Til hovedinnhold

Sju elevers valg etter videregående

Hva skal jeg gjøre etter videregående? Det er et spørsmål mange unge tenker på nå. Vi har snakka med folkehøgskoleelever som tok ulike valg etter videregående om deres erfaringer.

Collage med bilder av sju folkehøgskolelever.

Forsvaret og reising før folkehøgskole

Embla Berg (21) fra Trondheim både reiste og var i Luftforsvaret før hun begynte på Nordfjord folkehøgskule høsten 2019. Hun skulle ikke begynne i Forsvaret før i januar og hadde tenkt til å jobbe noen måneder først. Men da alle vennene hennes begynte på studier, folkehøgskole eller starta førstegangstjenesten etter videregående fikk hun litt hetta.

Jeg bestemte meg for å dra til Zimbabwe i Afrika for å jobbe som frivillig. Der jobba jeg på skoler og sykehus i hverdagene, og på et naturreservat med dyr i helgene. Da var jeg veldig takknemlig for at jeg hadde jobba gjennom hele videregående og spart masse. Hvis ikke hadde jeg ikke kunne dratt på en så stor og spontan tur!

I januar begynte Embla på rekruttskolen. Hun hadde ikke så store forventninger til Forsvaret, men bestemte seg tidlig for å gjøre det beste ut av året sitt.

Jeg hadde bare møtt opp på sesjon og gjort det beste jeg kunne der, og når jeg fikk beskjed om at jeg skulle inn var jeg ganske likegyldig til det. Jeg bestemte meg derfor tidlig for å gjøre det beste jeg kunne. Og prøve å få så mye ut av dette året som bare mulig, når jeg først var der.

Collage med bilder fra forsvaret.

Embla Berg hadde et flott år i førstegangstjenesten etter videregående.

Etter rekruttskolen ble Embla plukka ut til å være sanitetssoldat. Hun jobba på en sykestue i Bodø der hun tok seg av innlagte medsoldater, tok blodprøver, klamydiatester og hørselstester. Nå som hun har prøvd begge deler vil hun absolutt anbefale å både dra i Forsvaret og gå på folkehøgskole.

Det er begge arenaer hvor du lærer om deg selv, grensene dine, interesser og mye mer, men på to helt forskjellige måter. Jeg tror det er sunt med den selvdisiplinen, kontrollen og å få testa grenser på den måten som du lærer i militæret. Samtidig tror jeg også at den utfoldelsen, aksepten og fokuset på å dyrke egne interesser, og å danne vennskap, på den måten man gjør på folkehøgskole er veldig viktig!

Collage med bilder fra et folkehøgskoleår.

Noen av de gode opplevelsene Embla har fått ved Nordfjord Folkehøgskule.

Etter Forsvaret jobba Embla og sparte opp penger til en ny tur ut i verden. I tre måneder reiste hun gjennom Indonesia, Australia og Sørøst-Asia med en venninne. Etter turen hadde hun lyst til å se mer av Norge og begynte på linja «Norske eventyr» på Nordfjord folkehøgskole. Der har hun fått tilbud om å være stipendiat neste skoleår. Hun er opptatt av at unge bør utnytte tida før de får store forpliktelser som barn, lån og fast jobb.

MEN da må du faktisk gjøre noe nytt eller fornuftig! Bruk disse årene på noe nytt og spennende, for blir du igjen i egen hjemby, bor hos mor og far, jobber på den samme jobben uten å spare til noe håndfast, og drikker vekk pengene i helgene – da er det ikke lurt med et friår. For da sitter du ikke igjen med noen nye erfaringer når året er over!

Lærling før folkehøgskole

Eivind Nielsen (20) fra Molde gjorde seg ferdig med lærlingtida og hadde tatt svennebrev som tømrer før han begynte på Fosen folkehøgskole. Sommeren før folkehøgskolen jobba han på et museum.

Jeg trengte et år på å finne ut hva jeg ville gjøre, fant Fosen og tenkte at det ville være lurt å lære meg et håndverk.

Collage med bilder fra et folkehøgskoleår, med båter og båtbygging.

