Til hovedinnhold

SKAP Kreativ Folkehøyskole

SKAP er Norges sydligste folkehøyskole og ligger i hjertet av Mandal. En frilynt skole med fokus på kreativitet, idèutvikling og problemløsning. Skolen har et tett samarbeid med næringslivet. Vi er stolte av å være en unik og fremtidsrettet folkehøyskole. Lær deg ferdighetene verden roper etter og få venner for livet!

Søk på skolenLinjer

Utforsk din kreativitet!

SKAP er en folkehøyskole hvor vi har størst fokus på nyskapende og innovative fag. Her får du trent dine kreative egenskaper og samtidig lære deg noen virkelig spennende fagretninger. Det sosiale samholdet er en viktig del av det å være et år på SKAP fhs. Ikke bare på fritiden, men også på linjene. Samarbeid under kreative prosesser og prosjekter inspirerende, viktig og ikke minst veldig gøy :)

Kreativitet er en ferdighet som kan trenes og læres, og det gjør man best med opplevelsesbasert læring. På SKAP gjør vi først, og så reflekterer vi over det etterpå. Hva har vi lært? Hva kunne vi gjort bedre? Hva skal jeg gjøre annerledes neste gang? Det er en både raskere og mer spennende måte å lære på. Vi sier sjelden nei og elsker initiativ fra elever som kommer med egne idéer. Er det noe spesielt du ønsker å lære, noe du ønsker å lage eller kanskje det er et valgfag du ønsker - så tilrettelegger vi for det!

Det er viktig for oss å kunne tilby deg å lage, prototype og realisere dine idéer og drømmer. Vi sitter på en mengde av det beste utstyret som er tilgjengelig. Hjertet i bygget vårt er vår lab, full av spennende verktøy og teknologi. Det er her magien skjer. Her kan du boltre deg i alt fra teknologiske duppeditter til saks, papir, symaskin, nål og tråd. Vi har 3D-printere, laserkutter, CNC-fres, VR-briller, Eye trackingutstyr  – egentlig det meste du kan tenke deg å bygge og prototype idéer med!

Vi dyrker kreative rebeller og skapere. Bli en du også! :)

Dette står vi for

Du er fremtiden!

Idéutvikling, kreativitet og evnen til problemløsing er viktige ferdigheter innenfor absolutt alle studie-, arbeids- og forskningsfelt. Uten mennesker med denne kompetansen vil vi gå glipp av små og store idéer som igjen resulterer i innovasjon, utvikling og framdrift i verden. Vi gir deg verktøyene for å utvikle din kreativitet.

Våre verdier er åpen, modig, leken og nysgjerrig. Disse legger grunnlag for å skape et trygt og inkluderende miljø for å utvikle og teste nye ideer!

Vi er en frilynt skole som har rom for alle mennesker. 

På folkehøyskole er du del av et større fellesskap enn bare linja du går på. Hver morgen møtes alle til SKAP talk. Her får vi høre om både dagsaktuelle og andre tema, samt bli bedre kjent med ansatte, stipendiater og elever.

En dag i uken har hver av linjene idèlab. Her får man leke, utfordre, undre og bli bedre kjent med seg selv. Vi lærer om forskjellige problemløsningsmetoder og man trener på teknikker for å bli god på å utvikle nye ideer. Idèlab skal være gøy og utfordrende. Faget vil gi deg viktige ferdigheter for fremtiden som kan brukes innenfor ethvert fagfelt. Her får du utfordret deg på problemløsning, kreativ tenking, kritisk tenkning og samarbeid. I tillegg har vi også fokus på personlig vekst.

På lørdagene har vi lørdagsseminar. Der får vi besøk av eksterne, kunnskapsrike og spennende mennesker som deler sine historier, eller noe de brenner for.

Hver fredag er det valgfag hele dagen. Du kan da velge to valgfag.
Det vil valgfag som går på kveldstid. Disse er ikke obligatioriske. Oversikten over valgfag kan variere noe fra år til år.

I tillegg kan du en dag i uka velge mellom linjefaget ditt, entreprenørskap og friluftsliv.

CNC kitchen

Her lærer du å 3D-printe, tegne digitalt, bruke CNC-kutter og annet utstyr på laben vår.

Fredagskos

Vi lager god mat, eller baker en kake og koser oss. Fines det en bedre måte å avslutte uka på?

Grafisk design

For deg som ønsker å lære mer om grafisk design, enten om det gjelder å lage en visuelt tiltalende CV, effektiv profilering og markedsføring av din bedrift i entreprenørskap-faget eller bare å leke se

Grafitti n streetart

Bli med å utfordre deg innen en mer utradisjonell kunstform, hvor omgivelsene er lerretet og penselen er sprayboksen!

Podcast og perling

Vi perler og hører på utvalgte podcaster.

Strikk folkehøyskoletøffel

Vi strikker folkehøyskoletøffelen. Kan du ikke strikke fra før, lærer vi deg det.

Videounderholdning

Bli med å produsere kreative videoer! Her får du teste både opptak og redigering av videoer med kreativ frihet.

Øving på opptaksprøver

Ypperlig for deg som drømmer om å komme inn på videre design- eller arkitekturstudier. Feks AHO, KADK, OsloMet, Arkitektskolen Aarhus med flere. Her får du mulighet til å drille deg på opptaksprøver.

Akrylmaling

Podcast

Her får du mulighet til å lage din egen podcast

Tegning

Lær deg teknikker og øv på å bli bedre til å tegne for hånd.

Ølbrygging

Pris: 500,-

Her skal vi dypdykke inn i historien om øl, ingredienser, besøke bryggerier og selvfølgelig lage masse god og spennende øl selv.

Bokklubb

Creators corner

På creators corner re-designer vi brukte møbler, klær eller interiør og designer de til noe nytt og brukelig.

D&D

Her lærer og spiller man dungeons & dragons. Et rollespill i en middelalder-verden med magi og monstre.

Dykking

Mulighet for å ta dykkekurs. Det vil komme en egenandel for dette valgfaget.

Entreprenørskap

Har du en idé du ønsker å få ut på marked? Et produkt eller tjeneste som du ønsker å selge? Eller brenner du for et sosialt entreprenørskapsprosjekt. Da er dette valgfaget for deg.

Foto

Lær deg å fotografere fantastiske bilder med bruk av speilreflekskamera!

Friluftsliv

På Sørlandet har vi både sjø, strand, skog og fjell. Det byr på mange muligheter for uteliv. Båtturer, teltturer, sove ute, sove inne, bading, fisking, hyttetur, skitur, klatring, vannski, krabbelystr

Kino

I samarbeid med Buen kulturhus og kino, får man se de nyeste filmene på kino og jobber med promotering av dem.

Lab-tech

Her lærer du å 3D-printe, tegne digitalt og bruke annet utstyr på laben vår.

Musikk

Styrk VGS-fag

For deg som ønsker å ta opp fag fra videregående. Her får du tid til å lese på det faget du ønsker å ta opp. Det er gode muligheter til å få hjelp spesielt innen naturfag, geografi, matematikk, fysikk

Ut i næringslivet

Har du lyst å bruke kreativiteten din på spennende case kan du få være med Næringshagen på jobb. De jobber med gründere og bedrifter og du får bli med dem ut i virkelighetens verden.

Ving tsun

Finn den perfekte balansen mellom kropp og tanker med å bruke verdens mest effektive kampsport.

Småelektro

SKAP holder til på et tidligere hotell midt i sentrum av Mandal. Alle rom har eget bad med dusj og toalett!

Skolen har enkelt-, dobbelt, og flermannsrom. Enkeltrom koster 10 000 kr ekstra i året og elever med legeattest blir prioritert.

Fasiliteter

 • Teknologilab – Feks lasergravering, elektronikk/ elektroverktøy, CNC til PCB produksjon, Mikro loddestasjon, 3D-printer farm, 3D-skanner, Dreiebenk,
 • Redesignrom – Feks symaskiner, trykkpresse
 • Treverksted – Feks CNC-fres, Laserkutter, div sager og håndverktøy
 • VR-lab – med VR-utstyr og MR-utstyr
 • Eyetracking-lab – med Tobii pro nano, Tobii pro briller
 • Medialab – Feks speilreflekskamera, podcast-utstyr, helt nytt fotostudio, lys, lyd, fotoprinter, videokamera, droner
 • Oppholdsrom – Feks Storskjerm, sofaer, brettspill, playstation, biljard-bord, fussball, ishockeyspill, bordtennis
 • Konferansesal - For inspirerende fordrag og workshops
 • Kantine - For god mat 
 • Elevkjøkken

Vi er norges sydligste folkehøyskole - med en helt nydelig beliggenhet. Skolen har kort gåavstand til sentrum med en koselig gågate og kjøpesenter, i tillegg til at vi har skatepark, skog med lysløype og (norges vakreste?) strender rett i nærheten. 

Med fly - Nærmeste flyplass er Kjevik lufthavn i Kristiansand og 50 minutter unna.

Med tog - Togstasjonen ligger i Kristiansand 40 minutter fra skolen. Det er tog og buss både vestover mot Stavanger og østover mot Oslo mange ganger daglig.

Dersom du ankommer Kristiansand med tog eller fly/flybuss, anbefaler at du tar buss videre til Mandal sentrum. Den går hver halve time.

Finn reiserute fra der du bor

 • Flotte strender
 • Bykjernen
 • Butikker
 • Restauranter
 • Treningssenter
 • Svømmehall
 • Kunstgressbane
 • Joggeløyper
 • Skatepark
 • Buen kulturhus
 • Mandal bibliotek
 • Furulunden - med flotte turmuligheter
 • Skolestart: 21.08.21
 • Høstferie: uke 40
 • Juleferie: 17.12.21 - 04.01.22 (kan  bli noen justeringer)
 • Vinterferie: uke 8
 • Frivillig linjetur ca de 2 siste ukene før påske( kan komme endringer på tidspunkt)
 • Påskeferie:  08.04.22 - 19.04.22
 • Avslutningsfest: 14 mai på kvelden
 • Avreise og farvel: 15. mai

Det vil også være 1-2 frihelger som elevene har mulighet til å reise hjem. På grunn av Covid-19 kan det komme noen justeringer på ferieaviklingen. Skoleåret 20/21 avlyste vi høstferie og tok en lengre juleferie.

Det blir arrangert elevkvelder, ondagscafé, trening, quiz og kinokvelder. Alt dette er det elevene som selv arrangerer, og derfor bestemmer hvordan det skal være. Det er ingen begrensning for hva dere kan finne på. Her er det bare kreativiteten som setter grenser. I tillegg arrangerer de ansatte forskjellige kurs eller hyggelige aktiviteter enkelte kvelder, så det er alltid noe å gjøre på SKAP!

Vi stiller ingen krav til forkunnskaper, men du må være en positiv bidragsyter til miljøet på skolen.

Skolen har 18 års aldersgrense. 

Skolen forbeholder seg retten til å sette sammen klassene for best mulig kjønnsfordeling. Det er viktig at du i søkeprosessen forteller oss om problematikk du antar skolen bør ta hensyn til gjennom skoleåret. Hvis du som søker holder tilbake viktige personalopplysninger, kan dette medføre at du mister din skoleplass.

Hanne Christine Seyffarth-Fuglestveit

Rektor

Epost: hannechristine@skapfhs.no
Telefon: 99253471
Linkedin

Anne Berit Andøl

Assisterende rektor

Epost: anneberit@skapfhs.no
Telefon: 91318790
Linkedin

Irene Lauen

Internatleder

Epost: irene@skapfhs.no
Telefon: 99090000

Ida Daland

Veileder

Ida er utdannet arkitekt ved Arkitektskolen Aarhus i Danmark. Etter et år på arkitektkontor, startet hun på SKAP som veileder på Arkitekturlinjen. Ida kjenner godt til alle opptaksprøver som kreves både ved de norske og danske skolene, og er i tillegg veileder i valgfaget Opptaksprøver.

Epost: ida@skapfhs.no

Trond Henning Monan

Veileder

Trond Henning er et selvlært designgeni som alltid har en haug av prosjekter på gang. Han har et unikt øye for design og arkitektur, og dette skinner gjennom alt han gjør. Trond Henning har et stort hjerte for Eco Moyo-prosjektet i Kenya, og tilbragte flere uker der før jul, både med og uten elever.

Epost: trondhenning@skapfhs.no
Telefon: 95070060
Facebook

Kristin Vold Kelly

Veileder

Kristin har over ti års erfaring med å undervise i mediefag, og er utrolig glad i å formidle hvordan man best mulig kan fortelle historier. Når IK Start spiller hjemmekamp i Kristiansand, styrer Kristin storskjermen og lyden på arenaen. Da tar hun med seg så mange elever det er plass til i bilen, slik at de kan være fotografer på indre bane.

Epost: kristin@skapfhs.no

Gregor Grub

Veileder

Gregor er en vanvittig dyktig fyr innen elektronikk, robotisering og automatikk. Han har tidligere jobbet i oljebransjen, og startet et eget firma. På SKAP er Gregor vår valgfagkonge, der han underviser i alt fra dronepilot til dykking og kampsport. 3D-printing og IoT er noe av det han elsker drive på med.

Epost: gregor@skapfhs.no

Marius A. Tjugum

Veileder

Marius har en selverklært doktorgrad i spill og tegneseriehistorie. Han holder aktivt på med musikk og har en rekke bandprosjekter både i dvale og i skjul. Marius er veileder på teknologi, synes det er kjempegøy med programmering i python og har ansvar for valgfagene podcast og ølbrygging. Han elsker kreativitet over det meste på jord, og gleder seg til å kunne skape noe sammen med DEG.

Kimberly Marchese

Veileder

Kimberly er en erfaren designer med master i ledelse, og ledererfaring. Hun har sin bakgrunn fra grafisk bransje, og 8 år som hovedlærer på Norges Kreative fagskole. Kimberly er lidenskapelig opptatt av design thinking, og mener at alle har en kreativ side. Hun viser stor omsorg, og hennes dedikasjon bidrar til at man får mestring i prosessen.

Epost: kimberly@skapfhs.no

Marianne Boye

Veileder

Marianne er produktdesigner, sivilingeniør og entreprenør. En kreativ inspirator! Hun har jobbet med innovasjon og kreativitet i en årrekke, både som ansatt i store internasjonale selskaper og rådgiver for andre entreprenører. Marianne har aldri vært redd for utfordringer, og i 2012 startet hun eget designkontor i Uganda i Afrika, som hun ledet i 8 år.

Siren Salthaug

Veileder

Siren har bachelor i ledelse, og fagbrev som barne- og ungdomsarbeider. På SKAP har hun vært veileder i ledelse og på grunderlinja, og valgfag friluftsliv er ukas høydepunkt. Siren har jobbet med barn og unge så lenge hun kan huske, og elsker å jobbe på SKAP!

Epost: siren@skapfhs.no
Telefon: 95445745

Mikael Waren

Kjøkkensjef

Epost: mike@skapfhs.no

Lene Fjellskår

Kokk

Live Ueland

Kokk

Unni Winje

Kokk

Epost: unni@skapfhs.no

Øystein Klev

Driftsansvarlig

Epost: oystein@skapfhs.no

Anne Gjeruldsen

Renholdsmedarbeider

Linjer på SKAP Kreativ Folkehøyskole

SKAP Kreative Medier

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP Arkitektur

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP Design

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP Entreprenør og Ledelse

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP Teknologi

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP Stipendiat og Ledertrening

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Ledig plass
Stipendiatlinje24 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Guro Hollund

SKAP er akkurat det de sier at de er. Et fantastisk år med mye læring og nettverksbygging.

Guro Hollund
Apollo Karmiatsky

Hvis man har en idé så er laben åpen døgnet rundt og det er ingen som stopper deg fra å eksperimentere.

Apollo Karmiatsky

Friluftsliv er et fint avbrekk fra annen undervisning hvor en får komt seg litt ut, og blir kjent med medelever på en litt annen måte. Det er sjeldent kjedelig matpakke med brødskiver til lunsj siden vi enten lager noe på primus eller bål.

Fra bloggen

Sju elevers valg etter videregående

Hva skal jeg gjøre etter videregående? Det er et spørsmål mange unge tenker på nå. Vi har snakka med folkehøgskoleelever som tok ulike valg etter ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen