Til hovedinnhold

Dette er en skikkelig godtepose for deg som liker å utfolde deg kreativt. Her kan du holde på med det du liker, teste ut nye ting, og utvide horisonten. Senk skuldrene og nyt den herlige mixen!

MULIGHETER
På denne linja får du utrolig mange muligheter og mye variasjon i hverdagen. Du trenger ikke ha prøvd alt fra før, eller være like flink til alle ting. Her kan du utforske og utvikle deg i ditt eget tempo og uten krav om vurdering. Her er noe av det du vil få prøve;

MESTRING
På Kreativ MIX er dine ønsker viktig for oss. Vi tar imot innspill, og skaper sammen et år som i størst mulig grad kan gi «Det beste året i ditt liv». Et godt og trygt klassemiljø er en forutsetning for at dere skal trives og vokse. Vi har troen på at du lærer best i et miljø hvor du får teste ut ting og gjøre egne erfaringer. I arbeidet med spennende tema og prosjekter får du oppleve både mestring og oppturer!

SKOLEHVERDAGEN
Vi jobber mest praktisk og prosjektbasert. Prosjektene varierer i lengde, form og innhold alt etter hva vi jobber med. Noen temaer går over tre dager, andre temaer går over flere uker. Vi jobber både i grupper og individuelt. Det er to uker med fordypning hvert semester, da velger du selv hva du vil jobbe med.

For deg som føler deg hjemme med kreative fag. Er allsidig, liker litt forskjellig og synes det kan virke kjedelig å velge bare en ting. For deg som ønsker å finne ut mer om deg selv og ha det moro.

Dette vil du lære

Vi tilpasser innholdet til gruppa, men kan typisk være innom:

  • Søm og redesign
  • Tegning og maling
  • Sørsamisk kunst og kultur
  • Keramikk
  • Brodering
  • Foto, video og animasjon
  • Landart
  • Musikk
  • Drama/ teater
  • Dans
  • Selvutvikling og yoga
  • Fordypningsprosjekt
  • Vi holder egne utstillinger og viser frem ting vi har jobbet med

Du vil garantert oppdage nye sider ved deg selv og tilegne deg nye egenskaper.

Våre forventninger til deg

Vi forventer bare at du har lyst til å prøve litt forskjellig, og at du er gira på folkehøgskole og et år med gode venner og mye moro :) 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi tar turen til Algarvekysten i skjønne Portugal, der linjelærer Lovise er godt kjent. Med Armação de Pêra som utgangspunkt, kan vi velge og vrake i kultur- og naturopplevelser. Et forslag til program for resien ser du under, denne tilpasses selvfølgelig ut fra klassens ønsker. Her har alle muligheten til å forme turen. Men at det vil bli en tur med mixet innhold – det er helt sikkert!  

På denne turen til Portugal vil du få både sol, uteaktiviteter, kreative kurs, oppleve kultur og mye god mat. Plukk dine egne appelsiner når vi besøker en av fruktgårdene. Vi får også se hvordan livet på en fruktgård er. Du får keramikkurs i et land med lange tradisjoner for bruk av leire. I tillegg vil vi oppleve lokal kunst og slott fra år 716. 

Padletur med SUP(stand up padle Board) til vakre grotter. Sammen med guide padler vi langs land og inn i grotter med innvendige strender. Du kommer tett på naturen og vannet, padlebrettet tar deg steder du ellers ikke hadde fått oppleve. Algarvekysten gir gode muligheter for å få teste surfing. Det er muligheter for å delta på surfekurs og lære deg og mestre bølgene langs den vakre kysten. Det blir ikke minst morgenyoga ute i den flotte havnebyen Armação de Pêra. 

les mer på hjemmesiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Mot slutten av skoleåret tar vi dere med på en opplevelsestur på Helgelandskysten, også kalt verdens vakreste skjærgård. Du kan ikke ha vært på Helgeland så lenge uten å få med deg dette! Vi tar sikte på flere attraksjoner på turen, og satser på å ende opp på Træna. Træna er en øykommune 33 nautiske mil ut på Helgelandskysten. Her har det vært bosetting helt siden steinalderen, 9000 år siden. Denne fantastiske øykommunen som blomstrer som aldri før. Du har kanskje hørt om Trænafestivalen?

På 15,2 km² vil du møte havfolket. De teller 453 mennesker,  og har en gründermentalitet man skal lete lenge etter. Du får mulighet en til å ta en milkshake på Aloha café, drikke Helgelands beste cappuccino På Træna Kaffekollektiv og spise deilig middag på Havfolkets hus. Du vil få muligheten til å synge allsang i Kirkehelleren, vandre opp til NATO-stasjonen på Gompen eller vandre kjærlighetsstien rundt fjellene på Sanna. Ønsker du å fiske eller å sitte i badstue-naustet er dette også en mulighet. Eller kanskje du har lyst å besøke Petter Dass-kapellet som er smykket ut av Karl Erik Harr? Det er bare å glede seg!

Lovise Aufles Valberg

Lærer Kreativ MIX

Lovise er utdannet Grafisk Designer på høgskolen i Buskerud og har også lærer utdanning fra Nord universitet og NTNU. Hun har undervist i mediefag og matematikk i Videregående skole og i Mosjøen fengsel. Lovise elsker å sy, tegne, padle sup, løpe, strikke og mye mer. Hun bruker også tid på politikk og sitt lokale idrettslag.

Epost: lovise@vefsnfolkehogskole.no
Telefon: 47628026

Undervisningsåret er delt inn i perioder, og vi jobber mye prosjektvis på alle linjer. Derfor er timeplanen noen ganger ulik fra uke til uke, alt etter hva vi holder på med. Men i normaluker skoleåret 23-24 ser den slik ut:

Last ned timeplan som pdf ↓

Skolerute 2023-2024

HØST 2023

Elevmottak søndag 20.08

Første undervisningsdag mandag 21.08

Høstferie fra og med fredag 06.10 (første fridag)

til og med tirsdag 17.10 (siste fridag)

Juleferie fra og med 16.12 (første fridag) til og med tirsdag 09.01.2024

VÅR 2024

Mottak vårkurs mandag 08. 01. 2024

Mottak årskurs 23-24 tirsdag 09.01.2024

Påskeferie fra og med fredag 22.03 (første fridag) til og med 02.04 (siste fridag)

Avslutning årskurs og vårkurs lørdag 11.05.2024

 

Du kan laste ned forenklet årsplan.

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi ønsker et aktivt og allsidig miljø, og har lagt til rette for mange valgfag. Noen valgfag går på dagtid, andre på ettermiddag og kveld. Du må ha minimum 1 valgfag pr. semester, men gjerne flere om du kan. I tillegg har vi ei uke med bare valgfag der du velger ett fag. Med forbehold om endringer.

Ballspill i valgfagsuka

Fotball, håndball, volleyball, innebandy, basketball og baseball. Litt teknikktrening, men mest spill.

Band

Vi setter sammen et band og øver inn til en konsert som vi spiller for de andre på skolen. For de som ikke går på musikklinja, men som har spilt litt før og vil spille litt mer. Pågår i valgfaguka.

Brettspill

En sosial hyggestund med brettspill og kos. Passer for alle, og du kan selv være med på å velge spill. Både tradisjonelle og nye spill.

Dans

Innhold varierer litt fra år til år, avhengig av interesse. Gjennomføres med innleid pedagog/ danser.

FIFA

Spiller du FIFA? Her kan du faktisk få muligheten til å bli en bedre spiller. Fokus er på turneringer, kamper og ha det gøy sammen med andre.

Fiske, jakt, fangst og høsting

Her skal vi ut i naturen! Lære om fiske, jakt og fangstmetoder, og forhåpentligvis få med oss noe hjem. Vi høster bær og andre vekster, som vi tilbereder sammen med kokkene på kjøkkenet.

Fokus

Dårlig konsentrasjon og behov for en digital detox? Da er dette valgfaget noe for deg! I en herlig miks av teori og praksis, jobber vi målrettet for å gjenvinne fokus og komme i flytsonen.

Fotball

Mye spill for det liker vi alle :) Blir også fokus på skadeforebygging under oppvarming og litt øvelser (tema etter ønsker). I tillegg prøver vi å få til en kampdag (stor bane) og evt en turnering.

Foto, Instagram og markedsføring

Her får du ta mye bilder, dokumentere og eksperimentere med kamera (speilrefleks og egne mobilkamera). Du lærer om lys, komposisjon, kamera-instillinger, redigering og publisering på Instagram.

Friluftsliv høsttur

Pris: 300,-

Overnattingstur til Stavassgården, som er selve hovedinngangsporten til Lomsdalen-Visten nasjonalpark. Vi går tur, lager god mat på bål og hygger oss foran peisen. Båt og fiskemuligheter i Stavvatnet.

Hundestell

Bli med ut i hundegården! Her får du muligheten til å bli kjent med de ulike sidene av å ha hund. Foring, stell, treningsmetoder og mye kos.

Innebandy

Vi har noe teknikktrening, men mest spill og moro. I tillegg spiller vi kamper mot lokale lag.

Judo

Pris: 200,-

Både for nybegynnere og viderekomne. Supert for de som trenger å få brukt kroppen, og for de som liker litt action og moro.Her har du mulighet til å gradere deg i samarbeid med Mosjøen judoklubb!

Klatring i valgfagsuka

Pris: 200,-

Du får grunnopplæring i klatring og sikringsteknikk på topptau. Klatreteknikk, lekbaserte øvelser, enkel ruteskruing. Topptau- isklatring med med isøkser . Muligheter for «topptaukort» (avgift 200,-).

Klatring med sikringskurs

Pris: 200,-

I dette valgfaget får du opplæring i klatring. Du lærer grunnleggende klatreteknikk og å sikre en klatrekompis i tau med taubrems. Mulighet til å ta Topptaukort og Brattkort (200,- i tillegg).

Klubbkveld for andre

Gjennom dette valgfaget får du sjansen til å bidra for andre. Vi arrangerer tilrettelagte aktivitetskvelder for personer med funksjonsnedsettelser. Her har vi fokus på samvær og glede!

Kor

For deg som er glad i å synge og har lyst på litt mer enn bare allsang.

Mat på 10 min

Pris: 200,-

Her får du lære deg å lage forskjellige enkle matretter sammen med våre eminente kokker, og snappe opp gode tips for framtiden.

Musikkproduksjon i valgfagsuka

Her lærer du deg den fundamentale kunnskapen som skal til for å kunne produsere eller ta opp egen musikk.

Photoshop i valgfagsuka

Her får du innføring i både grunnleggende og avanserte verktøy og teknikker for å kunne gjøre det du ønsker med bilder.

Redesign

Det er både smart og trendy å lære seg å sy om klær eller gjenbruke tekstiler. Vi går på brukthandel eller finner ting fra egen garderobe, som vi tryller om til noe nytt.

Sjakk

Det er vel selvforklarende, men vi møtes for å spille sjakk sammen. Både for nybegynnere og viderekomne. Samarbeid med sjakklubben i byen.

Skriveverksted

Hvis du er glad i å skrive, og ønsker å finne ditt uttrykk og din stemme, er dette stedet å være. Skriveverksted er en kreativ oase hvor tanke blir til tekst. Inspirasjon og skrivelystgaranti.

Snø og ski i valgfagsuka

Et praktisk og teoretisk valgfag med fokus på snø. Vi går på turer og blir bedre kjent med snøens oppbygging, og forsøker å finne den beste snøen for gruppa å kjøre i.

Spikking

Pris: 400,-

Lag deg egen turkopp, kniv og slire, eller grønlandsåre til havkajakkpadling Enkelte andre «småprosjekter» som tryllestav, småfigurer o.l. kan også jobbes med. Materialkostnader etter behov.

Strikking

Du velger selv om du vil strikke eller hekle og hva det skal bli. Garn og utstyr må du kjøpe inn selv. En skikkelig trivelig ettermiddagsstund.

Swing

Det er aldri feil å kunne danse swing. For alle som har lyst til å danse, med eller uten erfaring fra før. Vi skal først og fremst ha det moro, samtidig som vi blir bedre dansere.

Ta opp fag

Dette er selvstudier, men du har tilgang på en «Mentor» som hjelper deg på veien for å komme i mål. Som privatist er det kostnader knyttet til oppmelding til eksamen i videregående skole.

Teater i valgfagsuka

Intensivt teater med mye moro og visning for de andre elevene i slutten av uka. Ta sjansen og kast deg ut i det.

Tegning og maling i valgfagsuka

Innføring i ulike tegneblyanter. Vi tegner kroki sammen i ulike varianter. Du velger selv om du vil tegne eller male. Vi tilrettelegger for tegning, akvarellmaling og akrylmaling.

Tradisjonsmat i valgfagsuka

Vi tar fram de gode, gamle norske oppskriftene og dekker opp til festbord.

Trening,helse og livsstil

Ønsker du et år der du kan forbedre formen samtidig som du nyter folkehøgskolelivet? Har du lenge tenkt at du må komme deg i gang med trening? Her har du sjansen.

Turnéproduksjon

Pris: 400,-

Vi setter opp en forestilling, planlegger turné og reiser ut på veien. DET er moro! Her finner du ut hva som skal til for å få gjennomført en idé, og få den gode følelsen av å gjennomføre! Storvalgfag

Volleyball

Vi øver i basisferdigheter i volleyball, og gjør øvelser mot spillets faser (ulike server, mottak og angrep). Teknikktrening, men mest spill. Alle er velkomne, uavhengige av nivå!

Yoga

Vi roer ned og fokuserer på bevissthet på egen kropp og holdning. Vi jobber med styrke, stabilitet, fleksibilitet og balanse.

Årbok

Vi samler inn hyggelig materiale fra året som er fint å minnes senere. Det ender opp i ei minnebok som du får med hjem når vi er ferdige.

Fra kr 118 229,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Kulturopplevelser (kino, konserter, teater o.l.)
  • Skolebilde
  • Årbok
  • Fellesturer på Helgeland
  • Fordypningsprosjekt på linja
  • Skolejakke
  • Studietur: Helgelandsopplevelser
    • Mat (4 måltider per dag)
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Algarvekysten, Portugal
    • Mat (3 måltider per dag)
    • Reiseforsikring
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 118 229,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

  • Skolen har noen få enkeltrom, og disse blir prioritert til de som trenger det mest. Det er derfor viktig at du begrunner hvorfor du trenger enkeltrom i søknaden din. Alle enkeltrom har dusj/ wc på gangen. Vi har 24 dobbeltrom med dusj/ wc på rommet. Du kan ønske deg romtype i søknaden, og vi anbefaler generelt å bo sammen med en annen. Den endelige romfordelingen blir gjort i løpet av sommeren.
    5 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 118 229,-
(11 823,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

  • Enkelte valgfag
    Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
  • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
  • Hjemreiser fra skolen:
    • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
      Skolen er stengt i ferier. Det betyr at du må reise fra skolen senest dagen etter ferien starter. Etter ferie kan du komme tilbake dagen før undervisningen begynner. Vi kjører elevene dag-/ kveldstid til jernbane og flyplass i forbindelse med ferie.
  • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
  • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Linja disponerer noen speireflekskameraer, men det er fint om du tar med eget utstyr (kamera, stativ, minnekort). Vi har også tilgang på noen stasjonære pc, men dersom du har egen laptop er det fint om du har den med. 

Klasserommet ligger i eldre bygg adkomst med trapp. Per i dag toalett i andre etasje med lang bratt trapp. Det er planlagt toalett i første etasje. Ut over dette kan det forekomme undervisning i andre lokaler utenfor skolens område. Man må kunne delta på enklere turer utendørs. Det betyr å gå turer på vei eller sti i minst 1 time hver vei. Vi deltar også på ulike forestillinger, konserter eller lignende hvor en må kunne sitte i 1-2 timer.

Dette er jo en veldig variert linje med rolig aktiviteter som søm og tegning, og mer aktive ting som dans, yoga og drama. Du bør være i en slik form at du tenker det er overkommelig å delta på disse aktivitetene. Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg. Dette kan omfatte nedsatt syn, hørsel, psykiske helse eller andre utfordringer.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Emilie Hermundstad

Det beste med linja er at vi får bruke tiden på å utfolde oss kreativt med alt mulig, prøve nye ting og at ingen uke er lik. Klassen blir også godt sammensveisa siden vi ofte samarbeider om oppgaver.

Emilie Hermundstad
Marie Rognli Rodahl

På Toppen har jeg fått dyrket nye og gamle interesser og fått opplevelser jeg vil se tilbake på med stor glede. Folkene i rundt meg har bidratt til gode samtaler og lært meg ting jeg tar med meg i livet. Nordlyset er et stort pluss!

Marie Rognli Rodahl
Martine Karlstad

Det beste med kreativ mix er at det er en gjeng med så mange forskjellige mennesker med ulike ferdigheter og unike talenter, og dette kan man lære bort til hverandre!

Fra bloggen

Her er vårens halvtårskurs

Vil du lære tegnspråk, oppleve Svalbard eller bli bedre i e-sport? Sjekk alle tilbudene du kan begynne på i januar!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Klær, design og håndverk

Sagavoll Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Produktdesign

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Kreativ Forming - Barcelona

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Kunsthåndverk

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

Skaperglede

Evje Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Kreativitet

Sjøholt Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Kreativ design og redesign - din stil

Skogn folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Kunst/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Design din vei

Ål folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Smykke - idé & design / kreativ, tegning, natur

Stavern folkehøyskole
HelårskursKristen

Grafisk design

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Kunst +

Sunnhordland folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs20 t/ukeFrilynt