Til hovedinnhold

Fosen Folkehøgskole

Velkommen til skolen for handtverk, sjølberging og økologi! Vil du lære å dyrke din egen mat? Lage ditt eget utstyr? Garve saueskinn? Smi ditt eget knivblad? Bygge en bra båt, og seile avsted? Vil du dytte verden i en mer miljøvennlig retning? Da er Fosen skolen din.

Søk på skolenLinjer

Fosen folkehøgskole er internasjonalt kjent som en håndverkskole. Hit kan du komme med både to og ti tommeltotter.

Her lærer du å lage ting fra bunnen av, ofte med materialer vi finner i naturen og med gamle håndverksteknikker. Båtbyggerlinja feller selv trærne som skal bli materialer til båtene. Håndverkslinja spinner garn og strikker av ull fra skolens egne sauer, som de har plantefarget med lav og lyng.

Vi liker å kalle oss en sjølbergerskole. I en tid da svært mye av det vi omgir oss med er produsert av andre, vil vi lære deg å bli selvstendig og klare deg selv, uten å være prisgitt forbrukersamfunnet. Vi mener at verden ikke trenger flere konsumenter, og at alle som kan, bør dyrke mer av sin egen mat, fikse mer, forbruke og kaste mindre. Kort sagt: Repair, reuse, recycle!

Sjølberging går igjen både i linjene våre, og i valgfag.

På minihuslinja lærer du å bygge miljøvennlige, energibesparende hus. På småbrukslinja lærer du å dyrke din egen mat, og ha husdyr i liten skala. På sjølbergingslinjene lærer du å reparere klær og utstyr, sanke og dyrke mat, og å lage ulike ting selv. Slik kan du forbruke litt mindre, enten du bor i byen eller på landet.

Skolen har en egen økologisk gård med dyr og grønnsaksproduksjon. Mesteparten av kjøttet og grønnsakene vi spiser kommer fra gården vår, og dette gir en unik nærhet til råvarene. I tillegg prøver vi å kjøpe økologisk og kortreist mat så langt det lar seg gjøre, f.eks. lokalt viltkjøtt, mel fra nabogården og fisk fra lokale fiskere.

Dette står vi for

Vi har fellesfag hver uke. Det kan være foredrag om temaer innen f.eks. politikk og sjølberging, men det kan også være praktiske fellesfag som turer, skileik og dugnader.

Eksempel:

  • Geologi
  • Rovdyrkonflikter
  • Orientering
  • Husdyrhold og dyrking av mat
  • Vikingnavigasjon
  • Isfiske og skileik
  • Ild
  • Tre
  • Ville vekster
  • Fjelltur
  • Dugnader
  • Turer i nærområdet
  • Politikk
  • Sang
  • Sjølberging
  • Gamle elever og lærere kommer og forteller om ting de har vært med på, f.eks. Kon-Tiki 2

Hos oss kan du velge to 12-dagers valgfag som går over et helt semester, og tre 5-dagers "kursuker" med valgfag. På noen av valgfagene må du betale for materialer, se pris på hvert enkelt. Hvilke temaer vi tilbyr varierer fra år til år. Dette er noen av gjengangerne:

Garving -og skinnarbeid

Pris: 600,-

Lær å berede og garve skinn fra grunnen. Saueskinn, geiteskinn, reinskinn og kaninskinn med ulike metoder. Avhåring av skinn som deretter garves og barkes. Til slutt kan du sy deg en skinnfell for eks

Smiing

Pris: 400,-

Grunnleggende innføring i tradisjonell smiing. "Stålet er hardt, eg er mjuk. Det er eg som formar stålet."

Knivmaking

Pris: 400,-

Lag din egen kniv: design og forming av skaft, montering på blad, sying av slire, farging og dekor på slire. Knivmaking kan både være valgfag og kursuke.

Tekstilhandverk

Pris: 300,-

Grunnleggende innføring i tekstilhandverk: karding, spinning, tøving, plantefarging, enkel veving, nålebinding, strikking m.m. Fargebruk, formlære og design. Tekstil kan være både valgfag og kursuke.

Keramikk

Pris: 400,-

Arbeid i leire. Vi lager mye forskjellig med mange ulike teknikker. Vi har egen ovn. Keramikk kan både være valgfag og kursuke.

Pilefletting

Pris: 500,-

Av pil kan man lage de utroligste ting. Lær deg å lage store kurver, små kurver, opne kurver, lukkede kurver. Mulighetene er uendelige! Pilefletting kan være både valgfag og kursuke.

Søm

Pris: 200,-

Vil du lære deg å sy en kjole? Dekorere en genser med flotte broderier? Kanskje vite hvilke sting du skal bruke for å fikse buksa di? Her kan du lære hva du vil og sy hva du vil!

Plantefarging

Pris: 400,-

Farging av garn med viltvoksende planter. Lær om ulike planteslag, lagring, fargesammensetning, fiksering og lysekthet. Plantefarging kan være både valgfag og kursuke.

Friluftsliv på land og sjø

Friluftsliv etter hvilken årstid det er, alt i fra seiling til ski og snø. Gjennom valgfaget lærer du hva du kan høste i naturen av urter, emner, materialer og annet. Overnattingsturer.

Seiling

Seiling og handtering av åpne råseilbåter fra Trøndelag. Seiling, roing, tau og knuter, værkunnskap, navigering, fortøying, garnfiske m.m

Seilmaking

Vi syr seil i lin eller bomull til tradisjonelle båter, for det meste råseil. Lær beregning og utregning, tilskjæring, sying, liking, bendsling, spleising, seilteori, aerodynamikk og seilforming.

Trearbeid

Grunnleggende trehandverk og verktøybruk. Bli kjent med dette fantastiske materialet og lær tredreiing, sveip, sinking og lagging m.m. Noe formlære og design. Kan være både valgfag og kursuke.

Repslaging

Lær å slå reip og tau fra grunnen. Ulike bruksområder krever ulike egenskaper i tauet. Et eldgammelt og fascinerende handverk.

Sjømannsarbeid

Pris: 400,-

Tradisjonelt handverk med tau og seilduk. Lær å sy skipssekker og hengekøyer. Spleising, bendsling, garnbinding, fenderlaging, spesialknuter m.m.

Kistemaking

Pris: 300,-

Hvordan lage stor bokser og små skrin. Hvordan lage fine kanter og få kista til å henge sammen på de utroligste vis. Her lærar du også hvordan bruke treet og hvordan håndtere større maskiner.

Baking

Lær deg ulike teknikker for å få fram de flotteste bakverk. Og hvordan er det man lager så tynne potetlefser og flatbrød? Her blir du garantert god og det blir mange smaksprøver!

Vikingnavigasjon

Vikingene hadde ikke GPS. De visste hvordan man fant veien over havet uten elektronikk. Her får du lære deg hvordan du kan finne fram slik vikingene gjorde.

Fiske og fangst i vinterfjellet

Rypefangst med snare, og isfiske. En bor i telt, snøhule og iglo, og har fast leir på fjellet hele uka.

Praksis i naturbarnehage

Vi har en naturbarnehage på skolens område. Der er det vekt på å være ute i naturen og allsidig aktivitet hos ungene. Du får vegledning og tilbakemeldinger fra dyktige barnehagepedagoger.

Matlaging

Du lærer mer om å lage god og sunn mat. Middagsretter, desserter, bakverk m.m. Dessuten en del om kosthold og ernæring, ulike råvarer og konservering. Matlaging kan være både valgfag og kursuke.

Toving

Pris: 300,-

Lag hatter, luer, votter, tøfler m.m. og lær ulike tøveteknikker med ull. Fargebruk og design.

To ganger i året drar hele skolen på felles tur. Hver høst og vår seiler vi ut til øya der vi har sauene våre. Fellesturene er vanligvis 5 dager.

Høstutfart

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

På høsten, i september/oktober seiler vi avsted til Utsetøya, øst for Hitra, i selvbygde åpne trebåter. Her er det nordlys og stjernklart, og morild i sjøen til nattbading. Øya har store fine gressletter til lek og moro, om kvelden bål og sang. Det er ørn i lufta og masse spennede fisk i havet.

Alle på skolen er med. Vi samler villsauene våre, undersøker de og frakter noen hjem til slakting. 

På turen lærer du å seile råseilbåt, å kle deg godt, om villsau, kystlandskap og livet i fjæra,. Vi fisker, spiser blåskjell og krabber.

Turen varer i 5 dager.

Vinterutfart

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Sammen drar vi på fjellet for å stå på ski. Vi leier ei hytte i nærområdet. 