Eivind brukte året sitt på folkehøgskole til å lære seg et nytt håndverk.

Eivind har nå søkt lærlingplass som båtbygger, men har også vært i kontakt med en seglmaker. Han vurderer også å ta et år til på Fosen som lærerassistent på båtbygging. Han har et klart tips til andre som skal bestemme seg for veien videre etter videregående og lærlingtid.

Gjør noe der du lærer deg noe nytt du alltid har hatt lyst til å lære deg!

Begynne, og slutte på studier før folkehøgskole

Marthe Rein Haga (21) fra Osøyro begynte rett på en integrert master i farmasi i Bergen etter videregående. Samtidig jobba hun på et sykehjem i helgene.

Hun hadde vurdert folkehøgskole, men følte hun allerede «hang etter» med et år, siden hun gikk en linje på videregående som tok fire år. Etter et halvt år på studiene ble hun veldig usikker på om hun hadde valgt rett. I eksamenstida var hun umotivert og begynte å søke rundt på folkehøgskolene sin nettside.

Der kom jeg over en linje på Alta folkehøgskole som frista mye! Derfor hoppa jeg ut i det og sendte en søknad. Det er jeg så glad for at jeg gjorde! Jeg tror det er det beste valget jeg har gjort i hele mitt liv!

 

Collage med bilder fra et folkehøgskoleår.

Noen av minnene fra Marthe sitt år på Alta folkehøgskole.

Marthe har tenkt mye på hva hun skal gjøre etter folkehøgskoleåret og funnet ut at farmasi ikke er det rette studiet for henne. Neste år skal hun være stipendiat ved Alta folkehøgskole. Etter det er planen lærerutdannelse.

Før året på folkehøgskole kjente jeg veldig på presset med å komme i gang med studietida. Dette har endra seg etter at jeg starta på folkehøgskole. Nå føler jeg ikke lenger noe press på at man har dårlig tid og må forte seg med å begynne å studere. Jeg har lært utrolig mye om meg selv og andre. Folkehøgskole er noe jeg ikke angrer på. Unn deg selv et år på folkehøgskole! Jeg har erfart at det er lurt å lytte til hjertet, og ikke alltid tenke på det som er fornuftig.

Folkehøgskole rett etter videregående

Det å begynne rett på folkehøgskole etter videregående var veldig naturlig for Stine Skarbø (20) fra Ålesund. Hun valgte seg Romerike folkehøgskole.

 

Jeg hadde rett og slett lyst til å bruke et år på å gjøre det jeg liker best, nemlig spille teater og samtidig henge med nye venner. Jeg visste at undervisningen på skolen jeg søkte på var bra og at dette absolutt ikke ville være et friår, men tvert imot et år hvor mye skjer.

Collage med bilder fra Stine sitt år på Romerike folkehøgskole.

Året på folkehøgskole handla både om fag og de sosiale for Stine.

Hun vurderte egentlig ikke noe annet enn folkehøgskole, men søkte på noen aktuelle studier for å se hvordan hun lå an og for å lære seg å søke. Samtidig kjente hun litt på et press om å begynne å studere, men føler at året på folkehøgskole er en viktig del av studiene hennes.

Jeg har lært mye som jeg kommer til å bruke senere i studentlivet, spesielt hvis jeg skal fortsette med teater, men også i alle andre studier. I år skal jeg søke på skoler slik som jeg gjorde i fjor. I år er jeg sikrere og bedre rustet til det jeg vil. Jeg har enda flere drømmer og enda mer grunnlag for å få de til å gå i oppfyllelse.

 

Elías Örn Frímannsson (19) fra Halden begynte rett på SKAP Kreativ Folkehøyskole med bare en sommerferie imellom. Han var lei etter 13 år med skole, men ville også unngå å late seg et helt år. Han fikk også anbefalt folkehøgskole av venner som hadde valgt et år på folkehøgskole etter videregående og skrøt av det sosiale.

Jeg er en veldig sosial person, men har problemet med at jeg er innadvendt. Så jeg trengte å dra en plass der det er en del folk å bli kjent med, snakke og bli kjent med.

Collage med bilder av Elias og medelevene.

Det sosiale var viktig for Elías da han valgte å begynne på folkehøgskole rett etter videregående.

Etter å ha gått på skolen en stund føler han at han tok rett valg etter videregående.

Jeg har aldri hatt det like bra psykisk som jeg har det nå og føler at jeg nesten kun har stabile vennskap. Hjemme har jeg en del venner som valgte å ta et friår, det endte ikke så veldig godt for dem. De fleste av de kjenner har flyttet langt vekk og de har blitt veldig ensomme. I tillegg har jeg en del venner som vurderte å gå folkehøgskole, men begynte rett på et studie. De angrer nå, fordi de kjenner veldig godt at de egentlig trengte en pause.

 

Til høsten er mer folkehøgskole eller å ta opp fag planen til Elías. Han har søkt som stipendiat, men om han ikke kommer inn vil han ta fagene han trenger for å komme inn på bachelorstudiet i fysikk.

Jobb og reising før folkehøgskole

Matilde Ulleland Kvammen (21) fra Førde hadde ikke lyst til å gå mer på skole etter videregående. Hun brukte høsten og vinteren på å jobbe og i januar reiste hun ut i verden med en venninne.

De 3 månedene på tur var verdt hver ei krone. Jeg sitter igjen med så utrolig mange minner!

 

Etter turen følte hun seg ikke klar for å innta skolebenken igjen, men hadde ingen konkrete planer. Etter å ha snakka med venninner som anbefalte folkehøgskole begynte hun på Nordfjord folkehøgskule høsten 2018.

Et helt år i naturen med fantastiske folk? Det blir ikke bedre enn det! Året på Nordfjord folkehøgskole er et av de beste årene jeg har hatt i livet så langt.

Collage med bilder fra Matilde sine opplevelser etter videregående.

Matilde er glad for at hun har tatt seg god tid til å utforske verden og gå på folkehøgskole etter videregående.

Dette skoleåret har Matilde jobba på den lokale Obs Bygg-butikken der hun har vært ekstrahjelp i flere år. Hun søkte også som stipendiat, men jobben ble en god plan B når hun ikke kom inn. Til høsten planlegger hun å studere landskapsarkitektur i Sogndal. Ikke fordi hun kjenner et press om å begynne å studere, men fordi hun ønsker seg en ny hverdag og vil møte nye mennesker.

Det er absolutt ingen grunn til å stresse med å begynne rett på studier etter videregående om man ikke vet hva man vil. Ta deg tid. Tenk deg om. Utforsk verden. Gå på folkehøgskole. Lev livet mens du er ung og bekymringsfri! Det nettverket jeg har fått over hele Norge etter folkehøgskolen er jeg evig takknemlig for! Uerstattelig!

 

Ta opp fag og begynne på folkehøgskole

Elisabeth Pedersen (22) fra Lørenskog brukte noen flere år enn vanlig på å fullføre videregående på grunn av sykdom og innleggelser. Derfor var hun lei av både isolasjon og skole da hun hadde fullført vitnemålet sitt.

Da hørtes folkehøgskole ut som det perfekte valget for meg. Og det hadde jeg virkelig rett i. Jeg får gjøre det jeg interesserer meg mest i som er hest, samt oppdage mange andre nye gøye aktiviteter. Ikke minst har jeg møtt så mange fantastiske mennesker som lyser opp hverdagen min.

Collage med Elisabeth sine høydepunkter fra folkehøgskoleåret.

Elisabeth valgte folkehøgskole for å holde på med hest og møte nye mennesker.

Elisabeth valgte Høgtun Folkehøgskole der hun også har fått plass som stipendiat. Hun vurderte også å begynne å studere etter folkehøgskolen og sier hun har kjent på et press om å begynne på studier.

Men jeg prøver å tenke realistisk på det og sannheten er at om mange år vil det ikke ha noe å si om du startet på studiet 1-2 år senere enn det du kanskje hadde tenkt. Jeg tror det er bedre å lytte til seg selv, og hvis du ikke er klar så går det helt fint å ta et friår der du kanskje gjør noe annet.

897