Til hovedinnhold

Er du blitt lei av bla bla bærekraft og tomme ord?

Tenker du at vi mennesker må jo klare å gjøre verden bedre enn dette? Det tenkte vi også! Derfor startet vi StUF Stavanger Urban Folkehøyskole. Er du aktiv og skapende, eller har du lyst til å bli det? Aktivisme & Kreativitet er en unik mulighet til å kombinere samfunnsengasjement med kreative uttrykksformer. Aktivisme & kreativitet vil berøre følelser, skape empati og utfordre etablerte perspektiver på en måte som kan være mer tilgjengelig og engasjerende for et bredere publikum. Denne linjen passer for deg som ønsker mening, glede og retning i en grønnere hverdag og verden.  Her kan du få arbeide med ulike kreative metoder for å påvirke, skape oppmerksomhet og forandring.

Det skal godt gjøres å finne et bedre sted for kunnskaper, engasjement og kompetanse for en mer miljøvennlig hverdag enn Stavanger Urban Folkehøgskole. StUF er en folkehøyskole som vil vise hvordan byen kan gå fra å være et voksende miljøproblem til å bli en del av en miljøvennlig løsning. 

Du får lære og prøve ut spennende samtale og debatt metoder. StUF vil gi elevene kunnskap og handlingskompetanse om hvordan bruke miljøengasjementet sitt i praksis. Vi tror dette vil styrke håp, gi ny giv og tro på framtiden. Og ikke minst, du skal få være sammen med andre i natur- og klimakampen. StUF er en møteplass der du kan bo, spise, reise, lære, dele erfaringer og kunnskaper med andre som vil være aktive i vår tids viktigste sak.

Denne linjen passer for deg som ønsker mening, glede og retning i en grønnere hverdag og verden. Her kan du få arbeide med ulike kreative metoder for å påvirke, skape oppmerksomhet og forandring.

Dette vil du lære

 • Artivisme (Art+Aktivisme)
 • Demokratisk danning og borgerlyst
 • Sivil lydighet og ulydighet
 • Samtale- og debattmetode
 • Lobbyisme og formidling
 • Kampanjearbeid og prosjektmetoder.
 • Forskjellige aksjonsformer
 • Hvordan holde workshop og lede samtaler
 • Samhold og nettverk
 • Historie og reisekunnskap

 

Våre forventninger til deg

Har du lyst til å lære deg å lage sunn mat? Her kan du lære deg å dyrke deler av den selv. Lyst til å prøve ut redesign og oppsirkulering? Her får du også lære å fikse dingser og arrangere fikse-fester. Har du lyst på et eventyr på skinner?Her får du reise ut for å få varige inntrykk, og med svake klimaavtrykk. Viktig læring skjer der man spiser og sover, i samtaler rundt spisebordet og på turer.

Vi reiser på urban safari gjennom Europa på interrail! 
Vi reiser også på linjetur rundt om i Norge, samt hyttetur og tur til Prekestolen 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

SJELEN REISER SAKTE.

Det sies at den beste måten å reise på er når selve reisen blir en del av målet.

Velkommen til en reise du ikke kan få noen andre steder enn på StUF! På en urban og grønn folkehøyskole blir dette et eventyr på skinner og en reise for minnebøkene. StUF vil reise ut for å fange sterke inntrykk og etterlate lave klimaavtrykk.

Her blir det møter med mennesker og inspirerende initiativer utenfor turiststrømmen. Du skal få oppleve gatefester og grønne stunt, spise sunt og besøke konserter. Du kan få være med på urban exploration (UrbEx) i forlatte soner og knytte bånd til interesante miljøer. På turen vil du få delta i grønne prosjekter i spennende byer.

Når du reiser får du muligheter til å forme og danne din personlighet gjennom impulser fra andre land og byer. Når du reiser sakte, får du observere endringer og oppleve mer. Da får vi tid til å bli oppdagere og finne steder og rom å utforske.

Med StUFs sakte reisemåter, eventyrlige steder og meningsfulle oppdrag får du være med på en helt unik oppdagelse- og dannelsesreise.  Dette er en måte du kan bevege deg på, og samtidig bli beveget av det du møter. 

Mandag – Fredag

08.00 - 08.45: Frokost
09.00 - 09.30: Morgensamling
09.30 - 11.30: Linjefag
11.30 - 12.00: Lunsj
12.00 - 15.00: Linjefag

Torsdager og fredager er det valgfag, fellesfag og vask av rom

Lørdag:

10.00-13.00: Lørdagsseminer med varierende temaer

Søndag: 

Fridag

 

Slik ser den vanlige timeplanen ut, men endringer kan oppstå

Noen kvelder er det elevkvelder og andre sosiale og gøyale aktiviteter 

Gjennom året har vi fire rullerende hovedtemaer som fokus i fellesdag og linjefag: 

Natur og Nærmiljø
Urbanisme
Helse og Helhet 
Bærekraftsfestival 


Interrail er mellom vinterferie og påskeferie 

Bærekraftfestivalen i mai.

Her er dine muligheter til å forme et spennende skoleår. Plukk og velg blant valgfagene og skap din skolehverdag med fordypning og fornyelse! Med forbehold om endringer.