Er du en erfaren skigåer eller har ikke hatt ski på beina siden du var 6 år, her er det utfordringer til alle. Vi lærer å bygge og bo i snøen, hvordan finne frem med kart og kompass, hvorfor gikk det et snøskred her. Vi går på skiturer, isfisker, bygger iglo og snøhule, lærer om dyrespor, skileik og kortspill! Opplevelsene og mulighetene er uendelige!

Turen varer i 5 dager.

Vårutfart

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Om våren drar vi igjen til Utsetøya ved Hitra for å samle villsauene våre. Nå er det kommet mange små lam. Det er varmt i lufta og grønt på trærne. Villsauen er en spesiell rase, blant annet klipper vi ikke ulla, men napper den. Så det gjør vi nå, samt at vi merker de nye lammene. Ulla tar vi med hjem, slik at du kan lage noe av den.

Så er det tid til å bade i lange lyse sommernetter, sove under open himmel, seile mer, fiske og leke. Kanskje kommer spekkhoggeren opp langs med båten på hjemturen.

Dette er avslutningsturen vi har på skolen, så alle er med.

Turen varer i 5 dager.

Rommene våre har sjel, og du kommer tett på romkameraten din. Badene finner du i gangen, men hvert rom har egen vask og speil.

Vi har noen få enkeltrom. Du kan søke om enkeltrom, og vi prioriterer de elevene med størst behov. Enkeltrom koster ekstra, se oppdaterte priser på nettsiden vår: https://www.fosen.fhs.no/okonomipriser/

Fasiliteter

  • smie
  • båtbyggeri
  • badstu
  • badestamp
  • sløydsal
  • naust ved fjorden
  • tekstilsal
  • keramikkrom
  • egen sæter i skogen
  • gamme på fjellet
  • vårt eget økologiske gårdsbruk
  • sagbruk
  • selvbygde trebåter 
  • grønnlandskajakker
  • egen skog
  • wifi i fellesarealene
  • peisestue
  • elevkjøkken
  • røykeri for fisk og kjøtt 

Fosen Folkehøgskole ligger i Rissa på Fosenhalvøya i Trøndelag, på nordsiden av Trondheimsfjorden. En times busstur fra Trondheim er vi godt plassert mellom fjord og fjell.

De fleste reiser via Trondheim for å komme hit. Hvis du reiser kollektivt fra Trondheim kan du ta AtB sin buss nr 350 og 450. (Bruk AtBs ruteplanlegger). Er Rissa siste stopp for bussen, er det ca 10 minutter å gå til skolen. Hvis bussen går videre mot Åfjord, kan du be den stoppe på hovedveien rett nedenfor skolen. 

Kjører du bil og kommer sørfra kan det være lurt å sjekke ferjeruta

Finn reiserute fra der du bor

Skolen ligger i Rissa sentrum.

I nærheten har vi:

  • Fiskevann 
  • Fjord og hav
  • Fjelltopper med nydelig utsikt
  • Skog
  • Innsjø der du kan seile på fritiden

I tillegg finner du dette nært skolen:

  • Bibliotek 
  • Butikker og kafèer
  • Kunstgressbane
  • Skatepark
  • Sandvolleyballbane 

Skolen ligger fint til med utsikt over Botn, en tidevannssjø med rikt fiske og gode muligheter for seiling, roing og skøytesport. Rett bak skolen ligger skogen, og Trondheimsfjorden ligger en kort sykkeltur unna. Med så god tilgang til naturen ligger alt til rette for fine turer både sommer og vinter. Vi har kajakker og båter som du kan låne på fritiden, og skolens seter og gamme er fine turmål i helgene. 

Fosen har fint turterreng både for fotturer og skiturer, og er ofte beskrevet som et "Norge i miniatyr". Er vi heldige, blir det skøyteis om vinteren.  Vi har også gode fiskemuligheter, både med stang, flue, snøre og garn. Fosen har lav tregrense, så selv om skolen ligger like ved fjorden,er det kort veg til tregrensa og høyfjellsfølelsen.

Vår timeplan er veldig variert, nesten ingen uker er like. 

  • Grovt kan man si at 
    • 1/3 er valgfag
    • 1/3 er fellesfag (foredrag, prosjekter og skoleturer)
    • 1/3 er linjefag

Skoleåret 2024/2025

Skolestart 19. august (ankomstag og velkomstmiddag)

 

Ble du ikke ferdig med veven din i løpet av dagen? Vil du bli litt flinkere til å høvle båtbord? Går du på jordbruk og vil lære deg å seile? Vil du bli god til å smi?

Hos oss er alle undervisningsrom åpne døgnet rundt. Utstyr og verktøy er tilgjengelig. Du kan gå i smia når du vil, båtbyggeriet er åpent, tekstilsalen kan alle få bruke. Småbåtene ligger der klar til bruk. Det er du som bestemmer hvor mye du vil gjøre. Kanskje de som går på Sjølberging lærte noe spennende som du også har lyst til å lære. Kvelden er din til å gjøre det du vil.

Vi har og mange dyktige lærere som lager aktiviteter om kveldene.

Det offisielle opptaket starter 1. februar, og varer fram til skolestart. Er du tidlig ute, er sjansen for førstevalget størst. Vi anbefaler at du søker i god tid før 1. februar.

Vi har 18 års aldersgrense. Du må fylle 18 år innen 31.12 det aktuelle skoleåret. Unntaksvis kan vi ta inn yngre søkere.

Bygninger

  • Våre bygg er ikke universelt utformet, men vi tilrettelegger så godt vi kan forfunksjonsnedsettelser

Mat

  • Vi tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasning til andre allergier og behov, mot et lite tillegg i pris. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg.
  • Vi tilbyr også vegetarisk mat til de som ønsker det. Dette er inkludert i årsprisen.
  • Om det er mat du ikke spiser av religiøse grunner eller av andre årsaker, ta kontakt med oss.

    Informasjon og spørsmål kan rettes til kjokkenleder@fosen.fhs.no

Faglig og sosialt

Vi tilpasser så langt det er mulig slik at det blir mulig for deg å delta på lik linje med de andre.

Det kan f.eks. være:

  • Tilrettelegge for pauser
  • Finne alternative løsninger om aktivitetene blir for omfattende
  • Vi har fokus på en god og trygg oppstart og et inkluderende miljø
  • Vi har sosiallærer/internatleder/andre ansatte som du kan snakke med om du ønsker det

Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Arnhild Finne

Rektor

Arnhild er rektor på Fosen folkehøgskole. Hun er veldig lett å bli glad i, både som menneske og leder. Hun har en solid pedagogisk bakgrunn fra NTNU. Hun er en ihuga fluefisker og en kløpper til å sy. Arnhild har døra åpen for elever til samtale om store og små ting.

Epost: rektor@fosen.fhs.no
Telefon: 97976079

Kenneth Bjørkli

Inspektør og lærer på Båtbygging

Kenneth er en mangesysler. Han er glad i trearbeid med og uten strøm, og og setter pris på ville vekster til mat og nytte. Kenneth er utdannet tradisjonsbåtbygger fra Båtskott Trebåtbyggeri, med fokus på klinkbygde åfjordsbåter. Har nylig kjøpt seg gårdsbruk, og bedriver husbygging på tradisjonelt vis. Begynner å bli litt tynn i hyssingen.

Epost: baatbygging@fosen.fhs.no

Bjørn W. Wissing

Lærer Sjølberging

Bjørn er en allsidig og engasjert danske. Han brenner for enkelt friluftsliv, gamle teknikker, og geologi. Bjørn lager ild uten fyrstikker på null komma niks, og har store kunnskaper om naturen. Han er som regel kledd i en fargerik hjemmestrikket ullgenser, og er glad i yoga.

Epost: sjolberging@fosen.fhs.no

Grethe Garvik

Lærer Håndverk og design

Grethe er nyskapende, samtidig som hun er glad i gamle håndverk. Antagelig er hun i slekt med Askeladden som ser nytte og muligheter i alt, og som trives når hun får være ute i naturen for å hente materialer og inspirasjon. Grethe er fra Bergen og slår gjerne til med en saftig replikk.

Kjetil Sildnes

Lærer Seiling

Kjetil har stort sett alltid god vind i seilene. Han er høyt og lavt og har en leken holdning til det å være ute og livet generelt. Kjetil er stort sett positiv, og er mester i å hente ut potensialet i andre rundt seg. Elsker å være ute i all slags vær, og lar seg sjeldent ”vippes av pinnen" (les:masta).

