Til hovedinnhold

Romerike Folkehøgskole

Alle linjene handler om musikk, teater og design. Her leves livet på ekte – og gjennom fortellinger! Vi har tilbud til de som vil være utøvende på scenen, og de som vil jobbe kreativt, praktisk og teknisk. Romerike Folkehøgskole – stykkevis og helt!

Søk på skolenLinjer

Skolen er en nasjonalt kjent skole og en lokal kulturaktør. Alle linjene handler om teater og musikk, og mange kjente skuespillere, musikere og designere er tidligere elever.

Skolen vektlegger frihet. Du lærer fordi du velger det selv. Du trenger ikke ha erfaring i fagene fra før, men du må ha interesse av å lære. Begrepet frihet står sentralt: Her er det høyt under taket, høyere enn himmelen.

Hele døgnet leves på skolen, med alt det innebærer av samarbeid, aktiviteter, valgfag, teater, musikk, mat, vask og måltider. Musikk og sang er vektlagt, og alle elevene synger i skolekoret. Gjennom historier, fortellinger, teater og musikk utforskes det menneskelige, som igjen kan kaste lys over eget liv og egne valg.

designlinjene jobbes det kreativt og praktisk. På systua arbeides det som på profesjonelle teater. På scenografi lærer du å tegne, lage modeller og bygge kulisser. På lysdesign skaper du bilder med farger, lyskastere og datateknikk. På musikk og lyddesignlinja får du spille i band, være tekniker bak lydbordet og jobbe i studio. Velger du teater eller musikk og teater får du utfolde deg på scenen i mange varianter, og du får øve på å bli en bedre skuespiller/musiker.

Teaterforestillinger og konserter består av mange deler som settes sammen til en helhet, hvor alle delene er like viktige. Skolen legger stor vekt på deltakelse og tilstedeværelse.

Aktivitetsnivået er høyt og arbeidsmengden til tider svært stor. Velkommen som søker!

Dette står vi for

Gjennom teater og musikk utforskes det å være et menneske sammen med andre mennesker. Fortellingene om oss selv, historien, det poetiske, språket, samtaler, samarbeid, frihet og det levende ordet er grundtvigianske begreper vi bygger vår skole på.

Hos oss er skolens skolekor vår store stolthet.  Alle elevene synger i koret og øver hver fredag i starten på skoleåret og mer intenst i januar da det hele ender opp i en flott korkonsert siste helga i januar.

Vi har Fredagsforum med aktuelle tema og de fleste lørdagene har vi eksterne foredragsholdere på besøk.

Vi har sju lærerstyrte og et stort antall elevstyrte valgfag/aktiviteter som foregår på ettermiddager, kvelder og i helgene. Her er det kun fantasien og tiden du har til rådighet som setter grenser for hva du deltar på.

Elevstyrte valgfag/aktiviteter

Teatersport, folkedans/jazzdans mm, politisk debatt, sjakk, søndagsfilmen, volleyball, tegning/maling, kampsport, impro, lesesirkel, yoga, mindfulness, og mye mer som elevene kan lære av hverandre.

Lærerstyrte valgfag

Dans, styrke og bevegelighetstrening, monologarbeid, impro, jazzvokal, redesign, strikking og hekling, bak og fres, instruktør for barne- og ungdomsteater, kammerkor, fotball, kom i form.

Vi kjører busser til Stockholm og bor på hotell meget sentralt med gåavstand til Dramaten, Stadsteatern, Galeasen, Kunglige Operaen, konserthuset,Skansen, museer og gallerier.  Uken i Stockholm syder av kulturelle tilbud, men også utesteder, kafeer og shoppingmuligheter blant annet i Gamla Stan. Alle teater- og konsertbilletter, inngangsbilletter og omvisninger er dekket.  Det eneste elevene må dekke selv er lunsj og middag i 5 dager.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 døgn.

Hele året samler vi oss kunnskap og erfaring om kunstfagene, og når studieturen kommer, har elevene et skolert blikk og solid kulturforståelse.

Det sosiale er viktig på turen, med tid til å dyrke vennskap og glede.

Stockholm syder av tilbud, og fordi reisen er kort og rimelig, får våre elever tilbud om billetter til et vell av konserter og teater. Her kan alle gå på flere forestillinger/konserter daglig hvis de vil. Vi besøker Vasa-skipet, Junibacken, Livrustkammaren og Gamla Stan. Vi tar båten ut til Drotningholm slott og besøker verdens eldste barokkteater. Elevene velger selv hvilke forestillinger de ønsker å se før vi drar. Pengene elevene betaler for turen, går altså til kultur istedenfor dyr flyreise. Vi bor sentralt i Stockholm.

Reise og overnatting med frokost og kulturtilbud er inkludert i skolepengene. Lunsj og middag på turen må man betale selv. En tur for ungdom som vil ha det gøy samtidig som de får en tung, faglig fordypning. 

Dette lot seg ikke gjennomføre i 2020 og 2021, - men i 2022 var vi tilbake og det skal vi også i 2023.

Vi har 46 enkeltrom og 30 dobbeltrom.  Det er dusjer og toaletter på gangen. Alle rom har egen vask med speil. Enkeltrommene koster kr 4000,- ekstra i året.

Fasiliteter

 • stor scene med amfi og teknikerlosje for lys og lyd. Plass til 150 personer.
 • black-box med eget sminkerom og teknikerlosje. Plass til 70 personer.
 • flere mindre saler til teateraktiviteter
 • egen systue og sminkeavdeling
 • scenografirom/verksted
 • innredet rom for lysteknikk
 • studio for innspillinger mm
 • eget musikkøvingshus med instrumentlager
 • treningsrom og badstue
 • bibliotek
 • peisestue og TV-rom
 • gratis WIFI

Romerike Folkehøgskole ligger på Jessheim i Ullensaker kommune, 37 kilometer nord for Oslo, med god togforbindelse både til Jessheim og Gardermoen. Skolen ligger 7 km fra Oslo Lufthavn Gardermoen.

Finn reiserute fra der du bor

Jessheim har fått bystatus og det bor ca. 40.000 innbyggere i Ullensaker kommune.

Vi har eget kulturhus med 3 kinosaler, galleri, storsenter, utesteder, restauranter og eget fotball-lag med ny stadion, ishall, svømmehall og friidrettsanlegg.

Skolen ligger vakkert til ved Nordbytjernet med flotte turområder både sommer og vinter.

07:30 - 08:20 Frokost

08:30: Sang, opprop og Ord for Dagen

09:00-11:30 Linjefag 

11:30-12:30 Lunsj

12:30 - 15:00 Linjefag

15:00-16:00 Middag

17:00 - 19:15  Valgfag

19:15- 20:00 Kveldsmat

20:00 - 22:30 Valgfag/aktiviteter/ Peiskveld

Internat-/ vasketime på tirsdager og fredager.

Møtetid etter lunsj på onsdager.

Fredagsforum og kor på fredager.

Seminar på lørdagene.

Peiskveld på søndager.

 • Skolestart 25. august 
 • Høstferie uke 40. 
 • Hjemreise til jul 18. desember 
 • Tilbake etter nyttår 6. januar.
 • Vinterferie i uke 8. 
 • Påskeferie 13. april - 22. april 
 • Avslutning 15.  mai 

Her holder vi på med prosjekt hele tiden i form av konserter og teaterforestillinger som spilles for internt og eksternt publikum. Alle klassene samarbeider mot felles premierer.

Før jul setter vi opp fire forestillinger og to kabareter som vises for bygdas befolkning i alle aldre. I januar har vi korkonsert med hele skolekoret. I februar lager Musikk og lyddesign i nært samarbeid med Lyselevene sin egen konsert.

Senere på våren setter vi opp musikal og to teaterforestillinger som spilles en rekke ganger for eksternt publikum og i tillegg en mengde andre interne forestillinger. Som avslutning på året drar vi på studietur.

Du kan velge så mange valgfag du ønsker som foregår på kveldene. Vi har peiskvelder, filmkvelder, huskonserter, åpen mic og veldig ofte ser vi teater i Oslo og på Kulturhuset i Ullensaker.

Elever som oppfyller opptakskriterier tas opp fortløpende fra og med 1. februar. Opptaket varer helt til skolestart. Linjene for teater og musikkteater fylles raskt opp. Det er mange elever som ikke kommer inn selv om de er godt kvalifisert. Det er fordi vi har mange flere søkere enn elevplasser.

Alle som søker før 1. februar behandles likt, uavhengig av når de sendte søknaden.

 • Interesse for/erfaring med faget på linjen
 • God geografisk spredning
 • God kjønnsbalanse
 • 18-årsgrense
 • Høy motivasjon

Bygninger

Våre bygg er ikke universelt utformet, med unntak av et undervisningsbygg fra 2008 og et fra 2012. Alle internat er av eldre årgang.

Mat

Vi tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasninger til andre allergier.  Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg. Vi tilbyr også vegetar og vegansk mat til de som ønsker det. Om det er mat du ikke spiser av religiøse grunner eller av andre årsaker, ta kontakt med oss.

Faglig og sosialt

Vi har fokus på en god og trygg oppstart og et inkluderende miljø. Vi har internatleder og andre ansatte som du kan snakke med om du ønsker det.

Linjer på Romerike Folkehøgskole

Musikk og lyddesign

Romerike Folkehøgskole
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Kostyme og teatersminke

Romerike Folkehøgskole
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Scenografi

Romerike Folkehøgskole
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Lysdesign

Romerike Folkehøgskole
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Musikkteater

Romerike Folkehøgskole
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Teater

Romerike Folkehøgskole
Helårskurs20 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Kitty Riege Otterholt - kostymesyer Det norske Teater

Romerike Folkehøgskole har betydd mye for mitt liv. Noen av mine beste venner i dag møtte jeg her for 10 år siden. Det var også min første smakebit på kostymefaget, og det gav sånn mersmak at jeg nå, ti år senere er kostymesyer ved Det norske teater.

Fra bloggen

Iris (20): Folkehøgskolen har lært meg mer om hvordan jeg har lyst å leve livet fremover

I sommer har vi snakka med flere elever om hvorfor de valgte folkehøgskole. Les hva Iris sitter igjen med etter sitt år.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen