Ikke gjør denne tabben når du skal søke folkehøgskole

Over 2000 søkere gjorde den samme tabben da de skulle søke plass på folkehøgskole for dette skoleåret. Det gikk bra for de fleste, men for noen gjorde en enkelt faktor at de ikke fikk plass på drømmelinjen.

Ikke søk for sent

Folkehøgskolene har ingen søknadsfrister.  Man kan søke når som helst og helt fram til skolestart. Det er likevel en begrensning: Når en linje er full så tar ikke folkehøgskolen opp flere elever.

Det betyr at man har større sjanse for å få plass på drømmelinjen hvis man søker tidlig enn hvis man søker sent.

Ikke gjør denne tabben når du skal søke folkehøgskole

Mange søkere har fått med seg at folkehøgskolene begynner inntaket av elever 1. februar. Men mange kjenner ikke til at man kan søke når som helst. Eller at man har større sjanse for å få plass om man søker tidlig.

Ved årets opptak ventet de fleste med å søke til helt i slutten av januar. Den 31. januar var den datoen der flest sendte en søknad til en folkehøgskole. Dessverre var det mange som trodde de først kunne søke 1. februar. Over 2000 søkere sendte søknaden sin 1. februar og ikke FØR 1. februar. For de fleste gikk det bra da skolen hadde plass til dem, men enkelte mistet sjansen til å få plass på en populær linje fordi de hadde søkt for sent.

Skolene prioriterte søkere som hadde søkt FØR 1. februar.

Ingen grunn til panikk. Det er alltid plass til deg på en folkehøgskole. Men hvis du vil gå på akkurat DEN linjen på akkurat DEN folkehøgskolen så bør du vurdere å sende en søknad nå.

Hva ser folkehøgskolene etter når de vurderer hvem som skal få plass?

Mange folkehøgskoler sjekker datoen for når du har sendt din søknad når de vurderer hvem som skal få plass på de mest populære linjene. Dette gjelder også for dem som søker før 1. februar.

Det betyr at du kan ha større sjanse for å kapre plassen på din drømmelinje om du søker 10. januar enn 31. januar.

Grunnen til at folkehøgskolene ser på søknadsdatoen, er fordi de er opptatt av din motivasjon. Det å søke tidlig kan vise at du er ekstra motivert for å begynne på linjen du har søkt på.

Folkehøgskolene har ikke noe samordnet opptak, og hver enkelt folkehøgskole har sine regler for hva de ser etter i søknaden. Det kan lønne seg å lese søknadsskjemaet grundig og å svare godt på alle spørsmål.

Følg @folkehogskolene på Instagram eller sjekk ut elevenes bilder på #FHSliv

Folkehøgskolene ser ikke på karakterene dine. Dersom du hadde høyt fravær på videregående skole, så kan det være lurt å skrive litt om hvorfor du hadde dette fraværet. At du ikke var motivert for videregående skole, trenger jo ikke å ha noen betydning for din motivasjon for folkehøgskole.

Slik øker du sjansene dine for å få plass på folkehøgskole

Du kan søke folkehøgskole allerede nå

Hvordan finne riktig folkehøgskole?

1. Prat med folk som har gått på folkehøgskole
    Mange velger å dra på folkehøgskole fordi venner eller familiemedlemmer har anbefalt det. Hør med dem om hvilken folkehøgskole de har gått på.
  2. Velg ut fra dine interesser
    På folkehøgskolenes nettsider finner du alle linjene. De er organisert i seks ulike grupper:
    * Friluftsliv, Idrett og Sport
    * Kunst og håndverk
    * Musikk, scene og teater
    * Medier og kommunikasjon
    * Reise, kultur og solidaritet
    * Andre fag og linjer
    I tillegg har alle skolene valgfag, fellesfag og studieturer som vil gi deg variasjon i hverdagen.
  3. Sjekk ut folkehøgskolenes hjemmesider og deres informasjon på de felles nettsidene til alle folkehøgskolene
    Du finner lenke til alle folkehøgskolenes nettsider her
  4. Sjekk ut folkehøgskolene på Facebook, YouTube eller Instagram
    De fleste skoler legger ut bilder, film og artikler om aktiviteter i løpet av skoleåret.
  5. Vil du gå på kristen eller frilynt folkehøgskole?
    Alle folkehøgskoler skal ha et verdigrunnlag. De vil noe og de skal stå for noe. Uansett om du er troende eller ikke-troende så er du velkommen på alle skoler.
  6. Hvor i landet vil du gå på folkehøgskole?
    For noen er det viktig å komme så langt vekk hjemmefra som mulig for å få oppleve noe helt annet. For andre er det viktig å ikke skulle reise for langt. Noen ønsker å være nær en by og andre ønsker å være langt ute i naturen. Dette kan bli året der du får sjø, fjell, nordlys eller byliv – og du kan bli godt kjent med helt nye deler av Norge.
  7. Vil du gå på en stor eller en liten folkehøgskole?
    De minste folkehøgskolene har helt ned i 30-40 elever og de største har nesten 200 elever. Hva passer best for deg?

Hvordan velge folkehøgskole og linje? Les hvordan Jonas, Joakim og Valdemar valgte folkehøgskole

Finn din folkehøgskole