Til hovedinnhold

Vida Lill: - Velg heller folkehøgskole enn Paradise

Vida Lill Gausemel Berge har vunnet Paradise Hotel, vært programleder i både NRK P3 og i Frokostshowet på P5. Hennes eneste utdannelse har hun fra Ringebu folkehøgskule. Året hun beskriver som et av de aller beste.

– Jeg var ganske usikker på hva jeg ville gjøre etter videregående. En stund vurderte jeg å ta ex.phil  på Bali, men jeg landet på folkehøgskole i stedet, forteller Vida Lill Gausemel Berge.

Hun var sent ute med å bestemme seg, og flere folkehøgskoler var allerede fulle. Drømmen var å bruke året på å bli bedre i snowboard, så da hun oppdaget ledige plasser på Ringebu folkehøgskule og linja «friluftsliv freestyle» var hun solgt.

– Jeg hadde kjørt i Kvitfjell noen ganger tidligere. Området rundt Lillehammer er jeg veldig glad i, og det viste seg at det lå fem forskjellige skitrekk i umiddelbar nærhet til Ringebu. Da var det ingen tvil om hvor jeg ville!

– For meg som er oppvokst på Ås i Akershus, var det et stort pluss å skulle flytte nærmere fjell.

Vida Lill på fjelltopp, på varde

Vida Lill er fremdeles glad i friluftsliv, og drar på tur i marka så ofte hun kan.

Les mer om Ringebu folkehøgskule

Gutteklasse

– Det var litt blanda følelser før jeg begynte. Jeg gledet meg, samtidig som det var litt skummelt å ikke kjenne noen andre som skulle starte på skolen, sier Vida Lill.

Så snart skoleåret var i gang gikk det over.

– Det tar ikke lang tid før det løsner på folkehøgskolen. Alle har det likt, og vil bli kjent fort, sier hun.

I klassen viste det seg å være 16 gutter og bare to jenter. Det var heller ikke noe problem.

– Jeg syntes det bare var gøy med mange gutter i klassen! De var flinke til å inkludere og pushe oss to jentene i bakken. Og så blir det jo gode muligheter for sjekking da, smiler hun.

Noe av det Vida Lill var aller mest spent på var hvem hun skulle bo på rom med. Sosial som hun er, var det aldri noe alternativ å velge enerom.

– Hun jeg delte rom med gikk på linja «interiør og foto». Vi var veldig forskjellige, men det funket faktisk veldig bra.

– Hun var litt mindre sosial enn meg, så jeg fikk utfordret henne der. Samtidig fikk hun roet meg litt ned. Det var en god miks!

Vida Lill med to klassekamerater, i snøen

Vida Lill likte seg godt i en klasse med nesten bare gutter, og fikk masse tid til å dyrke snowboardinteressen sin.

Les også: Medisinstudent: – Folkehøgskolen gjorde meg mer motivert for studier

Friluftsliv og pudder

Noe av det beste med folkehøgskoleåret var alle turene. Et høydepunkt var klassetur til Alpene med masse pudderkjøring, men like stas var utfordrende nærturer og friluftsliv gjennom ulike årstider.

– Vi hadde fantastiske friluftsturer med både telt og lavvo. Det var nytt for meg å sove ute på vinteren, men det lærte vi mye av, sier Vida Lill.

Ski- og fotturer i Jotunheimen, topptur til Galdhøpiggen og en langtur i Rondane er noe av det hun husker best.

– Jeg lærte hvor viktig det er med riktig bekledning på tur, hvordan man navigerer med kart og kompass på egenhånd og hvor viktig det er å rasjonere mat på langtur. Det var utrolig lærerikt, forteller hun.

– Og så lærte jeg at jeg er en litt vill dame. Jeg kan pushe grenser, og likte meg godt på ganske heftige turer. Kroppen tåler mye!

Vida Lill portrett, med solbriller

Lærte mye!

Friluftsgleden har hun fortsatt, og så ofte som mulig drar hun på telttur med kjæresten og venner. Både i Oslomarka og på lengre turer i fjellet. Mye av det hun lærte på folkehøgskolen kommer godt med.

– I tillegg til alt jeg lærte om friluftsliv, ble jeg selvfølgelig mye bedre til å kjøre snowboard det året. Samtidig var det første gang jeg bodde hjemmefra, og jeg lærte utrolig mye praktisk, forteller Vida Lill.

Alt fra hvordan en vaskemaskin fungerer, eller hvorfor det er lurt å lufte teltet etter bruk, til å sette opp et enkelt budsjett.

– Jeg lærte også mye om mennesker det året! Folkehøgskole blir nesten som å bo i et slags kollektiv, hvor alle har ulike behov. Man lærer seg å ta hensyn til andre. Det har jeg hatt mye bruk for i jobbsammenheng senere. Både det å kunne snakke med og lytte til alle, sier hun.

– Jeg lærte også hvor glad jeg er i mennesker, og i å ha folk rundt meg hele tiden. Jeg skulle nok aller helst bodd på internat hele livet!

Vida Lill nedgravd i snø

Les også: – Altfor mange starter rett på studier etter videregående. Flere hadde trengt en pause

Anbefaler sterkt

Vida Lill trekker frem samholdet som noe av det viktigste på folkehøgskolen. Hun ble kjent med mange på veldig kort tid. Selv om det snart er ti år siden hun gikk på Ringebu, har hun kontakt med flere. Når de treffes er det like enkelt å snakke sammen som det var på folkehøgskolen.

– Jeg har nok snakket varmt om folkehøgskole på P3, og det står jeg for!

– Folkehøgskole er perfekt for alle som ikke helt vet hva de vil gjøre videre, og det er en veldig fin måte å flytte hjemmefra for første gang. Selv om det er litt skummelt i starten, går det fort over. Uansett hvor sjenert du er vil du finne deg til rette og bli en del av en gjeng, sier hun.

Vida Lill, rast i sola, friluftsliv

Hjemme var de også veldig positive til at Vida Lill valgte folkehøgskole.

– Hjemmefra har jeg bare fått tommel opp og backing for det valget. Mamma har gått på folkehøgskole selv, og synes nok det var mye bedre at jeg valgte Ringebu framfor studier på Bali. Ikke bare fordi det var enklere å besøke meg der!

I gangene på Ringebu henger det skolebilder av alle tidligere elevkull ved folkehøgskolen. Det hender Vida Lill blir gjenkjent.

– Noen ganger har jeg fått meldinger fra elever som har sett meg på bildene i gangen. Det er dødshyggelig! Jeg har bare gode minner derfra, og det er gøy å høre om nye ungdommer som trives der, forteller hun.

– Egentlig tror jeg de som snakker nedsettende om folkehøgskole som «bortkastet eller tull» bare er litt sjalu på alt det morsomme vi som har vært der snakker om!

– Jeg vil i alle fall anbefale folkehøgskole foran Paradise Hotel. Og jeg har gjort begge deler, smiler hun.

785