Epost: kjetilsildnes@gmail.com

Anton van Genugten

Lærer Økologisk småbruk

Anton er alltid i godt humør, og han er glad i både folk, dyr, musikk og grønnsaker. Han får det meste til å spire og gro, både på gården, skolen og hjemme. Han er høyt og lavt, og en ekte arbeidskar. Han kombinerer jordbruk med akrobatikk. Anton kler godt sin nederlandske aksent, og går ofte i tresko.

Epost: jordbruk@fosen.fhs.no

Malte Krogh

Lærer Minihus

Malte er dreven med alt som er av tre; hus, båter, møbelsnekring og småsløyd. Han har fagbrev som tradisjonsbåtbygger fra Båtskott Trebåtbyggeri. På fritiden driver han mye med trearbeid, dyrker grønnsaker og pusser opp et gammelt småbruk. Malte har en energisk alaska-husky, er en ivrig høvvelbenk-entusiast, og er glad i å spille på trommer.

Epost: minihus@fosen.fhs.no

Marte Bakken

Lærer

Renate Sæter

Kjøkkensjef

Renate er en dreven kokk, og lager liv og røre på kjøkkenet sammen med Ann-Freidis og Evelyn. Renate er alltid blid og positiv, og veldig flink til å bake. Hun er sporty og selvskreven på de ansattes fotballag. En sklitackling fra henne glemmer du sent.

Epost: kjokkensjef@fosen.fhs.no

Ann Freidis Volden

Kokk

Ann Freidis er en fantastisk kokk, og har mange års erfaring både fra forsvaret og hos oss. På hjemmebane holder hun seg selv med både poteter, frukt, bær og grønnsaker, og har helt klart noen av de ”grønneste fingrene” på skolen. Ann Freidis snakker kav trøndersk, og elsker å gå i fjellet. Hun har større verktøybod enn en gjennomsnitts- nordmann.

Lillian Fremo

Renhold og kjøkkenassistent

Lillian er den som sørger for at det er rent, ryddig og trivelig rundt oss. Hun er sterk og handy, og alltid klar for en ny utfordring. Hun er alltid i godt humør, glad i dyr, god mat og mennesker. Ikke bli overasket om du treffer henne og hunden Teo på tur langs elvepromenaden.

Turid Sve

Økonomiansvarlig

Turid er svært ungdommelig og sosial, og hun har en smittende latter. Turid har mange års erfaring som økonomimedarbeider. Hun setter pris på god mat, og er veldig glad i å reise. Hun liker å få besøk på kontoret og vil alltid hjelpe deg med det som har med økonomi å gjøre.

Epost: regnskap@fosen.fhs.no

Eli Foss Hermstad

Kontormedarbeider og husmor

Eli er den du skal spørre om praktiske ting, og er sannsynligvis den første du er i kontakt med på skolen. Eli har også rollen som husmor og tar seg godt av elever som er syke eller har det litt vanskelig. Hun har også undervisning i keramikk, og sannsynligvis er det der hun trives best. Er forøvrig selvskreven som keeper på ansattes fotballag.

Epost: kontor@fosen.fhs.no
Telefon: (+47) 40601638

Rune Alsvik

Vaktmester og it- ansvarlig

Rune er en kjernekar og skolens absolutte ”alt mulig mann”. Han har stor interesse for gjenbruk, og imponerer stadig med smarte løsninger og reparasjon av det meste. Rune er i god fysisk form, bilen lar han stort sett stå, og sykler heller de to milene til jobb. Han er en ivrig elgjeger, og ellers får han til det meste han forsøker seg på.

Epost: vaktmester@fosen.fhs.no

Linjer på Fosen Folkehøgskole

Seiling

Fosen Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Tekstil, søm og tradisjonshåndverk

Fosen Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Økologisk småbruk

Fosen Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Minihus

Fosen Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sjølberging

Fosen Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Båtbygging

Fosen Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Tonje Slogedal

En utrolig god skole der man får være seg selv og mestre mange utfordringer. Man lærer kjempe mye spennende og trenger aldri å kjede seg.

Fra bloggen

Sju elevers valg etter videregående

Hva skal jeg gjøre etter videregående? Det er et spørsmål mange unge tenker på nå. Vi har snakka med folkehøgskoleelever som tok ulike valg etter ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen