De siste årene har TikTok vokst enormt i Norge. Stadig flere folkehøgskoleelever deler fra hverdagen sin på videodelingsplattformen.
Yhan, Mika, Nicklas og Marie viser alle frem folkehøgskolelivet på TikTok, fra hver sin kant av landet.
Yhan Jimenez Matias (20), eller @theofficialbrunost som han kaller seg på TikTok, er opprinnelig fra San Antonio i Texas i USA.
Nå går han linjen Norwegian Language and Culture på Agder Folkehøgskole. Linjen består av elever fra hele verden, som kommer til Norge for å lære mer om norsk språk og kultur.
– Jeg kan forsikre deg om at jeg ikke hadde vært i Norge nå om det ikke hadde vært for TikTok, sier Yhan. Han forteller at det var på TikTok han tilfeldigvis hørte om folkehøgskole i Norge for første gang, og at TikTok i tillegg forsterket troen på at han hadde tatt det riktige valget.
– Jeg la ut videoer om planene mine allerede fra start, tok med seerne på visumsøknaden, skolevalget og liknende. Underveis var det flere tidligere elever fra Agder Folkehøgskole som tok kontakt og fortalte at det var det beste året i livet deres. Det trygget meg, og jeg kan nå også si at det har vært det beste året i mitt liv.
Yhan hadde allerede kjennskap til Norge – da han var 14 år kom han i kontakt med noen nordmenn gjennom gaming. Derfra økte interessen for norsk kultur og språk, noe han etter hvert begynte å lage videoer om på TikTok. Disse nådde et norsk publikum, fordi nordmenn best forstod referansene og humoren. Etter hvert vokste følgermassen, og nå har han nesten 40 000 følgere.
Jeg tror folk liker videoene mine fordi det ikke er vanlig at en utlending vet så mye om Norge, spesielt uten å ha satt en fot i landet.
Ønsket om å studere i utlandet, helst så langt hjemmefra som mulig, matchet bra med et år på folkehøgskole i Norge. Koronapandemien forsterket behovet, og i tillegg ville han ha et pauseår før han skulle studere til å bli sykepleier.
En av Yhans nåværende medelever hadde også delt videoer om planene sine på TikTok. Det var slik Yhan først hørte om folkehøgskole, og i år har de to vært klassekamerater. Yhan har også holdt kontakten med vennene han har fått gjennom gaming og TikTok, og har nå møtt flere av dem i Norge. Texaneren mener dette har gjort folkehøgskoleåret hans mer spesielt enn om han ikke hadde brukt TikTok.
I folkehøgskolens ferier har han reist over hele landet og bodd hos venner han ikke hadde møtt fysisk tidligere.
– Jeg vet jeg har skapt livslange vennskap gjennom TikTok. I høstferien besøkte jeg en venn i Rakkestad, og fikk bo i huset til familien hans, selv om de ikke ante hvem jeg var. De tok meg så godt imot, og etter det har jeg vært på besøk tre ganger. I tillegg skal jeg feire 17. mai med dem!
Les også:
I august 2021 lot Yhan seg også intervjue av VG om den spesielle reisen sin. Les saken her.
Gjennom folkehøgskoleåret har Yhan jevnlig delt videoer for å oppdatere følgerne sine, både hjemme i USA og her i Norge. Han viser frem møter med norsk kultur, turer rundt i landet, større og mindre opplevelser. Å gå på en norsk matbutikk eller å smake Nugatti for første gang kan oppleves ganske eksotisk!
Under ligger Yhans oppsummering etter de fire første månedene på folkehøgskole. 👇
@theofficialbrunost Halfway through my school year🥺 #fyp#tiktoknorge#folkehøgskole#kristiansand#oslo
Mika Hodneland / @mikahodneland (19) og Nicklas Tonning / @nicktonning (21) hadde begge en god del følgere på TikTok da de startet på Nordhordland folkehøgskole høsten 2021. Dette skoleåret har de gått linjen Stream!, som fokuserer på streaming, film, foto, sosiale medier og alt som hører til.
Nicklas’ TikTok-reise startet med et par tullevideoer som fikk over 10 000 visninger. Sommeren 2021 oppnådde han visningstall på flere millioner. Med dette kom også en del følgere og nå har kontoen hans over 60 000.
– Målet var egentlig bare å lage noen morsomme videoer for venner og familie, men nå bruker jeg det i større grad til å føre seerne over på Instagram og Spotify. Man tjener ikke noe særlig på TikTok, sier Nicklas, som satser videre på en karriere innen media etter folkehøgskolen.
Han startet på folkehøgskole for å få god teknisk kompetanse, slik at han kan fortsette å lage godt videomateriale, men også for å få et avbrekk og møte nye folk.
Reisen min på TikTok har ført til mange nye vennskap, for eksempel med Mika.
Mika begynte med TikTok i starten av 2020 og fikk større motivasjon til å poste da pandemien kom.
– Jeg postet videoer om alt mulig jeg tenkte på, og profilen begynte raskt å vokse. Mika forteller at han har mange planer og mål for profilen sin, både serier og produksjoner av høyere kvalitet.
– Jeg har mål om å lage så bra innhold på TikTok at flere vil følge med på mine andre kanaler: YouTube, Twitch og Instagram.
Mika satser på å få gå et år til som stipendiat på Nordhordland folkehøgskole. Om det ikke blir slik, vil han bruke den neste tiden på å jobbe videre med kanalene sine.
Bergenseren startet på folkehøgskole fordi han ikke var helt sikker på veien videre, men visste at han ville holde på med media, streaming eller film.
– Jeg fant ut at det var en folkehøgskole som lå i nærheten, og som hadde den perfekte linjen for meg.
Stipendiater er gjerne andreårselever som får ledertrening, bidrar ekstra til ulike oppgaver, setter i gang sosiale aktiviteter og liknende. Folkehøgskolen dekker skoleåret for elevene som blir tatt inn som stipendiater.
Gjennom folkehøgskoleåret har Nicklas og Mika delt fra folkehøgskolehverdagen på sine egne kontoer, men også bidratt med videoer til linjens konto. Linjen bruker TikTok til å markedsføre seg, dele glimt fra hverdagen og svare på spørsmål. Nicklas og Mika er med i mange av videoene.
– Vi ble utfordret av stipendiaten vår til å prøve å få flere følgere på linjekontoen til Stream! enn på hovedkontoen til skolen. Det klarte vi selvfølgelig, sier Nicklas.
Mika har ønsket å vise frem for flere hva de holder på med på linja, og hva man kan få gjøre hvis man velger å søke på den.
TikTok kan være et veldig bra sted for markedsføring. Det er lett å lage innhold og få mange visninger. Om rett person får opp en av videoene våre, kan det ende med at personen søker på linjen.
Under ligger en snutt fra kontoen til Stream!, der de tar oss med på reklamefilminnspilling. 👇
@capture_nhfhs Reklame innspilling, Part 1🥵 #nhfhs#folkehøyskole#foryou
Marie Rodahl (22) fra Trondheim er stipendiat på Vefsn Folkehøgskole i Mosjøen.
Sammen med de andre stipendiatene lager hun innhold til Vefsns konto på TikTok. Marie går linjen Kreativ MIX, som holder på med det meste innen kreativitet: musikk, dans, film, foto, streaming, kunst, tekst, kostyme og mer – et fint utgangspunkt for å lage godt innhold om folkehøgskole på TikTok.
Marie startet selv med plattformen fordi hun kjedet seg:
– Og så ble jeg hekta! Jeg elsker å uttrykke meg gjennom trender, og kjøre egen vri på lydene.
En gang hang jeg meg på en dansetrend fra Japan, med en norsk sang (!) og fikk masse visninger på videoen min. Det var gøy å se hvor stort publikum man kan nå ut til.
På folkehøgskolen bruker de først og fremst TikTok for å spre ordet om folkehøgskolelivet. Målet er å vise frem både hverdagen og linjene, via små klipp av uhøytidelige ting og arrangementer på skolen.
Marie tror det er viktig at elevene og stipendiatene får bidra til innholdet på kontoen, for at den skal oppleves relevant for den aldersgruppen skolen forsøker å nå:
– Vi som styrer kontoen er selv aktive på plattformen og er oppdaterte på trender. I tillegg syns vi det er gøy å bruke appen. På den måten får vi være en stemme for ungdommen om folkehøgskole på TikTok.
Under ligger en video som opprinnelig ble postet hos Vefsn – med over 120 000 visninger totalt. 👇
@folkehogskolene Obligatorisk pløgging av torsk hver tirsdag. 📹: @vefsnfhs #folkehøgskole#fhsliv
@folkehogskolene har vært på TikTok i litt over et år, og det er gøy at stadig flere oppdager oss der. Følg med hvis du vil se videoer fra elever, linjer og folkehøgskoler. De byr på folkehøgskolehumor, vlogger fra ulike opplevelser, tips og triks de har lært på folkehøgskolen og mye mer.
Er du elev på folkehøgskole nå eller neste år? Tagg oss gjerne (@folkehogskolene) og bruk #fhsliv, så finner vi TikToken din (vi spør alltid om tillatelse før vi deler 😉).
Her viser Kristine, elev på Helgeland Folkehøyskole, hvordan man kan lage is utendørs. 🍨 👇
@folkehogskolene #Oppskrift fra Tine 🍦 📹: @kristinenygaardd på Helgeland #folkehøgskole#fhsliv
♬ Famous piano songs for comedy and cooking programs – moshimo sound design
Det finnes over 800 ulike linjer – noe for alle! Linjene fylles fortløpende.
Søk folkehøgskole nåFolkehøgskole er en eksamens- og karakterfri skole. Du bor på internat på…
Josefine Lundgaard var egentlig klar for å begynne på jusstudiet i Bergen,…
Flere og flere velger å gå på folkehøgskole et halvt år. Du…
Studien skal undersøke de langsiktige effektene av et folkehøgskoleopphold fram til 2029.
Visste du at det er mulig å gå på folkehøgskole fra januar…
Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil…
Professor ved NTNU, Steinar Krokstad, mener folkehøgskole for mange er et år…
Folkehøgskole er en eksamens- og karakterfri skole. Du bor på internat på…
Vi får ofte spørsmål fra folk som angrer på at de ikke…
Hvert år sender folkehøgskolene tusenvis av ungdommer ut i samfunnet. På folkehøgskolen…