Valgfag vi har ved skolen: 

 • Birøkting 
 • Fekting
 • Dansing
 • Natur og Mindfulness
 • Ølbrygging
 • Spikking 
 • Tråd & Tekstil 
 • Teater og performance 
 • Leire og modellering 
 • Grafikk: Linotrykk, risotrykk, monotrykk mm.
 • Surfing 
 • Klatring 
 • Koptisk bokbinding 
 • Portefølje og Adobe
 • Skrivekurs 

Om spesifikke ønsker til valgfag er det stor mulighet for realisering! 

Brettspill & andre fantastiske fritidsinteresser

Valgfaget hvor det bar er fantasien som setter grenser. Digger du brett- , data-, rolle- og miniatyrspill? Hva med laiv, fabelprosa, cosplay eller vil du fange gullsnoppen? Her er det fritt fram.

Fekting

Fekting er en herlig sport som utvikler din reaksjonsevne, strategi, spenst – alt sammen i et godt miljø. Like ved skolen, i et nytt fekteanlegg, med en super trener har du muligheter til å prøve deg

Å samtale

Lær deg å tale sammen med andre. Akkurat nå er kunsten å samtale viktig. Her får du prøve og øve på gode metoder for å bli en samtaleholder. Alt fra smalltalk til dype og store samtaler.

Hvordan få ting til!

Her kan du lære hvordan du legger planer, får troen på at det skal gå, blir en pådriver og virkeliggjør drømmene din.

Dans

Her får du danseglede og variasjon. Stavanger har også spennende scener og et rikt danseliv. Lær av dyktige dansere som lever og puster dans.

Ølbrygging

Aldri lagt øl før sier du? Lær den edle kusten å lage håndlaget øl. Her får du lære av ekte bryggemester.

Filosofi

En verden i endring, rask utvikling og øyeblikkets tyranni. Vi trenger å løfte blikket og stille de store spørsmålene. Dannelse og filosofi handler om grunnleggende prosesser og kjærlighet til visdom.

Ville vekster og sanking

Vær med på å sanke gratis, ureist, naturlig, helsebringende vekster som du kan bruke til og i mat, lage egen te, krydder, salver osv.

Personlig økonomi

Hvordan få pengene til å strekke til. Smarte økonomiske tips og muligheter. Lær å bli konge over egen konto.

Galleri gatelangs

Hvordan bruke byen som kreativ rom for utrykk og kunstprosjekter. Vi skal arbeide med å gjøre en bygate om til et galleri i en uke i samspill med StUF, butikker og kunstnere.

Lær å bli en fikser.

Fiksing av dingser og fiksefest. Her har du det gøy mens du lærer å reparere! Og så arrangerer vi fiksefest.

Street art

Her får du samarbeide med Nuart, som har stått bak et av Europas mest spennende event; legendariske Nuartfestival. https://artsandculture.google.com/partner/nuart Et kreativt opplegg sammen med byen!

Dybdeøkologi & mental helse

I møte med vår tids største utfordring må fornuft og følelser arbeide sammen. Vi skal bli kjent med dypøkologi og årsaker til god mental helse. Livet er kanskje ikke en lek, men å leke er selve livet.

Koble fra, koble ut og koble på.

Fra FOMO til JOMO. Hvordan kan du logge deg mer av fra sosiale medier. Vi prøver metoder for å finne digital ro, og vi oppdager hva som skjer når vi kobler oss på en større rytme i f.eks. naturen.

Modelering & leire

Leire! Verdens mest bærekraftige materiale. Lær hvordan du kan være kreativ ut ifra geometriske grunnformer. Gode og tydelige metoder for å bli skapende i tre dimensjoner

Parkour

Parkour har sitt hjem i urbane omgivelser. Her kan du få lære grunnleggende metoder og kombinere ulike teknikker som klatring, løping, hopping og balansering.

Selvpresentasjon

Her får du morsomme oppgaver på mange nivåer når vi kreativt øver oss i hvordan vi vil presentere oss. Finn og vis fram forskjellige sider hos deg selv!

Sirkulær økonomi & økologi

Skriveglede & publisering

Vm i deg selv og i samarbeid

Styrketrening for viljestyrken. Å mestre en øvelse er en god øvelse i å bli mester. Skreddersydd treningsprogram for å bli mer deg.

Planter & drivhus

Studiesirkel & veien videre

Yoga

Velkommen til den urbane og grønne folkehøyskolen. Stavanger gir deg mangfold og kulturtilbud. StUF gir deg gylden tid og nye rom:   

 • Friromditt meningsfylte år med linjer i samspill med byen!
 • Pusteromdin tid for å finne deg selv, og andre!
 • Handlingsromdine muligheter til å gjøre feil, og finne riktig retning!  

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 125 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Urban safari gjennom Europa
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 125 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 125 000,-
(12 500,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan kan tilrettelegge for deg. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Alt du ikke tør å spørre om før du begynner på folkehøgskole

Hvordan er det å ha mensen på fjelltur? Og hva gjør jeg om jeg har en dårlig dag på folkehøgskole? Her får du svarene!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Økologisk småbruk

Fosen Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Naturligvis - natur, miljø og friluftsliv

Hallingdal Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

D.I.Y - a way of living

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Småbruk - Natur - Selvforsyning

Setesdal Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Permakultur & grønne saker

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Bærekraftig liv

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Tekstil og Tradisjonshåndverk

Seljord Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Master barista & moctails

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

REIS Kreativ

Ålesund Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Forskerspire Svalbard

Svalbard folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Din framtid

Åsane folkehøgskole - Bergen
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Gründer aktiv

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen