Til hovedinnhold

SKAP Kreativ Folkehøyskole

SKAP er et frilynt "fremtidslaboratorium" hvor du lærer deg kreativ tenkning, idéutvikling og problemløsning. I tillegg til å fordype deg i linjefagene, jobber vi også med tverrfaglige case fra næringslivet. Lær deg egenskaper som verden roper etter, samtidig som du møter nye mennesker og venner for resten av livet!

Søk på skolenLinjer

Utforsk din kreativitet!

SKAP er en folkehøyskole hvor vi har størst fokus på innovative fag. Her får du trent dine kreative egenskaper og samtidig lære deg noen virkelig spennende fagretninger. Det sosiale samholdet er en viktig del av det å være et år på SKAP. Ikke bare på fritiden, men også på linjene. Samarbeid under kreative prosesser og prosjekter er superviktig og veldig, veldig gøy :)

Kreativitet er en ferdighet som kan trenes og læres, og det gjør man best med opplevelsesbasert læring. På SKAP gjør vi først, og så reflekterer vi over det etterpå. Hva har vi lært? Hva kunne vi gjort bedre? Hva skal jeg gjøre annerledes neste gang? Det er en både raskere og mer spennende måte å lære på. Vi sier sjelden nei og elsker initiativ fra elever som kommer med egne idéer. Er det noe spesielt du ønsker å lære, noe du ønsker å lage eller kanskje det er et valgfag du ønsker - så tilrettelegger vi for det!

Det er viktig for oss å kunne tilby deg å lage, prototype og realisere dine idéer og drømmer. Vi sitter på en mengde av det beste utstyret som er tilgjengelig. Hjertet i bygget vårt er vår lab, full av spennende verktøy og teknologi. Det er her magien skjer. Her kan du boltre deg i alt fra teknologiske duppeditter til saks, papir, symaskin, nål og tråd. Vi har 3D-printere, laserkutter og VR-briller – egentlig det meste du kan tenke deg å bygge og prototype idéer med!

Vi dyrker kreative rebeller og skapere. Bli en du også! :)

Dette står vi for

Du er fremtiden!

Idéutvikling, kreativitet og evnen til problemløsing er viktige ferdigheter innenfor absolutt alle studie-, arbeids- og forskningsfelt. Uten mennesker med denne kompetansen vil vi gå glipp av små og store idéer som igjen resulterer i innovasjon, utvikling og framdrift i verden. Vi gir deg verktøyene for å utvikle din kreativitet.

Våre verdier er åpen, modig, leken og nysgjerrig. Disse legger grunnlag for å skape et trygt og inkluderende miljø for å utvikle og teste nye ideer!

Vi er en frilynt skole som har rom for alle mennesker. 

Å gå på folkehøyskole er å være en del av et større fellesskap enn bare linja du går på. Hver morgen møtes alle til morgensamling, der vi får høre om både dagsaktuelle og andre tema. Vi blir også bedre kjent med de ansatte på skolen, og elevene. Vi har fellesfag for alle elevene der vi mikser grupper på tvers av linjene. Uansett hva man spesialiserer seg i, er det noen egenskaper alle bør kunne i fremtiden. Kreativitet, problemløsning, kritisk tenkning og samarbeid er de aller viktigste. I tillegg lever vi nå i en visuell verden, hvor de som mestrer storytelling når lengst. Derfor bør alle kunne noe om foto, tekst og historiefortelling. Til slutt lærer man også om entreprenørskap. Man blir mer og mer avhengig av å skape sin egen arbeidsplass, og det forbereder vi deg på i fellesfag! På lørdagene har vi lørdagsseminar, der vi får besøk av eksterne kunnskapsrike mennesker som deler av sin ekspertise. 

 • Kreative metoder
 • Media
 • Entreprenørskap

Hver fredag er det valgfag hele dagen. Da kan man enten velge to korte eller heldags-valgfag. Det vil også være mulighet for å være med på valgfag på kveldstid, men disse er ikke obligatoriske :) Oversikten over valgfag kan avvike noe fra år til år.

Botanikk

Lyst til å lære mer om planter? Her kan du eksperimentere med forskjellige måter å dyrke planter på. Alt fra jord til akvaponi.

Dronepilot

Bli en pilot uten å måtte dra på flyplassen!

Dykking

Mulighet for å ta dykkekurs. Det vil komme en egenandel for dette valgfaget.

Foto

Lær deg å fotografere fantastiske bilder med bruk av speilreflekskamera!

Friluftsliv

På Sørlandet har vi både sjø, strand, skog og fjell. Det byr på mange muligheter for uteliv. Båtturer, teltturer, sove ute, sove inne, bading, fisking, hyttetur, skitur, klatring, vannski, krabbelystr

Kryptoklubben

på Kryptoklubben deler vi kunnskap og erfaringer om kryptovalutaer som blant annet Bitcoin, Ethereum, Ripple, EOS osv. Hver uke dypdykker vi ned i en ny teknologi/valuta for å lære mer om den.

Lab-tech

Her lærer du å 3D-printe, tegne digitalt og bruke annet utstyr på laben vår.

Presentasjonsteknikk

Vi arbeider med både podcast og presentasjonsteknikk. Her har vi fokus på kroppsspråk, stemmebruk og selvtillit.

Re-design

På re-design finner vi brukte møbler, klær eller interiør og designer de til noe nytt og brukelig.

Styrk VGS-fag

For deg som ønsker å forbedre noen av fagene fra videregående mens du går på SKAP.

Tegning

Lær deg teknikker og øv på å bli bedre til å tegne for hånd.

Ving tsun

Finn den perfekte balansen mellom kropp og tanker med å bruke verdens mest effektive kampsport.

Ølbrygging

Pris: 500,-

Her skal vi dypdykke inn i historien om øl, ingredienser, besøke bryggerier og selvfølgelig lage masse god og spennende øl selv.

Øving på opptaksprøver

For folk som skal inn på for eksempel AHO eller KDAK så øver vi på opptaksprøver for å komme inn.

SKAP holder til på et tidligere hotell midt i sentrum av Mandal. Alle rom har eget bad med dusj og toalett!

Skolen har enkelt-, dobbelt, og flermannsrom. Enkeltrom koster 10 000 kr ekstra i året og elever med legeattest blir prioritert.

Fasiliteter

 • FabLab - Et høyteknologisk verksted.
 • MediaLab - Kameraer, Macer, lys og lyd, droner osv.
 • AR/VR - lab
 • Treverksted - Utstyr og maskiner som for eksempel CNC-fres og laserkutter.
 • Oppholdsrom - Storskjerm, sofaer, brettspill, playstation osv.
 • Redesignrom - Symaskiner, trykkpresse og masse ulike tekstiler og materialer
 • Augmented reality sandkasse
 • Konferansesal - For inspirerende fordrag og workshops.
 • Kantine - For god mat 
 • Helt nytt fotostudio
 • Podcast-utstyr

Vi er norges sørligste folkehøyskole - med en helt nydelig beliggenhet. Skolen har kort gåavstand til sentrum med en koselig gågate og kjøpesenter, i tillegg til at vi har skatepark, skog med lysløype og (norges vakreste?) strender rett i nærheten. 

Med fly - Nærmeste flyplass er Kjevik lufthavn i Kristiansand og 50 minutter unna.

Med tog - Togstasjonen ligger i Kristiansand 40 minutter fra skolen. Det er tog og buss både vestover mot Stavanger og østover mot Oslo mange ganger daglig.

Dersom du ankommer Kristiansand med tog eller fly/flybuss, anbefaler at du tar buss videre til Mandal sentrum. Den går hver halve time.

Finn reiserute fra der du bor

 • Flotte strender
 • Bykjernen
 • Butikker
 • Restauranter
 • Treningssenter
 • Svømmehall
 • Kunstgressbane
 • Joggeløyper
 • Skatepark
 • Buen kulturhus
 • Mandal bibliotek
 • Furulunden - med flotte turmuligheter

Det vil bli gjort noen endringer på denne timeplanen i forkant av skoleåret 2019-2020. Merk at vedlagt timeplan gjelder høst 2018 og vil endres for våren ved at elevene kan velge mellom entreprenøskap eller linjefordypning på en av dagene tiltenkt fellesfag. Dette innebærer at man kan ha flere linjefagdager om man ønsker det.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart: slutten av august
 • Høstferie: uke 40 (endring kan forekomme)
 • Frivillig linjetur
 • Juleferie: hjemreisedag fredag 20. desember
 • Vinterferie: uke 8 (endring kan forekomme)
 • Påskeferie: hjemreisedag fredag 3. april
 • Skoleslutt: midten av mai

Det blir arrangert elevkvelder, ondagscafé, trening, quiz og kinokvelder. Alt dette er det elevene som selv arrangerer, og derfor bestemmer hvordan det skal være. Det er ingen begrensning for hva dere kan finne på. Her er det bare kreativiteten som setter grenser. I tillegg arrangerer de ansatte forskjellige kurs eller hyggelige aktiviteter enkelte kvelder, så det er alltid noe å gjøre på SKAP!

Vi stiller ingen krav til forkunnskaper, men du må være en positiv bidragsyter til miljøet på skolen.

Skolen har 18 års aldersgrense. 

Skolen forbeholder seg retten til å sette sammen klassene for best mulig kjønnsfordeling. Det er viktig at du i søkeprosessen forteller oss om problematikk du antar skolen bør ta hensyn til gjennom skoleåret. Hvis du som søker holder tilbake viktige personalopplysninger, kan dette medføre at du mister din skoleplass.

Hanne Christine Seyffarth-Fuglestveit

Rektor

Epost: hannechristine@skapfhs.no
Telefon: 99253471
Linkedin

Anne Berit Andøl

Assisterende rektor

Epost: anneberit@skapfhs.no
Telefon: 91318790
Linkedin

Ida Daland

Veileder

Ida ble ferdig utdannet arkitekt i Danmark for to år siden. Etter et år på arkitektkontor, startet hun på SKAP som veileder på Arkitekturlinjen. Ida kjenner godt til alle opptaksprøver som kreves både ved de norske og danske skolene, og er i tillegg veileder i valgfaget Opptaksprøver.

Epost: ida@skapfhs.no

Gregor Grub

Veileder

Gregor er en vanvittig dyktig fyr innen elektronikk, robotisering og automatikk. Han har tidligere jobbet i oljebransjen, og startet et eget firma. På SKAP er Gregor vår valgfagkonge, der han underviser i alt fra dronepilot til dykking og kampsport. 3D-printing og IoT er noe av det han elsker drive på med.

Epost: gregor@skapfhs.no

Trond Henning Monan

Veileder

Trond Henning er et selvlært designgeni som alltid har en haug av prosjekter på gang. Han har et unikt øye for design og arkitektur, og dette skinner gjennom alt han gjør. Trond Henning har et stort hjerte for Eco Moyo-prosjektet i Kenya, og tilbragte flere uker der før jul, både med og uten elever.

Epost: trondhenning@skapfhs.no
Telefon: 95070060
Facebook

Siren Salthaug

Veileder

Siren har bachelor i ledelse, og fagbrev som barne- og ungdomsarbeider. På SKAP har hun vært veileder i ledelse og på grunderlinja, og valgfag friluftsliv er ukas høydepunkt. Siren har jobbet med barn og unge så lenge hun kan huske, og elsker å jobbe på SKAP!

Epost: siren@skapfhs.no
Telefon: 95445745

Irene Lauen

Internatleder

Epost: irene@skapfhs.no
Telefon: 99090000

Kimberly Marchese

Veileder

Kimberly er en erfaren designer med master i ledelse, og ledererfaring. Hun har sin bakgrunn fra grafisk bransje, og 8 år som hovedlærer på Norges Kreative fagskole. Kimberly er lidenskapelig opptatt av design thinking, og mener at alle har en kreativ side. Hun viser stor omsorg, og hennes dedikasjon bidrar til at man får mestring i prosessen.

Epost: kimberly@skapfhs.no

Karsten Ersland

Veileder

Karsten er entreprenøren, innovatøren, internettdinosauren! Han begynte å jobbe med internett i 1995 og har siden aldri sett seg tilbake. Han startet sitt første internettfirma i 1997, og sitt seneste i 2014. Han har også vært seks år i TV 2 som forretningsutvikler i multimedia, med Sporten som hovedområde.

Epost: karsten@skapfhs.no

Kristin Vold Kelly

Veileder

Kristin har over ti års erfaring med å undervise i mediefag, og er utrolig glad i å formidle hvordan man best mulig kan fortelle historier. Når IK Start spiller hjemmekamp i Kristiansand, styrer Kristin storskjermen og lyden på arenaen. Da tar hun med seg så mange elever det er plass til i bilen, slik at de kan være fotografer på indre bane.

Epost: kristin@skapfhs.no

Mikael Waren

Kjøkkensjef

Epost: mike@skapfhs.no

Unni Winje

Kokk

Epost: unni@skapfhs.no

Cecilie Strande

Kokkelærling

Epost: cecilie@skapfhs.no

Øystein Klev

Driftsansvarlig

Epost: oystein@skapfhs.no

Frank Vesterdal

Drift lærling

Epost: frank@skapfhs.no

Linjer på SKAP Kreativ Folkehøyskole

SKAP design

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP arkitektur

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP story

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP forskning

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP teknologi

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Fullt
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP stipendiat og ledertrening

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Fullt
Stipendiatlinje24 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Guro Hollund

SKAP er akkurat det de sier at de er. Et fantastisk år med mye læring og nettverksbygging.

Guro Hollund, elev 2016/2017
Frida Myhrvold

SKAP har gitt meg et helt annet syn på verdensbildet og gitt meg egenskaper jeg ikke visste jeg hadde.

Frida Myhrvold, elev 2016/2017
Apollo Karmiatsky

Hvis man har en idé så er laben åpen døgnet rundt og det er ingen som stopper deg fra å eksperimentere.

Fra bloggen

Lurer du på hva du skal gjøre til høsten?

Akkurat nå sitter mange ungdommer og lurer på hva de skal gjøre til høsten. Mange er i innspurten av det siste året på videregående skole. Etter ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen