsdag og fredag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsdag
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Påskeferie
 • Mai: Fellestur til Prekestolen, avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skoleruten på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett valgfag pr dag. Det betyr at du kan velge to valgfag i halvåret. Når du kommer til skolen velger du valgfag for høsten, mens du siste uke før jul velger valgfag for våren.

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Besøksvenn

Det sitter mange ensomme rundt om som ønsker seg noen å prate med. Det kan være eldre, flyktninger, folk med fysiske eller psykiske utfordringer. Vil du være med på å glede disse? Vil du bli en venn?

Brennpunkt

Vi utforsker og diskuterer nasjonale og internasjonale problemstillinger, og vi ser på vår egen hverdag med samfunnskritisk blikk.

Fridykking

Pris: 1 000,-

Opplev den flotte naturen og landskapet under vann! Fridykking er en sport i vekst som gir deg mulighet til å lære ulike teknikker i vann og mer om livet i havet.

Kajakk og klatring

Opplev fantastiske naturopplevelser i valgfaget kajakk og klatring! Padling, klatring og i tillegg rappellerer vi fra broer vest i havet.

Kreativ

Vær kreativ på ulike flater, med forskjellige materialer og utfordre fantasien! Sammen skal vi utforske forskjellige veier til målet og det endelige produktet. Tenke utenfor boksen og oppskrifta.

Lille miljø

Miljøskapende arbeid på skolen. Planlegging av diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene.

Musikk – band & vokal

For deg som drømmer om å være i et band og utøve musikk. Her øver vi sammen og alene og kanskje ender vi opp i et studio etter hvert? Ulike sjangere og instrumenter. Her kan du utvikle sangstemmen din

Project Runway

Her har vi fokus på redesign og design. Men pedalen i bånn, skal symaskinen trylle frem de vakreste og mest spenstige klærne du kan tenke deg. Vi skal gi nytt liv til gamle klær og ting.

Smak av natur

Klasserommet er flytta ut til mange idylliske plasser på Bømlo og Stord. I dette valgfaget blir du godt kjent med vestlandsnaturen og du får mange gode tips til mat du kan lage ute.

Sosialantropologi

Vi studerer de sosiale og kulturelle sidene ved menneskelige samfunn. Undervisningen blir krydret med film, diskusjoner og praktiske øvelser. Du blir utfordret på egne holdninger og etiske spørsmål.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mimikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Årbok

I årboka er det tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Det er også mulig å lage skoleavis.

Opplev et annerledes og nyttig studieår i Vestlandets vakreste skjærgård! Vi har linjer med fokus på kreativitet, miljø, solidaritet og fredsskapende arbeid. Vi legger vekt på at du skal utvikle dine evner innenfor kommunikasjon, konfliktløsing og samarbeid. Du er garantert et folkehøgskoleår du aldri vil glemme!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 131 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Skoletur til Preikestolen
 • Studietur: 4-5 uker i Afrika (35 000 kr)
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 131 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 131 000,-
(13 100,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på Opplev Bosnia-Herzegovina og Montenegro!, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Vaksiner på studietur 4-5 uker i Afrika (35 000 kr)
 • Noen ekstra måltider på studietur 4-5 uker i Afrika (35 000 kr) (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret må du stille med selv

Se utstyrs- og pakkeliste på hjemmesiden vår.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Øystein Sand

Et år fylt av så mye gøy, fint og spennende. Vi fikk oppleve en vestlandsperle, det virkelige Afrika og mye mer. Resultatet ble vennskap og uforglemmelige minner.

Øystein Sand
Emilie Løland

Året på Bømlo FHS lærte meg utrolig mye om meg selv og andre. Gode samtaler i fellesstua, kanoturer til butikken i idyllisk natur, engasjement i klasserommet, god mat, fantastiske ansatte, turen til Øst-Afrika og mye mer har fått fram det beste i meg

Emilie Løland
Jenny Dahl Brøndbo

Vi ble knyttet så tett og delte så mye sammen, samtidig som vi på godt og vondt lærte å respektere hverandre og tåle at folk er ulike.

Fra bloggen

- Dette viser hvor enkelt det faktisk er å påvirke politikken i Norge

I mars hadde Miljø & Bærekraft-linja på Bømlo folkehøgskule møte med samferdselsministeren, og denne uka ble et av forslagene deres tatt videre til Jernbanedirektoratet. Allerede til ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Afrika - Bistand/Kultur

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Handlekraft

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Global solidaritet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Globalt eventyr

Kristiansand folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fokus Latin-Amerika

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Karibien - bistand og kultur

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Globalt engasjement

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Psykologi Pedagogikk Ledelse Afrika

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt