Til hovedinnhold

SKAP Kreativ Folkehøyskole

SKAP er Norges sydligste folkehøyskole og ligger i hjertet av Mandal. En frilynt skole med fokus på kreativitet, idèutvikling og problemløsning. Skolen har et tett samarbeid med næringslivet. Vi er stolte av å være en unik og fremtidsrettet folkehøyskole. Lær deg ferdighetene verden roper etter og få venner for livet!

Søk på skolenLinjer

Utforsk din kreativitet!

SKAP er en folkehøyskole med 100 elevplasser hvor vi har fokus på nyskapende og innovative fag. Her får du trent dine kreative egenskaper og samtidig lære deg spennende fagretninger. Du kan velge mellom ni kreative linjer. Les mer om linjene på våre nettsider. 

Etter økning i studiestøtte fra Lånekassen, er alle våre linjer nå under beløpet man får i lån og stipend.

Det sosiale samholdet er en viktig del av et år på folkehøyskole. Ikke bare på fritiden, men også på linjene. Samarbeid under kreative prosesser og prosjekter er inspirerende, viktig og veldig gøy!

Kreativitet kan trenes og læres. Her lærer vi gjennom å gjøre, og gjennom å prøve og feile. Det er en både raskere og mer spennende måte å lære på.

Det er viktig for oss å kunne tilby deg å lage, prototype og realisere dine idéer og drømmer.

Skolens hjerte

Vi sitter på en mengde av det beste utstyret som er tilgjengelig, og du får bo på et komplett makerspace. Vi låser ikke klasserom eller verksted, så du kan drive med egne prosjekter når du måtte ønske det på fritida.

Her kan du boltre deg i alt fra teknologiske deler og utstyr til saks, papir, symaskin, nål og tråd. Vi har blant annet 3D-printere, laserkutter, CNC-fres, VR-briller, fotostudio, kamera og podcastutstyr  – det meste du kan tenke deg å bygge og prototype idéer med!

Vi dyrker kreative rebeller og skapere. Bli en du også!

Dette står vi for

Du er fremtiden!

Idéutvikling, kreativitet og evnen til problemløsing er viktige ferdigheter innenfor absolutt alle studie-, arbeids- og forskningsfelt. Uten mennesker med denne kompetansen vil vi gå glipp av små og store idéer som igjen resulterer i innovasjon, utvikling og framdrift i verden. Vi gir deg verktøyene for å utvikle din kreativitet.

Våre verdier er åpen, modig, leken og nysgjerrig. Disse legger grunnlag for å skape et trygt og inkluderende miljø for å utvikle og teste nye ideer!

Vi er en frilynt skole som har rom for alle mennesker. 

 

Vurderer du å søke plass hos oss, og lurer på hvordan det fungerer? Trykk her for å lese om søknadsprosessen!

På folkehøyskole er du del av et større fellesskap enn bare linja du går på

På SKAP har vi 3 spennende fellesfag:

 • SKAP-Talk: «en god start på dagen»
  Vi starter dagen med Skap-talk hver morgen kl.09:15. Her får vi høre om både dagsaktuelle og andre temaer, presentert av alt fra elever, stipendiater, veiledere og besøkende.
 • Idèlab: «Idèlab skal være gøy og utfordrende»
  En dag i uken har du idèlab. Her får du leke, utfordre og bli bedre kjent med deg selv. Kreativitet er en av de viktigste egenskapene for fremtiden. Vi lærer om forskjellige problemløsningsmetoder og du får trent på teknikker slik at du blir god på å utvikle nye ideer.
  Ferdigheter som styrkes med Idélab: 
  • Problemløsning
  • Kreativ tenking
  • Kritisk tenkning
  • Samarbeid
  • Personlig vekst
 • Lørdagsseminar: «krydder i folkehøyskoletacoen»
  På lørdagene har vi lørdagsseminar (kl.11:00-14:00). Der får vi besøk av eksterne, kunnskapsrike og spennende mennesker som deler sine historier, eller noe de brenner for.

Valgfag på SKAP går over et halvt år. Du velger to valgfag på fredager. Du har da ca 8 valgfag å velge mellom før og etter lunsj. På tirsdager kan du velge mellom linjefag, programmering og friluftsliv. Vi har noen valgfag som går på kveld/ i helger. Valgfag som tilbys kan variere noe fra år til år.

***

Brettspill

På Brettspill får du slappet skikkelig av med et brettspill du har lyst til å spille. En koselig og avslappende slutt på uken.

Cyberpunk

Introduksjon til cybersikkerhet, CTF, wargames, OSINT (Open Source Intelligence), Linux, ethical hacking og mye mer.

DIY

Om man liker å lage kreative ting med hendene, er dette valgfaget for deg. Vi gjør alt fra å lage smykker, såper, hekle, male osv. Målet er å være kreativ, lage ting man kanskje ikke har lagd før.

Dypdykk film

I Dypdykk film ser vi på filmer av alle slag og analyserer dem. Vi bruker Letterboxd som et verktøy til å rate og anmelde filmene og dele våre meninger med de andre i klassen.

Fredagsvalgfag - kjøres normalt sett hvert år

Friluftsliv

For deg som ønsker å utnytte deg av de fantastiske naturområdene vi har både lokalt rundt Mandal og nasjonalt. En perfekt mulighet til å «koble av».

Opptaksprøve

Ypperlig for deg som drømmer om å komme inn på design- eller arkitekturstudier. Feks AHO, KADK, OsloMet, Arkitektskolen Aarhus med flere. Her får du mulighet til å drille deg på opptaksprøver

Oppussing

Få mulighet til å sette ditt eget preg på SKAP. I valgfaget Oppussing designer, snekrer og maler vi forskjellige rom på skolen.

Podcast

Dette er valgfaget for deg som har lyst til å lære å lage podcast. Innhold, innspilling og klipping. Her lærer du av å lage din egen podcast sammen med andre.

Retro spillklubb

Vi på Retro spillklubb spiller alle slags forskjellige spill gjennom tidene, enten gamle eller nye. Vi spiller mange morsomme multiplayerspill og har det gøy i lag.

Techromancy

På Techromancy-valgfaget roter vi i elektronisk avfall, og gir gammel eller ødelagt teknologi nytt liv.

Maling

Valgfaget for deg som elsker å male eller har lyst til å lære det. Vi maler hovedsaklig med akrylmaling.

Styrk VGS-fag

For deg som vil å ta opp fag fra videregående. Her får du tid til å lese på det faget du ønsker å ta opp. Gode muligheter til å få hjelp spesielt innen naturfag, geografi, matematikk, fysikk

Tegning

Ønsker du å bli flinkere til å tegne for hånd? I dette valgfaget lærer du ulike tegneteknikker og får øve deg på ulike tegneoppgaver.

***

Programmering

Ønsker du å lære å programmere i Python? Da er dette valgfaget for deg. Faget dreies i retning spillutvikling, men prinsippene kan anvendes i alle typer problemløsning.

***

Helg-/ Kveldsvalgfag - Kjøres normalt sett hvert år

Ølbrygging

Pris: 500,-

Vil du lære å brygge ditt eget øl? I dette valgafget skal vi dypdykke inn i historien om øl, ingredienser, besøke bryggerier og selvfølgelig lage masse god og spennende øl selv.

***

Valgfag som vil kunne variere fra år til år

Foto

Lær deg å fotografere fantastiske bilder med bruk av speilreflekskamera!

Fredagskos

Vi lager god mat, eller baker en kake og koser oss. Fines det en bedre måte å avslutte uka på?

Kino

I samarbeid med Buen kulturhus og kino, får man se de nyeste filmene på kino og jobber med promotering av dem.

Grafitti n streetart

Bli med å utfordre deg innen en mer utradisjonell kunstform, hvor omgivelsene er lerretet og penselen er sprayboksen!

Småelektro

Alt ifra lodding til programmering. Vi kan tegne og produsere våre egne kretskort, og har godt utvalg av komponenter, både nye og gjenvunnet.

