Til hovedinnhold

Er du en som ikke er klar for å ta høyere utdanning eller bare lyst å leve livet etter tretten års skolegang? Er du en nysgjerrig type eller en som er litt usikker på hva du egentlig vil gjøre?

Da er denne linjen perfekt for deg siden du kan gjøre det du har lyst å gjøre. Linjen er tverrfaglig og har hovedsakelig tre hovedområder som er tegnspråk, friluftsliv og kunst. All undervisning foregår på tegnspråk.

Det er en spennende linje som gir deg mulighet å gjøre forskjellige ting uten å binde deg til et hovedområde. Linjen inneholder både praktisk og teoretisk undervisning. Linjen passer for deg som er hørselshemmet/døv og ønsker å gjøre noe annet som du pleier å gjøre. Her har du muligheten til å bestemme og samarbeide med linjeleder om innholdet i undervisningen.

Tema tilpasses elevgruppa og dette kan du lære:

Vi har din motivasjon i fokus og du har derfor mulighet for å være med og forme innholdet i undervisningen på linja.

Linjen passer for deg som er hørselshemmet/døv og ønsker å gjøre noe annet som du ikke pleier å gjøre i din hverdag.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 9 dager

Det finnes over 300 forskjellige tegnspråk i verden. Vi reiser derfor på studietur for å lære om døves levevilkår og kultur og språk i andre land. (Med forbehold for endringer i avreisetidspunkt). 

Johanna Asprutsen

Linjeleder for Design din vei

Johanna er en kreativ og livsglad jente som engasjerer seg lett i ting. Utfordringer tar hun med strake armer og utfordringer kan være gøy siden det gir henne noe å jobbe med. Johanna har mange hjertesaker og en av de er at samfunnet skal få økt kunnskap om tegnspråk. Johanna er utdannet lærer med fordypning i tegnspråk.

Epost: johanna.asprusten@al.fhs.no

Du har seksten timer i uken med linjefag, tre timer med valgfag, tre timer med fellesfag (tema) og to timer med kroppsøving. Andre aktiviteter på timeplanen er ukentlig husmøte, elevrådsmøte, og en time med selvstendig læring. Vi har også perioder der elevene gjør spennende fellesaktiviteter med egen timeplan.

Last ned timeplan som pdf ↓

Årsplan 2023 / 2024 (endringer kan skje).

Første skoledag: søndag 20. august 2023
Hyttetur:
28. august – 2. september
Tegnspråkprosjekt: 18.– 20. september
Høstferie: 29. september - 8. oktober
Miljøprosjekt: 18.- 19. oktober
Døveblindprosjekt:
15.-17. november
Juleferie:
15. desember – 2. januar 2024
Studietur til Oslo:
15. januar – 19. januar
Vinterferie:
23. februar – 3. mars
Skoletur til Slovenia:
uke 11 og 12 (nøyaktig dato kommer)
Påskeferie:
23. mars – 2. april
Skoleavslutning:
Fredag 10. mai  2024

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger valgfag fire ganger i løpet av skoleåret. Du har valgfag tre timer i uken. Eksempler på valgfag: akademisk skriving, klatring, dyrepleie, analog fotografi, gjenbruk, trening.

Akademisk skriving

Vil du øke kunnskap om akademisk skriving? Det stilles bestemte krav til form og innhold, språk og stil. Dermed øver du med å skrive oppgaver som er tilfredsstillende for høyskoler og universiteter.

Akrylmaling

Liker du å male? Det kan du prøve å male en vannbasert maling som et alternativ til den oljebaserende maling.

Allidrett

Det er et variert aktivitetstilbud for dere som vil prøve ulike idrettsgrener uten fokus på konkurranser.

Animasjonsfilm

Her får du lære om ulike filmteknikker og du skaper en illusjon av bevegelse gjennom å manipulere motivet ved hjelp av enkeltbildeteknikk.

Dyrevelferd

Du får innsyn om hvordan dyret har det, hvordan de opplever og takler miljøet de lever i, både fysisk og psykisk. Vi besøker noen steder i Hallingdal og bli kjent med deres dyrevelferd.

Filmproduksjon

Her får du mulighet til å bli kjent med prosessen av å lage en film. Fra å lage et manusskrift til en kort film. Kan være individuelt eller i samarbeid med flere i klassen.

Filmsmak

Filmsmak baserer seg på filmer av varierende sjangrer, regissører, innhold og kvalitet. Her får du reflektert selv og sammen med andre om de ulike filmene.

Fjelltur

Det er for deg som liker å gå på fjelltur. Du får kunnskap som er viktig å inneha på tur, fjellvettregler, bruk av kart og riktig utstyr til riktig vær.

Frisbeegolf

Liker du å spille frisbee? Vi har frisbeegolfbane på skoleområdet og også noen steder rundt Hallingdal hvor du kan øve og videreutvikle deg.

Gips

Her får du lære om gips som er et evaporitt-mineral og får muligheten til å lage forskjellige ting som teatermaske, hender og flere.

Gjenbruk

Du får mulighet til å lære hvordan du kan gjenbruke ting som er blitt overflødige, umoderne eller unødvendige i stedet for å kastes.

Hekling

Det er en teknikk for å fremstille tekstiler av garn og her får du mulighet til å lære hvordan du hekler.

Isbading

Du lærer forskjellige teknikker for å lettere gjennomføre isbading på en trygg måte. Det er gøy og svært forfriskende!

Keramikk

Du blir kjent med forskjellige leiretyper og dreieteknikker. Du kan lage din egen kopp eller skål, og det kreves øving og tålmodighet for å mestre keramikkfaget.

Mørkeromsarbeid

Her får du mulighet til å ta analoge fotografer med film og oppleve hvordan du skal fremkalle svarthvitt filmene og hvordan man kopierer svarthvitt papirbilder fra negativfilm.

Organisasjonsarbeid

Liker du organisasjoner? Her får du lære om arbeid i ulike organisasjoner og utføre ulike oppgaver for å oppnå et mer eller mindre klart definert mål.

Orientering

Det er en idrett som du skal ta deg raskest mulig gjennom en løype i et bestemt terreng ved hjelp av kart, kompass og naturobservasjoner.

Roman lesning

Liker du å lese og finne roen i den travle hverdagen? Her får du veiledning til å finne bøker som du ønsker å lese, og så skal vi fortelle hverandre om bøkene som vi har lest.

Strikking

Her får du lære hvordan man strikker, alt fra lapper til jakker. I tillegg får man lært hvordan man fremstiller tekstiler av garn.

Teater

Liker du å fremføre på scenen? Du kan lære deg å leke med teaterimprovisasjon. Dermed blir du bedre kjent med deg selv. Vi fokuserer på lek og moro, og du får utfordre deg selv i trygge omgivelser.

Tegneserier

Liker du å tegne? Her kan du enten øve på tegneferdigheter du kan fra før eller utforske tegning som aktivitet. Du får lære om sjangre innenfor tegnserier, teknikker og visuell historiefortelling.

Tegnspråksang

Liker du å synge? Er du nysgjerrig på hvordan å synge en sang på tegnspråk? På skolen får du mulighet til å lære det.

Toving

Det er en prosess der et tykt stoff, eller filt skapes ved at fibrene tar tak i hverandre og presses sammen. Det kan du tove forskjellige typer fibre og ull.

Vikingsmykker

Du får veiledning i hvordan du lager et vikingsmykke av ekte sølv, og du får beholde smykket selv.

Vintersport

Det er en sport som ikke kan eksistere uten snø og is. Forskjellige aktiviteter som ski, langrenn, aking, skøyte og flere.

Zentangle

For deg som liker å tegne. Det er en lettlært, avslappende og hyggelig aktivitet hvor du lager vakre bilder ved å tegne strukturerte mønstre.

Styrketrening

Uansett om du vil tone kroppen, bygge muskler, øke styrken eller forbedre idrettsprestasjonene dine, får du det hos oss. Bli med og ta kontroll over din fysiske fremtid - løft deg selv til nye høyder!

Drømmer du om et år helt utenom det vanlige? Ål folkehøgskole er Norges eneste folkehøgskole hvor all undervisning foregår på tegnspråk. Eller kanskje du bare ønsker deg nye venner og glad i være sammen med andre? Hos oss vil du oppleve samhold, personlig utvikling og få ny forståelse for mangfold og inkludering. 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 110 000,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
  • Bad på rommet
  • Bad på gangen
  • Studietur: Slovenia
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 110 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 110 000,-
(11 000,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Ta kontakt med oss, så ser vi hvordan vi kan finne gode løsninger tilpasset skolehverdagen.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Mila Slettebø

På Ål ble jeg godt tatt imot og følte meg sett og hørt. Året på fhs gjorde at jeg fikk tilbake læringsgleden, og hva som motiverer meg for læring, uten lekser. Folkehøgskole er samtidig strukturert og foreberedte meg til overgangen for voksenlivet.

Mila Slettebø
Elisa Glomset Kjersem

Jeg har døv tante som jeg ikke har kunnet bli ordentlig kjent med fordi jeg ikke kunne tegnspråk. Mitt år på Ål fhs gjorde at jeg lærte tegnspråk, og nå kan vi prate sammen. Jeg har også blitt mer trygg på meg selv og mange nye venner.

Fra bloggen

Alt du ikke tør å spørre om før du begynner på folkehøgskole

Hvordan er det å ha mensen på fjelltur? Og hva gjør jeg om jeg har en dårlig dag på folkehøgskole? Her får du svarene!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Kreativ Forming - Natur

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Kreativ design og redesign

Skogn folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Kreativ MIX

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kreativitet

Sjøholt Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Kunst/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Produktdesign

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Oppfinner

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

REIS Kreativ

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Kunsthåndverk

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

Klær, Design og Håndverk

Sagavoll folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs12 t/ukeKristen

Kunsten & meg

Jæren Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Skaperglede

Evje Folkehøgskole
HelårskursFrilynt