Ut i næringslivet

Har du lyst å bruke kreativiteten din på spennende case kan du få være med Næringshagen på jobb. De jobber med gründere og bedrifter og du får bli med dem ut i virkelighetens verden.

Videounderholdning

Bli med å produsere kreative videoer! Her får du teste både opptak og redigering av videoer med kreativ frihet.

Utflukter

Vi drar på ulike utflukter i løpet av året. Tidligere har vi blant annet besøkt:

 • Lindesnes fyr
 • Under (Europas første og verdens største undervannsrestaurant)
 • Bedriftsbesøk i regionen
 • Utdanningsinstitusjoner i regionen
 • Ryvingen fyr
 • Landehobde
 • Kristiansand
 • Dyreparken i Kristiansand

Opplev Århus!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Hvert år reiser hele skolen på en 3 dagers tur til Århus i Danmark. Århus er Danmarks nest største by og er et fantastisk reisemål både sosialt og faglig. En av våre veiledere har studert arkitektur i Århus og er lommekjent i byen.

Vi reiser med buss fra skolen og båt mellom Kristiansand og Hirtshals. Skolen dekker 3 måltider per dag, inkludert felles middag på populære Århus street food. Det legges opp til en del fritid der elevene har mulighet til å oppleve byen på egen hånd.

Programmet justeres noe fra år til år, her er noe av det vi har besøkt de siste årene:

 • Arkitekthøyskolen i Århus
 • Aros Århus kunstmuseum
 • Arkitektkontor
 • Dokk1
 • Kaospilotene 
 • Universitetet i Århus, med teknologifokus
 • Biljardhall
 • Escaperom
 • Øst for Paradis (kino)
 • Action house
 • Byvandring i gamlebyen inkludert shopping og cafebesøk

Tidligere år har det vært ulike arrangementer og festivaler mens vi har vært i byen. Vi legger planene for turen ut fra hva som skal skje i Århus de dagene vi er der!

TrollAktiv Evje

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1-2 overnattinger

Måltider pr dag inkludert: 4

I slutten av august / begynnelsen av september reiser vi på bli-kjent-tur til TrollAktiv på Evje. Her har vi fokus på å bli kjent på tvers av linjene, og det vil være forskjellige teambuilingaktiviteter. I tillegg kan man velge blant følgende aktiviteter:

 • Rafting
 • Paintball
 • Klatring
 • BMX
 • Småaktiviteter (feks minigolf) 

Sjekk ut hjemmesiden til TrollAktiv her: https://trollaktiv.no/

bildetekst

SKAP holder til på et tidligere hotell midt i sentrum av Mandal. Internatrom, kantine, sosiale rom og linjerom ligger i samme bygg. Hvert internatrom inneholder seng, nattbord, klesskap og skrivepult. Alle rom har eget bad med dusj og toalett!

Skolen har enkelt-, dobbelt, og tremannsrom. Enkeltrom koster 10 000 kr ekstra i året. Elever med legeattest blir prioritert.

skapfhs.no

Fasiliteter

 • Teknologilab – 3D-printere, 3D skanner, elektronikk/ elektroverktøy, CNC til PCB produksjon, Mikro loddestasjon
 • Redesignrom – Inkludert symaskiner, trykkpresse
 • Treverksted – CNC-fres, Laserkutter, div sager og håndverktøy
 • VR-lab – med VR-utstyr og MR-utstyr
 • Eyetracking-lab – med Tobii pro nano, Tobii pro briller
 • Medialab – speilreflekskamera, podcast-utstyr, helt nytt fotostudio, lys, lyd, fotoprinter, videokamera, droner
 • Oppholdsrom – Storskjerm, sofaer, brettspill, playstation, biljard-bord, fussball, ishockeyspill, bordtennis
 • Konferansesal - For inspirerende fordrag og workshops
 • Kantine - For god mat 

Skolen ligger midt i Mandal sentrum i Lindesnes kommune. 45 km sørvest for Kristiansand. 

Skolen har perfekt beliggenhet med gåavstand til butikker, kjøpesenter, kulturhus, restauranter, skatepark, idrettshall, turområdene i Furulunden og ikke minst strendene.

Med fly - Nærmeste flyplass er Kjevik lufthavn i Kristiansand.

Med tog - Togstasjonen ligger i Kristiansand og dit kan du komme både fra Stavanger og Oslo.

Med buss - Flere av ekspressbusssrutene stopper i Mandal.

Dersom du ankommer Kristiansand med tog eller fly/flybuss, anbefaler at du tar buss videre til Mandal sentrum. Den går hver halve time.

Finn reiserute fra der du bor

 • Flotte strender
 • Bykjernen
 • Butikker
 • Kjøpesenter
 • Restauranter
 • Treningssenter
 • Svømmehall
 • Kunstgressbane
 • Joggeløyper
 • Skatepark
 • Buen kulturhus
 • Mandal bibliotek
 • Furulunden - med flotte turmuligheter
 

Her ser du hvordan uka er lagt opp hos oss. Det vil variere litt fra linje til linje hvilke dager man har Idélab og linjefag, men antallet dager er de samme.

På ettermiddager og kvelder har man fritid, og mulighet til å delta på sosiale arrangementer eller benytte seg av skolens utstyr og rom.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart: 17. august
 • Teambuildingtur til Troll aktiv Evje
 • Høstferie: uke 40
 • Linjetur ca november
 • Juleferie
 • Frivillig tur til Hovden
 • Vinterferie: uke 8
 • Påskeferie
 • Fellestur for hele skolen til Århus, Danmark (2 netter)
 • Avslutningsfest: 10. mai
 • Avreise og farvel: 11. mai

Det vil også være 1-2 frihelger som elevene har mulighet til å reise hjem.

Det blir arrangert elevkvelder, ondagscafé, trening, quiz og kinokvelder. Alt dette er det elevene som selv arrangerer, og derfor bestemmer hvordan det skal være. Det er ingen begrensning for hva dere kan finne på. Her er det bare kreativiteten som setter grenser.

I tillegg arrangerer de ansatte forskjellige kurs eller hyggelige aktiviteter når de har tilsyn, så det er alltid noe å gjøre på SKAP!

Vi stiller ingen krav til forkunnskaper, men du må være en positiv bidragsyter til miljøet på skolen.

Skolen har 18 års aldersgrense. 

Bygninger

Ta kontakt med post@skapfhs.no 

Mat

Vi har noen fantastiske kokker som lager variert og sunn mat. Vi serverer fire måltider mandag - fredag og tre måltider lørdag og søndag.

Faglig og sosialt

SKAP er en folkehøyskole hvor vi har fokus på nyskapende og innovative fag. Her får du trent dine kreative egenskaper og samtidig lære deg noen virkelig spennende fagretninger. Vi er stolte av å være en unik og fremtidsrettet folkehøyskole. Og vi er stolte av å ha en skole som elevene trives utrolig godt på. Elevene her trives så godt, at hvert år søker rundt 50% av elevene om å få bli et år til på skolen som stipendiat.

Det sosiale samholdet er en viktig del av et år på folkehøyskole. Ikke bare på fritiden, men også på linjene. Samarbeid under kreative prosesser og prosjekter er inspirerende, viktig og ikke minst veldig gøy!

Kreativitet er en ferdighet som kan trenes og læres. På SKAP lærer vi gjennom å gjøre, og gjennom å prøve og feile. Det er en både raskere og mer spennende måte å lære på.

Vi sier sjelden nei og elsker initiativ fra elever som kommer med egne idéer. Det er viktig for oss å kunne tilby deg å lage, prototype og realisere dine idéer og drømmer.

Hanne Christine Seyffarth-Fuglestveit

Rektor

Hanne Christine har det overordnede ansvaret for miljøet og driften av skolen. Hun underviser i fellesfaget Idelab og har valgfaget Styrk VGS, der hun hjelper elevene med å øve til privatisteksamen. Dette sier elevene: Hanne Christine er en rektor utenom det vanlige, og er alltid å se med et smil om munnen. Det er tydelig at hun virkelig bryr seg om oss elever, og vil kun det beste for alle.

Epost: hannechristine@skapfhs.no
Telefon: 99253471

Anne Berit Andøl

Assisterende rektor

Anne Berit er søknadsansvarlig og da mest sannynlig den første du er i kontakt med hos oss. Hun har ansvar for økonomien, organisering av valgfag, passer på at internettet funker og ikke minst valgfaget livsmestring. Hun er en potet med mange ulike ansvarsområder. Dette sier elevene: En Excel-entusiast uten like, med et stort hjerte som rommer alt av både tall og mennesker.

Epost: anneberit@skapfhs.no
Telefon: 91318790

Irene Lauen

Internatleder

Irene har ansvar for internatet vårt, aktivitet i hall, tar elevene med på nydelige turer i valgfaget Friluftsliv, og er en person man kan prate med om det meste. Dette sier elevene: Irene er volleyballdronninga, og hun har kontroll på både elever og alle mulige lister. Hun er på bølgelengde med elevene, og spiller gjerne Mexican train en hel kveld. Irene er der alltid hvis man trenger en prat.

Epost: irene@skapfhs.no
Telefon: 99090000

Ida Daland

Veileder

Ida er utdannet arkitekt ved Arkitektskolen Aarhus i Danmark. Etter et år på arkitektkontor, startet hun på SKAP som veileder på Arkitekturlinjen. Ida kjenner godt til alle opptaksprøver som kreves både ved de norske og danske skolene, og er også veileder i valgfaget Opptaksprøver. Dette sier elevene: Ida har et unikt øye for faget sitt, og det å lære bort er en egenskap hun uten tvil besitter. 

Epost: ida@skapfhs.no
Telefon: 98362115

Kristin Vold Kelly

Veileder

Kristin har over femten års erfaring med å undervise i mediefag, et stort hjerte for elevene og er utrolig glad i å formidle hvordan man best mulig kan fortelle historier gjennom ulike medier. Dette sier elevene: Kristin kan beskrives som en trygg klippe, og som en reservemor. Hun bryr seg genuint om elevene, og er der hvis man trenger en prat. Det gode humøret smitter fort over på de rundt henne.

Epost: kristin@skapfhs.no
Telefon: 48198228

Gregor Grub

Veileder

Gregor er en vanvittig dyktig fyr innen elektronikk, robotisering og automatikk. Han har tidligere jobbet i oljebransjen og startet eget firma.Dette sier elevene: Gregor er utrolig flink innenfor teknologi og elektronikk. Han strekker alltid ut en hjelpende hånd om du står fast. "Ikke problem" og "Jeg fikser" hører vi ofte. Han er alltid å se med et smil om munnen, og latteren er veldig smittsom.

Epost: gregor@skapfhs.no
Telefon: 96652696

Kimberly Marchese

Veileder

Kimberly er en erfaren designer med master i ledelse. Hun har bakgrunn fra grafisk bransje, og 8 år som hovedlærer på Norges Kreative fagskole. Hun er opptatt av å se hele mennesket, få frem det beste i den enkelte og hjelpe elevene til å nå sine mål, få mestring og glede. Dette sier elevene: Kimberly har et godt øye for design, og gir veldig hjelpsomme tilbakemeldinger på oppgaver og prosjekter.

Epost: kimberly@skapfhs.no
Telefon: 47409501

Øyvind Udø

Veileder

Øyvind liker å bygge og skape og ønsker at linjene skal være gøy. Han er glad i å eksperimentere, og liker bedre å prøve, feile, lære og prøve igjen, enn å planlegge for detaljert. "Nå gjør vi det bare!" Før han kom til SKAP har Øyvind jobba 13 år som møbelsnekker, der han har jobba mye med CNC de siste årene. Han har også vært avdelingsleder på Hamran Snekkerverksted.

Epost: oyvind.udo@skapfhs.no
Telefon: 46885277

Siren Salthaug

Veileder

Siren har bachelor i ledelse, og fagbrev som barne- og ungdomsarbeider. Hun har nå fellesfaget Idélab. Hun har veilederansvar for Stipendiatene, og ledertrening for dem. Siren har jobbet med barn og unge så lenge hun kan huske, og elsker å jobbe på SKAP! Dette sier elevene: Siren har en sprudlende personlighet, som kan gjøre enhvers dårlige dag bedre. Hun har stor kjærlighet for alle elever. 

Epost: siren@skapfhs.no
Telefon: 95445745

Mikael Waren

Kjøkkensjef

Dette sier elevene om Mike: Mike er selveste kjøkkensjefen, han sørger for at vi alltid får sunn og variert mat. Vi setter stor pris på at Mike tar imot middagsønsker fra elevene, da har han laget alt fra sodd til wok. I tillegg er vi kjempeglad for at Mike har introdusert oss til padel og ga oss coaching på stedet.

Epost: mike@skapfhs.no
Telefon: 91906970

Lene Fjellskår

Kokk

Dette sier elevene om Lene: Det er alltid super koselig å gå innom kjøkkenet! Det lukter alltid super godt der og det er alltid god stemning. Vi har verdens beste kokker der, blant de er Lene. Lene er super hyggelig å slå av en prat med. Hun er alltid positiv og blid, og gir bare en så posetiv vibe at man rett og slett blir i godt humør av å se henne. 

Live Ueland

Kokk

Dette sier elevene om Live: Live er en skikkelig varmhjertet person som aldri sier nei om vi spør henne om hjelp. Hun møter oss alltid med et smil når hun serverer mat, og sier ofte hei og sjekker hvordan det går med oss. Hun lager skikkelig god mat og passer på at vi alle er fornøyde med det vi får servert. Vi er veldig takknemlige for at hun er her med oss.

Unni Winje

Kokk

Dette sier elevene om Unni: Unni er alltid trivelig å prate med, hun møter deg alltid med et smil når du titter inn på kjøkkenet. Unni er en kjempegod kokk som lager god middag, men best av alt er når hun lager sjokolade- og kanelboller og pizzasnurrer. Vi gleder oss alle til når Unni har tilsyn, da blir det verdens beste kveldsmat. 

Epost: unni@skapfhs.no

Øystein Klev

Driftsansvarlig

Dette sier elevene om Øystein: Øystein er en luring som du ofte ser sortere i søpla, fikser på ulike rom eller på kontoret sitt. Han har god humor og er alltid til stede et eller annet sted på bygget. Det blir også alltid en god samtale hvis du setter deg ned med han.

Epost: oystein@skapfhs.no

Anne Gjeruldsen

Renholdsmedarbeider

Dette sier elevene om Anne: Anne er skolens alkymist, hun blander sammen de mest uforståelige kjemikaliene for å fjerne alt av støv og skit. Anne er veldig hjelpsom, alltid blid og hilser alle elevene med et smil om morgenen. Hadde det ikke vært for Anne, ville ikke SKAP vært så rent og trivelig som det er.

Kaja Gilbert

Kontormedarbeider

Dette sier elevene om Kaja: Kaja er en solstråle! Med Kaja kan du snakke om hva som helst, og hun er veldig interessert i å høre det du har å si. Hun kommer og med de mest crazye idéene og du kan bli litt usikker på om hun tuller eller ikke, mest sannsynlig tuller hun ikke. Vi digger deg Kaja og alle idéene dine, du er en undervurdert girlboss.

Linjer på SKAP Kreativ Folkehøyskole

SKAP Oppfinner

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP Redesign

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP Produktdesign

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP Teknologi

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP Visuell kommunikasjon

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP Arkitektur

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP By- og landskapsarkitektur

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP Dungeons & Dragons

SKAP Kreativ Folkehøyskole
HelårskursFrilynt

SKAP Møbelsnekker

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Stipendiat og Ledertrening

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Stipendiatlinje24 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

– Teknologilinja ga meg ny drivkraft

Kristina har slitt med dysleksi og konsentrasjonsvansker hele livet, noe som gjorde videregående utfordrende. På teknologilinja på SKAP Kreativ Folkehøyskole fant hun ny motivasjon.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen